Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Activities

6 Tips Mudah Beli Rumah Pertama

Rumah Pertama

 

Beli rumah pertama anda sendiri. Sudah penat menyewa rumah, tengok kawan-kawan yang lain semua dah mempunyai rumah sendiri.

Mesti ada angan-angan nak buat decoration rumah cantik-cantik mengikut impian yang lama terpendam. Tak kan selamanya nak menyewa rumah bukan?

So, ada beberapa perkara yang perlu dilalui dan diambil berat dalam memastikan prosedur membeli rumah pertama anda berjalan lancar.

Jom cuba tips mudah beli rumah pertama dibawah ini.

  1. Semak status kewangan
  • Pertama sekali jika anda ingin beli rumah pertama, semak dahulu status kewangan anda.
    Ini adalah untuk membuat pinjaman rumah dengan bank. Pastikan tiada masalah dengan status kewangan anda untuk memudahkan pinjaman diluluskan oleh pihak bank. Apa yang nak kena check ? Semak CTOS dan CCRIS.

 

  1. Anggarkan bajet mengikut kemampuan
  • Anggarkan bajet mengikut status kewangan anda. Tahu ke cara untuk buat bajet ?
    Pastikan rumah yang anda inginkan itu bersesuaian dengan kemampuan.
    Masukkan sekali anggaran untuk kos-kos yang bakal dikeluarkan seperti renovation, bayaran faedah pinjaman serta cukai-cukai yang harus dibayar.
    Selain itu, pastikan juga anda mampu untuk membayar pinjaman setiap bulan dengan baik.

 

  1. Bertemu dengan perunding hartanah
  • Memandangkan prosedur jual beli rumah tidak terlalu mudah dan anda tidak yakin untuk menguruskan semuanya sendiri. Perunding hartanah sedia untuk membantu menguruskan prosedur beli rumah pertama anda. Selain itu, perunding hartanah juga boleh mencadangkan rumah seperti yang anda mahukan.

 

  1. Membuat kaji selidik kawasan perumahan
  • Jika sudah mendapat rumah yang anda mahukan itu, cuba buat dahulu kaji selidik kawasan perumahan tersebut. Bagus atau tidak hartanah tersebut, selamat dan selesa untuk didiami, lihat juga kejiranan rumah tersebut. Selain itu, pastikan juga rumah yang anda mahukan itu dekat dengan kemudahan seperti sekolah/masjid, supermarket/kedai runcit dan pengangkutan awam.

 

  1. Membuat pemeriksaan keadaan rumah
  • Hal ini faktor terpenting untuk anda lakukan. Yela sebab yang hendak duduk anda, pasti anda mahukan rumah yang selesa bukan? Sebelum bersetuju untuk membeli rumah tersebut, buat pemeriksaan rumah. Pastikan anda membuat pemeriksaan dengan teliti. Periksa ruang tamu, bilik tidur, dapur, tandas, pintu masuk dan pintu belakang ada kerosakan atau sebarang kebocoran.

 

  1. Sentiasa follow-up dengan perunding hartanah
  • Setelah berpuashati dengan rumah tersebut, serahkan urusan jual beli rumah kepada perunding hartanah untuk menguruskan prosedur jual beli rumah. Tetapi, jangan pula serah bulat-bulat kepada perunding. Anda harus sentiasa buat follow-up dengan perunding hartanah untuk mengelakkan sebarang masalah berlaku nanti.

 

Kesimpulannya, tidak rugi untuk membeli sebuah rumah.
Sekurang-kurangnya, kita dah ada pengalaman memiliki rumah sendiri.

Lagi-lagi kita boleh melakukan apa sahaja untuk membuatkan rumah pertama yang kita beli itu menjadi rumah idaman kita.

Mana tahu, ada rezeki lain pula nanti untuk memiliki rumah kedua.

 

 

Sediakan Payung Sebelum Rumah

Tajuk “Sediakan Payung Sebelum Rumah” adalah satu tajuk yang padat bagi mereka yang berminat untuk menambah ilmu dalam pelaburan hartanah.

Rancangan ini akan ditayangkan di Astro Oasis (106) dan Astro Maya HD (135) setiap hari Isnin jam 7.30 malam sehingga 8.00 malam.

