Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Flora Damansara Meletup !

Tarikh : awal bulan Feb 2011
Tempat : Pejabat Petadbiran dan Pengurusan Flora Damansara
Masa : 9.00 am

Aku dapat sms daripada penyewa di Flora Damansara pada pukul 12 pagi, dia kata balik kerja je air dah tak ada…
Rumah ini adalah Rumah dibeli daripada lelong , sambungan daripada kisah Satu Solution Terbakar ! .

Rumah ini tengah dalam proses penjualan, di mana urusan rumah lelong sebelum ini masih belum settle lagi. Terdapat pelbagai tunggakan yang belum diperolehi lagi daripada peguam….

Peguam mana ? : Ram Reza and Muhammad

Claim pun aku yang kena chase ….:

Pada 23 Nov, 2011,

– extract email aku kepada Sidek Teoh Wong and Dennis (peguam bank lelong) :

“I would further this case to Lembaga Tatatertib Peguam-peguam if i did not received any info regarding this matter within 3 days from today.

And i also would write to Bank Negara regarding this matter.”

Korang tau jawapan daripada Sidek Teoh & Dennis ?

Hi

We note from our file records that you are represented in this matter by Messrs Ram Reza & Muhammad.

As we are bound by etiquette rules (not to communicate with a party who is represented by another firm of solicitors), we will reply accordingly to your solicitors.

Martina Wong (enail : martina@stwd.com.my)
daripada SIDEK TEOH WONG & DENNIS
Advocates & Solicitors

Panas je bila aku dapat reply daripada lawyer bank lelong…apa lagi aku nak buat, rasa macam nak proceed ke Bank Negara je….dah berapa lama dah…tunggakan masih tak dapat claim lagi….

Management Flora Damansara pulak asyik nak clamp je meter air..kesian kat penyewa ..
Dah la Management pun bertukar tukar…bila tukar management baru, sure penyewa dapat surat merah, warning untuk clamp meter air.

Terbaru, Minggu lepas pihak pengurusan Flora Damansara telah mengunci meter air ….
cara nya ialah :

Flora Damansara Rumah Lelong

Bank Lelong Flora Damansara

Wow! siap cabut meter beb! punya lah terkejut aku…

takpe. esok pagi tu aku pergi pejabat maintenance dan bayar dulu hutang tertunggak yang sepatutnya bank bayar, aku bayar guna duit aku dulu…sebab bila aku tanya lawyer Ram Reza and Muhammad, dia kata esok, esok, esok, lusa dan esok lagi.

Bila dah bayar penuh, pihak diaorang (JMB Flora Damansara) berjanji akan pasang meter tu ASAP (time tu jugak).
Aku ok jer. Siap bayar Reconnection Fee RM50 lagi. Aku buat senyap je. sepatutnya boleh minta waive.

Malam tu dapat lagi sms daripada penyewa aku, kata meter tak pasang lagi.Kesian kat dia , balik kerja penat penat tak dapat nak mandi dan guna air.

Keesokan harinya , Yang Meletup di Flora Damansara ialah aku lah. kena pergi lagi pejabat FD pagi tu dan jumpa balik orang kat situ. Kali ni pelbagai alasan diberi. Paip pecah la dan sebagainya. Semalam aku datang, takde pulak nak bagitau. Semalam siap tunjuk meter yang dicabut tu kat aku lagi.

Untuk makluman, meter tu aku yang punya. Aku kena bayar untuk beli meter baru sebab yang lama kena curi. RM200. Itupun selepas buat laporan polis.

Dah la sumbat paip tu guna batang kayu je, air menitik je sepanjang benda ni berlaku.

  • adik aku beli kat flora damansara .. bodoh , sengal , bengap.. sebab tak refer aku dulu.. dah susah baru nak libatkan aku …menyusah kan aku je.. flora damansara ni takyah belila… buang masaje.. bro bri.. bukan air ni hak asasi manusia ke ? mana bleh stop walaupon outstanding berjuta sekalipon ??? dulu kes kat sri kayangan aku sound kenape tak stop bila owner lama tak bayar ?? diaorg jawap itu hak asasi manusia beb.. ??

