Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Auction

Lelong CIMB EON – 12 Jun 2010

Lokasi : Hotel Istana, Jalan Sultan Ismail & Megan Avenue II, Jalan Yap Kwan Seng

Masa : 10.30am

Tarikh : 12 Jun 2010

Laporan :

Kali ini terdapat 2 bank yang membuat lelongan, Eon Bank Berhad dan CIMB. Kedua dua bank mengadakan lelongan di tempat yang berlainan. Lelongan Eon Bank bertempat di Dewan Lelongan Ng Chan Mau yang melibatkan hanya 2 pelelong, Ng Chan Mau dan Federal Auctioneers. Manakala di Hotel Istana, terdapat 2 pelelong, Leong Auctioneers dan Ng Chan Mau.

Nampak tak siapa yang conquer market ? (klue)

Aku agak kelam kabut sikit kali ni. Gerak awal drpd rumah untuk ke Megan Avenue II dulu since ada sorang klient dah sampai awal pagi lagi…memang bersemangat Piala Dunia! Aku sampai je terus registerkan unit dia dan jumpa Wadi sekali. Dah register, aku brief diaorg basically apa yg patut diaorg buat sambil aku ada menerangkan bagaimana untuk menggunakan teknik “Pukau Anak Mata”. Hanya boleh digunakan sekiranya perlu sahaja! bila perlu sahaja! (kena ulang 2 kali).

Dah settle je….terus shoot ke Hotel Istana pulak…tempat ni located kat lower ground…ruang bilik yang disediakan agak kecik. CIMB baru sahaja memindahkan lelongannya ke sini. Sebelum ini CIMB buat di Berjaya Times Square. Tempat yang luas. Maybe nak cut cost kot…CIMB pun nak buat profit lebih jugak…hehehe(jgn marah officer cimb)

Bila aku sampai je, eezone dan Abg Sabri kita dah pun mendaftarkan diri untuk unit masing masing. Lega aku sikit….terkejar-kejar aku…Faris pulak ada kat KLCC, collect bank draft daripada Nija – Orang Kaya Shah Alam (OKSA)…dia masuk 3 unit sekaligus hari ini. 2 tempat yg berbeza. Macammana korang nak buat camni kalau tanpa pertolongan Satu Solution ?

Keputusan di CIMB Mega Auction 12 Jun 2010 :

Pantai Panorama Condominium – RP190,000, SOLD RM280,000

Corner Double Storey Taman Melawati – RP700,000, SOLD RM990,000

Single Storey Bdr Br Selayang – RP155,000, SOLD RM174,000

Seri Pristana Sungai Buloh – RP150,000, SOLD RM202,000   (kekalahan Abang Sabri menjadi pengajaran)

The Forum Condominium Jalan Inai – RP340,000, SOLD RM405,000

Flat Wangsa Maju Blok C8 – RP85,000, SOLD RM108,000

Kelumpuk Bunga Raya – RP55,000, SOLD RM71,000

Flora Damansara Blok A – RP55,000 dan RP39,500 (kedua-dua dimenangi oleh OKSA-Nija) wow wee!

Habis je borak dengan Abg Sabri terus lak shoot ke Megan Avenue II. Kemenangan bagi 2 lagi klien Satu Solution. Wadi sahaja yg sempat menggunakan teknik “Pukau Anak Mata” walaupun tersalah sikit caranya….anyway, Congrats !!!

Mohsin turun daripada Segamat dengan tongkat ala-ala “Michael Ballack” pun kalah dalam lelongan kali ini. Kaki dia konon konon terseliuh la..siap berbalut dengan plaster. Semangat yg jitu.

Seperti biasa, lepas lelongan pekena nasi Briani pulak kat restoran Kari Kepala Ikan Kampung Pandan bersebelahan Megan Avenue II. Alhamdulillah!

Resolution Alliance – 17.04.10

Location : Hotel Equatorial

Time : 10.30am

Date : 17 April 2010

Lelongan dimulakan oleh Ali daripada Ehsan Auctioneers yang merupakan salah satu pelelong yang terbesar dan termasyur di Malaysia. Kebiasaannya En. Ali suka melelong unit hartanah yang ramai pembida. So that the hall will be half emptied halfway the auction.