Apa itu Sediakan Payung Sebelum Rumah ?

Pernah dengar sediakan payung sebelum hujan?
Peribahasa orang-orang tua kita sebelum ini yang bermaksud kita kena sediakan persiapan sebelum terlambat…takkan dah hujang baru nak cari payung.
ke nak haru camtu ?

Maka dalam program Sediakan Payung Sebelum Rumah ini, anda akan disajikan dengan pelbagai info dan tips kewangan untuk mereka yang baru sahaja mengenal dunia hartanah.

Untuk tidak membosankan penonton, program ini bukanlah seperti program-program hartanah di luar sana. Kita buat secara santai, konsep yang saya bawa sekian dalam dalam mana mana program yang saya anjurkan.

Berikut adalah sipnosis program Sediakan Payung Sebelum Rumah :
1. Ada 4 watak dalam program ini.

2. Watak lelaki : 2 orang

3. Watak perempuan : 2 orang

4. Setiap episod ada tajuk tersendiri

5. Setiap episod ada ilmu dan info kewangan dan hartanah yang berbeza beza

6. Tuanbri akan muncul sekurang kurangnya 5 kali dalam setiap episod

7. Ada slot panel jemputan, di mana kita telah menjemput UZAR (Dr. Zaharuddin Abd Rahman), Suzardi Maulan (Pakdi), Mohd Ali Majis, Zaidi Ismail dan Ustaz Syed Abdul Kadir.

8. Ada juga kemunculan khas daripada beberapa selebriti lain juga…

 

Jika anda berminat untuk dapatkan info terkini mengenai program Sediakan Payung Sebelum Rumah, ikut langkah-langkah ini:
1. Hantarkan Whatsapp “tuanbri” ke 010.250.9115
2. Kongsikan posting ini di Facebook anda
3. Hashtag kan #sediakanpayung

Kita jumpa malam nanti!

Sediakan Payung Sebelum Rumah ?

Sediakanpayungsebelumrumah

Sediakan Rumah Sebelum Hujan :
Kalau dalam english, ungkapan terdekat ialah

  1. Thatch your roof before the rain begins.
  2. Dig the well before you are thirsty.

Anda bagaimana ?

Cara Semak CCRIS secara offline atau online

Ramai yang bertanya kepada saya, apa cara nak semak CCRIS tu? Boleh ke semak ccris tu secara online? Kena check offline je ke ? Maksud semak offline ni ialah kita pergi ke cawangan BNM (Bank Negara) dan check ccris kita di situ.

 

Anda pasti tercari cari kan cara untuk check ccris. Oleh itu anda sedang membaca artikel yang betul. Saya akan cuba terangkan kepada anda bagaimana nak check CCRIS anda dengan cara yang mudah.

CCRIS Report

Contoh laporan CCRIS

Apa itu CCRIS?

Kenapa kita kena check CCRIS ni sebelum kita nak apply loan rumah? Ini kerana semua bank di Malayia seperti Maybank, CIMB atau RHB Bank setiap bulan akan menghantar info pelanggan mereka yang mempunyai kemudahan bank seperti housing loan (loan rumah), pembiayaan hartanah, pembiayaan peribadi, personal loan, hutang kad kredit kepada BNM (Bank Negara), lebih spesifik –> Credit Bureau (Jabatan Kredit) di Bank Negara Malaysia.

CCRIS (Central Credit Reference Information System) menyimpan semua info pelanggan bank di dalam satu sistem data berkomputer. Ini adalah laporan pelanggan yang dilaporkan oleh semua bank. Kalau bank tu tak hantar laporan, tak adalah rekod anda dalam CCRIS. Dikatakan terdapat lebih daripada 9 JUTA info pelanggan yang disimpan di dalam CCRIS.  Semua info ini boleh diakses oleh semua Bank jika terdapat keperluan sahaja. Jangan risau jika info anda ada di dalam CCRIS ini sebab ianya dilindungi di bawah BAFIA (Akta Bank). Contohnya, kalau kita apply kad kredit, barulah bank tu boleh gunapakai CCRIS utk check rekod kita. Bukan boleh main check sesuka hati je.

