Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Flora damansara

Flora Damansara Meletup !

Tarikh : awal bulan Feb 2011
Tempat : Pejabat Petadbiran dan Pengurusan Flora Damansara
Masa : 9.00 am

Aku dapat sms daripada penyewa di Flora Damansara pada pukul 12 pagi, dia kata balik kerja je air dah tak ada…
Rumah ini adalah Rumah dibeli daripada lelong , sambungan daripada kisah Satu Solution Terbakar ! .

Rumah ini tengah dalam proses penjualan, di mana urusan rumah lelong sebelum ini masih belum settle lagi. Terdapat pelbagai tunggakan yang belum diperolehi lagi daripada peguam….

Peguam mana ? : Ram Reza and Muhammad

Claim pun aku yang kena chase ….:

Pada 23 Nov, 2011,

– extract email aku kepada Sidek Teoh Wong and Dennis (peguam bank lelong) :

“I would further this case to Lembaga Tatatertib Peguam-peguam if i did not received any info regarding this matter within 3 days from today.

And i also would write to Bank Negara regarding this matter.”

Korang tau jawapan daripada Sidek Teoh & Dennis ?

Hi

We note from our file records that you are represented in this matter by Messrs Ram Reza & Muhammad.

As we are bound by etiquette rules (not to communicate with a party who is represented by another firm of solicitors), we will reply accordingly to your solicitors.

Martina Wong (enail : martina@stwd.com.my)
daripada SIDEK TEOH WONG & DENNIS
Advocates & Solicitors

Panas je bila aku dapat reply daripada lawyer bank lelong…apa lagi aku nak buat, rasa macam nak proceed ke Bank Negara je….dah berapa lama dah…tunggakan masih tak dapat claim lagi….

Management Flora Damansara pulak asyik nak clamp je meter air..kesian kat penyewa ..
Dah la Management pun bertukar tukar…bila tukar management baru, sure penyewa dapat surat merah, warning untuk clamp meter air.

Terbaru, Minggu lepas pihak pengurusan Flora Damansara telah mengunci meter air ….
cara nya ialah :

Flora Damansara Rumah Lelong

Bank Lelong Flora Damansara

Wow! siap cabut meter beb! punya lah terkejut aku…

takpe. esok pagi tu aku pergi pejabat maintenance dan bayar dulu hutang tertunggak yang sepatutnya bank bayar, aku bayar guna duit aku dulu…sebab bila aku tanya lawyer Ram Reza and Muhammad, dia kata esok, esok, esok, lusa dan esok lagi.

Bila dah bayar penuh, pihak diaorang (JMB Flora Damansara) berjanji akan pasang meter tu ASAP (time tu jugak).
Aku ok jer. Siap bayar Reconnection Fee RM50 lagi. Aku buat senyap je. sepatutnya boleh minta waive.

Malam tu dapat lagi sms daripada penyewa aku, kata meter tak pasang lagi.Kesian kat dia , balik kerja penat penat tak dapat nak mandi dan guna air.

Keesokan harinya , Yang Meletup di Flora Damansara ialah aku lah. kena pergi lagi pejabat FD pagi tu dan jumpa balik orang kat situ. Kali ni pelbagai alasan diberi. Paip pecah la dan sebagainya. Semalam aku datang, takde pulak nak bagitau. Semalam siap tunjuk meter yang dicabut tu kat aku lagi.

Untuk makluman, meter tu aku yang punya. Aku kena bayar untuk beli meter baru sebab yang lama kena curi. RM200. Itupun selepas buat laporan polis.

Dah la sumbat paip tu guna batang kayu je, air menitik je sepanjang benda ni berlaku.

Bajet 2011 Pelaburan Hartanah

Salam 2011.

Kebanyakan pakar ekonomi sudah mula meramal apa yang akan berlaku dalam tahun 2011 selepas bajet 2011 dibentangkan di Parlimen oleh PM kita, YAB Dato’ Sri Haji Mohd Najib bin Tun Abdul Razak bin Haji Dato’ Hussein.


(Razak ialah nama Allah. Erti-Pemberi Rezeki) Kena letak Abdul Razak, hamba kepada Pemberi Rezeki. Takkan najib bin razak ?

