Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Problem @ Rumah Sewa Selaseh





Location : Tmn Selaseh, Gombak
Time : 9.30pm
Date : 6th June, 2009

Today Satu Solution’s mission was to met one of our client’s tenant which his house is under
the mgt of Satu Solution Corporate Services.

After trying few times to reach the tenant and a lot of SMSes with no reply, i went to the said house
with wife and baby. Faris is busy meeting other clients.
When we arrived there, no one is there, as usual. So what i did is to leave a notice for the tenant.
Notice to “evacuate” the house since we have not received last month rental.
Today is already 6th and we should be getting this month rental. So my notice is to ask him
to empty the house by 15 th of July if we didnt received the June rental or if we received the
June rental, he is being served with 1 month notice.

Here are the SMSes between Him and Me:
SMS antara En A (penyewa) dan Bri (Satu Solution)


A :Aku bru balik. i dpt surat ‘ugutan’ ko. Jgn nak sedap ugut2! Cek akaun ko tu bru ugut!/amir

bri: Bila masuk amir? RM800? aku xde dpt sms kau pun

A : Abis tu tiap kali aku bank aku nak kena bgtau ke! Ko nak byr kos aku!!

bri: Brapa kos 1sms? Berapa kau bank in? Bila?

A : Ko cek akaun ko. Cuma bln ni punya sewa aku blom byr sbb gaji xdpt lg..n jgn kata ko xdpt kol aku.
bla aku guna no ni aku dh sms ko no bru aku long ago!

bri : dah bnyk sms aku hntr kat kau.satupun x berbalas. camni je la.nak bg senang kedua belah pihak,
hujung bulan ni aku cari tenant baru yg sanggup sms aku.ini pesan En N dia bg notis 1 bulan.

A : Apa hak nak halau aku? Jgn main ikut sedap nak halau tenant. Aku xdpt sms ko.
Ko sms no mana aku pun xtau!

bri : En. N dah suruh bg notis kat kau last month lg.aku yg holdkan.aku yakin kau boleh byr.
tapi sebaliknya.so aku dah bg notis kat kau bulan ni.

A: Deposit aku byr sbln dulu mcm mana?Dah ada secure deposit kat situ kan?
Esok aku buat report kat balai, aku bw surat ugut ko tu skali.
Aggrement ko pun berat seblh n blom sign lg.
Tak pe la. Nti lepas report tgk mcm mana.
Jgn ingat dia lawyer dia blh buat anything.



Wow! What you do guys think?
This is only one of difficulties in being a landlord. There are few more cases which i will
keep on posting it in here.
Do give your comment.

tuanbri@
Satu Solution Corporate Services
016.310.6500

  • aiyaa…manyak problem la ini tenant. Kasi jumpa bawak bincang la. Tapi aku suggest get rid je orang macam ni. Ramai lagi orang lain yang baik2 nak sewa ngan korang.

  • wah.. takut baca.. mmg kena jadi gedebe skit org cam ni baik tukar ngan tenent lebih baik.. ramai lagi org nk menyewa..

  • hm.. agreement belum sign?
    kalau takde agreement, macamana nak bawa ke mahkamah?
    :))
    tp kalu ada agreement, bukan senang undang2 nak keluarkan tenant.
    unless tenant tu yg nak kuar sendiri.
    hm.. ini sebabnya next time jgn amik deposit 1+1
    2+1 is compulsory. no option.
    tak boleh bayar deposit means tak mampu bayar sewa.
    tak mampu bayar sewa means, cari penyewa lain la..
    saya sendiri pernah terkena masa uruskan rumah sewa adik.
    konon kesian kat tenant, bg dier bayar dep 1+ 1
    mmg betul org mcm ni tak boleh bayar sewa.. puas adik kena maki dgn laki dia masa nak halau dier keluar. saya pulak kena dgr rintihan dan luahan masalah bini dia.. aduhai…
    lepas tu saya dan adik strict, tak boleh bayar 2+ 1 dan dep utiliti, encik bakal tenant dipersilakan mencari rumah lain..
    🙂

  • abis tu, apa jadi? habiskan la cerita tu. ni sangkut2 bagi suspen org je.

    tenant tu pun satu. bahasa kurang sopan sungguh atau ko start dulu Bri.

    hehehe. itulah keseronokan menjadi tuan rumah ni. memang syok. duit dapat, maki pun dapat.

  • aku x buat apa pun..tenant memang guna bahasa yg camtu.aku cool je…

    TA x sign lagi sebab…
    bg Mr. A, dia kata TA tu berat sebelah.
    dah 2 draft bg dia,still dia x sign.

    @Rohaniah-memang deposit sebenarnya 2+1 tapi dia merayu pada mulanya. so 1 bulan lg byr rm200 setiap bulan.

    itu pun dia x boleh nak comply..

  • wahahaha, gedebe tu.

    tp gedebe dlm sms je lah. hehehe.

    aku sbg penyewe berase amat malu dgn penyewe seperti itu.

    aku pon bg deposit 1 bulan je.

    penah lambat baya sewe sekali je, itupon bg advance notice *MC punye pasal*

    kes aku lain sikit. tuan rumah plak yg pelik. x penah bg TA walaupun dah bayo RM80. dah nak masok 1 thn dah ni. hehehehe.

    sape nak sewekan umah kat aku?

  • aiseymeng..tak silap aku, kalau ikut law, selagi tenant tu taknak keluar dia ada hak duduk situ..gilos la kalau betul ada law macam tu.

    kalau boleh bincang, cerita terus terang yang owner kena bayar loan hasil kutipan sewa yang tak seberapa (kang cita positif cashflow kang dia taknak kerjasama). Cakap la dah utang adik beradik untuk bayar kos guaman, tukar nama bla..bla.. utang bang lagi.. kalau encik yang budiman taknak bayar sewa, camne owner boleh tahan?.. rasional lah sikit..

    kalau takleh jugak, ko gi cari macha yang ada ular senduk atau ular sawa 3 ekor, ko campak depan rumah dia..hahahah tengok dia nak duduk lagi situ ke tak..haha

    –dodi

  • tq2x…semua suggestions akan saya ambil kira…hahaha

    Dodi-law tu memang wujud…tapi x ramai yg tau..uhuhu….

    treecool-umah kat mana mau sewa? Satu Solution ada…

    Aku still tunggu lagi bnyk feedback dr korang semua.

  • bri, gile la tenant camtuh, agak kurang ajar tuh! Tapi betul la, kalo tenant yg tak dpt nak provide 2+1 deposit, sah2 akan ade problem untuk bayar monthly rental.

  • kod tanah negara atau national land code memang melindngi hak penyewa.
    jgn sekali2 tuan rumah kuncikan rumah tu. mmg nahas kalau dia saman.
    tgk mcm kes amelina.. owner rumah kena dapatkan court order utk pecah masuk rumah tu tau. kena upah lawyer, tunggu prosedur mahkamah.. bukan senang dan bukan murah.
    yg suka hati adalah lawyer la.. ada bisnes.. hehe..

  • hak tuan rumah pun dilindungi. kita ada national land code yang mana hakmilik penama geran tidak boleh disangkal.. kita ada undang-undang kontrak untuk menunjukkan yg penyewa telah melanggar kontrak sewaan dan macam2 lagi la..
    tp utk kes penyewa lambat membayar atau gagal membayar sewa ni, bukannya tak boleh keluarkan mereka.. boleh.. tp leceh la.. kena pegi court. sebab penyewa mempunyai hak pendudukan ke atas rumah tersebut. memang tak boleh nak kata aper..undang2 kita dr segi tenancy ni mmg pro-tenant.

    bolah baca artikel dr malaysian bar council ni
    http://www.malaysianbar.org.my/conveyancing_practice/law_realty_tenancy_agreement.html

    solution terbaik, pilih penyewa yg berkualiti. mencegah lebih baik dr merawat
    🙂

  • sebenarnya kalau ada signed contract pun…sama je…x boleh nak halau camtu je…so knp kita sibuk prepare Tenancy Agreement?

  • tenancy agreement untuk support income/commitment yang tinggi masa nak apply loan baru kat bank.. hahaha

  • just to share apa yg cmpny aku buat utk elak benda2 cmni…sign agreement bru leh jd tenant..smua clause kasi clear dlm agreement…include termination clause skali…x mau sign xpe la..jgn bg kunci…kdg ada yg mcm serius n nk cepat due to whatever reason la…tp kita kene strict..no sign no key..biasanya kita nk blaku adil n leh btimbang rasa but the other parties yg kita x sure…so baik take precaution..
    yg penting agreement kita mesti fair to the tenant…buat as if kita tenant nk x kita sign agreement tu..so that if anyone wld argue kata masih x fair…f*#k off la..