  • betul la kata matjoe…1st time baca mesti fobia……tapi bagus gak ada artikel mcm ni…..belajar dari pengalaman…tu yg tiap2 ari aku bukak blog tuan bri……setiap masaalah mesti ada penyelesaian…susah n senang je…..tapi paling malas karenah birokrasi,dah la kita susah,nak selesaikan……………dia makin menyusahkan lagiiii….tapi apa pun layan…..RODA TU BULAT…sekali dia hantam kita,satu hari nanti dia pun kena hantam juga..cepat ngan lambat je………………………

  • Jika Incek TuanBri pening kepala menguruskan Flora Damansara biarkan saya menggalas bebanan itu…..

    waka..waka…

  • FD…Blok F aku ok jer….penyewa x pernah call gtau ada masalah…tunggakan maintenance dh byar, cuma claim blum dpt lg, dgar citer cek dh ada kat abu zahar, syap jer…x per aku tggu dia call….stiap 2 bulan g bayar maintenace, ok jer..alhamdulillah……..cuma tiles je lah, penyewa kata ada timbul lg….biasalah sbg tuan rumah….mcm2 dugaan….

  • FD ni mmg ahzab
    aku menyesal beli dr lelong dulu
    kes penyewa kena clamp air ni mmg aku 2 kali kena

    kes aku sma jugak mcm bri
    tunggakan xdpt lg
    so penyewa kesian tiada air

    JMB FD ni mmg lg sial n gampang
    potong ikut suka jeeee
    lps tu complain haram xdiambil tindakan

    aku setiap kali bayar bil air
    kena byr denda dan reconnect fee sial tuuuu

    mmg baik korang ckp kat sepupu
    sepapat korang jgn beli FD ni
    menyusahkan dan ahzaaaabbbbbbbbbbbb

    regards

  • aku pernah 2 kali guna servis lawyer Ram Reza.. serik dah aku.. ada sorang lawyer perempuan bernama M*** tu.. bukan setakat lembab, siap menipu-nipu pulak..

    • aku faham perasaan kau.
      kan aku pun ada tanya pasal kes kau …aku dah bagitau kau jawapan dia…

      kenapa nak sampai menipu ?

    • aku rasa beter kita listkan mana2 law firm yg lembap ninmg menyusah kan jeeeee  (Quote)

      SETUJU….AGAR YG LAIN TAK TERKENA…….

  • susah nak listkan yg lembab… baik listkan yang bagus.. takat ni.. yg penah aku guna yg kira ok..
    annuar ong n hong, kajang.. -laju.. tapi susah sikit nak tepo.. dia xbagi no h/p

    zainal ithnin n partner, blakang warta bangi..- senang nak call.. ok.. tapi kena selalu polow..

    othman hasyim, salak tinggi..- tahu2 dah siap.. dia pon selalu update..

    • maaf nak kongsi, zainal ithnin ofis atas kedai ayam penyet bangi mmg teramat lembap.. dah masuk 10 bulan kes tak settle2 lagi… setiap kali call tak angkat.. bila angkat kata dalam meeting… dia punya assistant mmg susah nak bg kerjasama… cakap lembut, tp rasanya spesis malas… lawyer ni kalau setakat apartment harga tak cecah 300k mmg diaorg layan third class… ada kawan appoint dia utk jua rmh pymnt tak dpt2 lepas 6 bln, lepas kena maki hamun dgn owner rumah sbb dah delay lama.. baru terhegeh2 start buat keja… kena guna perkataan kesat baru lawyer2 yg suka layan third class ni take action promptly… kalu tak kena maki mmg keja lembap nak mampus.. perkerja dgn boss org kelantan pula tu nampak sgt puak2 rasis.

