Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

High Court Auction – Shah Alam

1008_104520

Date : 07.10.09 & 08.10.09

Location : High Court Shah Alam.

Hari rabu (07.10.09)

aku dah cerita pasal auction untuk property di USJ 6.  Putra78 yang nak masuk bidding rumah ni. Semua bidders nak register. Lepas tu tunggu sampai aku dah terlelap sekejap kat bench. Bila semua auctioneers dah datang ke kaunter dan collect auction files, suddenly Mr. Foong from Ng Chan Mau was looking around for a lawyer.  He was told that one unit was called off. Dah mula kecoh. Ada cina sorang ni mula naik bengang dan scolded the lawyer. “Wasting our time !” . Mr. Foong pun panggil semua bidder untuk collect balik bank draf. So cubaan Putra78 untuk buat flipping kali pertama dah gagal.

1007_111122

Hari khamis (08.10.09)

Aku dah prepare semua docs termasuk bank draf untuk client SatuSolution yang outstation minggu ni. Dia wakilkan semua urusan lelongan kpd SatuSolution. So pagi-pagi lagi aku dah bgn walaupun minggu ni setiap hari aku tidur pukul 3 pagi.(nak bengkok badan aku). Bila tgk luar,langit dah mula gelap. I was praying that rain will not start until i reach Shah Alam. My wish was not granted! Bnyk dosa agaknya. Half way aku naik motor (Cut cost !), hujan dah mula renyai-renyai. Bila dah lebat, aku terpaksa jugak stop kat stesen minyak.

1007_090742

Aku sampai kat Mahkamah dalam pukul 9.25am. Itupun selepas meredah hujan lebat. Berkorban demi Klien. Registration closed at 9.15am. Aku sampai ke kaunter dengan harapan masih lagi boleh mendaftar,sebab the auction will only starts at 930am. The High Court Auction is usually strict on this matter. Lambat few minutes pun diaorg dah x bagi register. Aku berdiri je depan kaunter tu dengan harapan….tiba-tiba ada 1 cina nak register utk shoplot. He was begging the officer to accept his registration.  The officer accepted  his registration but pending approval from the Pegawai Pendaftar. So i quickly jump in and also put in my registration which was initially rejected by the same officer. i argued why that guy can and i cannot ? she reluctantly accept mine.

1007_0901251008_0957381007_093001

Tunggu punya tunggu, aku tgh tunggu auctioneer drpd PAH, nak discuss dgn dia psl registration aku. X nampak pun wakil drpd PAH. Rupa2xnya diaorg memang x datang.  PAH dah wakilkan kepada En. Nasir, auctioneer lain. Ne. Nasir sound aku,apsal x bgtau dia, aku nak masuk bidding…Bila check, there is only 1 bidder – Public Bank. So dia kata kalau aku masuk, Public Bank akan tarik diri. wow! boleh dapat RP! ngeh ngeh.

Officer tu datang kat aku ckp registration aku lepas. Yang cina tadi pulak kena reject.

So kena pulak tunggu auction start. Its already 11am. Kena tunggu turn pulak masuk dalam bilik. Hanya bidder sahaja dibenarkan masuk dalam bilik tu.

1008_1047321008_104954

1008_110544

Aku rasa aku org paling lama lepak dalam bilik tu. Bila masuk, kes disebut, Nampaknya hanya ada satu penawar, Satu Solution sahaja, maka dengan ini hartanah tersebut dijual pada harga reserve, panggilan pertama, kedua dan terjual!

1008_1117221008_1128541008_112924

Lepas tu lepak je dalam bilik tu buat x tau. Ada a few  properties yang menarik. Ada  shoptlot, bila masuk ada 5 bidders, tapi 4 orang nak tarik diri bila nama diaorg disebut. Alasan, takut ada Kaveat. Auctioneer pun bengang, sebab dia tau diaorg ni dah kawtim awal-awal kat luar.

Rumah yang menarik perhatian aku ialah Rumah 2 tingkat Shah Alam Seksyen 4. Baca posting aku

Rp     – RM198,000

Sold  – RM230,000

Bila dah sign kontrak, kena pegi LHDN pulak utk matikan stem. Penat aku nak kena pergi Plaza Peransang. Sepatutnya ini kerja auctioneer, tapi sebab dia dah tolong aku tadi, ok je la….Tahniah En. Zul. Dapat  jugak rumah teres kat Klang dengan harga 60k…siapa mau bagi ?

Court Auction Properties….(to be continued…..)

  • tq bri, aku tak register lagi auction data. ingat nak register sekali dah menang rumah yang baru ni, nak rest dulu la kot. budget tak besar nak masuk banyak2. lepas ni nak apply loan pun dah rumit sedikit.

  • salam,

    nak tanya, ada ker rumah yg bank dah lelong tak laku2 …last2 simpan dan kita direct nego ngan bank. Perlu penjelasan…..sebbab saya sedang deal untuk yg kes begini melalui agen….btul ker ada

  • >