Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

List Nama Org Yg Nak Bunuh Diri

Sambungan daripada
http://tuanbri.com/blog/2010/11/70-sahaja-bunuh-diri-la-camni/

Salam.

Aku tak berapa faham kenapa masih lagi ramai yang bertanya :

1- Bila 70% loan ni akan dilaksanakan ?
2 – Kalau kita ada 3 bijik rumah tapi 1 je yang masih ada loan, sama jugak ke tertakluk ?
3 – Ape yg dimaksudkan dgn rumah ke 3 tu?
4 – Adakah umah yg ke-3 di beli walaupun 2 buah rumah yg pertama telah dijual?
5 – ataupun 3 buah rumah yg kita hold in one time ?


Jawapan :
1 – Immediate effect. Bank Negara tak pernah buat decision yang ditangguhkan perlaksaannya. Effect ekonomi Negara beb kalau dia lambatkan…Bila dia lambatkan, orang akan susun strategi sebelum perlaksaaan…akhirnya effect dia lagi teruk selepas perlaksaan.

2 – Loan 70% hanya untuk org yang sedang servis 2 housing loan at one time. Kalau ada 50 bijik rumah tetapi semua tak ada loan, maknanya dia still boleh apply 90% MOF.

3 – Maksud rumah ke 3 ialah loan yang ketiga. Sudah ada 2 loan dan bila nak apply loan ke-3, margin hanyalah 70% sahaja.

4 – Rujuk No 2 dan 3.

5 – Rujuk No 2 dan 3.

Mana mana loan yang sedang dalam proses, bank akan menggunakan budibicara mereka untuk memberi margin pinjaman. Tetapi selalunya dia akan lepaskan 90%, sebab bank pun nak buat bisnes.

Yang pening, spekulator.
Lagi pening, bank – sebab tak dapat nak maximise profit dia on Home Mortgage.

Siapa dah ada idea utk cilok ini 70% margin of finance ?

  • Saya ada Idea dan dah lama implement sebelum BNM keluarkan syarat baru tersebut.

    1. Margin Roll Over
    2. Mortgage Re-consolidation (multiple Loans dlm 1 Loan)

    Nak tahu cara implementasi? … ehmmm Bri ..adakah saya perlu letakkan syarat dan pengerasnya?

    Salam

    Zaidi Ismail

  • aduiyaiii.. aku dah byr siap 10% downpayment utk 3 bijik rumah dah, resit dah kuar seme, BNM pulak umum ini macam. loan br nk apply, harap2 boleh setel dpt 90% lagi la. huhu..

  • kamarul-kalau loan dah proses, ok la kot..kalau tak, maybe boleh minta refund balik daripada Agency.

    samsul- blog macha ialah MachaFaris
    salah tempat kot.

    Man Karipap – eletrik dah ok lak…aku on je cam biasa…

  • BNM dah hantar surat pekeliling pada semua bank pelaksanaan 70% bagi rumah ketiga dan seterusnya berkuatkuasa pada 3rd Nov. Loan yang approved before 2nd Nov masih enjoyed 90% MOF, selepas 3rd Nov, sorry bro ..70% MOF ajer ..

  • Aku gov servant. Aku dah ada 1 loan utk rumah sewa aku dan 1 loan gov utk rumah duduk sendiri. Klau aku nak beli rumah lg adakah aku layak dpt loan 90%.

  • abgehensem.. share la ye.. aku tgh problem nih, 1 dah approve, 1 loan pending disbursement, then baru nk apply lagi 3.. deposit dah setel sblm annoucement lagi dah.. jiwa kacau bilaauuu.. tolong ye..

  • Pembetulan :

    Please note this requirement is effective from 3rd November 2010. All loans submitted before 3rd November 2010 will not be subject to this requirement.

  • >