Apa info yang ada dalam CCRIS?

Kita boleh print laporan CCRIS sendiri di cawangan Bank Negara yang berhampiran. Laporan tersebut akan menunjukkan pelbagai info seperti:

  • jumlah pinjaman
  • interest
  • caj-caj tertunggak
  • PTPTN

pada setiap pinjaman atau pembiayaan anda termasuk jenis pinjaman.

Jenis Pinjaman/Pembiayaan :

  • perumahan
  • peribadi
  • kad kredit
  • sewa beli
  • overdraft

Bila kita print CCRIS tu, di atas kertas laporan tersebut nanti akan nampak rekod 12 bulan kita yang lepas dengan semua bank di Malaysia. 12 bulan ke belakang daripada tarikh kita print laporan tersebut. Jika ada kes bankrap atau saman pun akan ditulis di dalam laporan tersebut. Kalau kita tengah apply loan rumah ke, personal loan ke pun akan ditulis di dalam tu.


Kenapa kena PRINT CCRIS ? 

Ini bagi memudahkan pihak bank untuk buat penilaian terhadap tahap kredit anda. Caranya ialah dengan menganalisa semua kemudahan bank yang kita guna seperti :

  • setiap pinjaman,
  • baki pinjaman serta
  • rekod bayaran pinjaman anda.

Senang cerita, kalau anda ada tertunggak 2 bulan dan tertulis dalam laporan CCRIS tu, comfirm pihak bank akan REJECT permohonan anda.

Dengan laporan CCRIS ini juga, pihak BANK akan buat kiraan komitmen kita setiap bulan, dalam jadual DSR (Debt Service Ratio) anda setiap bulan. Penting ke untuk kita sendiri tahu berapa DSR kita? Jawapan = PENTING! Kalau DSR kita dah lebih drpd 70% tu dah boleh kira GAGAL la.  Sekarang ni PTPTN pun dah dimasukkan ke dalam CCRIS. Jadi jika anda tak bayar PTPTN lebih 3 tahun, maka CERAH la peluang anda untuk gagal apply pembiayaan rumah anda….

Nak PRINT CCRIS?

Ada 2 cara kita nak print CCRIS sendiri.

  1. Offline :
    Ground Floor, D Block, Jalan Dato’ Onn, Kuala Lumpur.
    Tel: 1-300-88-5465 (1-300-88-LINK) (Overseas: 603-2174-1717)
    Fax: 603-2174-1515 E-mail: bnmtelelink@ bnm.gov.myUntuk maklumat lanjut berkenaan CCRIS layari: http://creditbureau.bnm.gov.my
  2. Online:
    Nak check online, kita boleh terus layari website CCRIS : Klik SINI untuk CCRIS Online. Kalau nak telefon, boleh telefon BNMTELELINK di talian 1-300-88-5465. Saya difahamkan dalam masa 1 jam je kita dah boleh dapat CCRIS report kita…tapi kena buat pengesahan dulu. Jangan ingat kita boleh tolong check kan untuk orang lain. Kan info CCRIS tu rahsia?

 

Anda faham tak? Kalau faham, boleh tolong SHARE ?
Kita kongsi info ini dengan rakan rakan anda…

Duit Oh Duit 2015

Program Duit Oh Duit pada 19 dan 20 Disember 2015 ini dianjurkan oleh Satu Solution Corp dengan kerjasama Urusinsan Sdn Bhd dan beberapa speaker yang lain.

Program Duit Oh Duit 2015

Program Duit Oh Duit 2015

Untuk memudahkan peserta Duit Oh Duit ke lokasi program, saya sediakan beberapa cara untuk ke lokasi.

 

Antaranya ialah :

BAS

Nak free ke berbayar ?

Monorail

LRT

Uber

Grabcar

Cadangan Bajet 2016 utk Hartanah

Bajet 2016 akan dibentangkan di Parlimen oleh Datuk Seri Najib Razak pada 23 Oktober ini. Harap-harap akan lebih banyak usul yang bernas untuk menurunkan kos sara hidup rakyat secara amnya. Ini termasuklah harga rumah yang orang-orang bawahan beranggapan tidak logik terlalu mahal.