Apa pun, kita merujuk kepada bajet 2011 :

* Pembinaan projek pembangunan bercampur termasuk kediaman mampu milik bernilai RM10 bilion di Sungai Buloh yang dijangka siap pada 2025. Projek ini antara projek utama yang akan dilaksanakan dibawah Bajet 2011.

Luas = 2,680 ekar (pembangunan tanah Lembaga Getah Malaysia di Sungai Buloh)

Pengurus Projek = Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP)

Projek = kediaman mampu milik, perdagangan, industri serta kemudahan prasarana.

Jumlah kos = RM10 bilion

Tarikh Siap = 2025

* Pembinaan projek bersepadu “Warisan Merdeka” dengan menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia bernilai RM5 bilion yang dijangka siap pada 2015. 23.

Pengurus Projek = PNB (Permodalan Nasional Berhad)

Projek = Menara 100 tingkat tertinggi di Malaysia, Stadium Merdeka dan Stadium Negara (Sebelah Victoria Institution)

Jumlah kos = RM5 billion

Tarikh siap = 2015

Ia akan mengekalkan Stadium Merdeka, Stadium Negara dan pembinaan sebuah menara 100 tingkat yang tertinggi di Malaysia.

*****(projek ni dah lama sebenarnya. Masa aku bersekolah di Victoria Institution lagi, dah ada plan projek ni. Aku tengok plan projek ni di bilik Guru Penolong Kanan, menunggu untuk dirotan!)

* Skim Rumah Pertamaku dengan jaminan kerajaan ke atas bayaran pendahuluan 10 peratus bagi harga rumah di bawah RM220,000. Sesiapa yang ingin membeli rumah, perlu mendapatkan jaminan daripada (yang aku rasa ialah) PROKHAS sebagai instrument/badan yang memberi jaminan kepada bank.
Ini juga tertakluk kepada mereka yang mempunyai pendapatan Seisi rumah RM3,000 ke bawah. Dalam ertikata lain, LOAN 100%!. wow wow (tapi bukan utk aku)

* Menyediakan Skim Pembiayaan Perumahan Kos Rendah untuk pekerja estet oleh BSN. (Machafaris mungkin akan pakai skim ni)

* Program Bantuan Rumah (12,000 unit) untuk golongan miskin dan miskin tegar dengan peruntukan RM300 juta.

* Melancarkan Skim Amanah Hartanah Bumiputera bernilai RM1 bilion dan patuh syariat. Kalau tak silap aku, ini akan diuruskan oleh PNB, sama macam ASB. Kalau boleh dicagarkan utk OD, aku akan ambik menggantikan OD asb yang HARUS oleh Majlis Ulama dan http://www.zaharuddin.net dan Eh, ASB Haram lah!

* Meneruskan program subsidi bayaran bil elektrik bagi penggunaan bawah RM20 sebulan.

* Mengkaji semula had minimum kebankrapan yang pada masa ini berjumlah RM30,000.

* RM50 juta bagi membina beberapa laluan pejalan kaki berbumbung di kawasan lingkaran KLCC-Bukit Bintang.

* Kadar tol di empat lebuh raya milik PLUS Expressway Bhd tidak akan dinaikkan bagi tempoh lima tahun akan datang bermula serta-merta.

Projek Perkongsian Awam-Swasta  (Singkatan PPP)
*Pembinaan Lebuhraya
*Pembinaan Loji Janakuasa Kitar Padu Gas
*Projek pembangunan kesihatan seperti Hospital Pengajian Universiti Islam Antarabangsa, Malaysia di Kuantan, Pahang,

Hospital Wanita dan Kanak-kanak serta Kompleks Institut Penyelidikan Kesihatan Bersepadu di Kuala Lumpur.

Paling ditunggu tunggu oleh pelabur hartanah ialah :

* transit aliran berkapasiti tinggi (MRT) di Greater KL (Lembah Klang) akan dilaksanakan mulai tahun depan.

Projek = MRT

Pengurus Projek = GAMUDA (betul ke?)

Jumlah kos = RM 40 billion (swasta)

Tarikh Siap = 2020

Tujuan = memperhebatkan jaringan hubungan di Lembah Klang dan diintegrasikan dengan mod pengangkutan yang lain seperti bas dan teksi.

>