  • ada 2 kes aku ngn kwn aku kat rrm belum settle..berjambang dh aku tunggu..tunggakan tu aku rasa aku yg kena byr..riban tu..pernah tipu aku gak..x pe la..lain kali aku dh x akan refer kat firm ni lg

  • ruziah & mala @ campbel pon bagus gakk.. ala ala .. muslimah.. insyaallah tak ambik lebih dari yg patut..cube la try..

  • Nak tahu pendapat & kesimpulannya adakah property di Flora Damansr good for investment dengan Maintenance yg kurang bagus?

    • ahzabbbb tempat ni beb
      aku rasa lama2 lg smua org tinggal kan

      Tapi i tgk tempat nih semakin lama semakin sesak..
      Thats mean semakin ramai yang sewa tempat ini..

      Should i teruskan niat utk abik 1 unit for rental purpose.. Lagi2 i mmg stay around dsara perdana.. If got any problem, dekat jer i nak pergi tgk.. Hrmmmm

  • Saya top 10 orang terawal duduk di FD ni. Overall, OKlah, berbaloi dengan apa yang dibayar. Kalau area2 D’sara dekat2 hujung ni, kawasan ni lah yang affordable. Lagipun kalau saya 10 minutes boleh sampai pejabat. Clamp air tu kalau tak bayar. Tapi kalau beli untuk investment, demand mesti ada. Cuma saya tengok Blok E (Blok swimming pool) tu macam ada retak di basement. Parking memang kurang.

  • wow! otai FD dah keluar…hehehe… Dino tinggal blok mana ?

    Disebabkan dekat dengan IKEA dan seangkatan, itu yang ada demand…

    selamat berkenalan

    • disebabkan ada IKEA, TESCO & sewaktu dengannya, FB tu hidup…

      kalau tak, aku rasa dah jadi macam kat BUKIT BERUNTUNG…

  • Salam & tumpang lalu,
    Saya baru beli melalui lelongan satu unit kat FD, tapi yg low cost flat tu lah. (harga tak pulak low cost!). Agaknya berapa sewa yg boleh dapat utk unit tu?

    • just nak share…

      u beli kat blok A @ blok B???

      kalau Blok B memang sakitlah…macam-macam masalah berlaku kat situ berbanding Blok A…

      Aku punya rumah kat blok A, tingkat 5…alhamdulillah, dah 4 tahun ada penyewa…sewa rm450.00…dah campur maintenance…walaupun rumah aku dah renovation, tapi sebab penyewa pun ok, aku tak berkira sangat…

      aku monitor Bil TNB melalui internet…

      Blok A, kalau kena “CUT” air tu, memang aku bengang sangat…bil maintenance aku memang tak pernah KANTOI bayar…

      pasal orang lain tak bayar maintenance, kita semua merana sama…

      aku pernah komplen sampai kat SPAN & sewaktu dengannya pasal ni, cadangan aku, meter air kena asing seperti meter TNB…

      kalau dari mula asing meter tu, tak berlaku macam ni…bertunggak dah capai RM ratus Ribu….

  • Saya beli di Blok B. Nampaknya kebersihan dan maintenance agak kurang sangat. Ntah lah saya tak tau jika keadaan akan bertambah baik atau tidak. Kita semua bayar maintenance fees setiap bulan kan?

  • bukan semua bayar pun…ada tuan rumah duit sewa tau lak nak ambik, maintenance & bil air buat bodoh je..sepatutnya sewa rumah tu dimasukkan sekali bayaran maintenance..beru senang…

    bila dah bertunggak, macam maner nak bayar…bila kena potong air, tau pulak marah…yang aku ni takda tunggakkan, ada depa pikir??? maintenance RM33.00 macam 33 juta…tu belum lagi tunggakan air, memang ni paaaling parah…

    kadang tu aku ada terfikir, depa ni MANDI WAJIB tiap hari kot..tak pun anak depa buat kolam renang dalam bilik air…

    sebab tu bila budak maintenance cerita macam-macam alasan bodoh yang depa bagi, dalam hati aku, padan muka depa je…menyusahkan orang lain, tak ingat pulak…

    blok B juga ada pecah rekod, penghuni bawak motosikal naik keatas sebab takut moto kena cilok..kalau kat blok A, mau pecah kepala kena balun…

    ni jenis tak pernah dapat lif..bila duduk kat sini, macam kera dapat bunga…kesedaran sivik memang kurang…

    sabar jelah maria…dah terbeli, nak buat macam maner…aku juga harapkan, ada perubahan pada masa depan kawasan sana…

    aku pun kalau ada rezeki, tahun depan nak dapatkan 1 lagi rumah kat blok A, buat investment..ada dah info 2-3 orang nak jual…kena tengok kesan lain dulu, barulah nak teruskan @ sebaliknya…