Bermula dengan Lot 9, Pangsapuri Cendana. Harga Risab RM70,000. Terdapat 8 penawar. Kelihatan muka-muka yang sama menawar untuk membeli Pangsapuri Cendana. Lelongan terdahulu anjuran Maybank bertempat di Jalan Riong, klien satu solution kalah kepada seorang makcik dengan harga RM88,000. Kali ini dengan jumlah pembida yang lebih ramai, harapan adalah tipis. Kekalahan telah dijangka apabila unit tersebut naik sampai RM89,000. Non bumi lot.

Putra Perdana RP=RM32k, SOLD = RM37k

PD Perdana Condo RP42k, SOLD =RM42k

Putra Perdana RP=RM155k, SOLD = RM155k

Tasik Kesuma RP=RM170k, SOLD = RM170k

Bukit Beruntung RP=RM85k, SOLD = RM87k – Double Storey

Goodyear RP=RM5k, SOLD =RM75k

Tiba giliran Ng Chan Mau and Co pulak. This day, Saturday there were 3 auction venues involving Ng Chan Mau. Agak kelam kabut sikit diaorg sebab jarang jarang ada 3 auction serentak. Pelelong bagi NgChanMau hanya ada 2 sahaja iaitu Mr. Ng dan Mr. Foong. Yang korang selalu tengok pelelong ng Chan mau yang buat lawak “percuma lalang!” atau pun “beri tepukan kepada pendekar Wanita” ..itu ialah Mr. Foong. Very lively. Very animated.

Rekod bagi aku untuk tahun ini ialah 23 penawar untuk unit Putra Ria Apt tingkat 2, blok 90. Harga risap ialah RM75,000. Ramai yang bertanya pada aku tetapi bila aku tanya bajet mereka sekadar sekitar RM90k, aku cakap lupakan sahaja. 2 klien satu solution masuk unit ini. Aku sekadar melihat daripada sudut yang terpencil apabila nama sorang-sorang diumumkan oleh Mr. Ngchanmau yang perlahan dan terbatuk batuk. Sekelip mata harga telah mencecah RM120k. wow wow!!!

SOLD = RM130,000.

Kali terakhir aku tengok unit ini dilelong terjual pada haga RM120k.

Ukay Perdana 15.04.10-Gombak

Lokasi : Pejabat tanah Gombak

Masa : 10.00am

Aku sampai awal ke tempat lelongan tetapi Suami klien aku tidak kelihatan kelibatnya. Aku mundar mandir mencari si pelelelong , juga tidak kelihatan di mana-mana.

Aduh, apakah aku telah ditipu ? Mengapa mereka memperlakukan aku sedemikian rupa ? …..

Apa da..bila aku call pelelong, dia still on da way…macam Machafaris je…call je mesti jawab ” on da way”. So aku pun tunggu je. Dah la tak breakfast lagi. Aku takut terlepas registration. nak tak nak, kena tahan je la lapar aku tu. Demi klien.

Padat beb dengan orang….semua nak beli rumah zaman ni…dulu sibuk beli kereta…bagus la kalau macam ni…

Lelongan Pertama

Ukay Perdana Semi Detached – Reserve Price RM570k.

Sekali angkat, RM50k…peerrghh..SOLD at RM770k

Lelongan Kedua

Keramat AU 2 – ditunda kepada xxx mei 2010 atas kesilapan teknikal

Lelongan Ketiga

Ukay Perdana – End Lot

Reserve Price – RM380,000

Sekali kenaikan ialah RM20k. wow!

SOLD AT RM460,000

(Ada cerita di sebalik kekalahan klien aku yang memasuki lawan 3 penjuru)

Si suami menunggu dengan sabar sambil merenung..”adakah hari ini aku berjaya membeli rumah idaman kami?”

Tadi baru balik daripada Mesyuarat Syarikat di Bandar Sri Permaisuri jam 11pm. Machafaris ada interview 2 orang staf. Aku suruh dia hire staff paling lambat this 1st May.

Ramai dah complain pasal servis dan layanan yang tidak memuaskan. Aku dan Machafaris tak boleh nak tanggung beban banyak.

Palie Cendana ada, Shamsul Bewok pun ada.

Lepas mesyuarat pergi jumpa klien pulak. Banyak masuk lelong dan banyak kalah jugak. Macam ini lah mencari rezeki sendiri. Kais pagi makan pagi.

