Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Aduan Rakyat

Ampang Park Kena Rampas. Kenapa ?

Ampang Park

Kompleks Ampang Park

Masih ramai lagi ke yang ingat akan Kompleks Ampang Park yang dahulu kala famous di kalangan orang-orang KL untuk pergi bershopping, makan-makan dan lepak ? Banyak nostalgia yang ada di Ampang Park untuk ramai orang. Ye lah, masa tu mana ada KLCC, mana ada Pavillion, mana ada Midvalley. Dibina pada tahun 1973 kot!

 

Ampang Park Shopping Centre bakal diambil dan dirobohkan oleh pihak MRT bagi pihak kerajaan. Ada yang kata Ampang Park kena rampas. Namun kita perlu menghalusi perkara ini terlebih dahulu dengan minda yang terbuka.

Ampang Park Shopping Kompleks baru sahaja diperintahkan agar sebarang jualbeli disekat efektif 30 Julai 2015. Kenapa ini boleh berlaku? Apakah tindakan pemilik unit dalam Ampang pula? Mereka ini dibayar pampasan ke?

 

Perkara ini berlaku buat pertama kalinya di Malaysia.  Satu shopping kompleks diambil oleh kerajaan di bawah Akta Pengambilan Tanah 1960. Yang biasa kita dengar sebelum ini adalah seperti pengambilan tanah dan pengambilan rumah.

 

Arahan pengambilan ini dilakukan untuk pembinaan Stesen MRT Ampang Park yang akan digunapakai untuk MRT Sungai Buloh-Serdang-Putrajaya (SSP Line). Ini satu tindakan yang agak strategik sebenarnya kerana stesen LRT Ampang Park yang berdekatan di seberang jalan. Ini bakal memudahkan pengguna kenderaan awam untuk bergerak ke mana mana di dalam bandaraya Kuala Lumpur ini.

Ampang Park Lion

Ampang Park Lion

Ampang Park Raya Booths

Hari Raya Booths

ampang park LRT

Kelihatan drpd Stesen LRT

 

 

Namun, bagaimana pula nasib pemilik lot lot kedai tersebut?

Apakah mereka ini akan dibayar pampasan yang sewajarnya?

Bagaimana harga pamapasan itu akan ditentukan?

Siapa yang tentukan nilai pampasan tersebut?

Boloehkan pengambilan ini dihentikan?

 

Pejabat Pengarah Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan akan menghantar Borang E kepada semua pemilik unit Kompleks tersebut dalam masa terdekat ini untuk memaklumkan arahan pengambilan tersebut. Satu mesyuarat akan diadakan di antara Jabatan dan pemilik unit Kompleks Ampang Park selepas itu .

Apa yang saya faham adalah akta ini boleh digunapakai oleh kerajaan apabila ianya melibatkan kepentingan rakyat dan negara. Pemilik boleh membawa perkara ini ke Mahkamah namun saya masih lagi tidak jumpa 1 kes pun yang mana pemilik berjaya menghalang kerajaan dalam melaksanakan pengambilan tersebut. Ini kerana pengambilan tersebut dilakukan di bawah Akta.

 

Ada tak yang sebenarnya seronok apabila dikenakan akta ini ?

Apa pendapat anda ?

Pautan Luar :
Kompleks Ampang Park
Pejabat Tanah dan Galian Wilayah Persekutuan
Artikel The Edge – Ampang Park Shopping Centre

 

Aduan Rakyat #10 – Bagaimana saya boleh jatuh bankrap ?

Anda jatuh Bankrap ? Kenapa perlu runsing? Sedangkan masalah ini anda sendiri yang timbulkan. Anda tidak akan sewenang-wenangnya dijatuhkan status bankrap. “Anda masih lagi tidak mahu mengaku?”. Kenapa ?  Sila tinggalkan komen anda di bawah untuk meluahkan komen anda. Soalan yang saya ingin tanya adalah bagaimana anda boleh jatuh bankrap ?

