Berita Terkini -->

Tak Boleh Beli Flat Kos Rendah ?

18
SHARES

Senior MBPJ officials own low-cost flats
by R. Nadeswaran, Terence Fernandez and Llew-Ann Phang
PETALING JAYA (May 20, 2010): SHE is chauffeur-driven in an official four-wheel drive on duties and states her address in official documents as a double-storey corner terrace house in Kota Damansara. But Sharipah Marhaini Syed Ali is also the owner of the low-cost apartment in Ara Damansara and happens to be the planning director of the Petaling Jaya City Council (MBPJ).

She is not the only senior official owning a low-cost apartment.

MBPJ’s senior assistant engineer, Hanizah Katab, owns one in the same block – and so does about 500 other MBPJ employees, many using the names of wives, husbands and relatives to own low-cost homes in Petaling Jaya.

By her own admission, Sharipah is not the only director who owns a low-cost flat. Questioned by a councillor, she charged that there are other “directors and deputy directors” who own such properties.

In a reply to a memo from Deputy Mayor Puasa Md Taib dated Feb 4, Sharipah argued that “if the policy is that those earning above RM2,500 are not eligible, then all the other officers involved should be asked to explain”.

Going by the state government’s guidelines on eligibility for low-cost units, they would not qualify by a mile because only those having combined family income of less than RM2,500 a month can apply.

However, according to Sharipah, there was a policy introduced in 2001, when the council took over squatter eradication efforts from the state, to allocate low-cost units to council staff.

This decision, however, was in contravention of the state’s policy, which restricted the sale of low-cost units to those with a household income of not more than RM2,500.

Executive councillor in charge of poverty eradication Dr Xavier Jeyakumar said the policy still stands. “The state government’s policy on first-time ownership of low-cost units has not changed, and any exemption by the housing department must be sanctioned by the Exco,” he said.

However, documents made available to theSun revealed how the RM2,500 criteria could be circumvented (see also page 8).

Most, if not all, the low-cost units are not owner-occupied. Instead, they are an extra source of income because they can fetch rentals of up to RM500 a month.

Sharipah’s monthly bank loan repayment is RM322. Her apartment has been unoccupied for two months. According to neighbours, the Indonesian construction workers who were renting it had left for Kuantan after finishing a development project nearby.

Hanizah is collecting RM400 a month from an Indian family of six.

However, a search at MBPJ’s Valuation Department showed that in her application for the low-cost flat, Sharipah gave her address as a double-storey corner house on Jalan Nuri, Section 7 Kota Damansara, estimated at about RM450,000. Hanizah gave an address in Nilai.

The issue of MBPJ staff owning low-cost flats was first raised by councillor K.W. Mak in February when he asked the State Select Committee for Competency, Accountability and Transparency (Selcat) to investigate the non-compliance and malpractices in the sale of such apartments to non-eligible applicants.

In a statement last week, Mak said he had written to Mayor Datuk Roslan Sakiman on April 29 to also conduct investigations.

Mak raised the issues after receiving complaints from former squatters who were promised low-cost units but never received offers once the construction of the low-cost flat was completed.

“These former squatters have shown me proof that they were interviewed and given alternative accommodation prior to waiting for the demolition of their village to make way for development and subsequent relocation to the completed flat in their former locale,” he said.

Last week, two residents who had complained to Mak turned to theSun claiming that MBPJ officers had taken away apartments meant for them.

Mak said he has yet to see documents supporting the so-called policy to open up low-cost units to council staff.

In a statement today, MBPJ said developers offered excess units in eight low-cost housing schemes, on private lands, to its management team from year 2000.

Apa kata survey ?

Apakah berita ini akan menyebabkan syarat syarat pembelian rumah pangsapuri kos rendah diperketatkan lagi ?

Bagaimana kita nak beli hartanah kos rendah menerusi lelongan ?

Apakah kelonggaran yang diberi ?

Siapa lagi yang berminat untuk beli rumah kos rendah ?

18
SHARES

About tuanbri

Tuanbri, Pengasas Kelab Hartawan Hartanah dan Pengarah Akademi Hartawan Hartanah telah lama berkecimpungan dalam industri pelaburan hartanah terutamanya dalam sektor rumah lelong. Beliau telah berkongsi ilmu pelaburan hartanah dengan beribu peserta seminar. Beliau Juga pernah muncul di kaca tv (TV3 dan Astro Awani), radio (IKIM dan BERNAMA) dan suratkhabar (Harian Metro).

