Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Perbankan Islam Halal

Dalam dunia moden sekarang ni, ramai Ulama yang mempunyai pendapat yang berbeza. Bayangkanlah mereka yang belajar agama (fikh, usuludin dll) pun boleh berselisih faham. apatah lagi orang orang biasa macam kita. Yang sentiasa bergelumang dengan dosa secara sengaja atau tidak.

Bagi pelabur pelabur hartanah yang beragama Islam, mereka sudah tentu aware akan sistem perbankan di Malaysia. Tetapi bagaimana mereka yang jarang jarang membuat pinjaman ataupun tidak pernah buat pinjaman bank seumur hidup mereka ?

Ini merupakan perbincangan , sambungan daripada :

http://tuanbri.com/blog/2011/02/perbankan-islam-adalah-haram/

Kenapa kita MESTI memilih perbankan Islam ?
– menurut Ustaz Zaharuddin

1. Siapa lagi yang akan menyokong Perbankan Islam jika bukan orang Islam ?

Isu lain terpaksa diketepikan dahulu sebab Perbankan Islam masih lagi baru, masih dalam proses pembaikan, masih dalam proses Kemajuan, belum lagi matang. Apabila belum matang, terdapat pelbagai kelemahan dan sebagainya. Dalam proses pembaikpulih atau menjadikan Perbankan Islam ini yang terbaik, support sokongan daripada orang Islam diperlukan. Jika tiada, maka Perbankan Islam akan terkubur begitu sahaja tanpa dapat melalui Proses Kemajuan / pembaikpulih. Ini seterusnya menyebabkan TIADA alternatif untuk orang Islam selain daripada Sistem Perbankan Konvensional yang terus terang adalah HARAM (Riba).

2. Mazhab Syafie (Ulama terkini) menyatakan Islam tidak melihat kepada niat tetapi kepada cara perlaksanaan. Halal atau tidak. Bila timbulnya isu islamic banking not fair tidak adil, Ulama mazhab Syafie berpendapat itu adalah di antara Pihak Bank dan Pihak Pelanggan. Jika cara perlaksanaannya adalah Halal, maka perbankan Islam tadi itu adalah Halal.

tetapi 3 Mazhab yang lain memandang akan Niat (buat pengetahuan semua) dan menyatakan bahawa Perbankan Islam kini adalah tidak adil. Jesteru itu adalah Haram. (Mazhab Lain!)

3. Adakah keuntungan itu riba ? :
Contoh yg diberi UZAR ialah :

Saya beli buku RM10 daripada Penerbit Buku Satu Solution Corporate Services.
Saya jual kepada pembaca blog tuanbri.com RM50.

– adakah RM40 itu riba ?
– adakah pembaca blog tuanbri.com redha dengan harga buku RM%0 itu tadi ketika membeli buku itu ?

4. Jualan tertangguh
– Pembeli bayar RM500 sebulan selama 30 tahun.
– Bank menjual balik dengan harga yang BEGITU tinggi.

A). Kerana pihak bank menganggarkan kenaikan harga hartanah tersebut pada masa akan datang.
– Saya beli buku RM10 daripada Penerbit Buku Satu Solution Corporate Services.
– Saya jual kepada pembaca blog tuanbri.com RM10 dengan Jualan Tertangguh (bayar 10 tahun)
– Selepas 5 tahun, buku tersebut naik harga kepada RM50.
-Pembaca blog jual buku tersebut RM50 dan bayar baki RM5 kepada Saya.

Saya untung ? RM 0
Pembaca Blog untung ? RM40 (RM50 – RM5 baki – RM5 jumlah byrn setiap tahun)

ADIL ?

B) “opportunity lost” ke atas duit pembiayaan.

– Saya beli buku RM10 daripada Penerbit Buku Satu Solution Corporate Services.
– Saya jual kepada pembaca blog tuanbri.com RM10 dengan Jualan Tertangguh (bayar 10 tahun)

Selepas 10 tahun baru Saya dapat balik jumlah duit Jualan.
Duit itu sekiranya saya melabur di termpat lain, saya berkemungkinan akan mendapat pulangan lebih daripada RM10. SELEPAS 10 tahun.

Contoh :

RM 10 dalam ASB
selepas 10 tahun : RM10 x 7.5% = RMRM75 (tidak menggunakan Compounding effect !)

Apa Pendapat korang ?

Menurut UZAR, terdapat 2 badan Ulama di Dunia ini yang mengeluarkan pendapat mengenai Perbankan Islam.
1 Beribupejabat di Jeddah
1 adalah di bawah OIC (Organization of Islamic Countries)
-Siapa ingat nama, sila kongsi.

p/s: siapa nak beli rumah lelong, bolehlah mendaftar di : Borang Daftar

  • “Jika RM1000 dipinjamkan pada kadar 10% setahun, selepas setahun RM100 yang dikenakan dianggap riba’, bagaimana pula dengan RM1000 yang dicipta tanpa bersandarkan suatu yang bernilai dan secara automatiknya memberikan kuasa membeli tanpa risiko 10 kali lebih banyak dari riba’ itu sendiri, bukankah itu riba’ yang lebih besar? Ini yang wajib difikirkan semula oleh seluruh masyarakat lebih-lebih lagi oleh cerdik pandai islam yang menyokong perbankan islamik itu sendiri.”

    Baca selanjutnya: http://syurgadidunia.blogspot.com/2010/12/islamik-kah-perbankan-islamik.html

  • dalam perbankan islam, tidak wujud istilah Pinjam. Nabi cakap pinjam RM10, pulangkan RM10. Lebih adalah riba.

    Sebab tu semua bank guna perkataan “Pembiayaan”

    Satu konsep Jual Beli.