 

Status Jatuh Bankrap hanyalah boleh diputuskan oleh mahkamah sahaja, bukannya pihak Bank, Ah Long atau AKPK (Agensi Kaunseling dan Pengurusan Kredit). Mahkamah akan membuat keputusan jatuhnya status bankrap ke atas anda setelah ada pihak yang memohon kepada mahkamah.

Pihak yang memohon status jatuh bankrap anda adalah :

  1. Pihak yang memberi hutang tetapi tidak dibayar, seperti bank, ah long, pemiutang (selalunya dalam perniagaan) dan bekas suami/isteri.
  2. Anda sendiri yang sukarela memohon supaya anda dibankrapkan!

Selepas memohon, barulah Mahkamah tadi akan membuat keputusan berdasarkan fakta-fakta yang diterima.

Berapa pula jumlah hutang yang tertunggak yang boleh menyebabkan proses bankrap ini dijalankan ?

Minimum RM30,001 sahaja. Ini adalah berdasarkan Akta Kebankrapan 1967. Jadi kita terpaksa ikut undang-undang Negara Malaysia. Bak kata Menteri kita, “kalau tak suka undang undang Malaysia, pindahlah negara lain!”

 

Anda akan menerima satu surat daripada Mahkamah untuk menghadirkan diri di Mahkamah. SELALUNYA si penerima TIDAK akan ke mahkamah. Takut….segan…malu…dan sebagainya. Maka apabila anda TIDAK hadir, Mahkamah akan menjatuhkan hukuman dan mengeluarkan Perintah Penerimaan dan Penghukuman. Apa yang berlaku apabila Penghukuman telah dijatuhkan ? Anda JATUH bankrap.

 

Jatuh bankrap

Bankrap bukan pilihan

 

Bersambung ke Aduan Rakyat #10.1 –>> (Akan datang…)

 

Saya cuma nak survey, buat kajian…ada tak yang berminat untuk mendapatkan panduan bagaimana anda yang telah jatuh bankrap boleh memulakan hidup seperti orang normal di luar sana?

Kalau berminat, sila tinggalkan komen anda di bawah supaya Team SatuSolution boleh menghubungi anda untuk tindakan seterusnya. Tiada apa apa jaminan daripada pihak kami untuk menghubungi tuan/puan selepas itu, cuma kami akan melihat respon yang sedia ada untuk meneruskan usaha murni ini. Kalau tak ada respon, maka kami tidak akan meneruskan Program “Keluar daripada Jatuh Bankrap”. Kami juga bercadang untuk menerbitkan E-book/E-Buku “5 Langkah untuk keluar daripada Jatuh Bankrap?” jika ada sambutan daripada anda

 

p/s: Sila tinggalkan komen anda di bawah

p/s/s: KAMI merahsiakan SEMUA data yang anda tinggalkan kepada kami. Kami faham situasi anda.

Aduan Rakyat (9) Beli Rumah

Tuanbri.com banyak mendapat soalan soalan berbentuk masalah individu yang ingin diselesaikan secara CEPAT dan TEPAT.

Ingin saya maklumkan di sini ,
saya tidak menjalankan apa apa perniagaan Perundingan Penyelesaian Hutang.

Saya hanya membantu apa yang saya rasa boleh bantu.

Oleh itu, cuba hormati masa saya.

Terdapat beberapa orang yang menelefon saya atau menghantar SMS di waktu semua orang tengah tidur.

“Patutlah anda berada dalam MASALAH sekarang ni.
Anda kurang belajar (atau kurang diajar) ? ”
bisik dalam hati kecil saya

Ini adalah antara banyak email yang saya terima, saya utarakan di sini untuk kita bincang apa kemungkinan solusi yang terbaik untuk mereka.

Email ini berbunyi :

“Saya nak tanya soalan2 ni kat tuan. Harap tuan boleh bagi sedikit panduan..

1) Jika saya mempunyai hutang kad kredit 40K dan memiliki rumah yg boleh refinance (tapi baru bayar dalam 3 tahun) di __________.

