Deposit kalau kalah

Deposit kalau kalah lelongan, macam mana ?

Deposit yang diletakkan sebelum lelongan (5% atau 10%) akan dipulangkan kepada Penawar-penawar yang TIDAK berjaya dalam lelongan.

Bagi yang menang, (wow! tahniah!) deposit akan dipegang oleh Pelelong sebagai tanda Komitmen pembelian unit lelongan.

Sebarang perbezaan di antara deposit dan 10% drpd harga Kemenangan perlulah dibayar pada hari yang sama kepada Pelelong.

Contoh :

Harga buka : RM80,000

Deposit       :  RM8,000  – (10%)

Harga Menang : RM100,000

Bayaran yang perlu dibuat : RM2,000

Jumlah deposit : 10% drpd RM100,000 (RM8,000 + RM2,000)

Jumlah : RM10,000

Susah ke nak beli rumah lelong ?

8 thoughts on “Deposit kalau kalah

  1. assalamualaikum tuan bri..
    saya ni baru mengenali blog tuan ini…
    banyk juga ilmu lelong yang saya dapat..

    tetapi ada juga yang perlu saya nak tanya..

    Selepas membeli rumah lelong bagaimana hendak mengambil keuntungan dari rumah itu, selain menyewakannya?? adakah menjual nya kembali dengan harga yang tinggi (markup prize)…??
    jika ya bagaimana??

    atau ada cara2 lain??

    Maaf la kalo soalan saya ini berupa soalan yang bodoh.. sebab saya memang nk tau..

    Assalamualaikum..Time Kasih..

  2. Niat ade jugak nak datang..tp banyk kat kl…saya tinggal johor… buat la kat Johor….

  3. biasanye bank akan bg loan utk 90% dari harga buka kan?
    harga menang RM 100k
    kire balance lebih kurang RM 28k++(legal fee, miscellaneous, etc…)
    kene pakai duit sendiri ke kalau kes macam ni..??

  4. Niat ade jugak nak datang..tp banyk kat kl…saya tinggal johor… buat la kat Johor….  (Quote)

    Niat ade jugak nak datang..tp banyk kat kl…saya tinggal johor… buat la kat Johor….  (Quote)

  5. saya dah lama read tuanbri punyer site. mcmmane nak collect fee dari klient yg liat bayar fee yer. buat masa ni saya aktif di johor shj.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.