Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Teknik Pemaju Cina Manipulasi Harga ?

Teknik Pemaju Cina Manipulasi Harga Rumah yang kini menjadi VIRAL di media sosial termasuk kawan kawan saya. Adakah ini satu berita yang betul ? Adakah Pemaju Cina boleh memanipulasi harga Rumah sesuka hati ?

Ini adalah petikan artikel tersebut yang kian tersebar di Facebook dan Whatsapp.

Teknik syarikat developer cina manipulasi harga rumah diskaun unit Melayu Bumiputera.

 1. Went to i Property Fair @ Subang Parade today.

Interested with with one development overseeing the sea @ Tanjung Puteri developed by one chinese owned developer.

They offer Bumi discount for bumi unit @ 15% and for non bumi discount @ 6%.

Bunyi interesting tapi see the CATCH.

Pemaju Cina Manipulasi

Apa Catch Tersebut ?

Harga Rumah Naik

Utk bumi discount, bumi buyer kena bayar 10% deposit upon signing SPA and bayar sendiri all cost

(SPA legal fee, MOT stamp duty, Loan legal fee, Loan stamp duty etc) which sy calculate total to about $42k.

Utk non bumi, buyer cuma perlu bayar 4% upon signing SPA and all cost absorb by the developer

(i.e. the $42k cost will be absorbed by the developer). The unit is priced slightly above $1m for a unit sized approx. 700 sq ft.

2. They don’t expect I do my own calculation… Nak tengok ke apa kiraan tersebut ?

i.e. utk bumi to buy bumi unit, the entry cost would be 10% of the Bumi price (after discounted 15%) i.e. dalam $90k.

Campur dgn kos2 yg developer tak cover dlm $42k, total entry cost for bumi to buy this development is about $135k.

3. Banding dgn non bumi, tjeir entry cost is just 4% of purchase price, i.e. approximate dlm $45k sahaja. All other cost absorbed by the developer.

4.Kalau dikira beza discount antara bumi price (15% discount) dgn non bumi price (6% discount) is around $104k. Tapi kalau bumi has to pay own cost & non bumicost absorbed, tu bermakna non bumi will enjoy additional benefit of $42k. Bermakna walau harga bumi murah by $104k, the real diffrence is only about $60k je. Utk discount sebanyak $60k, bumi buyer will have to pay aboun $135k sedangkan non bumi only have to pay dlm $45k sahaja.

5.Then this developer will apply to uplift bumi quota… alasan bumi unit takde buyer. Mcmana nak ada buyer kalau entry cost 3 kali lebih tinggi dari non bumi.

6.They look like they offer benefit to bumi, follow NEP, but in reality, they bypass it and make it less competitive for bumi to buy. Also bear in mind bumi unit usually less appreciate compared to non bumi unit.

7.Free2 jer dorang kene free lecture dari saya pasal entry cost, how to calculate costing, NEP, economy, current social and political scenario in Malaysia, etc. Told them to bring the matter up to their higher management before I bring it up to higher attention.

8. You know what they replied “Every chinese developer companies are doing this just to make sure every Melayu Bumiputera wont have any new property so your child will stick to the old house or staying back to kampung”

9.Please please please share and kongsi this article so it will spread among the Malays for the sake of our future.

 

SOALAN SAYA ?

1. Siapa penulis artikel ini (BUKAN saya pastinya!)
2. Expo hartanah tu belum start pun lagi.. seperti gambar di bawah, esok
(Mungkin ada ekspo hartanah yang lain kat sini…atau artikel ini artikel lama)

Property Fair Subang Parade

Apa Ulasan Anda ?

Tinggalkan komen anda di bawah untuk kita sama sama berdiskusi…

Betul ke Pemaju Developer Cina buat benda ni ?
KLik SHARE .

** RALAT**

Actual Cost Beli Rumah ialah RM998,250, bukan RM914,250 seperti dalam grafik
(bagi BUMI, tetapi TIADA perubahan bagi RM95,325)

 

 

p.s. : Nak join Seminar Hartanah KHAS untuk orang islam ?
layari www.SeminarHartanah.net sekarang.

  • saya pun xpasti kesahihan berita ni.. tapi andaikata benar berlaku.. saya nak dengar pendapat dari saudara tuanbri.. memandangkan tuan sudah lama berkecimpung dalam bidang hartanah dan banyak pengalaman.. masakan tuanbri xtahu menahu pasal isu ni?

  • Issue ni nampak hot pulak 1-2hari ni.. so terajin plak nak google bila tuanbri kata expo ni belum start lagi.. nampaknya spt baru je habis la tuan.. 19-21 sept — jika betul info di link dibawah la ya.. 🙂
    http://expo.iproperty.com/expo/home_property_showcase_subang_parade_selangor

    Pastu try google lagi beberapa keyword tentang projek tu.. dgn memasukkan keyword bumi discount 15%.. jumpa ni plak..
    http://newlaunch.iproperty.com.my/RF-Princess-Cove—Phase-1/4744

    Kalau tgk drpd first link tu mmg antara featured exhibitors ialah developer utk projek di second link tu..