Patut ke saya refinance rumah saya untuk dapatkan cash utk byr hutang saya?

2) Saya juga memiliki rumah di ___________ yg harganya mungkin tak berapa naik tp setelah saya bayar selama 5 tahun lebih saya dapati yg loan rumah saya berkurangan amat sedikit.

Loan asal 142K, lepas bayar 5 tahun loan dlam 138K wpun saya tak pernah miss bayar. Saya risau nanti lepas 20 tahun jumlah loan masih tak berkurangan.

Adakah saya patut refinance ke loan islamik untuk pastikan rumah ni akan habis bayar?

3) Saya juga merancang untuk berpindah dari __________ memandangkan saya dan suami bekerja di KL. Di samping tu kami juga mencari kawasan yg lebih sesuai utk menyekolahkan anak kami.

Memandangkan kami telah mempunyai rumah sebelum ini, untuk membeli rumah ketiga memerlukan 30% down payment. Tapi duit kami masih belum mencukupi.

Adakah kami patut beli rumah lain di kawasan KL atau menyewa?
Atau menjual salah satu rumah?
Kami juga berminat untuk tinggal di kawasan _________.

Harap tuan dapat beri serba sedikit panduan.

Terima kasih”

Apa pandangan Tuan/Puan yang BIJAKsana ?

3 Tips atau Panduan Membeli Rumah 2012

Ramai yang berminat untuk mengetahui cara cara untuk membeli rumah yang sepatutnya.

Benda ini mudah tetapi tidak diketahui ramai.

Yang paling penting sekali ….

sebelum cari rumah mana yang kita kehendaki ialah….

1. Ukur Baju di Badan Sendiri.
– sebelum kita sendiri mencari rumah idaman, kita akan membeli rumah tersebut dengan Pembiayaan Bank. Betul tak ?

Tidak ramai orang di luar sana yang mampu untuk membeli rumah idaman secara TUnai (beli cash!)

Jadi bagaimana nak tahu berapa besar saiz baju kita ?

– pergi mana mana branch Bank yang kita rasa selesa untuk berurusan.
– bagitau dia yang kita nak check ‘Availability’ kita untuk buat pembiayaan Perumahan.
– Pegawai bank tersebut akan mula tanya soalan soalan yang berkaitan.
– Kita akan bagi dia semua info yang berkaitan supoaya beliau dapat memasukkan info tersebut dalam pengiraan
– Kemampuan kita untuk membuat pembiayaan (Islamik) atau pinjaman (Konvesional) akan dikira secara kasar.
– ini berdasarkan Debt Servicec Ratio (DSR) yang ditentukan oleh bank itu. Lain bank lain DSR Ratio yang dibenarkan.

2. Berdasarkan kemampuan kita, barulah kita boleh cari rumah yang harganya dalam kemampuan kita.
– Harga rumah tersebut.
– berbalik kepada kemampuan kita untuk membuat pembiayaan perumahan atau pinjaman perumahan.

3. Pilih mana mana rumah yang kita berminat ..
Kawasan tertentu seperti dekat dengan tempat kerja, dekat dengan mak bapak, dekat dengan surau, dekat dengan masjid, dekat dengan TESCO, dekat dengan CARREFOUR, dekat dengan GIANT, dekat dengan sekolah

Jangan mengambil mudah dalam membeli rumah.
Dapatkan panduan membeli rumah dengan lengkap atau sekurang kurangnya ada ilmu.
Nanti bila kena tipu, jangan salahkan orang lain.
Salahkan diri sendiri dulu.Bagaimana anda ingin mengkomitkan diri anda dengan bank selama 30 tahun ?

Yang benar,

Tuanbri,
Perunding Hartanah
Real Estate Division,
Satu Solution Corporate Services
Cheras.

Panduan Membeli rumah

Tips Membeli rumah

Isu Mentari Court dengan Warga Afrika

Siapa Raja Mohd Farid ?

Tak ada orang yang aku tanya kenal dengan Raja Mohd Farid,
tetapi beliau adalah penghuni di Mentari Court Apartment, Bandar Sunway
telah menulis satu surat aduan kepada mereka yang berkenaan.

Oleh itu, beliau mendapat penghormatan daripada aku, tuanbri.com

Isu utama yang beliau cuba ketengahkan ialah Warga Afrika yang kian membanjiri
Mentari Court di mana jumlah mereka saban hari semakin bertambah.

Ini adalah Surat Aduan Penghuni Mentari Court Sunway :

Saya mewakili penghuni Flat Mentari Court Tmn Seri Mentari 46150, Bandar Sunway, Selangor ingin memohon satu penguatkuasaan undang2 terhadap warga Afrika yang menghuni dikawasan kejiranan kami.

Kekecohan sering kali terjadi dikawasan kami melibatkan warga Pak Hitam ini.
Tanpa mengira waktu mereka sering menimbulkan masaalah kpd kami.
Antaranya membuat bising, pergaduhan sesama mereka & rakyat tempatan.
Masalah yg terbaru pula adanya pelacur warga Afrika.
Mereka dijemput oleh rakan2 mereka yg dtg dari luar.
Ada pula yg melakukan kegiatan pelacuran dirmh yg dihuni oleh mereka sendiri.
Apabila mereka berkumpul pasti ada masalah yg timbul sehinggakan melibatkan pergaduhan
dikalangan rakyat tempatan yg menegur perilaku mereka.

Kenderaan yg dipandu oleh warga Pak Hitam disekitar kediaman kami bagaikan memandu
di lebuhraya tanpa memikirkan kanak2, warga emas serta penduduk sekitar.

Sistem audio dikenderaan mahupun dirumah dipasang bagaikan kelab malam.
Terdapat juga warga Pak Hitam ini yang mengangu wanita2 disini.

Isteri saya juga pernah satu ketika digangu semasa didalam lift.
Cara wanita warga Afrika ini berpakaian juga sepertinya rakyat Malaysia ini tidak punya mata.

Kononnya mereka lebih moden dari rakyat Malaysia.
Sedangkan jika dilihat secara umum mereka ini datang dari negara yg agak mundur berbanding Malaysia.

Perlukah perkara seperti ini dibiarkankan tanpa sebarang tindakan dari pihak2 yg berkaitan??

Jenayah disekitar kawasan ini juga kian meningkat akibat dari warga Afrika ini.
Pergaduhan sering terjadi kerana rakyat tempatan cuba menegur cara negatif mereka.
Tetapi mereka pula bertindak agresif terhadap rakyat tempatan.
Saya juga ingin menegur sikap segelintir rakyat Malaysia yg rakus dgn kekayaan.

Mengapa mereka dgn mudahnya menyewakan rmh mahupun kenderaan kpd warga Afrika yg amat biadap ini
tanpa memikirkan sensitiviti rakyat tempatan seperti mereka juga?

Diharap pihak polis dan pihak yang berkaitan agar tidak memandang remeh terhadap masalah ini.

Oleh itu saya selaku penghuni disini amat memohon jasa baik pihak PDRM
mahupun pihak2 yg berkaitan agar dpt menangani masaalah ini agar generasi kami
dpt hidup didalam negara yg harmoni.

Sekian terima kasih.

By: Raja Mohd Farid

Aduan Rakyat (8) – Beli Rumah Lelong ada Owner Lama

Saya di Tuanbri.com merupakan seorang perunding hartanah Rumah Lelong.

Nak kata pakar, masih jauh lagi.
Ada la pengalaman dan ilmu sikit, masih lagi dalam proses pembelajaran.

Baru baru ini saya terima satu email daripada Pembaca Setia Tuanbri.com.
Risau saya setelah membaca email tersebut.

Email beliau seperti di bawah :

“Assalamualaikum WBT pada tuanbri.

Terlebih dahulu saya kenalkan nama saya ___________________________.

Sekarang menetap di ___________________ dan bekerja di Bukit ______________.

Saya mempunyai satu masalah berkaitan rumah lelong yang telah dimenangi pada bulan Februari yang lalu.(rumah ini dibeli tanpa menggunakan khidmat Tuanbri)

Masalahnya bermula apabila tuan rumah enggan keluar dari rumah yang diduduki sehingga sekarang.
pada pemulaan saya tidak pernah mengambil tindakan sehinggalah bulan 6 lalu apabila saya ke rumah tersebut untuk berjumpa dengan tuan rumah namun tidak berhasil. Hanya dapat no telefon dari anaknya…telefon nmun xpernah berbalas, setiap kalu pegi rumah mmg owner xpanh ada, tp org ada dlm rumah, da hantar surat jgk untuk peringatan tp masih tiada maklum balas.

Saya hubungi tuan memandangkan pada bulan 10 ni da ada org yg nak masuk untuk menyewa. So bagaimana caranya yang mungkin tuan boleh suggestkan ataupun pihak tuan mempunyai khidmat untuk menyelesaikan masalah ini. TQ:)”

Mungkin pembaca pembaca setia Tuanbri yang lain boleh bagi suggestion atau pendapat ?

pakar internet dan pakar rumah lelong

Aduan Rakyat (7)-Penyewa Kurang Ajar

Dalam mengejar Pendapatan Pasif (PP), kita akan menempuh pelbagai rintangan. Ini bukan skim cepat kaya, atau skim MLM (seperti yang banyak dibongkarkan oleh Aidid Muadid) atau Skim Cari Kaki.

Bagaimana kita mahu menjana Pendapatan Pasif (PP) ini bergantung kepada kebijaksanaan dan kekuatan mental kita dalam mengharungi cabaran.

Salah satu cabaran adalah Penyewa. Ye betul! Penyewa anda adalah cabaran anda. Ramai yang bertanya kepada saya, bagaimana nak cari penyewa yang tak bagi masalah lansung. Saya akan lancarkan e-book ‘Rahsia Penyewa Setia’ tak lama lagi. Sesiapa yang mampu berkata “Penyewa saya semuanya tak ada masalah.” Saya boleh katakan dia menipu.


Masalah itu kita boleh kategorikan sebagai kecil atau besar.

Kecil = Lambat bayar sewa, tetapi still bayar sewa.

Besar = Lambat bayar dan kemudiannya tak bayar lansung. atau sewa dah start lewat sebulan.

Ada satu kes. Tuan Rumah ialah Rosli (bukan nama sebenar) mempunyai beberapa hartanah di Kuala Lumpur dan Sekitarnya. yang memberi masalah pada Rosli ni sekarang ialah satu rumah sewa di Kuantan.

Penyewa merupakan pengusaha restoran atau kedai makan di Kuantan. Makcik A (bukan nama sebenar) yang menyewanya. Pada mulanya dia berurusan dengan Abang Ipar Rosli, Rahmat memandangkan Kuantan dan Kuala Lumpur agak jauh…(160km..agaknya).

Makcik A sudah mula buat hal. Lambat bayar sewa. Kemudiannya bergaduh pula dengan Rahmat. Berdasarkan cerita si Rosli ni, Makcik A ni banyak songeh. Ini tak betul, itu tak betul.

Kemudiannya dia mengugut nak keluar rumah.

O, Rosli bersetuju. Sehingga 2 bulan lebih, Makcik A masih lagi menginap di Rumah Tersebut. Rahmat idak lagi sanggup berhadapan dengan Makcik A. Segala urusan kini diuruskan terus oleh Rosli. Notis sebulan sudah diberi kepada makcik A. Anak makcik A, Siti (bukan nama sebenar) pula masuk campur. “Kenapa pula nak halau kami?” , “Kami bayar sewa” lagaknya.

Rosli dah mula pening kepala. Bila check dengan TNB, bil dah tak berbayar selama 5 bulan. Wow!, TNB masih belum nak potong lagi. Rosli dah travel KL-Kuantan macam setiap minggu pula nak settlekan isu ni. Bila check balik, tiada Perjanjian Sewa ditandatangani semasa Makcik A mula menyewa (salah Rahmat!).

Apa yang patut Rosli buat ?

a) halau Makcik tu. Apa cara nak halau ?
b) bagi notis lagi.
c) bayar makcik tu sebagai gantirugi terpaksa keluar daripada rumah tersebut.
d) kekalkan Makcik A sebagai penyewa. Buat peraturan baru ?

Nasihat Pakar Hartanah bagi 2011

Selalunya aku akan cuba keep in touch dengan orang orang yang membuat aduan rakyat kepada tuanbri.com.

Isu yang terbaru ialah :

“Kalau Bayar RM1,000, berapa peratus deposit yang dia bayar ?
Rm1,000/Rm300,000 = 0.33% (wow! not even 1%) Tak Percaya ?
Bayar 0.33% dapat rumah sebijik? Rumah 2 tingkat ? Freehold ?”

Boleh baca di sini

Deposit = 0.33% .

Setelah mendapat nasihat daripada pakar hartanah iaitu ibubapa, abang kakak dan keluarga, Si Rosli (bukan nama sebenar) akan meneruskan juga pembelian Rumah teres 2 tingkat di Kajang yang bernilai RM300,000.

Aduan Rakyat (6)-Saya Beli Rumah 2 Storey Dengan RM1,000 Sahaja

Malam tadi aku pergi berjumpa dengan junior aku dulu daripada salah satu firma Audit yang terkemuka di Kuala Lumpur. Nama dia Rosli (bukan nama sebenar). memang bukan nama dia.

Aku harus jumpa dia, sebab di berada di persimpangan dilema…

Apa dilema dia ?

Pernah dengar nama MAPEX ? 18-20 March 2011.
Dilansungkan di Midvalley pada hujung minggu yang lepas.

Ada banyak properties yang dijual secara Package….

So Rosli ni dah pergi tengok MAPEX pada hari sabtu dan berkenan dengan satu hartanah di Kajang. Balik daripada situ, dia terus pergi tengok tapak cadangan hartanah tersebut dan terus jatuh cinta. Hari ahad, keesokan harinya dia pun pergi balik ke booth jualan dan tanpa segan silu bayar deposit….


Harga rumah tersebut ialah RM300,000….
Rumah teres 2 tingkat. Daerah Kajang. Freehold.

Standard practise untuk beli rumah : Deposit 10%
Pinjaman Bank : 90%. Bayaran bulanan = RM1,300

Jadi sepatutnya dia kena bayar RM30,000 untuk bayar deposit dalam pembelian hartanah tersebut. Dalam kes Rosli, dia diberi diskaun sebanyak 7% kerana dia beli Bumi Lot.

Sekarang ni deposit yang dia perlu bayar ialah 3% sahaja, iaitu RM9,000. Betul tak ? Bila aku tanya dia, berapa yang kau bayar ?
Dia cakap bayar RM1,000 sahaja. Kos Peguam Jualbeli ditanggung oleh Pemaju. Kos Peguam Pinjaman Bank dimasukkan ke dalam pinjaman bank.

Kalau Bayar RM1,000, berapa peratus deposit yang dia bayar ?
Rm1,000/Rm300,000 = 0.33% (wow! not even 1%) Tak Percaya ?
Bayar 0.33% dapat rumah sebijik? Rumah 2 tingkat ? Freehold ?

Mana datang RM8,000? Ini adalah rebat yang diberi oleh Pemaju kepada Pembeli. Kenapa? kena tanya pemaju. Memang selalunya pemaju akan bagi Rebat dalam menggalakkan orang ramai membeli hartanah yang dijual oleh mereka.


………………………………………………..
berbalik kepada cerita Rosli (R) ni tadi.

