Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Perak (silver) satu Pelaburan atau Simpanan?

Sekali lagi tuanbri.com menekankan anda …pembaca Tuanbri.com (ntah ada ke tak) untuk memastikan
terlebih dahulu apa objektif sebenar dalam pelaburan perak atau pelaburan silver ini.

Jangan main terjah sahaja.

kalau mengikut Pakdi, Emas tidak mempunyai Nilai Intrinsik. TIDAK ADA NILAI.
Tak percaya ke wahai pedagang pedagang Emas ?

Anda boleh rujuk kepada yang lebih pakar. Saya cuma mengulangi apa yang saya belajar dari sifu Saya Pakdi.

Pelik tapi benar ?

“Arrgghh …Bagaimana pula dengan Perak tuanbri ? Ada ke NILAI “intrinsic” tu ?”
sambil berbisik sendiri….”apa itu intrinsic ?”

nah, jelas sekali kita belum mahir lagi dalam bidang pelaburan ini terutamanya yang melibatkan Emas dan Perak.
Gold or Silver Investment need a lot of Research and Study. kang ada yang ingat ini semua Skim Cepat Kaya.

Sahabat Siber saya, Matjoe.com
telah membincangkan kalau beliau beli EMAS 1kg, mesti beliau dah kaya.

Saya nak tanya dia, tahu tak kalau dia beli Perak pada tahun 2000, dia dah boleh jual kesemua perak yang dibeli
sebagai pelaburan tersebut dan berhenti kerja sekarang.

Tak Percaya ?

Biar saya seru Matjoe supaya beliau sedar akan kenyataan beliau itu kuang tepatsalah sebenarnya.
Itu cuma pandangan mereka mereka yang membeli emas Sebagai pelaburan utama.

Bagaimana pula ini berlaku ?

Kita lihat Rajah di bawah :

Mari kita lihat Harga pada tahun 2002, Harga dalam USD 5
Mari kita lihat harga pada tahun 2011, harga dalam USD 35.

Mari kita mengira berapa keuntungan pelaburan Perak ini :

35/5 = 700% (perrghh) dalam masa 9 tahun, anggaran dalam 77% setahun kadar kenaikan.

Eh, tuanbri….EMAS naik lagi tinggi. 200% la…baik beli Emas.

Ok. Kita buat judgement berdasarkan carta dan fakta.

Mari kita lihat Harga pada tahun 2002, Harga dalam USD 300 (perak ialah USD 5)
Mari kita lihat harga pada tahun 2011, harga dalam USD 1,600. (Perak ialah USD 35)

Mari kita mengira berapa keuntungan pelaburan Emas ini :

1,600/300 = 533% dalam masa 9 tahun, anggaran dalam 59% setahun kadar kenaikan.

Pelaburan Perak = 77% pulangan setahun
Pelaburan Emas = 59% pulangan setahun

Ada nampak perbezaan tak ?

OK, ok. Perak tak boleh di rahnu kan …itu yang korang nak cakap kan….

isu ini semuanya telah dikupas dalam perbincangan terdahulu oelh seorang yang menggelarkan
Dirinya seorang Pakar Pelaburan Perak Silver. Ikram Adi seorang yang agat kusut dengan terlampau
banyak carta turun naik perak (Silver) yang dipendamnya selama beberapa tahun.

Jom kita baca apa pula fakta Beliau di Rahsia Jutawan Perak – Klik SINI!

p/s: Adakah Emas dan Perak adalah satu jenis Pelaburan ?
Jangan terkejut sekiranya ramai sifu sifu di luar sana yang menganggap sebaliknya.
p.s.s.: Baca Artikel yang diberikan itu PERCUMA, tak berminat juga ? Tak mahu juga ?
Bolek klik sini sekarang.

Selamat berbuka.

kalau anda rasa Artikel ni berguna untuk orang lain, sila klik “Share on Facebook” di bawah ini.

  • kalau mesin masa adalah tidak mustahil, saya tidak beli perak jugak, saya beli loteri dan nombor ekor. hehe (sy berjenaka)

    emas ni well known dan establish, silver ramai yg belum tahu dan xplore termasuk saya sendiri.

  • itulah pasal..

    sebab ramai yang tak aware lagi…pasal pelaburan perak.

    ramai lagi yang blur blur.

    Tapi kalau dah ramai sangat pun…
    dah tak best.

  • >