 

Baru-baru ini (Sabtu lepas je pun) Harian Metro menemubual saya dan bertanyakan pendapat saya mengenai apa yang saya jangka akan dibentangkan oleh PM kita nanti pada hari Jumaat. Dah baca tak artikel tersebut ?

 

Bajet 2016 utk Hartanah

Artikel hartanah yang mengandungi temubual saya mengenai Bajet 2016 yang akan dibentangkan oleh Datuk Seri Najib.

Antara yang saya cuba ketengahkan ialah :

– Rungutan rakyat yang masih lagi tidak mampu untuk membeli Rumah Mampu Milik
– Memperkenalkan lebih banyak Skim Hartanah yang lebih fokus pada kumpulan sasar, seperti “Skim Hartanah Untuk Graduan Muda”.
– Memperuntukkan lebih banyak ” Land Bank” utk pembangunan Rumah Mampu Milik.
– Penubuhan 1 Agensi Kawalselia Hartanah utk Rumah Mampu Milik.

“Namun, apa yang menjadi isu sekarang ialah permintaan kediaman antara RM200,000 hingga RM300,000 menjadi perhatian pembeli kerana lebih sesuai dengan bajet mereka untuk pembayaran pembiayaan ansurans setiap bulan walaupun ketika ini harga dalam lingkungan itu semakin sukar didapati,” katanya kepada Bisnes Metro.

Apa pendapat korang semua ?

Antara lain yang saya tidak sebut dalam temubual tersebut adalah :

  • menaikkan Stamp Duty untuk pembelian rumah ke-3 dan seterusnya bagi mengawal mereka yang membeli rumah untuk pelaburan. Namun saya fikir ini hanya akan melemahkan pelabur hartanah newbie sahaja. Tidak ada masalah bagi seasonal investors.
  • mengurangkan LTV daripada 90% ke 80% atau lebih rendah lagi. Buat rumah pertama dan kedua. Ini akan memastikan mereka yang layak sahaja mampu memiliki rumah. Kekurangan ini akan dibantu oleh skim yang diperkenalkan oleh Kerajaan. Contoh : Skim Rumah Pertamaku yang akan menjamin baki 20% itu kepada pihak pembiayai etc bank. Maka pembeli rumah pertama masih lagi mendapat pembiayaan 100% sepenuhnya.

Kalau ramai ramai share, dapat sampai ke atas sana ke ?

Kita tunggu dan lihat apa yang akan dibentangkan oleh PM kita nanti dalam Bajet 2016.

Berdoalah!

Ampang Park Kena Rampas. Kenapa ?

Ampang Park

Kompleks Ampang Park

Masih ramai lagi ke yang ingat akan Kompleks Ampang Park yang dahulu kala famous di kalangan orang-orang KL untuk pergi bershopping, makan-makan dan lepak ? Banyak nostalgia yang ada di Ampang Park untuk ramai orang. Ye lah, masa tu mana ada KLCC, mana ada Pavillion, mana ada Midvalley. Dibina pada tahun 1973 kot!

 

Ampang Park Shopping Centre bakal diambil dan dirobohkan oleh pihak MRT bagi pihak kerajaan. Ada yang kata Ampang Park kena rampas. Namun kita perlu menghalusi perkara ini terlebih dahulu dengan minda yang terbuka.

Ampang Park Shopping Kompleks baru sahaja diperintahkan agar sebarang jualbeli disekat efektif 30 Julai 2015. Kenapa ini boleh berlaku? Apakah tindakan pemilik unit dalam Ampang pula? Mereka ini dibayar pampasan ke?

 

Perkara ini berlaku buat pertama kalinya di Malaysia.  Satu shopping kompleks diambil oleh kerajaan di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960. Yang biasa kita dengar sebelum ini adalah seperti pengambilan tanah dan pengambilan rumah.

 

Arahan pengambilan ini dilakukan untuk pembinaan Stesen MRT Ampang Park yang akan digunapakai untuk MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP Line). Ini satu tindakan yang agak strategik sebenarnya kerana stesen LRT Ampang Park yang berdekatan di seberang jalan. Ini bakal memudahkan pengguna kenderaan awam untuk bergerak ke mana mana di dalam bandaraya Kuala Lumpur ini.