RHB Mega Lelong 13.03.10

Place : Hotel Renaisannce

Time : 10.00 am

As expected, almost half of the properties being auctioneed were called off. Ramai yang kecewa. Client satu solution telah kami maklumkan awal-awal lagi bagi unit-unit yang telah di called off kan. Sebab tak nak mereka kecewa. Datang jauh-jauh , penat tapi unit kena called off. Ini yang dikatakan “Kecundang Sebelum Bertarung”. Lelongan kali ini juga tidak mendapat sambutan seperti lelongan mega yang sebelum ini padat dengan manusia yang ingin menjadi Jutawan Hartanah seperti Pie2020 dan FaridzAswadi.

Ringkasan :

Tiara Beach Resort studio unit ada member menang tanpa bertanding = Reserve Price. Tahniah Hisham!

Carjunk VP kalah kepada Pembida lain untuk apt di PJ.

Haslina Indah Water menang tanpa bertanding untuk apt jalan warisan , Hulu Langat Batu 18 setelah unit yang ingin dibida telahpun called off. So ajen dia suruh masuk unit lain yang tiada pembida dengan menggunakan bank draf yang sama. Selagi peguam masih berada di situ, kita masih lagi boleh membeli unit unit lelong yang tiada pembida selepas lelongan berakhir.

Farisal UIA menang untuk unit Apt Lily, tanpa bertanding.

Ikhwan GH kecewa pada percubaan kali pertama untuk Vista Millenium yang Hot!

Lelongan akan datang ialah pada :

hari isnin ni 15 Mac 2010 hari isnin

sabtu 20 Mac 2010, Lelongan Resolution Alliance dan CIMB Bank Berhad.

isnin 23 Mac 2010

rabu 25 Mac 2010

Pastikan anda tidak ketinggalan!

Rumah Lelong Bank Islam

Location :  Balai Berita NSTP, Jalan Riong, Bangsar
Date/Time : 11 March 2010 / 3:00 pm

This time around, Lelongan Bank Islam lebih kurang macam Mega Auction bank yang lain. Dengan menghimpunkan beberapa pelelong, unit-unit yang ditawarkan agak menarik.   Antaranya ialah Pangsapuri Putra Ria, Bangsar  dan D’shire , Kota Damansara.

Kali terakhir Apt Putra Ria dilelong, ianya mencecah RM120,000. Lelongan tersebut adalah di Property Auction House, Jalan Ampang dimenangi oleh seorang India setelah dia berjaya menewaskan 4 orang pembida yang lain. Salah seorang adalah aku..hehehe…konon nak dapat harga murah..

Kali ini lelongan menawarkan 2 unit Putra Ria Blok 95 ini. Apabila lawatan tapak dilakukan, kedua-dua unit itu diduduki oleh Tuan Rumah. Fyi, kebanyakan penduduk di sini adalah daripada program pemindahan setinggan. Tuan rumah pun ada bagi tau mereka telahpun menyelesaikan hutang yang tertunggak dengan Bank Islam.

(Padat tak dengan kereta ? macam kat Sri Penara la pulak)

Selain daripada kemungkinan called off (pembatalan lelongan), bagaimana untuk memohon tuan rumah untuk keluar rumah?
Apakah kesDesa Mentari akan berulang kembali ?….kalau menang.

Solahuddin (ada kat pelantar minyak) dan Saifudin (nun jauh di Terengganu) menaruh harapan yang tinggi memandangkan kedua-duanya first time masuk auction. Setelah bank draf siap dan dibawa ke lelongan, kedua dua unit didapati telah di called off kan….pedih la camni….

Yang tinggal,  En. HZ dr Keramat dan Samsul Brunsfield (ada sebab gelaran dia tu).  Rumah yang diaorg rebut ialah Condo di Seksyen 4, Kota Damansara. Harga pasaran dalam 220,000. Harga buka ialah RM145,000. Sudah tentu berebut. Bila diumumkan, terdapat 9 penawar untuk unit ini.

Inilah bidding pad untuk unit Mr. HZ. 101. Ditulis atas kertas A4. aduh, apa dah jadi ?

“Saaayyyyaaa naaakk rruuummaaaaahh  niiiiii !!! ” Slow motion Ngauman Singa Faris yang masih lagi tiada tandingannya. Teknik Mentadak Mentadu masih lagi menjadi pujaan peminat-peminatnya.

Rumah cantik….

tapi sekali maintenance office dia…masya allah. Dlm Kontena je..

Tak percaya ?

