7 Langkah menjadi Agen Hartanah Power!

Ramai yang bertanya kepada saya bagaimana untuk menjadi seorang agen hartanah yang berjaya. Saya jawab Anda hanya perlu 7 langkah sahaja! Terkejut tak…

 

Mungkin sebab ramai yang ingat sangat mudah untuk membuat duit dengan menjadi agen hartanah. Tetapi sedar tak sedar, tak ramai orang Melayu dalam bidang ini. Agak-agak kenapa ya ?

 

7 Langkah menjadi Agen Hartanah Power!

1) Kenalpasti Apa Erti Hartanah kepada anda

Tulis atas sekeping kertas apa yang anda faham mengenai hartanah. Apa maksud hartanah, apa pengalaman anda, apa pengetahuan anda dalam hartanah. Sila tulis “Kenapa hartanah itu penting, pada pendapat saya ?” Ini akan menjadi motivasi harian anda apabila anda bermula menjadi seorang agen hartanah

 

2) Tulis Senarai perkara yang anda tidak suka mengenai Hartanah

Tulis perkara yang anda tidak suka supaya anda ingat akan perkara yang anda tidak suka. Cth : telefon orang tengah tengah malam. Perkara yang anda ingin ubah sekiranya anda terlibat dalam hartanah.

 

3) Tetapkan Sempadan Anda

setelah anda tulis erti hartanah kepada anda dan Perkara yang anda tidak mahu buat, TETAPkan sempadan anda. Contoh, anda akan memberi servis yang terbaik kepada pemilik rumah. (Dalam masa 5 minit sahaja)

Tulis atas kertas. Bahagikan 2 kolum. Satu kolum anda tulis APA yang anda akan lakukan untuk Klien anda, dan satu kolum lagi ialah perkara yang kllien anda buat tetapi anda tidak akan terima.

 

4) Faham konsep Rujukan dan menerima seadanya

Konsep Rujukan adalah satu konsep yang begitu POWER dalam menjadi agen hartanah. Apabila anda memberikan khidmat yang terbaik kepada klien anda, klien anda tadi akan mengesyorkan anda kepada saudara-mara dan rakan taulan. Anda harus terima sahaja Rujukan tersebut. 🙂 dengan hati yang terbuka.

 

5) Reka strategi Ciptaan

Mencipta strategi bagi perkara yang mungkin berlaku merupakan satu teknik yang POWER juga dalam menjadi agen hartanah. Bukan semestinya kita tunggu perkara tersebut berlaku, kita sepatutnya telah mempunyai jalan dan cara-cara untuk mengatasi masalah yang berlaku kerana kita telah mereka strategi tersebut terdahulu!

 

6) Plan Pemasaran terbuka dengan sendirinya

Hahahaha…apabila keazaman anda dan kejituan anda dan ikut hati, bukan kepala dipaktikkan secara konsisten….lama kelamaan akan terbuka sendiri plan pemasaran yang POWER untuk agen hartanah. Anda akan sentiasa dirujukkan, anda akan sentiasa menjadi perbualan orang disebabkan perkara yang anda telah tulis di peringkat awal langkah ini…

 

7) Elak ambil SHORT Cut

Ketahuilah dalam hidup ini, tiada jalan pintas….ada saya pernah terbaca, Jalan Pintas Ke Arah Hartawan Hartanah….. sedangkan yang TERKENAL di seantero industri pelaburan hartanah ialah 4 Langkah Ke Arah Hartawan Hartanah oleh Tuanbri.Com dan Satu Solution Corp. KUNCI kepada kejayaan ialah mewakilkan tugas kepada pekerja anda.(delegation) sedangkan anda BUAT apa yang anda betul betul minat iaitu menjadi seorang agen hartanah yang POWER!

 

 

Selamat Berjuang Agen Hartanah Power – Ikhlas daripada Tuanbri, Jurulatih Hartanah Muslim #1 di Malaysia

Agen Hartanah Power

 

Ini pula pertandingan RM10,000 TUNAI untuk dimenangi!