    Kalau google developer tersebut ada cerita ttg developer tersebut beli tanah di negeri tersebut drpd sultan dgn harga tinggi akhir tahun lps.. dan developer tersebut dari negara china..

    Mgkn juga ada benarnya.. Otai-otai hartanah mungkin boleh dptkan pakej yg ditawarkan dari company tu dan check samada betul atau salah..

    Wallahua’lam.. 🙂

  • Salam..yg sy tahu setiap developers kena achieve bumi quota kalau x kena bayar penalties.bukan skit tapi mlibatkan puluhan ribu jugak la.n setakat yg sy tahu skg nih byk developers ada sales package yg melibatkan legal fees,developer
    Akan absorb.bumi n non bumi enjoy the same sales package.so klu early bird discount 5%.bumi enjoy 7%+5% n non bumi entitled 5% only.to sy xtau la developer yg rasist tuh.byk developer skg sell pd foreigner n make more profit.wallahualam.

    • tidak boleh macam ini. Kuota bumiputera adalah tuntutan oleh kerajaan. kalo org melayu berdiam diri dan tidak bertindak, bermakna cina telah menang dalam usaha mereka untuk menindas penduduk asal negara ini.

  • To be frank, tak pernah lagi dengar developer buat pakej asing2 untuk bumi dan nonbumi…

    kalau mention developer absorb legal fees etc, memang akan terguna pakai untuk bumi dan nonbumi…tade beza pun…

    so nak tau gak developer mana yang buat macam ni…

    takut kerana nila setitik, rosak susu sebelanga….

    benda macam ni boleh menimbulkan prejudis dan prasangka terhadap sesama kaum which is bad…

  • Very easy jangan beli bumi lot beli jer nonbumi lol cause nonbumi semua boleh beli biar dia kena penalti.

  • Haha~ kononnya bagi khusus dalam hartanah pula. nampaknya sesetengah orang senang dibersih-mindanya. Kalau pandai dalam matematik, dah pun tau yang harga bumi lebih murah dari non-bumi. tengok sajalah harga jualan akhir terus sudah. kalau tak puas hati, cadang kerajaan terbalikkan cara harga jualan itu sudah dari non-bumi ke bumi dan bumi ke non-bumi. rasanya non-bumi biar keluar 20% deposit dia orang pun suka. dan satu lagi, harga selepas diskaun 956K, actual cost beli rumah 914K, betul ke? jangan saja-saja tulis atau salin sari tempat lain semata-mata untuk tujuan sesuatu. hehehe~ baling batu solok tangan?

    • power mamat ni
      siap forged IP dia.

      Kan dah tulis dalam artikel kat atas tu RM914k, ada salah calculation…
      Memang tak baca lansung artikel ni. Pastu main hantam je…

      jangan jangan dia bukan bangsa melayu kot!!!1

  • Assalam. Minta nasihat skit. Sy telah ditipu pemaju Cina berkenaan kuota lot rumah Bumiputra. Pada tahun 2012 ( 2 tahun lepas ) sy telah booking korner lot Bumis di SUK Johor Bahru tapi telah ditolak atas alasan pemaju nak buat rumah contoh ( Boleh ke alasan begini ? ) . Kemudian saya booking end lot tapi telah ditolak atas alasan rumah end lot tak jadi dibina disebabkan dekat lereng bukit.

    Minggu lepas saya melawat tapak dan didapati kedua -dua lot yang saya booking tahun 2012 telah siap dan di jual. ( Korner lot tidak di buat rumah contoh pun ) , Saya ingin bertanya untuk panduan mangsa orang Melayu seperti saya.. 1) Agency manakan yang menyiasat aduan kes penipuan seperti ini ? 2) Saya masih mahu membeli rumah yang saya booking 2 tahun lepas tapi atas harga 2012, adakah ini possible ? .

    Saya masih mempunyai bukti2 hitam putih surat SUK, pemaju yang mengatakan rumah lot bumi akan dijadikan rumah contoh dan surat bank yang pinjaman rumah dalam process.

    Terima kasih.

  • Salam, perkara ni dah terlalu lama aktif dari bangsa cina, baru nak tahu? wake up my fellow saudara…

  • saya nak beli satu pre-launch condo di kajang. Agent cakap ada rebate 9% untuk bumi dan non bumi. Tapi dia akan bagi saya quota bumi sebab hanya quota bumi yang tinggal sekarang. quota non bumi semua dah sold out katanya. bila saya tanya adakah saya akan dapat diskaun sebab beli lot bumi. dia cakap harga sama sahaja non-bumi dan bumi. cuma untuk rumah saya tu nanti akan tulis bumi lot. then saya tanya adakah market value untuk rumah saya tu akan rendah berbanding non-bumi lot bila saya nak jual pada masa akan datang. agent tu cakap sama sahaja sebab masa awal beli bayar harga sama. betul ke apa yang agent tu cakap atau dia kencing? kalau harga future market lebih rendah sepatutnya saya perlu dapat diskaun bumiputera la sekarang ni kan. saya dah bayar booking. patut ke saya teruskan atau batalkan?

  • Kalau berdasarkan ruangan komen, tuan bri akan keluarkan satu artikel balas.. Artikel tersebut sudah ada ke belum? Saya cari tak jumpa.

  • >