Lepas tu Satu Solution pergi survey rumah double storey intermediate di Jalan Cecawi Seksyen 6, Kota Damansara. Rumah memang cantik. Dekat dgn taman permainan.  Bila ditanya, tuan tanah menjawab dengan suara yang bengang. “Dah bayar bank!”.

Minta maaf bang. Saya cuma menjalankan tugas sahaja. Semasa di lelongan Bank Islam, pelelong Ehsan Auctioneer memberitahu kami bahawa rumah tersebut telah dilelong sebanyak 3 kali dan setiap kali itu, lelongan dibatalkan.

Selamat bertarung di RHB Mega Auction!

Ining membeli rumah lelong ? dapatkan nasihat daripada tuanbri, Perunding Hartanah Lelong yang belum menjadi jutawan hartanah.

Auction 06.02.10-CIMB Mega

Location: Hotel Equatorial

Time : 10.30 am – 1st Session (involving Ehsan Auctioneers, Leong Auctioneers and Ng Chan Mau)

Kekalahan Encik Man pada harga Rm80,000 dengan 1o bidders  (harga Reserve RM60,000) untuk satu apt yang telah aku warn dia…tempat tu hot!

Apartment 2 bilik, dekat dengan LRT.  Itulah dia Sri Tioman, Taman Melati.

In my personal opinion, i dont really interested in this apt because its a 2bedroom apt, 588sf.  For the new millenium, i dont think a 2 bedroom units are applicable anymore for our living shelter, especially for those with many children.

Today’ auction was a new arrangement by CIMB. Located in Equatorial Hotel, They want to organise a really Mega Auction whereby 3 auctions are held simultaneously at 10.30 am and another 2 at 12.00pm.  RHB has done this before for their RHB Mega Auction.  5 auctioneers under one roof at the same time. Pening kepala jugak…lets say if i have few clients bidding for different auctioneers in different auction hall….peeeh!

Kayangan Heights Shah Alam – SOLD at RM812,000

Pangsapuri Kayangan Taman Ukay Perdana – SOLD at RM96,000

Desa Saujana, Kajang – SOLD at RM246,000 (RP=RM170,000)

Pandan Mewah Heights Condo, Taman Bukit Indah – SOLD at RM117,500

2 Storey Bandar Bukit Puchong, Puchong – SOLD at RM225,000

Bukit Sentosa, Rawang – SOLD at RM19,000

Taman Bunga Negara, Shah Alam – SOLD at RM76,000

Lestari Apt, Damansara damai- SOLD at RM43,800

Ops Masuk-Seremban

Location : Bandar Seremban Selatan, Seremban, N9
Time : 2.00 pm
Date : 01.02.10

Hari ni sesi solo aku.

Pagi settle hal rumah aku sendiri. Pastu terus shoot ke Shah Alam untuk berjumpa dengan Encik Nija, pass balik bank draf utk rumah lelong yang kena called off last week. Dia ada plan nak masuk rumah lelong lagi…

Guys, you better watch out. Ok Nija, lepas ni kau menang RP.

From shah alam, i went to Puchong to collect satu solution Ops Masuk tools from Faris. He had to take care of his children today. So aku prefer pergi sorang drpd dia bwk budak-budak yang tak tahu apa-apa tu , ke sana ke mari…kesian diaorg. kecik-kecik dah kena kerah…hehehe

Straigth from puchong, i went to Seanawang Tol and met Encik Kamal because he have to lead the way. Im not familiar with Seremban area. Perjalanan dalam 15 minit sahaja from tol to the location. When we arrived, there was a van parked in front of the house. I was told that the neighbor always park his cark in the porch area of the house.

Looking at the type of lock used on the front door, it was decided that OPs Masuk will be done from the back door. Within 20 minutes, we managed to break into the house…

0201_Seremban (8)0201_Seremban

0201_Seremban (13)0201_Seremban (10)

0201_Seremban (12)0201_Seremban (11)

Details :

Location : bandar Seremban Selatan

Land area : 2,260 square feet……(corner lot beb!)

Auction price : RM70k…(wow! mana nak dapat 2 storey house?)

Masa lelongan, aku jangkakan terdapat persaingan disebabkan harganya yang cukup power. Pagi tu pulak aku kelam kabut pergi auction. So when i was on the way, i sms the auctioneer to wait for me before starting the auction..

Kalau Allah nak bagi rejeki, adalah tu…Luckily, the unit won at reserve price..

