Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Pelabur yang tamak haloba

Pelakon Utama : Anthony Lee (49thn) @ Encik AL
Pelakon Tambahan : Conn Farrell (57)-Peguam , Patrick Dolan (68)-Introducer
Pelakon Lain : Karen Maguire (Direktor Property-Source.com), Terence Collins (Perunding drpd London Allied Holdings Limited), Boekhoorn (Pelabur Belanda yang kalah World Cup Final)

……….disambung drpd SINI Part 1

Perjanjian Rahsia “Notting Hill” telah ditandatangani.

Earnest Deposit sebanyak $1j telah dibayar.

Untung $50j dalam tangan.

Apa lagi yang tak cukup ?

Encik Boekhoorn dan rakan pelaburnya sebelum itu telah dibawa ke dalam Hotel tersebut dan diberikan lawatan sambil belajar. Mereka sempat berbincang mengenai perubahan yang akan dilakukan setelah selesainya proses jualbeli.

Tiba-tiba mereka diberitahu bahawa Adik Beradik Barclay bercadang menjual sekali bangunan berhampiran, menjadikan harga jual kepada $470j. Wah!…apa lagi, terkejut mereka dengan tawaran tersebut. Daripada $250j kepada $470j…. Boekhoorn hanya mahukan hotel Ritz sahaja, bukan bangunan lain yang kurang nilai komersialnya. Mereka bertindak menarik diri daripada jualbeli tersebut.

Surat memohon pulangan deposit tidak dijawab kerana Encik Al berpendapat earnerst deposit dah burn sebab mereka tidak lagi berminat membeli. Saman-menyaman mula melayang layang.

Encik AL hanya pemandu lori yang kehilangan syarikatnya akibat kegawatan ekonomi. Sewa rumah sudah lama tak berbayar. Hutang dengan saudara mara dan keluarga semakin bertambah. Kisah ini bermula pada tahun 2006 apabila Encik AL bertemu dengan seorang agen hartanah dan bertanya ada ke mana-mana hotel kat London untuk dijual ? Agen tersebut menjawab¬† “kalau ada pun, mungkin Hotel Ritz kot” (spekulasi). Berdasarkan spekulasi ini sahaja, Encik AL menulis satu surat rasmi yang memberi kuasa untuk menjual seperti yang ada dengan agen hartanah yang lain.

Mahkamah mendapati :

– Encik AL bersalah menipu semua orang. (termasuk anda?)

– Patrick Dolan tidak bersalah (introducer sahaja?)

– Peguam Conn Farrell juga tidak bersalah (hanya ikut arahan klien, dalam kes ini ialah Encik AL)

– Hukuman Penjara 5 tahun dan disahkan bankrupt untuk Encik AL (dia dah bayar semua hutang dia, beli kereta mewah bagi kat awek dia, shopping)

– Boekhoorn rugi $1j (bnyk bagi kita, sikit ke bagi dia?)

РTerrance Collins merupakan seorang yang senior (memiliki Agensi Hartanah sendiri) dalam bidang hartanah pun boleh kena tipu. kalau kita ni ?  aduuhhh.

Pengajaran : (korang bagi la pulak)

***************

Ingin membeli rumah lelong? Kuala Lumpur? Shah Alam? Kajang? Klang?

Hubungi saya di :

bri(at)satusolution.com

016.310.6500

Borang Daftar di atas.

  • Master bri, sampai part ii aje ke? sbb dh nk kena bagi pengajaran ni…
    1. org bijak kena sentiasa berusaha utk menjadi lebih bijak (terrance collins)
    2. AL si penipu ingat dia baguss sgt?
    3. Jgn tamak… org tamak selalu rugi

  • halim – harga beli tu Encik AL cakap je.Sedangkan Barclays taknak jual pun.

    matjoe- memang rugi

    Ahmad – ini kisah benar yang berlaku di London. Cuba search Ritz Hotel Scam

  • Itu macam kalu…
    Lesson learn;
    1) Encik AL dah study habis; dapat duit $1 million, enjoy katak. pas tu kena tangkap masuk jel. Bagi dia, tu dah cukup bagus, sebab sebelum tu kan dia banyak hutang. Duduk jel suma free..
    2)Even black & white pun, kita still kena make sure apa2 yng nak di jual beli tu wujud..

  • >