Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Problem @ Pelangi Damansara

Date : 30 Sept, 2009

Time : 8.00pm

Venue : Pelangi Damansara, Low  Cost Flat  (PART 2)

from part 1…..

Our client has won the unit few months ago.  She decided  to bid for that unit after consulting a few friends of hers. Later, she engaged Satu Solution to met the x-owner and come up with a deal. Two meetings were set up by me. The meeting resulted in the xowner came up with the idea of paying back the deposit paid by her  and she will let go the unit…deposit burn..BUT he couldnt came up with the cash that he promised after a timeframe of 2 weeks.

Fast foward……

Machafaris and me went to the unit after so many attempts of calling the x owner failed. Not picked up or cannot be reached.

The heated discussion resulted with :

1) he will get opinion from his ‘policeman’ friend.

2) he will try to purchase back the unit on his wife’s name, using bank loan.

3) he dont want to move out !

4) why he have to pay rent staying in his house ? (we kept mentioning its no longer his).

part 2part 3part 4

talk, negotiate, resistance.

He promise with us he will get back to us a day after tomorrow…..to be continued….

0930_2052440930_2052550930_204215

What do you think ?  Court Order ?

0930_153151

Auction in the afternoon. 3pm. tancorp.Wisma Central. Did you notice how pack it was ? Thats the competition nowadays.

  • uncle aku ade buat police report and court order to kick out tenants. polis akan dtg sekali. tp kalo aku, aku try to avoid the hassle of dealing ngan owner. tp tngk gmbr competition cam kat atas tu, mcm dah x leh elak lg dah kene deal ngan owner kalo nk dpt good deal…

  • Susahnyer nak deal dengan ex owner. Bulan2 kita yang bayar ansuran, diorang duduk goyang kaki senang2. Pastu drag2 masa nak duduk free. Tapi ni la cabaran kalau beli rumah low cost. Mentaliti diorang berbeza.

    Kalau susah sangat, kasi buat court order je la. Kalau dia ada kawan polis, kita ada undang2. Mari tengok sapa lagi kuat.

  • satu solution kalau boleh nak settle cara baik…

    win-win situation…sebab..
    if we put ourselves in their shoes…sedih x?

    ada kemungkinan satu hari nanti kita pulak yg kena…bayangkan kalau tetiba satusolution datang rumah korang…”bang, bila abang boleh pindah keluar?”

  • Betul juga tu bri, yang penting kita nak dapatkan win-win situation. Sebenarnya kita tolong exowner setelkan hutang bank die. Kalau tak kena declare bankrupt lagi susah. But at the same time kita pon expect jangan la susah kan new owner juga. Kalau ada sifat memahami dan bertolak ansur di kedua pihak, iallah semua berjalan lancar.

  • tuan bri, kalau kita yg kena keluarkan exowner, cara2 nya mmg either confront dgn ex-owner or buat court order?
    Kalau court order tu nak buat mcm mana?kena upah lawyer ke?dan selalunya bape cost utk buat court order tu?

    lagi 1, kalau kite beli apartment selalu ade maintenance fees dan juga bil2 lain cam bil air dan elektrik dan selalunya kes lelong ni bil2 ni tertunggak.Dgn sape kita boleh rujuk utk tahun bil tertunggak tu?sbb mmg kita as new owner kena settlekan sume tu kan?

    Harap boleh bagi pandangan

    TQ

  • Court Order ?

    Lawyer akan apply to court utk mendapatkan arahanpindah keluar. Timeframe 1-3 bulan.

    Bila dapat order tu, owner akan ditemani oleh Bailiff (pegawai mahkahmah) pergi ke rumah tersebut dan menyerahkan order tadi kpd defendan. Tempoh masa akan diberi untuk mengosongkan unit tersebut.(ditentukan oleh bailiff).

    Dalam masa yang sama, akan ada security guard mengawasi umah tersebut….

  • Ash –

    Bil tertunggak …kita kena tgk COS (condition of sale)
    bank akan tulis apa kos yang akan ditanggung oleh bank…

    lain bank lain kes…lain pulak kos yang ditanggung..

    normal, bank akan cover cukai pintu dan maintenance fee sahaja…

  • Ic ic.
    Ok kalau cam court order tu, lawyer yg akan request tu, lawyer kita sendiri lantik ke?meaning lawyer yg akan execute utk kita punye stamping bla bla sume tu ke?
    Selalunya agak2 dlm bape kos utk keluarkan court order tu?
    pernah buat ke?