Ampang Park Lion

Ampang Park Lion

Ampang Park Raya Booths

Hari Raya Booths

ampang park LRT

Kelihatan drpd Stesen LRT

 

 

Namun, bagaimana pula nasib pemilik lot lot kedai tersebut?

Apakah mereka ini akan dibayar pampasan yang sewajarnya?

Bagaimana harga pamapasan itu akan ditentukan?

Siapa yang tentukan nilai pampasan tersebut?

Boloehkan pengambilan ini dihentikan?

 

Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan akan menghantar Borang E kepada semua pemilik unit Kompleks tersebut dalam masa terdekat ini untuk memaklumkan arahan pengambilan tersebut. Satu mesyuarat akan diadakan di antara Jabatan dan pemilik unit Kompleks Ampang Park selepas itu .

Apa yang saya faham adalah akta ini boleh digunapakai oleh kerajaan apabila ianya melibatkan kepentingan rakyat dan negara. Pemilik boleh membawa perkara ini ke Mahkamah namun saya masih lagi tidak jumpa 1 kes pun yang mana pemilik berjaya menghalang kerajaan dalam melaksanakan pengambilan tersebut. Ini kerana pengambilan tersebut dilakukan di bawah Akta.

 

Ada tak yang sebenarnya seronok apabila dikenakan akta ini ?

Apa pendapat anda ?

Pautan Luar :
Kompleks Ampang Park
Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan
Artikel The Edge – Ampang Park Shopping Centre

 

Refinance Rumah Utk Tutup Hutang atau Korek Lubang ?

Refinance rumah selalunya akan menjadi topik hot pelabur pelabur hartanah tegar yang mencari bullet tambahan atau bullet baru. Anda wajib membaca artikel ini mungkin merupakan salah satu pelabur tersebut kan ? Jom baca dulu artikel ini, sebelum korang decide nak refinance rumah korang tu..

Refinance Rumah

Ketahui TUJUAN korang buat refinance tu.

Sebelum nak buat refinance rumah korang tu, pastikan anda telah tahu apa nak buat dengan duit yang akan diperolehi daripada refinance tu. Nanti senang sikit nak tengok beberapa perkara lain yang berkaitan jika TUJUAN anda jelas.

 

KENAPA nak Refinance Rumah ?

Yang Pertama, kurang-kurangkanlah bayar installment bank. Selalunya saya sering menasihatkan pemilik rumah untuk refinance rumah mereka adalah untuk mengurangkan bayaran bulanan bank utk pembiayaan hartanah daripada pihak bank. Mereka ini mungkin membeli rumah tersebut 10 tahn yang lepas, yang mana kadar keuntungan pada masa itu agak tinggi jika dibandingkan dengan sekarang. Ramai yang tidak ambik peduli pasal ni dan ramai juga yang tak tahu pasal ni. Jangan harap pihak bank akan inform kita dan galakkan kita utk refinance. Rugilah, tapi janganlah salahkan diaorang pula. Kau yang tak nak ambik tahu. Kita tengok dulu contoh di bawah :

DULU – Pembiayaan dengan Bank – BFR plus 1%
SEKARANG – Pembiayaan dengan Bank – BFR/BR minus 2%

Perbezaan sebanyak 3% agak besar dan penjimatan tersebut dapat disalurkan kepada TABUNG PELABURAN yang sepatutnya digunapakai untuk membeli lagi banyak hartanah….
Yang kedua adalah untuk mendapatkan CASH atau duit tunai untuk digunakan dalam pelaburan yang lain. JANGAN join Skim Cepat Kaya sudah la….kang terlelong pula rumah korang. Kebanyakan dalam kes nak dapatkan CASH ini ialah orang yang terlibat dalam bisnes. Apabila bisnes mereka memerlukan CASH dalam proses mengembangkan lagi bisnes mereka, maka mereka mempunyai duit berbentuk rumah, selain daripada membuat pinjaman perniagaan dengan pihak Bank yang mana kadar keuntungan adalah lebih tinggi berbanding pembiayaan hartanah.