0123_1100060123_105114

Encik Kamal khusyuk mendengar….

0123_Eszam

Si Ukail berlagak macho

0117_102357

****************************************************

Nota: Laman web ini diadakan untuk menolong pembeli rumah mencari rumah lelongan awam / rumah lelong / hartanah lelong oleh bank bank di Malaysia.

Sri Penara Reserve Price !

Location : Jalan Ampang (Property Auction House)
Date/Time : 29.12.09 / 3.00pm

SatuSolution clients were going to bid for 2 units, one in Bandar Sri Permaisuri, Sri Penara and another one is in Ulu Kelang, Pesona Villa.

Last minute, the auctioneer informed me that Pesona Villa has been called off…Sorry En Halim (our 1st timer client)…

so i only have 1 unit left and that is Sri Penara.

I personally entered an auction of another unit in Sri Penara early this year if im not mistaken, which held the record as the highest price ever won for a unit in Sri Penara..RM117,000 by a Malay guy. At that auction, me, a lady and that guy 3 of us only fought for that unit. Blok D, corner Lot. The Door was splashed with red paint (ah long i guess).

So back to Property Auction House, there was also another unit in Section 7 Shah Alam up for auction. That unit was at 5th floor. won by Agent Halim, 2k up only from RP.

So nect is my unit, Sri Penara. Since you are the only bidder, i am selling to you this property at Reserve Price….i dont believe it…hahaha (there is a stiry behind this)…

Sri Penara RM58k…wow! mana mau dapat! Congrats tu En. Shukri ! Thank you for using Satu Solution service. We are always at your service.

Auction – 28.12.09

Location : Wisma Central (TanCorp) & Jalan Ampang (Property Auction House) & Pejabat Tanah Paka, Terengganu
Date/Time : 28.12.09 / 10.00am & 3.00pm

Satu Solution’s clients were bidding for 3 units today. 3 different places. One as far as Terengganu. For the time being MachaFaris is on leave, finishing his balance of leave for the year.

In Dungun, Terengganu, En. Fariz won a 2 stry unit at Reserve Price. The problem is he wrongly named his bank draft. Instead of CIMB, he named it “Pentadbir Tanah Dungun”. This happened because an officer from Pejabat Tanah advised him so….So now he has to go back to Pahang where bank draft was prepared and change the name. mmmm..pity him. His joy was “potong” by this incident. Not my fault i guess.

I went to TanCorp while Bling went to PAH. Not many people were there, could be due to the properties being auction not so hot…or it is an auction under MBSB…i have no idea. There i met a silent reader, Awie who won Kondo Rakyat at RM58k wow! i am really jealous of him…i thought it is difficult to get Kondo Rakyat below 65k and yet he managed to take another step towards Real Estate mogul with a good deal….congrats!

I also want to congrat my client, Izuan for getting RP on his 1st time entering an auction. A unit at Bayu Apartment, Ground Floor at RM7x,xxx…
banyak syok aa ini olang…he is actually staying/renting at another unit…so now why rent when you can buy your own house ?

For Mr. Khalil, lost at 98k is not that bad. Keep trying….that area is good to invest…in Puchong.

Awie, Bila nak belanja William ? Ada ulat nak cuba buat deal dengan Awie tapi….

Auction – 29.10.09 – BSN & MBSB

Location : Megan Avenue II, Ehsan Auctioneer
Date/Time : 29.10.09 / 11.00am

BSN unexpectedly got good units to be auctioned this time around.

The crowd is waiting for the following results :

1) Casa Subang (Bumi Lot)
RP : 138,000
SOLD : ????? SOLD AT RM178k…got
No. Of Bidders : ??? 4 bidders

2) Persanda Apt
RP : 125,000
SOLD : ?????? SOLD AT 159k
No. Of Bidders : ???? 6 Bidders

3) Gugusan Cempaka
RP : 36.2k
SOLD : ???? SOLD AT RM47k
No. of bidders :3..

4) Megah Villa Apt
RP : RM36k
SOLD : ??? SOLD AT RM56k (MV = RM40k….wow!)

5) Sunway Alam Suria
RP : RM233k
SOLD : ???? SOLD AT RM330k….(wow!)

do you think it is wise to purchase auction properties almost at market value ?

Among those involved in the auction :
Ehsan-1
1029_124424Otai Puchong-sama geng dgn MachaFaris
1029_123456

>