  • bri,ko tak offer dia rumah sewa yg dekat2 situ yg lagi murah? menda mcm ni seeloknya try mcm tarik rambut dalam tepung, rambut boleh ditarik, tepung tidak terurai..

    ko mmg power la bri, kalu aku sudah kecut perut..haha.

    sy musti piley satu solution..!

  • saya setuju dgn al_husni.
    mmg mereka MESTI sign agreement dulu sblm kita bg kunci rumah. Mesti bayar deposit 2+ 1 dahulu.
    this is the procedure yg kita tak boleh langgar. kalau langgar, kita yg susah nanti.

    kenapa perlu tenancy agreement?
    stamped tenancy agreement adalah bukti yg boleh kita bawa ke mahkamah kalau ada apa2 dispute berlaku. contoh mcm nak dptkan court order halau dia keluar tu la.
    kalau tenancy aggrement yg tak stamped, mahkamah tak terima ia as a valid evidence. kalau agreement pakai verbal je, alamat laaaagila susah..

  • wakata-rumah sewa tu dah kira murah la sewa kat area tu…sebab tu dia xnak let go….mencarik rambut dlm tepung? ni kes lain dah bro..org x makan saman..carik camne pun putus punye..

    Rohaniah- stamped agreement kita boleh ke court utk claim sewa kita yg tertunggak…kalau xde stamped agreement, kita boleh jugak ke court utk order halau dia kan???
    kita pemilik yg sah…

    sekarang ni aku suggest owner asal yg suruh dia keluar..bagi penyewa sendiri yg set bila dia akan keluar. kalau dia xnak kluar,kita proceed dgn report polis..and court order…

    skrg ni owner risau kalau dia rosakkan rumah tu…

  • nie my fren ex lawyer bgtau…agreement xde stamping still valid…cuma to use in court need stamping dulu…stamping lewat/selepas tamat tempoh still boleh cuma kene penalti…nilai stamp x 4…contoh stamp duty kene RM10 maka jd RM40 la kene byr..kita byr dulu but this part kita leh push to be borne by tenant if he is found guilty la..

  • wahh..tq2x Husni…really appreciate it…

    Case still on going…
    Any other idea for Future Landlords?

  • Fuh…tn bri mmg kool aa..susah tol ada penyewa mcm ni..tp tn bri/kwn2..maap saya x brapa tau apa yg 1+1 dan 2+1…klu saya nak baca refer posting mana aa?

  • Macha Bri adalah Head of Dept for: Rental and Tenant & Home Improvement Unit. Jika terdapat sebarang masalah pada rumah2 client Satu Solution, Macha Bri akan menyelamatkan keadaan. (Here I come to save the day.. ) Kes Taman Selaseh bukanlah satu2nya kes yang kami sedang hadapi. Ada beberapa kes lagi yang Macha Bri sedang handle. Macha Bri will be posting the case from time to time.

  • 1+1 = 1 bulan sewa sbg Deposit + Rental in advance

    2+1 = 2 bulan sewa Sbg Deposit +
    Rental in advance

    There are a lot of cases which i will share from time to time.

  • Tuan Bri,

    Vista Lavender 100k ok ke? MV dia bape sebenarnya?

    Vista Angkasa 160k ok ke? MV bape aa?

    Nk check mana ek MV property nih?

  • Tuan Bri,

    So mcmana, bro Faris dh hint tu..leh ke kita on dgn VA nih? Tp saya smm x berjawab plak org yg nk jual umah tu..

  • Asraz…

    email aku …atau call aku…
    hari ni aku ada kat opis Satu Solution…
    Dataran Dwitasik, Bandar Tasik Permaisuri, Cheras.

    Nak TT, datang aa…call dulu..

    VA memang ok!

  • ishhhkk.. ngeri gak baca cite ko nie bri.. klu boleh, share tenant tuh sape pon ok gak.. tgk2 lepas die kuar situh.. die nak nyewa ngan aku plak.. hehe.. mati aku nnti.. hahaha..

  • Wah…ini dah kira pengajaran yang bagus bagi bakal2 landlord agar berhati2 masa pilih tenant…make sure 2+1 :), no 2+1, no sign aggrement, no key….

