Berita Terkini -->

Aliran Tunai 101 – Cashflow 101

Cashflow 101 Deepavali 1

Cashflow Deepavali 2014 (Aliran Tunai) adalah nama yang diberi untuk satu aktiviti yang dianjurkan di bawah Akademi Hartawan Hartanah di Dewan Satu Solution. Apa benda cashflow 101 board game ni ? Bagus ke main game ni? Game kan ? Apa kaitan dengan realiti hidup kita sehari-harian ?   Lokasi : Dewan Jihad Ilmu, SatuSolution Tarikh : 22 Oktober 2014 (Rabu) ... Read More »

Ikon Hartanah – Mohd Ali Pelelong Hartanah

Ikon Hartanah Mohd Ali

Buku pertama yang ditulis oleh Mohd Ali yang bertajuk “Ikon Hartanah – One More Round” telah diterbitkan oleh Aliy Net Sdn Bhd, syarikat penerbitan milik Mohd Ali sendiri. Buku ini lebih berbentuk motivasi kerana secara keseluruhan buku ini menceritakan mengenai perjalanan Mohd Ali dalam pelaburan hartanah sehinggalah beliau menjadi seorang ikon hartanah.   Ikon Hartanah – One More Round Apa ... Read More »

Teknik Pemaju Cina Manipulasi Harga ?

Harga Rumah Naik

Teknik Pemaju Cina Manipulasi Harga Rumah yang kini menjadi VIRAL di media sosial termasuk kawan kawan saya. Adakah ini satu berita yang betul ? Adakah Pemaju Cina boleh memanipulasi harga Rumah sesuka hati ? Ini adalah petikan artikel tersebut yang kian tersebar di Facebook dan Whatsapp. Teknik syarikat developer cina manipulasi harga rumah diskaun unit Melayu Bumiputera.  1. Went to ... Read More »

Asas Aliran Tunai (Cashflow 101)

Cashflow Merdeka

Ramai yang terlepas pandang akan kepentingan asas aliran tunai dalam kehidupan kita seharian. Ramai yang menyangka aliran tunai hanya untuk mereka yang terlibat dalam pelaburan atau perniagaan sahaja. Bahkan ramai yang lansung tidak ambik peduli dan tiada penyata aliran tunai peribadi.   Apa itu aliran tunai (Cashflow) ? Dalam permainan Cashflow 101 yang dicipta oleh Robert Kiyosaki, beliau menerangkan akan ... Read More »

RumahKu Lubuk Duit Siri 3

Rumahku Lubuk Duit

RumahKu Lubuk Duit adalah satu program anjuran bersama Tuanbri Dot Com dan Karangkraf di mana telah berlansung 2 siri sebelum ini.   Apa yang dimaksudkan dengan “Rumahku Lubuk Duit” ? Ramai yang mempunyai rumah sendiri tetapi tidak ada idea atau pandangan bagaimana hendak menjana pendapatan dengan rumah sendiri.   Bagaimana nak buat duit dengan rumah ? Ini adalah antara perkara ... Read More »

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014

aidilfitri3

Selamat Hari Raya Aidilfitri 2014 kepada semua pembaca blog hartanah tuanbri Dot Com. Semoga anda semua selamat tiba di destinasi. Balik kampung nanti jangan terburu buru. Takut nanti tak dapat pula nak beraya.   Saya Tuanbri, pengasas Kelab Hartawan Hartanah dan juga penulis blog Tuanbri.Com ingin mengucapkan ” Selamat Hari Raya Aidilfitri” dan ” Maaf Zahir dan Batin” . Saya ... Read More »

BLR Naik 2014

BLR Bank Negara

Tak ramai yang terkejut apabila OPR naik tahun 2014 ni sebab dah 2 tahun lebih BLR tak naik. Hari ini 10 Julai 2014 keluar berita mengatakan BNM telah menaikkan OPR (Overnight Policy Rate) sebanyak 25 mata. Bila OPR naik, BLR naik juga ke untuk 2014 ? Esok kita tengok bank mana yang akan keluarkan kenyataan dulu mengenai sebarang kenaikan BLR ... Read More »

Kembara Sydney Hartawan Hartanah Part 2

Majlis Iftar Sydney Malaysian Hall

Kembara Sydney Hartawan Hartanah bersambung kembali… di mana Tuanbri meneruskan pengembaraan di bumi Aussie (o-zie) dan melengkapkan misi Codename “Sydney”. Hari Pertama penuh dengan aktiviti. Macam rugi lah kalau datang jauh jauh tapi tidur je atau terperap dalam bilik disebabkan cuaca sejuk. Rujuk Artikel #1 Kami sempat melawat University Of New South Wales di mana salah seorang pemandu pelancong kami, ... Read More »

Kembara Australia Sydney Part 1

Sydney Australia

Kembara Australia Sydney bermula pada 4 Julai 2014. Bagaimana trip ke Sydney ini boleh bermula ? Saya akan kongsikan kemudian di blog Tuanbri.com ini. Posting kali ini lebih menceritakan pengalaman hari pertama melancong ke Sydney ala backpackers. Alhamdulillah hari pertama kami di Sydney bermula daripada jam 6 pagi lagi. Pendaratan yang kemas daripada pilot Malaysian Airline System (MAS) di lapangan ... Read More »

Seminar Hartanah Laman Impiana Bulan Jun 2014

Seminar Hartanah Karangkraf

Pada 15 Februari 2014, satu seminar hartanah telah diadakan di Auditorium, Kompleks Media Karangkraf Shah Alam. Seminar Hartanah yang diberi tajuk “Rumahku Lubuk Duit” mendapat sambutan hangat daripada pembaca majalah Kumpulan Impiana, adalah seminar hartanah yang julung-julung kali dianjurkan oleh Karangkraf dan dijayakan oleh Tuanbri sendiri. Seminar Hartanah tersebut telah berlansung pada 2 Februari 2014 di Auditorium Karangkraf di Shah ... Read More »

Scroll To Top