Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Isu Mentari Court dengan Warga Afrika

Siapa Raja Mohd Farid ?

Tak ada orang yang aku tanya kenal dengan Raja Mohd Farid,
tetapi beliau adalah penghuni di Mentari Court Apartment, Bandar Sunway
telah menulis satu surat aduan kepada mereka yang berkenaan.

Oleh itu, beliau mendapat penghormatan daripada aku, tuanbri.com

Isu utama yang beliau cuba ketengahkan ialah Warga Afrika yang kian membanjiri
Mentari Court di mana jumlah mereka saban hari semakin bertambah.

Ini adalah Surat Aduan Penghuni Mentari Court Sunway :

Saya mewakili penghuni Flat Mentari Court Tmn Seri Mentari 46150, Bandar Sunway, Selangor ingin memohon satu penguatkuasaan undang2 terhadap warga Afrika yang menghuni dikawasan kejiranan kami.

Kekecohan sering kali terjadi dikawasan kami melibatkan warga Pak Hitam ini.
Tanpa mengira waktu mereka sering menimbulkan masaalah kpd kami.
Antaranya membuat bising, pergaduhan sesama mereka & rakyat tempatan.
Masalah yg terbaru pula adanya pelacur warga Afrika.
Mereka dijemput oleh rakan2 mereka yg dtg dari luar.
Ada pula yg melakukan kegiatan pelacuran dirmh yg dihuni oleh mereka sendiri.
Apabila mereka berkumpul pasti ada masalah yg timbul sehinggakan melibatkan pergaduhan
dikalangan rakyat tempatan yg menegur perilaku mereka.

Kenderaan yg dipandu oleh warga Pak Hitam disekitar kediaman kami bagaikan memandu
di lebuhraya tanpa memikirkan kanak2, warga emas serta penduduk sekitar.

Sistem audio dikenderaan mahupun dirumah dipasang bagaikan kelab malam.
Terdapat juga warga Pak Hitam ini yang mengangu wanita2 disini.

Isteri saya juga pernah satu ketika digangu semasa didalam lift.
Cara wanita warga Afrika ini berpakaian juga sepertinya rakyat Malaysia ini tidak punya mata.

Kononnya mereka lebih moden dari rakyat Malaysia.
Sedangkan jika dilihat secara umum mereka ini datang dari negara yg agak mundur berbanding Malaysia.

Perlukah perkara seperti ini dibiarkankan tanpa sebarang tindakan dari pihak2 yg berkaitan??

Jenayah disekitar kawasan ini juga kian meningkat akibat dari warga Afrika ini.
Pergaduhan sering terjadi kerana rakyat tempatan cuba menegur cara negatif mereka.
Tetapi mereka pula bertindak agresif terhadap rakyat tempatan.
Saya juga ingin menegur sikap segelintir rakyat Malaysia yg rakus dgn kekayaan.

Mengapa mereka dgn mudahnya menyewakan rmh mahupun kenderaan kpd warga Afrika yg amat biadap ini
tanpa memikirkan sensitiviti rakyat tempatan seperti mereka juga?

Diharap pihak polis dan pihak yang berkaitan agar tidak memandang remeh terhadap masalah ini.

Oleh itu saya selaku penghuni disini amat memohon jasa baik pihak PDRM
mahupun pihak2 yg berkaitan agar dpt menangani masaalah ini agar generasi kami
dpt hidup didalam negara yg harmoni.

Sekian terima kasih.

By: Raja Mohd Farid

  • Setuju. Aku juga adalah owner apt di mentari court. Pernah ditipu oleh penyewa rakyat tempatan, yg ambil keuntungan atas angin dengan menyewakan apt aku kepada warga afrika tanpa izin aku. Perkara terbongkar apabila, polis membuat tangkapan kerana kes dadah. Nasib baik baru 4 bulan.

  • kat rumah saya, management baru amat tegas terhadap pak itam nih. sesiapa yg membuat onar, mmg akan dihalau serta merta. di dlm lif, di tepi lif, memang ditampal pengumumana tegas dan ditujukan khas kpd warga asing bhw, sapa2 yg mengacau/buat bising/buat onar, akan terus direport pd polis. dan dibuktikan dgn betul2 panggil polis kalau ada masalah.pak gad orang malaysia amat tegas dgn mereka. jadi dgn ini mereka x berani nak buat onar…. pihak mangaement mmg kena tegas… kalau kita penduduk nih tegur mmg diaorg pandang sebelah mata je. Alhamdulillah… skg dah aman….

  • ramai ye pelancong menginap kat Mentari ni?

    ni kira bagus jugak sebab aliran tunai masuk dalam negara semakin bertambah… hahaha….

    apa-apapun, berhati-hatilah dengan awang hitam ni…

  • Management baru sedang mengambil langkah patut terhadap pak itam ni..contact jamal (setiausaha management baru) 017-3914492….untuk buat aduan..

  • saya berharap kerajaan akan bertindak keatas warga asing dari negara afrika dan iran dari terus memburukan nama negara di mata dunia. kami rakyat malaysia berharap sangat, supaya kesemua kementerian yang pada dasarnya telah membuka pintu untuk pelancongan dan memberi peluang pendidikan kepada warga afrika dan iran, kini bersatu untuk menghalau mereka dari bumi yang suci dan kaya ini dari lebih ramai tertipu, dan lebih ramai anak gadis negara ini dinodai,dirogol, dan kes buang bayi dan juga kes2 jenayah seperti dadah dan scam. kita tidak perlukan mereka untuk mengecapai negara berstatus maju.terima kasih .

  • baru nak mengadu masalah bile kena btg hidung sendiri?bukan setakat dmentari court je,cuba lihat di ampang,bangsar…mana org kita?PM kita?isu sdah hampir @ boleh di ertikan menyusu babi di hutan ayam di rumah mampus,anak sendiri ntah kemana…kalau gov MALAYSIA sendiri yang ada sekarang masih membuta tuli dgn masalah ini…bkan setakat gagak hitam malah dgn kehadiran bangsa2 lain yg sdah x terkawal…sekarang cuba pikir BERBALOIKAH GOV SEKARANG?

  • sebelum panggil polis, bagi sesiapa yang rasa nak bersenam tu, boleh lah belasah si negro ni, haha

    tapi kene ingat, kudrat negro ni macam babi liar..kuat nak mampus, so kene guna batang besi lah ye..selamat membelasah..

  • >