Ada juga yang mencari CASH untuk main game RUMAH LELONG. Mula nak beli rumah lelong. Kena ada ready cash kan ? Jadi ini adalah salah satu lubuk duit. Ingat lagi tak kelas “Rumahku Lubuk Duit” oleh Tuanbri ?

Yang Ketiga adalah Pengurusan Kewangan. Korek lubang ini yang kurang dalam dan tanam mana mana lubang yang lagi dalam. Kalau boleh kambus terus lubang tu. Faham ke ? Ada banyak lagi perkara yang perlu jelas dan terang sebelum kita buat refinance ni. Jangan main buat je lepas tu tak tahu nak buat apa dengan duit yang banyak. Habiskan duit tu dengan enjoy sana sini, pergi melancong, beli barang mainan dan pelbagai lagi benda yang sebelum ini kita tak mampu. Tak sampai 6 bulan selepas refinance rumah tu, semua duit dah habis. Habuk pun tarak. Lubang makin dalam…Makin gelap…

 

Jaga-jaga dengan Perangkap Samar Refinance Rumah…

Image result for refinance america

Ada ke yang nak tahu apa Perangkap tu ?
Ada 10 komen kat bawah ni, saya sambung artikel ini.

Image result for refinance america

Kita jumpa lagi di artikel akan datang 🙂

 

Lagi mengenai Rumah Selangorku 2015

Artikel Rumah Selangorku mendapat perhatian yang tinggi daripada pembaca Blog Hartanah Terkenal, Tuanbri.com.

 

Mari kita baca satu artikel mengenai Rumah Selangorku yang dicetak di Harian Metro baru-baru ini :

Kuala Lumpur: IJM Land Bhd (IJM Land) dengan kerjasama Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) menawarkan 990 unit apartmen lima tingkat di Bandar Rimbayu, Telok Panglima Garang melalui program di bawah Kerajaan Negeri Selangor iaitu Rumah Selangorku.

Menurut IJM Land, tawaran bagi unit kediaman tiga bilik itu dibahagikan kepada dua jenis iaitu Jenis A yang memiliki keluasan 706 kaki persegi dan Jenis B (751 kaki persegi) di kawasan perbandaran dibangunkan syarikat dengan keluasan kira-kira 405 hektar.

“Bandar Rimbayu terletak di kawasan strategik berhampiran Kota Kemuning dan mudah diakses melalui lima lebuh raya utama termasuk Kesas dan LKSA di samping lebuh raya Elite, SKVE dan Lebuhraya Pantai Barat (dalam pembinaan) pada masa akan datang,” kata IJM Land dalam kenyataan di sini, semalam.

Orang ramai terutama di Selangor perlu merebut peluang untuk mendapatkan unit kediaman ini dengan memohon dan mendaftar di laman web LPHS di http://lphs.selangor.gov.my.

Mereka juga berpeluang untuk meninjau dan membuat pendaftaran bagi memiliki unit kediaman terbabit di majlis pelancaran dan pendaftaran Rumah Selangorku pada 22 Mac ini bermula jam 9 pagi di The ARC, Bandar Rimbayu.

Perasmian akan disempurnakan Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali.

Syarat utama bagi permohonan rumah Jenis A adalah warganegara Malaysia 18 tahun ke atas, bermastautin di Selangor, pendapatan isi rumah tidak lebih RM3,000 sebulan, terhad kepada satu keluarga, pemohon atau pasangan tidak pernah memiliki rumah sama ada melalui projek kerajaan dan swasta serta pindah milik hanya selepas lima tahun.

Syarat rumah Jenis B pula adalah warganegara Malaysia 18 tahun ke atas, pendapatan isi rumah antara RM3,001 hingga RM8,000 sebulan, pemohon dan pasangan tidak memiliki sebarang rumah di Selangor, pemohon bujang yang memiliki tanggungan keluarga boleh memohon, pembelian rumah adalah untuk didiami bukan disewa, pindah milik hanya selepas lima tahun.

www.hmetro.com.my/node/38370

 

Anda juga boleh list senarai projek Rumah Selangorku di SINI (Klik Pautan Ini).

Semoga anda membuat tindakan yang bijak dalam merancang kewangan anda.

Hartanah

“Hartanah ni macam PISAU.

Anda boleh untung dan anda boleh rugi juga.