  • JMB mmg mcm HARAM …. Dorg sbenarnya tersalah mkn duit …sbb tuh la nak buat apa pon sngkut ..last2 org yg xda hutang pon tnggung la beban sekali …

  • saya owner flora damansara kat blok E, ada siapa siapa boleh bagi tau mana i boleh buat complan dekat itu management office, itu service memang buruk la…attitude pun tak boleh pakai…tqvm

  • Nak tnya, sekarang ni FD ni still banyak lg ker problem? plan untuk beli rumah kt sane for investment, tp bile bace, banyak pulak negative feedback,,

  • salam semua…

    benda ni rezeki masing-masing…kena rumah/blok elok, bolehlah tersenyum…disamping kalau dapat penyewa yang bagus, itu satu bonus untuk yang buat pelaburan…

    setakat ni, yang aku hadapi, alhamdulillah semuanya elok & baik…kalau ada kekurangan tu, biasalah…..penyewa pun maintain…sebelum ni aku dapat penyewa tu, dah 4 tahun duduk…rumah pun jaga elok…

    yang sekarang ni, dah 1 1/2 duduk…

    yang penting, kalau penyewa bagitau ada masalah, kenalah cepat kita ambik action…tak dinafikan, kadang tu penyewa ok, tuan rumah buat taik…tapi sebaliknya pun ada juga…

    entahlah, pada pembeli nak beli rumah kat FB, buatlah pertimbangan sewajarnya…pada aku, lokasi ok…ada kekurangan sikit-sikit tu, biasalah…carilah rumah tu tingkat 5 & ke bawah…bukannya ape, kalau lif rosak, tak terasa nak menapak…

  • saya antara org terawal duduk kat FD ; saya suka sebab lokasi dekat dengan sume kemudahan… yg saya tak suka adalah JMB, dari dulu sampailah sekarang sucksss!!!!!!! kes terbaru deorg nak starts clamp kete2 yg parking tepi2 dinding kat basement parking, sbb nak dapat duit lebih. masalahnya parking tak cukup.. do something!!! clamping people’s car wouldn’t solve the problem laaa….. pn maheran kononya manager kat JMB; she’s really annoying…. good in playing her words. janji tak penah tepati… sepanjang saya dok kat FD since august 2005; dialah manager paling bodoh yang pernah saya deal with. what ever u said she will have an excuses, but yet nothing. i’m sick and tired of telling her the problems….parking, lift, rubbish, cleanliness, swimming pool, leaking, workshop… etc never have an action…. and their people all (in JMB office also security) are really rude and no manners…. may be if they change those stupid people in the JMB, FD will be better.

  • Aki beli unit kat flora tahun 2016 ujung thn lepas baru dpt kunci. Rasanya makin ok drpd 2 tahun lepas masa aku pergi view rumah. Jalan dari blok A ke D dah diturap baru. Ada parking bertingkt baru sedang dibina sebelah blok B. JMB yg blok atas E,F dan H dah tukar baru nampak mcm strict, parking visitor dah ada card dulu kereta suka hati blh parking dekat tempt visitor. Kebersihan makin terjaga tapi majoriti penduduk kena sama2 jagala jgn harap JMB saja. Cuma mungkin disebabkan JMB dulu yg kurang bertanggungjawab byk kerja yg JMB sekrg kena clear balik. Aku tunggu kolam renang tu repair balik jer baru nk duduk sini. Sekarang biar sewa dulu.

  • >