33 comments

  1. hahaa..kantoi dahh…

  2. Antara Flat yang terlibat :

    – Damai Flats by Tropicana Golf and Country Resort Sdn Bhd;

    – Flora Damansara Flats by Saujana Triangle Sdn Bhd;

    – Damansara Damai by Medan Prestasi Sdn Bhd;

    – Sri Damansara Flats by Bandar Sri Damansara Sdn Bhd;

    – Sri Jati Flats, Ara Damansara by Sime Pilmoor Development Sdn Bhd; and

    – Desa Mutiara by Mutiara Damansara Sdn Bhd.

  3. bri,

    isu tu bukan sebab diorang jadi 1st owner ke?

    aku rase, subsale (dan lelong) x terikat dgn isu ni, as long as ikot prosedur :)

  4. cerita ini cuma disensasikan aje….kalau betul salah, kenapa cuma pegawai ni aje yg kena? Pegawai MPSJ? MPK? MPAJ?MBSA? SUK?….wah…wah…

  5. Treecool – Subsale tak terlibat Treecool ?
    hehehe.. how sure are you ?

    Palie – ada orang buat surat beracun…
    Hafiz – ni permulaan. Surat beracun tu dihantar ke media.

  6. Bri.. mcmn nak tau rumah mana affected..

    Nak tanya.. mcmn nak add rss feed blog kwn2 mcm ko buat ni.. aku dah cari nota tak jumpa2 la..

  7. This decision, however, was in contravention of the state’s policy, which restricted the sale of low-cost units to those with a household income of not more than RM2,500.

    Executive councillor in charge of poverty eradication Dr Xavier Jeyakumar said the policy still stands. “The state government’s policy on first-time ownership of low-cost units has not changed, and any exemption by the housing department must be sanctioned by the Exco,” he said
    ——-
    dari atas tu kalau yg aku paham, mmg dia kate utk beli baru je tak bole bri.

  8. biasanya subsale masih kena ikut rule mcm 1st owner..
    in one side of view, rule ni bagus gak sebenarnya.. sbb low income group ni takde rumah lain dah diorg boleh beli… tgk la projek baru semua mahal2..

  9. tapi kalau lelong, low income group pn tak beli…habis tu takkan nak dibiarkan je macam tu? aap solution yang boleh dilakukan di sini bila low income group pn tak boleh nak beli…n at the first place,rumah tu kena lelong pn pasal the first owner which come from from low income group takleh nak serve loan? adakah salah investor sebab beli rumah low cost?

    Tapi kalau ada kes low cost group di deny hak mereka untuk memiliki rumah baru low cost pasal ada ‘special people’ nak beli, tu memang tidak adil la…hampuk je diorang tu…

  10. Salam, semua sya ada tertnaya-tanyer pasai hal nie hari tur.. sampai saya check ngan lawyer and some senior property agent. masalahnya concern hanya perlu jikalau beli sub-sale yang dah ada title kalo master tittle, wajib kena mintak lembaga perumhaan negeri selangor. kalo nasib baik title dah keluar takpayah nak mintak concern… sbb title dah jadik milik owner.. so kalo sub-sale jadik senang. tapi some area diorang tak indicate perlu ker xperlu concern masih blurr… pasai lelong lagi sya xpasti.. sya syorkan kalo bila umah lowcost, cari yang dah keluar title. mcm baru2 nie sya ambik satu kat angsana subang mewah usj1. title dah ade insyallah semuayer beras, nie umah lowcost…tapi sewa bleh pergi 450~550 basic unit. Sya pun ade check ngan master Bri kita hari tur pasal concer nie…. ok arious

  11. 22 may – resolution alliance
    aku bid untuk flat kos rendah taman samudra
    sold 40k – aku kalah bid tu cause rumah tuh rumah bangkai.. aku tak berani untuk letak harga tinggi but very high rental potential – good location n near with all the acces . bro bri ni briter baik or buruk ? erm.. baru nak carik flat² kos rendah nak cover duit enpon.. hehe

  12. tuanbri,

    selagi dapat consent dari kerajaan negeri, proceed je. hehehe.

    kalo kemudian hari sangkot, tarik semue lah, hahahaha. dari lawyer, vendor, developer, kerajaan negeri :p

    tapi ni angan-angan je, bukan cite betol :)

  13. nk jual low cost selangor kn lepas 5 tahun
    aku da tanye lphs

  14. jika blacklist bank ble apply x?