  • Nampaknya susah gak nak deal dengan owner keras kepala tu.

    camana kalau

    1. immediately mulakan langkah nak dapatkan court order tu.
    2. guna cara lain supaya owner keluar cepat , upah bodyguard ugut2 ke (jgn ugut bunuh dah le, kang ke bawah Kanun acara jenayah lak..) sambil tu tampal pintu & hantar surat order palsu dari nama syarikat guaman palsu etc..
    3. Dalam pada item 1 &2 kat atas, diam2 pergi potong bekalan letrik/air dia. kalo perlu usik2 connection elektrik dia @ korek tanah potong air dia pun tak pe..hehe.
    4. Elakkan dari kerap bersemuka..org camtu x de akal panjang. tengok perut dia pun dah tahu… Macam2 risiko boleh berlaku.

    bagi idea 10 sen je. TQ

  • bagi saya…kalau rumah lelong tu ada penghuni(tenant @ owner)…jauhkan diri terus…tak payah susah2 sakit kepala…kita tak tau diorang tu samseng ke mafia ke..kaki pukul ke..pembunuh ke..oleh itu kena la 2-3 kali check rumah tu ada penghuni tak…tanya jiran2..tapi kalau Satu Solution bleh bagi service “win-win situation” tu apa salahnya…jangan rugi deposit sudah….

  • hahaha…kalau korang rasa itu paling kejam, ada kes di PJ. Dah potong kedua2xnya pun, still dia tinggal dlm rumah tu. Eletrik sambung rumah sebelah. air bawak dalam tong….

    solution lain ?

  • dtg malam2, simbah cat merah kat umah dia, keluar la tu nanti sebab malu org ingat along dtg cari..hehehe…

  • Tenno – Kita jgn dengki, sebab org boleh dengki balik kat kita…siapa lagi yg nak simbah cat ???

    Blue Cube – Kita cuma nak bantu org Kita melabur/memiliki hartanah….tolong support. tq

  • Tuan Bri,

    Sorry tak baca semua pages dalam blog ni.

    Tuan buat servis property auction bid je ke. Ada buat servis property management tak?

  • Bro, dah try offer sikit compensation kat dia? Mungkin boleh bagi sikit duit modal untuk dia cari rumah lain. Mintak la di trade-in barang2 yang ada nilai kat dalam rumah dia tu. Saya buat macam tu dengan owner rumah lama. Mintak dia jual air-cond, kipas or whatever yang dia nak keluarkan. Kadang-kadang penghuni lama tu memang tengah sesak, so kalau kita bagi jalan sikit kat dia, mungkin boleh keluar mudah sikit kot. Just my two cents.

  • sudah nizam. kita dah open tanya dia berapa dia nak …untuk keluar drpd rumah dia…

    jawapan: ini saja rumah saya…mana saya mau pindah..

  • Susah jugak la kalau macam tu. Kalau paksa dia keluar pun bahaya jugak. Takut dia jahanamkan apa yang boleh kat rumah tu nanti sebelum keluar, teruk jugak nak kena repair nanti. Satu lagi, kalau kawasan tu ada ketua blok ke, someone yang orang kat situ respect, mungkin boleh mintak tolong joint ajak berbincang ke macam mana. Tu pun kalau mamat ni orang Melayu la dan kawasan tu pun kawasan Melayu. Kalau tak, mungkin tak leh pakai cara ni.

  • tuanbri,nk tny ni?

    bahaya x klu bli umah yg dh kna conteng/simbah cat?tuan umah lari malu n umah kna lelong?

  • bahaya sebab ?

    -mungkin ah long akan datang utk collect hutang. Tapi kita boleh tampal kontrak lelong kat depan pintu,mengatakan kita dah beli rumah tu drpd owner lama.

    – tuan rumah lari, xde kena mengena dgn kita. selalunya bila rumah kena lelong, jiran2x akan dapat tahu. dan mereka tahu yg kita adalah owner baru.

  • thankss tuanbri…

    klu kita dh tampal tanda mcmtu, adakah ah long tu x akan ganggu kita lg apabila kite duduk nnt? apa tujuan ah long simbah cat sbnrnya?

    di sni sya lihat banyak rumah yg macam tu n letakkan tanda lelong….lg2 time kegawatan ekonomi skrg ni….

  • >