Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Budget 2010 RPGT

KUALA LUMPUR, Oct 25 (Bernama) — The real property gains tax (RPGT) will be fixed at five percent on the gains from the disposal of real property effective 1 January 2010.

Reiterating this on Sunday, Second Finance Minister Datuk Husni Hanadzlah said that the rate imposed is irrespective of the holding period and the category of the owner.

He said that this rate of five percent will be implemented through the Real Property Gains Tax (Exemption) Order 2009.

This Order will be gazetted as soon as possible and effective 1 January 2010.

“Therefore, the current rate of RPGT which is higher than 5.0 per cent as in Schedule 5 of the Real Property Gains Tax 1976 will no longer be applicable,” he said in a statement here.

This means that the previous rate of 30 per cent decreasing to 5 percent based on the holding period of the property is no longer applicable.

However, exemptions to the individuals are given as follow;

* The level of exemption is increased from RM5,000 to RM10,000 or 10 per cent of the chargeable gains, which ever is the higher;

* Gifts betwen parent and child, husband and wife, grandparent and grandchild; and

* disposal of a residential property once in a lifetime.

Rumusan :
1) Tahun 2009 – RPGT ialah kosong (pak lah bagi free).
2) 5% ni untuk hartanah yang dijual dalam tahun 2010. (hahaha..this is the trickiest thing!)
3) untung 10,000 ke bawah TIDAK dikenakan cukai.
4) Rumah dipindahkan kepada anak, isteri dan cucu tidak dikira sebagai penjualan.
5) Penjualan rumah diKECUALIkan CUKAI sekali sahaja seumur hidup. (Boleh pilih nak pakai sekarang atau simpan nanti)

Keuntungan =
Harga Jualan – Harga Belian ( tidak ada kena mengena dengan Loan atau interest atau Lock in penalty)

0804_232724

“Point” yang 2, ada satu “tax expert” Ronnie Lim drpd Deloitte Malaysia kata kadar 5% ni tidak tetap. Ia hanya untuk pelupusan hartanah yang dimiliki 5 tahun dan ke atas.
Ini disangkal oleh Datuk Husni Hanadzlah, Menteri Kewangan Kedua. Seperti di atas, Datuk kata fixed 5% tak kira berapa tahun.

Apa kata Deloitte ?

0804_232736
“Alamak, kena tax pulak ke? tayar motor gua pancit, boleh claim tax ke?

  • “Rakyat didahulukan, poket Menteri diutamakan” hehehe…

    Kalau untung 10k, tak kena tax.
    Kalau untung 11k, tax kena RM550. Byk tu..

  • aku baru je beli rumah, baru ingat nak flip. mana sempat nak jual dalam tahun ni. tukar nama pun belum lagi.haiyaa manyak susah la ini macam

  • >