Ikut strategi apa yang kita gunapakai”

– Tuanbri, 2015

 

PKNS Lancar Rumah Selangorku 2015

PKNS anak syarikat kerajaan Negeri Selangor turut serta dalam program Rumah Selangorku baru baru ini telah melancarkan hampir 2,000 unit rumah mampu milik di Selangor. Antaranya ialah Rumah Selangorku di Bukit Botak, Bangi, Shah Alam dan juga Antara Gapi. 5 lokasi yang berbeza dan hampir 6,000 unit rumah mampu milik ini akan menjadi projek akan datang PKNS dalam menyambut baik program Rumah Selangorku ini yang dikatakan mampu menyelesaikan masalah kenaikan harga rumah yang melampau. Apa pendapat anda ?

PKNS
Baca dulu artikel ini yang dipetik daripada RakyatPost :

Sebanyak 5,883 lagi unit rumah mampu milik dijangka akan dibina oleh Perbadanan Kemajuan Negeri Selangor (PKNS) di seluruh Selangor di bawah program Rumah Selangorku selepas melancarkan 1,977 unit rumah mampu milik di lima kawasan berbeza sebelum ini.

Pengurus Perhubungan Awam, PKNS, Ishak Hashim berkata, sebelum ini PKNS telah melancarkan projek di Bukit Botak, Seksyen 3, Bandar Baru Bangi, Antara Gapi, Seksyen U12 di Shah Alam serta Seksyen 5, Kota Puteri yang mana daripada jumlah itu, sebanyak 1,546 unit telah siap diduduki, manakala 431 unit lagi masih dalam proses pembinaan.

Menurutnya, projek rumah mampu milik itu bertujuan membantu rakyat Selangor khususnya golongan berpendapatan rendah dan sederhana memiliki kediaman sendiri pada harga yang berpatutan selaras dengan dasar kerajaan negeri untuk terus memberikan komitmen bagi membina lebih banyak rumah mampu milik di Selangor.

“Tahun 2015 ini juga merupakan tahun terpenting di mana ia adalah tahun pertama dalam fasa lima tahun pertama untuk PKNS membina sejumlah 7,500 unit rumah mampu milik.

“Pembinaan lebih banyak rumah mampu milik ini juga selaras dengan hasrat kerajaan negeri yang telah meningkatkan sasaran untuk membina Rumah Selangorku dari 15,000 kepada 20,000 unit dalam tempoh tiga tahun,” katanya dalam kenyataan di sini hari ini.

Tambah Ishak lagi, beberapa kawasan di sekitar Selangor telah dikenal pasti untuk pembinaan unit Rumah Selangorku iaitu di Kampung Seri Temenggung di Gombak, Antara Gapi, Kota Puteri, Taman Sains Selangor 2 (SSP2) dan Rasa di Hulu Selangor.

Jelasnya, tawaran bagi unit kediaman ini dibahagikan kepada empat jenis iaitu jenis A yang berharga RM42,000, berkeluasan 700kaki persegi (kps), jenis B yang berharga RM100,000, berkeluasan 750 kps, jenis C yang berharga RM 150,000 sehingga RM180,000 berkeluasan 800 kps hingga 900 kps manakala jenis D berharga RM220,000 hingga RM250,000 dengan keluasan 1,000 kps.

“Secara keseluruhannya, PKNS akan membelanjakan antara RM1 bilion hingga RM3 bilion sebagai subsidi untuk pembinaan rumah-rumah ini dan proses saringan awal bakal pembeli rumah mampu milik dikawal sepenuhnya oleh Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS).

“Orang ramai yang berminat boleh mendaftar dengan LPHS dan perlu memenuhi syarat yang telah ditetapkan oleh Dasar Perumahan Mampu Milik Negeri Selangor.

“PKNS hanya menerima senarai nama pemohon daripada LPHS yang telah diperakukan oleh Jawatankuasa Pemilihan Senarai Nama Pembeli Rumah Mampu Milik,” ujarnya.

Antara syarat permohonan ialah pendapatan bulanan isi rumah tidak lebih dari RM8,000 sebulan, tidak memiliki sebarang jenis kediaman lain di Selangor dan tujuan pembelian adalah semata-mata untuk mendiami bukan disewakan.

