Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Anda makan ubat yang mengandungi Babi ?

Masya Allah!.

Tanpa kita sedari, ada banyak ubat di pasaran kini yang mengandungi zat babi atau gelatin babi atau daging babi itu sendiri ?

Ramai yang menjalani pembedahan jantung menggantikan injap yang rosak dengan injap jantung Babi…sedarkah anda ?
Daging babi dalam badan anda ? tak dapat nak bayangkan ?
Sekarang anda bayangkan…..

Kenapa ramai yang tidak mengetahui perkara ini ?

Adakah kita dalam keadaan Darurat sehingga memaksa kita diHARUSkan menggunakan bahan daripada BABI ?

Pada masa kini, masih ramai yang menyalah tafsir dan keliru dengan situasi darurat.

Walaupun perkara ini pernah diperdebatkan, ianya tetap tidak difahami kebanyakan Muslim sehingga mencetuskan pergaduhan antara umat Muhammad.
Anda perlu mengetahui asas bagi meletakkan sesuatu itu dalam keadaan DARURAT. Dengan mengetahui asas darurat ini, anda pasti akan lebih berhati-hati semasa menghadapi situasi yang seakan-akan darurat. Kejadian darurat merupakan saat genting yang memerlukan seorang

Muslim berfikir dengan kritis dan mengikut logik akal fikiran. Dalam Islam, perkara ini dibincangkan dengan jelas dalam bab Rukshah iaitu pelonggaran hukum.

Para ulama sedunia telah bermuafakat berkenaan Rukshah. Garis panduan yang dicapai telah digunakan oleh Majlis Fatwa Kebangsaan Malaysia dalam menghadapi isu ubat bersumberkan babi. Sebagai seorang pengguna Muslim, anda juga perlu ambil tahu dengan garis panduan ini.

Secara umum, para Muslim mengetahui bahawa melakukan fitnah adalah satu daripada dosa-dosa besar. Fitnah boleh terjadi apabila seseorang menyebarkan info tentang ‘benda halal menjadi haram’ atau ‘benda haram menjadi halal’. Perkara seperti ini sering terjadi dan apabila ianya tersebar, ramai yang terpedaya dan percaya. Jadi, sebagai seorang Muslim, anda perlu sahihkan sesuatu maklumat sebelum menyebarkannya.

Isu fitnah perubatan ada dibincangkan dengan lebih meluas oleh seorang Sahabat saya.

Sempena Bulan Ramadhan yang mulia ini, saya cadangkan Saudara yang beragama Islam singgah di Ubat Yang Mengandungi BABI dan berfikir sejenak selepas membaca kajian sahabat saya tadi.

Wallahualam.

Klik Sini – Kajian Saudara Abdul Rahman ke atas ubat yang mengandungi Babi


p.s.: Salam Ramadhan.
p.s.s.: Saya memohon ribuan ampun atas kesilapan saya terhadap saudara/saudari pembaca Blog.

Sekiranya anda mahu membantu orang ISLAM lain agar mereka sedar akan kepentingan info ini, Sila Klik
“Share on Facebook”
atau
“Recommend” di bawah ini!

  • >