  15. tuanbri,

    saya dlm proses pembelian satu unit Sri Penara,Permaisuri.
    adakah pembelian saya akan lulus sedangkan saya masih belum berkahwin??
    klau x silap saya, syarat utk beli umah low cost mestilah berkahwin dan gaji di bawah RM2000

  16. jalina – kalau dah blacklist, memang tak boleh.

    miza- lelong atau subsale ?

  17. Tuan bri..
    i ada beli rumah lelong a round rm200 000 market price atas nama i sorang 3 years ago..Then awal tahun ni my wife nak beli rumah flat kos rendah (lelong) atas nama dia sbb rumah pertama tiada trcatat nama dia ..so..boleh ke x??…please email me..tq..

  18. Aku Geram Nak Penara.. Tapi………… syarat dia tu membuatkan rasa tak berani.. pendapatan bawah RM2k…

  19. tuanbri.klu saya nak bli umah di penara subsale dr agen boleh ke??sbb saya belum berkahwin lg..

  20. saya bekerja di telekom , bolehkah saya mohon pembelian rumah mbpj. saya sudAH BERKAHWIN.

  21. kalau kes subsale ni, kadar income lain sket.income tidak boleh lebih 5 ribu.lot bumi ke bumi shj.bumi ke non bumi memang tak lepas kat LPHS.tapi non-bumi ke bumi boleh.

    • kalau subsale syaratnya – income bawah 5K dan belum pernah beli rumah lagi.. payah la kalau nak cari pembeli

    • kalau subsale syaratnya – income bawah 5K dan belum pernah beli rumah lagi..payah la kalau nak cari pembeli

      memang rumah kos rendah ni tujuan dia bukan untuk dijualbeli

  22. Saya nak minta nasihat tuan mengenai rumah kos rendah yg saya plan nak jual. Area di Jln Matahari,seksyen U5 Shah Alam. Ramai bakal pembeli frust bila tahu syarat2 ketat pembelian- Gaji bawah 5K dan belum pernah membeli rumah .
    Saya nak tahu kalau saya pergi Pejabat SUK terus utk dapatkan senarai pembeli ,boleh tak? Saya memang urgent nak jual rumah . Terima kasih byk2.

    • tuan,

      tuan kena cari Pembeli yang menepati syarat…

      List yang SUK ada adalah utk yang akan dibina.
      Unless kalau tuan nak jual RM42,000 sahaja.

      Saya pun nak.

  23. Zainal Abidin Abdullah

    Saya dalam proses jual beli rumah apartment di Seri Kembangan Selangor . Dah 2 bulan di buat dengan peguam di Seremban begitu lambat oleh kerana katanya kena jalani selidikan oleh pejabat tanah Daerah Petaling Negeri Selangor. Pembeli saya adalah seorang Bumiputra yang bekerja di Seremban. Sata juga seorang bumiputera.
    Tak mungkin ada sebarang halangan ?!

    • mungkin juga, sebab kelulusan dibuat oleh Menteri Besar Negeri.

      Mungkin MB ada bnyk kerja bulan tersebut, mungkin ada kertaskerja yang tidak mencukupi..
      apa apa sahaja boleh berlaku

  24. Salam, Nak tanya TuanBri, En. Lokman gaji bawah 5K household ke sorang-sorang? Belum pernah beli rumah. Macam menarik.

  25. Assalam..

    Menurut kata tuan lawyer saya..low cost di selangor je tk bleh lebih RM5K household income..tp kalau KL ok..macam penara..

    Sy pun dlm proses nk grab 2 unit di penara…insyaAllah

  26. Satu lagi..tak bleh ada 2 low cost dlm 1 negeri..so..kalau utk investment..beli satu selangor..satu KL..

    Sorry..RM5K…KL pun sama..cuma pandai2 la nk idup..all d bez

  27. Sume org nak senang tapi pk lah org yg xmampu.

  28. Gugusan Semarak Kota Damansara for sale RM110,000 (below Market price )
    currently tenanted RM550 permonth

    – surau nearby
    – sunway giza
    – the curve and ikano
    – segi uni college
    – tropicana medical centre
    – 5th floor
    – Non bumi unit
    – basic unit

    Fast call 0123880837 kenny before grab by other.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Subscribe without commenting

Scroll To Top