Pautan Artikel Asal –> therakyatpost pkns-sasar-lancar-5883-unit-rumah-selangorku-tahun-ini

Jom Beli Rumah Selangorku 2015

Kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan Kempen Rumah Selangorku atas dasar mahu memberikan setiap keluarga satu kediaman yang sempurna. Di bawah Menteri Besar Selangor, YAB Mohamed Azmin Ali, kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan pelbagai projek perumahan di bawah Kempen Rumah Selangorku pada tahun 2015.

Apa Itu Rumah Selangorku ? 
Kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan satu konsep rumah mampu milik (affordable homes) untuk warganegara Malaysia. 

  • Rumah Kos Rendah
  • Rumah Kos Sederhana Rendah
  • Rumah Kos Sederhana
  • Rumah Mampumilik

Berapa Kategori Rumah Selangorku ?

Ada 4 jenis, dipanggil Rumah Jenis A, B, C dan D.

Apa beza setiap jenis ni ?

Memang akan terdapat perbezaan bagi setiap jenis Rumah Selangorku ini. Selain daripada perbezaan harga dan saiz, syarat-syarat pemilikan juga berbeza mengikut jenis. Jangan ingat nak pukul rata je semua. Kena baca dulu apa syarat-syaratnya dan faham. Nanti dah beli barulah nak bising-bising kata Kerajaan Negeri Selangor menganiaya rakyatnya sendiri. Jadi, apa syarat-syaratnya ?

Syarat-syaratnya adalah ……

Rumah Jenis A

Gaji tak lebih RM3,000 sebulan untuk seisi rumah (Suami, isteri dan anak-anak).

Mesti bermastautin di Selangor, tapi tak kisah jika korang bukan orang Selangor pun. Macammana nak buktikan korang ni bermastautin di Selangor? Kenalah tunjukkan bukti anda memang tinggal di Selangor. Bukan main cakap je tetapi kena ada dokumen bertulis yang mengesahkan anda memang bermastautin di Selangor. Kalau sekadar cakap je, semua kot nak beli rumah kat Selangor. Kan Selangor merupakan salah satu negeri yang termaju di Malaysia? Ini bermaksud rumah yang dibeli di Selangor mempunyai potensi tinggi untuk dijadikan satu pelaburan hartanah untuk masa depan kita dan anak-anak.

1 Keluarga 1 Permohonan sahaja. Kang ada pula Si Suami pun mohon, Si Isteri pun mohon. Dapat lak 2 biji rumah. Dengan harapanlah, konon-konon nanti pegawai Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor ter”miss” lak nak check nama korang. Sekarang semua dah masuk dalam sistem. Dikenali sebagai Sistem (SPPRS) dan Sistem (SPPKI).

 

Rumah Jenis B / Rumah Jenis C / Rumah Jenis D

Gaji tidak kurang daripada RM3,000 sebulan.

Gaji tidak lebih daripada RM8,000 sebulan.

Gaji ni kira gaji seisi rumah la…bukan gaji seorang je. Nanti ada lak sesi pilih memilih siapa yang nak kena memohon di antara suami isteri.

Kalau bujang susah sikit, cuma kalau ada tanggungan di bawah orang yang bujang itu tadi, boleh juga memohon.

Beli Rumah Selangorku ini mestilah bukan untuk disewakan.

 

Rumah Selangorku Rumah Mampu Milik

Program Rumah Selangorku

SYARAT UTAMA :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Umur 18 ke atas
  3. Belum memiliki rumah
  4. Pindahmilik selepas 5 tahun
  5. Tempoh laku setiap permohonan adalah 2 tahun.
  6. Pemohon hanya dibenarkan pilih 1 jenis sahaja.

Majlis Pelancaran dan Pendaftaran Rumah Selangorku

Nak tahu senarai Rumah Selangorku ?
Klik –> SENARAI RUMAH SELANGORKU

Nak tahu dengan lebih lanjut langi mengenai Program ini ?
Sila layari Laman Sesawang Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) (Klik Sini)

 

p.s.: Perlu saya ingatkan, Program Rumah Selangorku ini tidak digalakkan untuk pelaburan hartanah. Kenapa?

>