  • bri,.. kasik tunjuk eeelmet fullface mun kt dier.. br dier tau mun ade geng2 muto beso yg ramai..sekali petik jerk.. zass… hehe..
    haa.. betul cakap sepul tuh.. pekata ambek gambau tenant hantu tuh.. post kt sini.. mana tau next2 taim.. dier mau sewa umah2 geng2 kite lakk.. kang payah lak jadiknyee

  • aku mana ada moto besar.
    pie je yang ada.dgn adik dia, tuah.

    siapalah aku ini…

    hasrat aku bukan untuk memalukan Tenant tu, tapi sebagai pengajaran buat kita semua. Biarlah dia hidup aman. Tapi kita semua yg nak jadi landlord jutawan ni…lesson for all of us.

  • vista angkasa tu berapa luas dier?
    kalau 1100 sqft, harga rm160k, mmg sangat murah. baik grab cepat. situ payah nak cari org yg nak jual.

    hm.. apa cerita terkini rumah ni? tenant ni dah keluar ke?

    tuanbri kena stamp cepat la agreement tu. denda pun bayar je la.. dah buat stamping, senang nak buat apa2 tindakan.
    bes kalau kita ada senarai nama tenant yg disenarai hitam kan.. leh share2.. biar takde org nak kasi dier sewa lepas ni.. hahaha

  • tenant terus bayar penuh..
    sewa bulan Jun dan July.
    tapi dia bank in dan x sms/bgtau itu duit yg dia masukkan….

    TA dia x sign lagi…camne nak stamp?
    dia ingat dia sorang je yg susah..

    tapi masa bg TA kat dia, dia ada mention yg dia pun skrg ni tgh looking around for another house…

    to be updated….

  • Bri,

    lebih baik kau cakap kau nak jual rumah tu. kau bawak la sapa2 yang hensem sikit untuk berlakon beli rumah tu. mesti cepat sikit dia keluar rumah tu.

    ataupun kau iklankan je rumah tu untuk dijual kat mudah. ambik gambar rumah tu. lepas tu kau suruh dia check kat mudah. lepas tu ulang step kat atas.

    kalau nasib baik, ada org nak beli. tu pun kalau nak jual la(letak harga tinggi2 sikit supaya untung). kalau nasib lagi baik, besok dapat jual rumah, dia keluar dan semua orang happy kecuali tenant tu la.

    amacam? rasa boleh guna tak teknik tu?

    lepas tu, jangan lupa update cerita ni. aku tak suka suspen2 ni. hehehe, jangan marah.

  • suspen tu mesti ada…
    baru semua org syok nak beli rumah lelong..
    baru semua excited untuk jadi tuan rumah…
    hehehe

    ingat tuan rumah, ingat tuan bri!

  • Saya pula mengalami dgn dimalukan….
    Bagi saya cara penyewa pun tak wajar la.. coz mcm umpama tak menghormati.. tp itu tidak mengatakan saya setuju dgn tuan rumah sepenuhnya bg sy dia tak wajar perlakukan kpd penyewa seumpama itu..

    Ada juga tuan rumah tak nak buat agreement tp hanya ambil no. i/c penyewa.. Ini yg berlaku pd sy yg mn dgn tidak membuat agreement dia bleh menafikan hak-hak seseorg penyewa.. Spt contoh dgn memalukan penyewa itu..

    Adakah wajar tuan rumah lakukan.. dgn memberikan surat dgn tidak bergam sampul surat kpd jiran sebelah utk diberikan penyewa.. bukankah setiap rumah ada peti surat kpd tidak letakkan di dalam peti surat drp bagi kpd jiran sebelah.. bukankah itu memalukan..

    2. cara pengiraan sewaan yang
    Kes saya dimalukan..

  • ZM,
    tak wajar bagi pemilik? dalam kes ini penyewa yang bermasalah. Byar dan ada yang tak bayar sewa.

    Apa pengiraan sewa yang memalukan itu ? cerita sikit. saya tak paham.

    p/s: lepas kitaorg tolong owner keluarkan penyewa tersebut, kontrak kami dengan owner pula diTAMATkan. Tak berbaloi lansung setelah berhempas pulas.Kena maki.Masa banyak terbuang.

  • tgk gak kalo yg sewa tu sengal je…upah 2-3 org tukang tarik keta halau je…on the spot!tapi sebelum tu bagi surat amaran dulu…..tapi kalo dia educated skit potong api n air….standard la bro,tak bayar keluar la rumah….aku bayar loan rumah ni pun bukan pakai air liur…..;)

  • a bit late hantar komen but may bole x tulis nama penyewa ti bcse ipun tgh terkena ni rasa2 dia dr tmn selasih sb anak dia skolah kat sana. tenant saya Salina mohd sharif. sungguh menyusahkan dan x mau kluar rumah langsung

  • >