Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Base Rate Ganti BLR – Kadar Asas Pembiayaan

Base Rate ganti BLR dalam tahun 2015 di mana Base Rate ataupun Kadar Asas telah berkuatkuasa 2 Januari 2015 Jumaat yang lepas, yang mana menggantikan Base Lending Rate (BLR) atau Base Financing Rate (BFR) yang digunapakai oleh pihak bank dalam segala urusan pembiayaan dan pinjaman. Bank Negara telahpun mengumumkan penggunaan Base Rate ini dalam tahun 2014 lagi.

 

Banyak persoalan yang timbul mengenai base rate ini. Base Rate atau Kadar Asas adalah benchmark atau kadar rujukan baharu yang akan digunakan untuk semua kemudahan pembiayaan dan pinjaman yang menggunakan kadar terapung….contoh macam pembiayaan rumah yang kita beli, samada untuk pelaburan hartanah ataupun nak tinggal sendiri.

 

Kalau dah ambik pembiayaan tetap, sebarang perubahan daripada BLR ke BR tak ada kesan pun.

Kalau yang ambik pembiayaan terapung tu ada kesan ke akibat pertukaran dari Base Lending Rate kepada Base Rate ?

Kenapa Bank Negara nak Base Rate ganti BLR atau BFR ?

Apa kesan ke atas penggantian BLR dengan Base Rate ?

Cuba agak ?

 

Anda setuju ke Base Rate ganti BLR ni ?

base rate

 

Apa itu Base Rate ?

Base Rate adalah Kadar Asas yang menggantikan BLR/BFR, dan penukaran ini langsung tidak membawa kesan ke atas Kadar Pinjaman Efektif.

 

  • …sebab tak ramai pun yang respon..
   kalau ramai yang nak tahu, kita sambung la.

   Cuba ramai-ramai klik SHARE artikel ni

 • salam tuan bri,

  1st lg thanks tentang info hartanah dari pihak tuan bri banyak membuka minda dan keinginan saya untuki menceburi bidang hartanah wpn dah agak lewat..( usia nk gi ke 40thn dah). Bahasa yg tuan bri sampaikan mudah faham.
  2nd Saya masih baru dalam bidang nie.. dok tengok2 juga kelendar seminar atau kursus tuan bri bagi whole tahun 2015 nie.. (berminat dalam hartanah dan rumah lelong)
  3rd Saya masih teraba-raba tentang “Base rate ” kurang paham sangat
  4th saya mohon tunjuk ajar tuan bri

 • >