PKNS Di Sisimu

22 thoughts on “7 Langkah menjadi Agen Hartanah Power!

 1. Saya nak tanya yang no 3. Kenapa ada ruang perkara yang klien anda akan buat tetapi anda takkan terima, boleh sikit pasal ni. Terima kasih Tuanbri.

  Ok tuan, saya dah letak blog link saudara di segmen blogosphere saya. Tlg respon. Thanks.

  URL Blog: http://malaysiaaffsuzukicup.blogspot.com
  Title : Harimau Malaya

 2. saya berminat untuk menjadi agen hartanah..sebelum tu saya nak tahu apa input yang perlu saya ada untuk menjadi seorang agen hartanah yang berjaya…saya tinggal di kuala lumpur…bila ada seminar hartanah di kuala lumpur..

 3. Kalau nk terlibat dlm hartanah perlu alakukan sepenuh msa ke? Ase mcm nk wat part tiime la mcm best jee

 4. saya nk jual tanah siap dgn rumah dan sawit..nk cari buyer atau broker yg boleh tlg..anyone?

 5. salam Tuan, kalau nak jadi part time agen hartanah boleh ke? sebab saya suka dengan kerjaya full time sekarang, cuma nak ceburi bidang baru utk part time. Boleh bantu tunjuk ajar?

 6. Tuan. saya nak belajar tentang ejen hartanah..saya nak buat secara part time.perlukan tunjuk ajar tuan.

 7. assalam tuan… mcm mana nak jd ejen hartanah y berdaftar? sy amat berminat nak menjadi ejen. adakah boleh jika jadi ejen berdaftar di kl dan buat sale di utara?

 8. Assalamua’laikum Tn. Bri,

  Saya adalah salah seorang yang pernah mengikuti seminar hartanah Tn. Bri.

  Terima Kasih di atas ilmu hartanah yang telah saya pelajari dari Tn. Bri.

  Sekian.

 9. As salam.Saya Khairol dari penang.Berminat nak buat kerja property agent secara sambilan memandangkan gaji tak mencukupi hanya RM1150 sahaja.Saya di Penang.Boleh whatsapp saya 011-2427 8830.

 10. assalamualaikum.. Say sangat berminat untuk menjadi agen terutamanya dalam proses jual beli rumah.. Dan saya pernah terlibat dalam satu penjualan hartanah sebelum ini.. sekiranya sudi minta khidmat nasihat serta menjadi salah seorang pasukan tuan.. Boleh whatsapps saya di 0162096657

 11. Salam,

  Perkongsian yang sangat baik. Terima Kasih.

  Note : sekiranya sesiapa yang berminat untuk jadi agent hartanah boleh hubungi saya. Agensi hartanah yang saya bekerja sekarang sedang mencari agen hartanah.

  sila email kepada saya : azri_activezone@yahoo.com

  • ni Agensi mana ?

   Boleh bagi nama Agensi terus ?

 12. Assalamualaikun, Tuan bri.

  Saya secara tak rasminya broker tanah. Pernah berjaya sekali menjadi broker kawasan balak di pahang. Sekarang ada banyak list tanah untul dijual tapu macam susah nak menjadi. Owner genuine..ada tip tak untuk panduan menjadi broker hartanah berjaya. Terima kasih.

  • kenapa nak jadi ejen hartanah pula ?

   Sekarang ni Mohkiar kerja apa ?

 13. Assalamualaikum Tuanbri.

  Saya Kay. Agen Hartanah juga.. tp ilmu, strategi dan perlaksanaan saya terasa kureng sangat. Mohon dapat beri tunjuk ajar macam mana nak jadi Agen Hartanah Muslim yang Power.. Mohon tunjuk ajar tuan..Ada juga listing,,,tp mcm payah sangat buyer nak lekat.

 14. salam kalau nak jadi part time agen hartanah boleh ke?, cuma nak ceburi bidang baru utk part time. Boleh bantu tunjuk ajar pada sy..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud