Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Auction Articles

Rahsia Rumah Lelong di Malaysia

Ramai yang tidak sedar sebenarnya bahaya beli rumah lelong jika anda TIDAK TAHU rahsia rumah lelong di Malaysia. Banyak yang saya jumpa terlibat dengan rumah lelong secara aktif pasti sudah memahami rahsia rumah lelong sebelum mereka menceburkan diri dalam bidang rumah lelong ini. Itu yang aktif, tetapi bagaimana pula yang baru nak berjinak jinak dalam pelaburan hartanah rumah lelong ini ? Jangankan rahsia, lubang besar dan lubang kecik rumah lelong pun belum tentu dia tahu. “Main serkap jarang je” ujar seorang pelanggan Satu Solution (Syarikat Bumiputera Pertama yang menawarkan khidmat beli rumah lelong dari A-Z). Bermaksud ramia yang main redah je apabila membeli rumah lelong di Malaysia.

 

Apakah yang dimaksudkan dengan Rahsia Rumah Lelong Di Malaysia? Betul ke ada RAHSIA atau ini hanya gimik sahaja? oklah, baik saya berterus terang sahaja lah dengan pembaca blog Tuanbri.Com. Saya mengaku ini bukanlah Rahsia Rumah Lelong bagi saya, sebab saya dah tahu. Tapi kalau anda tak tahu, bukankah itu masih lagi menjadi RAHSIA? Betul tak ? (macam nampak anda mengangguk-anggukkan kepala)

 

Antara yang selalu di lelong

Antara yang selalu di lelong

Sebelum ini, saya telah bercadang untuk mengadakan Seminar Otai Rumah Lelong di Dewan Mini Satu Solution yang bertempat di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Bagaimanapun Allah Maha Mengetahui. Seminar tersebut telah tertangguh beberapa kali. Dah ramai yang daftar tetapi terpaksa dibatalkan di saat akhir. Kali kedua pun jadi begitu juga. Pihak Satu Solution terpaksa memulangkan wang pendaftaran kembali kepada para peserta yang telah mendaftar. Dalam Seminar Otai Rumah Lelong, saya nak kongsikan Rahsia Rumah Lelong di Malaysia dengan para peserta. Saya juga telah wujudkan satu Team Rumah Lelong yang bersedia membantu peserta dalam pembelian rumah lelong. InsyaAllah Otai Rumah Lelong akan kembali selepas bulan Syawal nanti…..tunggukan kemunculannya!

 

Rahsia Rumah Lelong ini bakal saya himpunkan dalam satu Ebook (eletronic book/Buku Eletronik) yang akan dipasarkan oleh Satu Solution Corp dalam separuh kedua tahun 2013. Banyak perkara yang akan dikongsikan dalam ebook tersebut. Rahsia Rumah Lelong di Malaysia juga bakal merungkap pelbagai mitos mengenai rumah lelong terutamanya di kalangan orang-orang melayu. Saya amat berharap ebook Rahsia Rumah Lelong ini akan mengubah persepsi orang ramai terhadap industri pelaburan rumah lelong di Malaysia.

 

Ebook (RAHSIA) Rumah Lelong di Malaysia ini juga akan disertakan dengan gambar-gambar rumah lelong yang belum pernah disiarkan di mana mana kecuali beberapa gambar sahaja yang pernah dikongsikan di blog Tuanbri dan yang berkait. Saya juga akan turut berkongsi dengan pembaca kisah-kisah rumah lelong yang belum pernah saya kongsikan di blog ini. Ada banyak cerita dan rahsia rumah lelong yang tidak saya kongsikan sebelum ini atas sebab sebab tertentu. Goyang pun ada, seram pun ada.

 

Isu-isu rumah lelong yang akan dibongkarkan dalam Rahsia Rumah Lelong Di Malaysia seperti isu Tuan Rumah lama berkeras untuk tidak keluar daripada rumah yang telah dijual melalui proses lelongan, kes Penyewa Gantung Diri dalam Rumah yang dibeli lelong, Isu Beli Rumah Percuma Pisau Pemotong Sayur, kes Pemilik Lama tuntut wang Renovate Rumah dan macam-macam lagi. Pening kepala saya kalau saya tak kongsi semua ini dalam Rahsia Rumah Lelong Di Malaysia.

 

Apa lagi ISU yang sering ditimbulkan apabila anda terlibat dengan rumah lelong? Mungkin pembaca boleh tinggalkan komen anda di bawah ini supaya saya dapat (kalau sempat) untuk menjawab isu anda dalam RRL.

 

Rumah Lelong Kuala Lumpur.

Rumah Lelong Selangor.

Rumah Lelong Shah Alam.

Rumah Lelong Damansara.

Rumah Lelong Puchong.

 

Rumah Saya nak kena lelong, apa yang saya boleh buat?

Masalah saya ialah rumah saya nak kena lelong. Boleh ke saya menjual rumah saya tersebut sebelum ianya dilelong oleh pihak bank? Tolong beri caranya tuan.minta tolong sangat.sya tak mahu muflis nanti

Ini adalah soalan seorang Pembaca Blog SETIATuanbri.com. Beliau mungkin segan untuk bertanya kepada Abang Ensem kerana beliau adalah seorang lelaki.

Kita semua pun tahu Abangensem ni selalunya hanya melayan perempuan Chikaro sahaja.

Bagi tuanbri, itu semua tidak menjadi masalah.

Isu di sini ada 2 sebenarnya.

Isu 1 :
Boleh ke Jual Rumah Sebelum rumah di lelong ?

Jawapannya :
BOLEH

Isu 2 :
Boleh ke seseorang itu jatuh muflis atau bankrap kesan akibat rumah dilelong oleh pihak bank ?

Jawapannya :

Boleh dan Tak.

Jika setelah rumah dilelong dan MASIH lagi mempunyai baki pinjaman dengan bank, melebihi RM30,000 (minimum utk isytihar bankrap) , maka pihak bank yang melelong rumah anda akan terus menuntut baki hutang tersebut. Sekiranya TUAN/PUAN masih tidak mahu bayar (rumah dah kena lelong, still nak bayar bank?) , maka pihak bank akan teruskan usaha untuk bankrap/muflis.

Berbalik kepada isu no 1.
Boleh ke jual ?

UNTUK PERHATIAN anda! – Rumah tersebut masih lagi milik anda (tuan rumah), maka anda berhak membuat apa sahaja terhadap rumah anda itu tadi.

CARA PERTAMA –>>

Standard procedure :
1. Bayar semua jumlah tunggakan bayaran bulanan.
1.1 Secara otomatik, pihak bank akan menarik balik rumah anda drpd lelongan.
2. Jual kepada pembeli.

Mudah sahaja kan ?

CARA KEDUA –>>

Hubungi pegawai bank yang terlibat.
Bincang dengan beliau. Mungkin ada ruang utk kompromi.
Salah satu ialah pengeluaran wang daripada akaun 2 KWSP anda. Anda juga boleh memohon meminta tempoh masa untuk menjual rumah tersebut. Sudah ada pembeli dan mereka meminta pengesahan rumah itu tidak akan dilelong dalam masa terdekat ini.

–>>ini bergantung kepada budi bicara pegawai tersebut. Ada yang bagi, ada yang tak bagi.

bagaimana jika rumah saya dilelong

Kesilapan Pelabur Part 1

Berikut senarai kesilapan kesilapan para pelabur :

Macammana nak elak daripada membuat kesilapan ? :

* Terlebih bayar – Kepentingan bajet memainkan peranan penting dalam pelan pelaburan dan Kebebasan kewangan anda.
Buat bajet dan kekal dengan bajet anda. Kena belajar “Let Go”. Ini memang aku tekankan dalam kelab Hartawan Hartanah.
Peluang ada banyak lagi. Insya Allah

* Gagal buat jaringan (networking) Sendiri. Penting dalam membantu membuat pelaburan yang efektif dan berjaya.
Mula adakan jaringan anda sendiri yang boleh dipercayai.

pie2020, faridz aswadi dan izzuan

(Pie2020, Izwan dan Faridz Aswadi di Dewan Lelong PAH baru baru ini)

* Terlalu ghairah untuk bertindak! Ramai yang jumpa aku, “Bro, macammana nak buat investment ni? Saya dah tak sabar ni. Duit dah ada.”
Pelaburan Hartanah bukan “Skim Pak Man Telo” – Skim Cepat Kaya…..Banyakkan bersabar….berapa tahun ? 15 tahun…20 tahun….
“Bro, ada tips untuk melabur dalam hartanah ?” – macammana ?

p/s : next stop untuk Sesi TT Merdeka kat mana ? Bagi Suggestion.

Kecundang sebelum bertarung

0314_1147450314_120515

For RHB Mega Auction, i never put high hopes to win or even to go and bid for certain properties. They (referring to RHB),  always through my experience cancelled the unit for auction last minute or in a few cases, after auction. Refer to Kes Kimi.

0204_150741

At at to date, dah ada 3 unit called off.  For most of my clients, aku selalu survey bila nak dekat auction. Kalau buat awal-awal then dapat tau unit tu called, kesian la kat aku penat buat kerja…nak charge client pun aku sedih jugak. Charge murah aje tapi kalau kecundang sebelum berjuang, buang masa aje.

Maybe they love to put up units / properties for auction as only the owner has failed to pay let say only 3 months installment. So by the time of auction coming by, nearer and nearer, owners will settle all the outstanding balance. They have misuse the purpose of auction. Auction is to strike off Non performing loan, usually more than 1 year installment outstanding. Genuine defaulters.

Bukan macam orang yang baru sangkut 3 bulan sahaja mungkin disebabkan sedikit masalah kewangan atau financial restructuring. Pity them. Kesian kat owner, bila rumah depa nak kena lelong, agak-agak korang , berapa ramai yang datang ketuk pintu dan tanya pasal rumah. Suadara dari kampung pun dah lama tak mai, ini tetiba ramai pulak tetamu tak diundang…termasuk wakil Satu Solution yang buat Half package .

0314_114830

Beli Rumah Lelong melalui nasihat dan bimbingan Satu Solution. Insya Allah, kita akan buat yang terbaik.

Jumpa di Lelongan RHB MEga Auction sabtu ini..jam 10pagi bertempat di Hotel Renaissance. Jalan Sultan Ismail.

Kalau lebih 120 hari, deposit kita ?

Deposit (Bank Draft) yang kita letak dalam proses mendaftar sebagai pembida,

akan dipulangkan sekiranya kalah,

tidak akan dipulangkan sekiranya menang.

Deposit 10% (atau 5%) dikira pada harga menang, bukan pada harga Rizab.

Harga Rizab = RM500 – Deposit 10% (RM50)
Menang = RM900 – kena tambah wang tunai (RM40)

jadi jumlah deposit ialah RM90 (50 + 40)

Ada faham ?

Syarat Membeli Rumah Kos Rendah

This is the most asked question when there are low cost units up for grab. Why? because not many people are aware of these restriction and some are afraid of losing their deposits.

Soalan yang paling banyak ditanya di mana mana sahaja saya pergi. Kenapa? Takut hilang duit deposit? Takut tidak mendapat kebenaran ?

I quote these from a very reliable source.

“Berikut adalah soalan-soalan yang sering diajukan oleh pelanggan-pelanggan mengikut unit.

Sekiranya terdapat sebarang pertanyaan lain sila hubungi Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor di talian 03- 5544 7537 atau emailkan kepada kami di lphs@selangor.gov.my

 


Apakah syarat kelayakan untuk memohon Rumah Kos rendah (RKR) ?

Empat (4) syarat kelayakan asas iaitu :-

1) Pendapatan bulanan isi rumah (berkahwin/bujang) tidak melebihi RM2,500.00 sebulan.

2) Tidak memiliki sebarang jenis rumah

3) Berumur di atas 18 tahun

4) Warganegara Malaysia.

 


Bagaimana untuk memohon RKR ?

Pemohon mesti memenuhi prasyarat di atas dan mengisi borang RKR (SPP01) yang boleh didapati di kaunter Lembaga Perumahan & Hartanah Selangor atau di mana-mana Pejabat Tanah/Daerah di Selangor.

Bagaimana untuk mengetahui status RKR yang dipohon ?

Pemohon-pemohon boleh menghubungi Unit Pemasaran Perumahan, LPHS di talian 55447166/71667245 untuk mengetahui status permohonan RKR selepas diserah ke kaunter kami.

Bagaimana untuk menyalurkan aduan yang berikatan dengan perumahan ?

Aduan-aduan perumahan boleh disalurkan ke kaunter Unit Pemanatauan Projek Terbengkalai dan Aduan, LPHS di talian 55447650/7926/7166 atau email lphs@selangor.gov.my.”

KALAU TAKUT JANGAN IKUT

-ini satu pesanan yang baik bagi kita semua. Dipetik daripada Apartment Valencia di Shah Alam.

So to speak. Somehow these rules/”syarat” does not apply for auction properties due to several reasons (according to a lawyer). Please dont quote me or blame me back for any events in the future faced by you in the future because of my article. I shall bear no responsible for anything or whatsoever.

Based on my experience, we have yet to encounter any apllication being rejected by the Lembaga Perumahan Negeri on the units purchased through auction. But hey ! there is always the 1st time.

Conclusion :

Risk taker ? Yes.

Buy 1.

No-Confidence ? Run Forest Run.

A saying on the door to the master bedroom….

All pictures were taken from a unit in Shah Alam won by Satu Solution’ client.

Auction Properties Malaysia, Rumah Lelong ?

Contact me, as your Auction Properties Consultant.

-tuanbri-

016.310.6500

bri(at)satusolution.com

Riba jenis Al-Fadhl dan An-Nasiah


wow…


I just learned a new lesson today….with my ustaz. Sorry for Non muslim reader. This is also for you to think about.

I quote directly from the author :

Pemaju Hartanah (developer) menawarkan pembelian lot hartanah dengan menawarkan PULANGAN TETAP 45% selepas 2 tahun sehingga 12 tahun di web (i have to hid it, to avoid sudden increase in traffic) , adakah ini dibenarkan islam?

Konsep ini memerlukan para rakan kongsi untuk membeli lot dengan nilai yang minima bagi membantu syarikat untuk membangunkan projek di atas lot yang telah dipersetujui.

Konsep Perkongsian ini bermula apabila RakanKongsi membeli sejumlah lot di atas tapak projek tersebut, dengan nilai
Pembelian Serendah RM2,500.00 per lot,
Rakan Kongsi dijanjikan pulangan sebanyak 145% selepas 24 bulan tempoh matang,
Rakan Kongsi tidak perlu risau akan status tanah tersebut yang mereka beli kerana tanah yang akan di bangunkan pilih mengikut kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan syarikat.

Beli Harga lot Pulangan Jangkamasa
1 lot RM2,500.00 RM3,625.00 24 bulan
1 lot RM2,500.00 RM7,621.56 72 bulan
1 lot RM2,500.00 RM23,235.29 144 bulan

Jawapan :Setelah meneliti web site yang anda beri, saya dapati ia adalah satu bentuk perlaburan yang RIBA.

Ini kerana, Ia tidak ubah seperti pelaburan cepat kaya internet yang memerlukan pelanggan meletakkan satu jumlah duit untuk mendapatkannya kembali dalam satu tempoh yang telah ditetapkan, beserta dengan keuntungan yang telah ditetapkan dan dijamin. bentuk sebegini adalah Riba jenis Al-Fadhl dan juga jenis An-Nasiah menurut Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia, Majlis Penasihat Shariah Lembaga Akauntan Islam Dunia dan juga Majlis Fatwa Kebangsaan.

Saya ingin tegaskan sekali lagi bahawa keputusan Majlis Fatwa kebangsaan yang mengharamkan Pelaburan Melalui Internet adalah kerana beberapa ciri tertentu, yang paling utama adalah kerana jaminan dan promosi keuntungan tetap dan jaminan modal dalam sebuahPELABURAN SAMADA MELALUI INTERNET ATAUPUN SECARA BIASA. Sebenarnya ciri ini juga telah diputuskan haram secara sepakat Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia pada tahun 1992 yang mewartakan :

“??? ?? ???? ?? ???????? ?? ???? ??????? ??? ????? ??????? ?????? ?? ????? , ???? ?????? ?? ????? ???????? ????? ?????? ????? ??????”

“Sebarang pelaburan yang mana pihak pengusaha (mudarib atau syarikat) menjamin satu kadar pulangan tertentu kepada pelabur (peserta), maka ia adalah haram oleh kerana ia telah menukar sifat pelaburan secara Islam kepada elemen pinjaman dengan janji faedah Riba” ( Majma Fiqh Al-Islami, Qarar wa Tawsiat)

Malah Ijma dalam hal ini juga telah ada, ia di catat di dalam Keputusan Majlis Kesatuan Fiqh Sedunia apabila disebutkan

??? ???? ?????? ???????: ??? ?? ?? ???? ??? ????????? ?? ???? ????? ?????? ??? ?? ????? ????????? ??? ????? ??? ???? ???? ??????

Ertinya : “Telah ijma seluruh imam-imam (mujtahid) di mana termasuk dalam syarat sah sesebuah pelaburan “mudarabah” itu adalah mestilah pembahagian keuntungan dibuat secara nisbah untuk si pelabur dan pengusaha tanpa menentukan jumlah tertentu bagi sesiapa antara mereka “

Jika ditentukan samada 2.5 % dari modal akan diberi sebagai untung atau 250 % dari modal sebagai untung atau RM 2500 selain modal akan diberikan selepas beberapa tempoh. Ia adalah RIBA dan yang dimaksudkan dari fatwa di atas, kerana ia sudah ditetapkan,

Berbanding cara yang sah di sisi Islam iaitu meletakkan peratusan 30 % dari keuntungan (jika ada -dan hanya mampu diketahui setelah tamat tempoh dan ditolak semua revenue yang diperolehi dengan kos pengurusan dan modal, maka apa yang berbaki itulah UNTUNG, 30 % darinya akan diberi kepada pelabur- INILAH CARA ISLAM)..

Jumlah untung hanya akan diketahui apabila perusaha itu sampai tempoh matangnya, kiraan untung akan dibuat tatkala itu, dan barulah boleh diketahui berapa jumlah 30 % dari untung itu. Malah jika tiada untung, maka tiadalah guna lagi 30 % itu.

My Point of View : totally agree with this. To understand this, we have to look at different angle, perspective. Not only as investors, as Investment Mgt Entity as well.

Do you know that Conventional Insurance is Haram ?

Why ? Do your own research. I will discuss it in next posting.


In the meantime, keep buying auction proerties through :

tuanbri@016.310.6500

Riba jenis Al-Fadhl dan An-Nasiah


wow…


I just learned a new lesson today….with my ustaz. Sorry for Non muslim reader. This is also for you to think about.

I quote directly from the author :

Pemaju Hartanah (developer) menawarkan pembelian lot hartanah dengan menawarkan PULANGAN TETAP 45% selepas 2 tahun sehingga 12 tahun di web (i have to hid it, to avoid sudden increase in traffic) , adakah ini dibenarkan islam?

Konsep ini memerlukan para rakan kongsi untuk membeli lot dengan nilai yang minima bagi membantu syarikat untuk membangunkan projek di atas lot yang telah dipersetujui.

Konsep Perkongsian ini bermula apabila RakanKongsi membeli sejumlah lot di atas tapak projek tersebut, dengan nilai
Pembelian Serendah RM2,500.00 per lot,
Rakan Kongsi dijanjikan pulangan sebanyak 145% selepas 24 bulan tempoh matang,
Rakan Kongsi tidak perlu risau akan status tanah tersebut yang mereka beli kerana tanah yang akan di bangunkan pilih mengikut kriteria yang telah ditetapkan oleh pihak pengurusan syarikat.

Beli Harga lot Pulangan Jangkamasa
1 lot RM2,500.00 RM3,625.00 24 bulan
1 lot RM2,500.00 RM7,621.56 72 bulan
1 lot RM2,500.00 RM23,235.29 144 bulan

Jawapan :Setelah meneliti web site yang anda beri, saya dapati ia adalah satu bentuk perlaburan yang RIBA.

Ini kerana, Ia tidak ubah seperti pelaburan cepat kaya internet yang memerlukan pelanggan meletakkan satu jumlah duit untuk mendapatkannya kembali dalam satu tempoh yang telah ditetapkan, beserta dengan keuntungan yang telah ditetapkan dan dijamin. bentuk sebegini adalah Riba jenis Al-Fadhl dan juga jenis An-Nasiah menurut Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia, Majlis Penasihat Shariah Lembaga Akauntan Islam Dunia dan juga Majlis Fatwa Kebangsaan.

Saya ingin tegaskan sekali lagi bahawa keputusan Majlis Fatwa kebangsaan yang mengharamkan Pelaburan Melalui Internet adalah kerana beberapa ciri tertentu, yang paling utama adalah kerana jaminan dan promosi keuntungan tetap dan jaminan modal dalam sebuahPELABURAN SAMADA MELALUI INTERNET ATAUPUN SECARA BIASA. Sebenarnya ciri ini juga telah diputuskan haram secara sepakat Kesatuan Ulama Fiqh Sedunia pada tahun 1992 yang mewartakan :

“??? ?? ???? ?? ???????? ?? ???? ??????? ??? ????? ??????? ?????? ?? ????? , ???? ?????? ?? ????? ???????? ????? ?????? ????? ??????”

“Sebarang pelaburan yang mana pihak pengusaha (mudarib atau syarikat) menjamin satu kadar pulangan tertentu kepada pelabur (peserta), maka ia adalah haram oleh kerana ia telah menukar sifat pelaburan secara Islam kepada elemen pinjaman dengan janji faedah Riba” ( Majma Fiqh Al-Islami, Qarar wa Tawsiat)

Malah Ijma dalam hal ini juga telah ada, ia di catat di dalam Keputusan Majlis Kesatuan Fiqh Sedunia apabila disebutkan

??? ???? ?????? ???????: ??? ?? ?? ???? ??? ????????? ?? ???? ????? ?????? ??? ?? ????? ????????? ??? ????? ??? ???? ???? ??????

Ertinya : “Telah ijma seluruh imam-imam (mujtahid) di mana termasuk dalam syarat sah sesebuah pelaburan “mudarabah” itu adalah mestilah pembahagian keuntungan dibuat secara nisbah untuk si pelabur dan pengusaha tanpa menentukan jumlah tertentu bagi sesiapa antara mereka “

Jika ditentukan samada 2.5 % dari modal akan diberi sebagai untung atau 250 % dari modal sebagai untung atau RM 2500 selain modal akan diberikan selepas beberapa tempoh. Ia adalah RIBA dan yang dimaksudkan dari fatwa di atas, kerana ia sudah ditetapkan,

Berbanding cara yang sah di sisi Islam iaitu meletakkan peratusan 30 % dari keuntungan (jika ada -dan hanya mampu diketahui setelah tamat tempoh dan ditolak semua revenue yang diperolehi dengan kos pengurusan dan modal, maka apa yang berbaki itulah UNTUNG, 30 % darinya akan diberi kepada pelabur- INILAH CARA ISLAM)..

Jumlah untung hanya akan diketahui apabila perusaha itu sampai tempoh matangnya, kiraan untung akan dibuat tatkala itu, dan barulah boleh diketahui berapa jumlah 30 % dari untung itu. Malah jika tiada untung, maka tiadalah guna lagi 30 % itu.

My Point of View : totally agree with this. To understand this, we have to look at different angle, perspective. Not only as investors, as Investment Mgt Entity as well.

Do you know that Conventional Insurance is Haram ?

Why ? Do your own research. I will discuss it in next posting.


In the meantime, keep buying auction proerties through :

tuanbri@016.310.6500

Deposit kalau kalah

Deposit kalau kalah lelongan, macam mana ?

Deposit yang diletakkan sebelum lelongan (5% atau 10%) akan dipulangkan kepada Penawar-penawar yang TIDAK berjaya dalam lelongan.

Bagi yang menang, (wow! tahniah!) deposit akan dipegang oleh Pelelong sebagai tanda Komitmen pembelian unit lelongan.

Sebarang perbezaan di antara deposit dan 10% drpd harga Kemenangan perlulah dibayar pada hari yang sama kepada Pelelong.

Contoh :

Harga buka : RM80,000

Deposit       :  RM8,000  – (10%)

Harga Menang : RM100,000

Bayaran yang perlu dibuat : RM2,000

Jumlah deposit : 10% drpd RM100,000 (RM8,000 + RM2,000)

Jumlah : RM10,000

Susah ke nak beli rumah lelong ?

>