Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Buka Sdn Bhd untuk kurangkan Cukai Hartanah ?

Isu ini telah dibangkitkan sebelum ini.

Isu yang akan dibincangkan :

1. Apa kelebihan membuka Sdn Bhd dan meletakkan kesemua hartanah anda di bawah Sdn Bhd tersebut ?
2. Bagaimana nak tukar nama persendirian atas hartanah tersebut kepada nama Sdn Bhd ?
3. Bagaimana Sdn Bhd boleh mengurangkan bayaran cukai ?
4. Apakah kadar cukai yang dikenakan ke atas Sdn Bhd ?

Anda ada soalan lain ?

Sila kemukakan di sini dan kita boleh berbincang. Untuk kebaikan bersama.

  • jgn lupa amik consideration…
    i. sdn bhd kena menten secretarial fees monthly
    ii. cukup taun kena submit annual return..audited financial account..2-2 tu kos..
    iii. lambat submit annual return n audited financial account bole kena penalti almost 4k..
    iv. company and BOD still kena tax..unless company declare rugi tp income personal masih kena tax..

    dan lain-lain…

  • Pada sya individu/sdn bhd xbnyk beza melainkan bg tujuan mewariskan hartanah bkenaan. Bg sdn bhd lg mudah, just bg share samarata.
    -annual return, audit fees boleh tolak sebagai belanja perniagaan
    -yg penting pndptn ni mesti tertakluk kepada sek 4a ACP 1967 (pndptn sewa as 1 perniagaan) dan bukan 4d ( pendapatan bkn pniagaan).
    -4a- interest,komisen kpd pemungut sewa, insurans,quit rent, belanja2 ofis lain spt water electricity,admin cost dll boleh set off dgn pndptn sewa.syarat untk 4a mesti lebih 4 unit.
    -jika bgnn industri layak tolak elaun bangunan industri(EBI).

  • Salam, belum didedahkan secukupnya pasal benda ini? Sangat berminat. Jadi perlu banyak diperdalamkan. Pada otai-otai yang budiman, kongsi-kongiskan ilmu dan pengalaman anda.

  • Investment holding company(IHC) adalah pndptn syrkt yg lebih drp 80% total income. IHC layak mdpt potongan sek 60f ACP 1967. Iaitu pndptn bleh tolak blnja iaitu dir fees, wages, mgt fees, secreterial& audit fees, tel,printing statinery, rent&others..

    • Secretarial Fee memang dah lama TIDAK boleh ditolak.
      Sudah dikuatkuasakan beberapa tahun yang lepas.

      Please check and confirm.

  • kalau mengikut LHDN , sekiranya satu Syarikat Sdn Bhd itu jatuh di bawah IHC (Investment Holding COmpany)

    a. Pendapatan Sewa tidak akan dianggap sebagai Pendapatan Perniagaan

    b. Pendapatan lain jauth bawah Pendapatan 4(f)

    c. Pengurangan Tax adalah TERHAD

    d. TIDAK boleh menggunapakai kerugian yang tidak diserap, sepertimana Syarikat Sdn Bhd yang lain.

  • Betul tuan bri, IHC adalah special treatment kpd co. Majority ihc yg pndptn utama adlah dividen tuntut as a buss. Ihc restricted to claim only few exp spt diatas. Tp kalu just sewa & lebih 4unit bleh claim as a buss. Boleh claim other expenses- audit&account fee, petrol,office rent, elaun modal utk kenderaan yg dguna dlm buss dll. Tp secrecterial fee cannot, tp allow utk IHC co. That why semua co xnk jd IHC.

  • setahu saya pun secretary fee memang tak allowed, sedangkan dlm pengiraan cukai IHC ada formula, scope dari permitted exenses memang termsk secretary fee, So??? allowed ke tdk? blh beri saya contoh pengiraan cukai untuk pendapatan sewa seperti yg tuan puan bincangkan ini??

    • utk kira permitted expenses, secretarial fee dibenarkan. Hanya dalam kes normal business tax computation sahaja secretarial fee tak dibenarkan tolakan cukai.

  • >