    Contoh-contoh di atas, saya lansung tidak gunakan ayat pinjam.

    Apa beza pinjam dan biaya ?

  • Secara perbandingannya… perbankan Islam sekadar bermain “tukar label”, dan atas fakta ini ianya menjadi sukar diterima oleh masyarakat…

    Bunga ditukarkan kepada keuntungan, pinjaman ditukarkan kepada pembiayaan… sama seperti konsep Taqiyah yang diamalkan oleh Syiah… berzina ditukarkan kepada Mut’ah….

    http://www.youtube.com/watch?v=lYbMww9v1Wg

    Kalau dah guna konsep tukar label dan bukan memandang niat sebenar transaksi, pasti apa sahaja boleh dihalalkan di atas nama Al-Quran dan Hadis, di atas nama Allah swt dan Nabi Muhammad saw..

    Namun itu persoalannya mampukah kita membohongi niat ini di hadapan Allah swt? Adakah kita menjangkakan Allah swt itu tidak mengetahui niat pihak bank dan peminjam?

    Saya tidak berniat menyalahkan sesiapa kerana golongan2 tertentu wajib ada bagi membuktikan Al-Quran itu benar, tetapi sekadar mengingatkan pembohongan ini agak keterlaluan kerana di atas agama Islam itu sendiri… Tempoh kehidupan hari ini hanyalah sebesar zarah berbanding tempoh di Padang Masyar sahaja telah berada selama 7,000 tahun sebelum dihisab (1000 tahun akhirat bersamaan 70,000 tahun dunia). Oleh itu janganlah terlampau beriya menukarkan label, amat tidak berbaloi…

  • Clerics declare Islamic banking hara’am: LAHORE: As many as 31 top Islamic clerics and scholars of the country have declared the present Islamic banking system ‘Hara’am’ and ‘Ghair Sharai’ and termed all the dealings with such Islamic banks un-Islamic as they are based on interest.The religious leaders who signed the ‘fatwa’ includes Maulana Salimullah Khan of Jamia Farooqia Karachi, Maulana Mufti Ghulam Qadir of Akora Khattak, NWFP, Mufti Hamidullah Jan of Jamia Ashrafia, Lahore, Maulana Mufti Ahtashamullah of Makran, Balochistan, Maulana Mufti Abdul Majeed Dinpuri of Jamia Banoria, Karachi, Maulana Mufti Saaduddin of Lakki Marwat, NWFP, Mufti Maulana Abdullah of Multan, Mufti Gul Hassan Bolani of Quetta, Maulana Zarwali Khan of Karachi, Maulana Saeed Ahmed Jalalpuri of Karachi, Maulana Mufti Hamid Hassan of Kabirwala, Punjab, Maulana Mufti Rozi Khan of Balochistan, Mufti Habibullah Sheikh of Karachi, Mufti Abdul Qayyum Dinpuri of Karachi, Mufti Nazir Ahmed Shah of Faisalabad, Mufti Saeedullah of Balochistan, Maulana Mufti Inamul Haq of Karachi, Maulana Mufti Ahmed Khan of Karachi, Maulana Mufti Imdadullah of Sindh, Mufti Amanullah of Karachi, Maulana Kalimullah of Sindh, Mufti Ahmed Khan of Sindh, Mufti Abdul Ghaffar of Sindh, Maulana Dr Manzoor Ahmed Mangal of Karachi, Mufti Asim Abdullah of Karachi, Mufti Samiullah of Karachi, Mufti Shoaib Aalam of Karachi, Mufti Rafiq Ahmed of Karachi, Mufti Ahmed Mukhtar of Karachi.

  • Salam…kpd yg tiada perundangan,keilmuan,kealiman dlm fiqh ,muamalah dlm islam silalah hentikan komen2 yg hanya mengikut pendapat sendiri shj….berusahalah mencari ilmu,jgn hnya terikut membabi buta….sbb ckp2 yg merendahkan Islam itu sendiri satu dosa ,sedangkan Islam itu cukup sempurna dr Ilahi…byknya tgn2 jahat manusia untuk kepentingan perut2 mereka……..
    ASB,EMAS,RIBA,GHARAR dll bercmpur2,siapa kita?kedudukan kita?sekadar renungan bersama

  • so anda2 yg menentang bank islam ni beli rumah byr cash ke? ke taram saja bank conventional sbb bank conventional lebih adil?

    cakap lebih tak guna. berani kalu, g SSM daftar la bank sendiri tgk camne… ada bran?

    • Assalamualaikum.

      Seeloknya kita bercakap berdasarkan ilmu. Kalau tak cukup ilmu, lebih baik diam disamping berusaha menambah ilmu di dada. Tak perlu lah emosi sangat.

      Jom sama2 telaah artikel saudara kita di sini:

      http://syurgadidunia.blogspot.com/2010/04/mengapa-saya-kata-pinjaman-rumah_25.html

      Baca sampai habis. Jangan malas kalau sedar diri tu kurang ilmu. Baca jangan sekadar baca. Fahami dan hayati. Fikir2 kan lah dan lihat dengan mata. Bukan mata, tapi lihatlah dengan mata hati anda. Tepuk dada tanya iman.

  • Bank Run Campaign

    Kill the Bankster, and you’ll stop the war on Muslim and kill the New World Order

    Hapuskan bank, dan anda akan menghentikan peperangan ke atas negara Islam dan menjatuhkan New World Order

    Klik link untuk maklumat penuh (buangkan space pada url):

    h t t p :// tranungkite .net ?/v11 /modules .php? name= Forums &file= viewtopic&p =378187 #378187

    Hidupkan Baitul Mal!! Mari bersama sebarkan, copy dan paste info ini!

  • >