R : Ok ke tuanbri (TB) aku beli rumah ni ?
TB : kau beli kenapa ?
R : sebab aku rasa nak beli. Nak kena ada ‘something’ . kawan aku pun baru angkat semi D sebijik. Dia kata kena beli sekarang sebab nanti harga rumah akan naik lagi…
TB : wow! kau tak sure kenapa ? kau kerja kat Shah alam tapi beli rumah kat Kajang ?
R : Nanti bila rumah siap, aku cari la kerja dekat Kajang pulak.
TB : mmm. camtu pulak plan kau…senang ke cari kerja sekarang ni ? kalau tak dapat camne ?
R : aku jual la rumah tu. Bila dah siap, SURE harga rumah tu akan naik kan ?
TB : pernah tak harga rumah kat Malaysia ni jatuh ?
R : eh, mana pernah….US lain la..

Cadangan aku kepada dia :

Seminar Hartanah – 4 Langkah ke Arah Hartawan Hartanah

1. Kenalpasti terlebih dahulu apa yang R nak dalam hidup dia.
2. Jangan ikut kawan. Dia terjun lombong, kau terjun jugak ? Dia tahu berenang, kau tahu ke ?
3. Buat pelaburan dalam diri sendiri dulu. Beli rumah bukan macam beli Ayam. Bila busuk, boleh dibuang beitu sahaja. tak percaya ? Korang boleh rujuk kepada Bila Bankrap nak buat apa ? dalam blog Tuanbri.Com. Berapa ramai yang bermasalah ?

Apa perkembangan dengan Aduan Rakyat terdahulu ? :
http://tuanbri.com/blog/2011/01/aduan-rakyat-4-saya-nak-beli-tbr/

Aduan Rakyat (4)- Saya nak beli TBR

Salam tuanbri.

A : Assalamualaikum tuanbri. Saya berminat untuk membeli Tiara Beach Resort – Direct Nego dengan bank tu.
TB : waalaikumsalam. boleh jer. Kita set appointment. Nak discuss dengan lebih lanjut lagi.

Satu pertemuan telah diatur dengan Encik A di Melawati (Nasib baik dekat je)

A: Saya memang berminat ni untuk invest di Tiara Beach Resort.
TB : Pernah pergi tak Tiara Beach Resort ni ?
A : tak pernah lagi, tapi memang berminat lah.

TB : hah ? tak pernah pergi ? abis tu kenapa berminat dengan TBR ? kenapa nak melabur di sana ?

A : sebab dengar kawan kawan kata tempat tu best. dalam blog tuanbri.Com sendiri kata tempat tu best!
TB : itu pendapat masing masing. Kenapa awak nak melabur di sana ? Kenapa tak melabur di Kuala Lumpur sahaja ?

A: saya rasa lagi untung melabur di Tiara Beach resort …ramai yang nak pergi ke sana semasa cuti sekolah. tengok gambar orang lain pun nampak cam happy je semua yang pergi
TB : memang confirm seronok kalau pergi sana. Kalau melabur, dah kira lain pulak.

A : So macammana tuanbri ?
TB : Ni rumah no berapa ?

A: ooh, ni pelaburan hartanah saya yang pertama la kalau jadi …….(sambil tersenyum..membayangkan tengah mandi di TBR)

TB : saya rasa awak patut melabur di Kuala Lumpur sahaja. tak payah pergi jauh jauh….
A: tapi ada ke pelaburan kat KL ni yang bagus ????

TB : hah? kenapa tak ada pulak ? sure ada je. Umur berapa ? Loan lepas berapa tahun ? Sekarang ni sewa atau rumah sendiri ?
A: Umur dah 45 tahun. (Loan hanya boleh buat 25 tahun sahaja) (Dengan Company, hanya bagi 15 tahun sahaja)
sekarang ni menyewa. ingatkan kalau pencen, dah bolehlah duduk rumah sendiri …

TB : makin konfius aku….apa matlamat kau sebenarnya ?

Apa pendapat korang semua ?

Aduan rakyat yang lain :
http://tuanbri.com/blog/2010/03/aduan-rakyat-part-1/
http://tuanbri.com/blog/2010/04/aduan-rakyat-2-mrta/
http://tuanbri.com/blog/2010/12/aduan-rakyat-3-akan-bankrap/

>