Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Damansara

Flora Damansara Meletup !

Tarikh : awal bulan Feb 2011
Tempat : Pejabat Petadbiran dan Pengurusan Flora Damansara
Masa : 9.00 am

Aku dapat sms daripada penyewa di Flora Damansara pada pukul 12 pagi, dia kata balik kerja je air dah tak ada…
Rumah ini adalah Rumah dibeli daripada lelong , sambungan daripada kisah Satu Solution Terbakar ! .

Rumah ini tengah dalam proses penjualan, di mana urusan rumah lelong sebelum ini masih belum settle lagi. Terdapat pelbagai tunggakan yang belum diperolehi lagi daripada peguam….

Peguam mana ? : Ram Reza and Muhammad

Claim pun aku yang kena chase ….:

Pada 23 Nov, 2011,

– extract email aku kepada Sidek Teoh Wong and Dennis (peguam bank lelong) :

“I would further this case to Lembaga Tatatertib Peguam-peguam if i did not received any info regarding this matter within 3 days from today.

And i also would write to Bank Negara regarding this matter.”

Korang tau jawapan daripada Sidek Teoh & Dennis ?

Hi

We note from our file records that you are represented in this matter by Messrs Ram Reza & Muhammad.

As we are bound by etiquette rules (not to communicate with a party who is represented by another firm of solicitors), we will reply accordingly to your solicitors.

Martina Wong (enail : martina@stwd.com.my)
daripada SIDEK TEOH WONG & DENNIS
Advocates & Solicitors

Panas je bila aku dapat reply daripada lawyer bank lelong…apa lagi aku nak buat, rasa macam nak proceed ke Bank Negara je….dah berapa lama dah…tunggakan masih tak dapat claim lagi….

Management Flora Damansara pulak asyik nak clamp je meter air..kesian kat penyewa ..
Dah la Management pun bertukar tukar…bila tukar management baru, sure penyewa dapat surat merah, warning untuk clamp meter air.

Terbaru, Minggu lepas pihak pengurusan Flora Damansara telah mengunci meter air ….
cara nya ialah :

Flora Damansara Rumah Lelong

Bank Lelong Flora Damansara

Wow! siap cabut meter beb! punya lah terkejut aku…

takpe. esok pagi tu aku pergi pejabat maintenance dan bayar dulu hutang tertunggak yang sepatutnya bank bayar, aku bayar guna duit aku dulu…sebab bila aku tanya lawyer Ram Reza and Muhammad, dia kata esok, esok, esok, lusa dan esok lagi.

Bila dah bayar penuh, pihak diaorang (JMB Flora Damansara) berjanji akan pasang meter tu ASAP (time tu jugak).
Aku ok jer. Siap bayar Reconnection Fee RM50 lagi. Aku buat senyap je. sepatutnya boleh minta waive.

Malam tu dapat lagi sms daripada penyewa aku, kata meter tak pasang lagi.Kesian kat dia , balik kerja penat penat tak dapat nak mandi dan guna air.

Keesokan harinya , Yang Meletup di Flora Damansara ialah aku lah. kena pergi lagi pejabat FD pagi tu dan jumpa balik orang kat situ. Kali ni pelbagai alasan diberi. Paip pecah la dan sebagainya. Semalam aku datang, takde pulak nak bagitau. Semalam siap tunjuk meter yang dicabut tu kat aku lagi.

Untuk makluman, meter tu aku yang punya. Aku kena bayar untuk beli meter baru sebab yang lama kena curi. RM200. Itupun selepas buat laporan polis.

Dah la sumbat paip tu guna batang kayu je, air menitik je sepanjang benda ni berlaku.

Flora Damansara – Apt

Saya akan bagi review bagi mana-mana rumah lelong atau pangsapuri lelong yang dikatakan sesuai untuk pelaburan hartanah.

Nama: Flora Damansara
Alamat: PJU 8, Damansara Perdana, Petaling Jaya, Selangor
Pemaju: MK Land Holdings
Jenis: Pegangan 99 tahun
Keluasan: 650 kp dan ke atas
Fi Penyelenggaraan: RM 0.10 kp (lebih kurang)
Harga Pasaran: RM60,000 – RM200,000
Sewa: RM400 – RM800

Terbahagi kepada 3 jenis, Kos Rendah (Blok A dan B) dan Kos Sederhana Rendah (Blok C dan D) dan Kos Sederhana (Blok F, G dan H).

Kesemua blok mempunyai 20 tingkat dan lebih. Pemandangan Damansara dan Taman Tun Dr Ismail kelihatan indah daripada unit Kos Sederhana.

Kemudahan:
Restoran, Kedai Runcit, Dobi, Kedai Gunting Rambut, Kafe Internet dll.
Surau

Berdekatan dengan :
The Curve, IKANO, IKEA, Tesco and Courts Mammoth.

Akses:
Bersebelahan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP),
Berdekatan Penchala Link.

Kekurangan:
Tiada kemudahan bas awam buat masa ini. Teksi sahaja.
Banyak pendatang asing menyewa. Secara tidak lansung, mengundang pelbagai masalah sosial.

Kesimpulan :
Ok. (3/5)

Anda ingin berkongsi pengalaman anda untuk Flora Damansara?
Sila beri komen anda.

-Mari melabur dalam rumah lelong bersama Tuanbri

Auction – Mentari Court

Location : Berjaya Times Square
Date/Time : 02.01.10 / 10.30am

First auction of the year !

You think people still in the mood of Holiday ?
9 bidders for Mentari Court tells you something. From Reserve Prive RM90k, increased up to RM113k…
There are some properties worth buying and people dont wait no more. Maybe its one of their new year resolutions. Nak jadi Jutawan Hartanah.

Mentari Court still on of the hot properties in auction. Rental rate is around RM650 for a basic unit. How about fully furnished ?
Taylor’s College is moving out from next door. Moving into their newly completed building.

On Sunday, Flora Damansara unit owned by En Azhar has been rented out by Satu Solution. Tenant is a husband and wife couple, pregnant, working as a teacher in Penchala SRK. This unit was actually booked by another couple from Putrajaya, but at last minute they cancelled after they have spoken to En Azhar, knowing that the unit was sold through auction, I dont think there will be any problem but they are not willing to take any risk at all. They ask me whether the ownership has been completely transferred ? wow!

Rezeki di tangan tuhan. The next day, ada orang nak tengok rumah sewa and terus berkenan apabila melihat rumah itu.

This is the area where a Gold Entrepreneur with his own domain has declared
“kalau hartanah ada problem mcm Flora damansara….penyewa lari sbb rumah dijangka nak runtuh…….kena jual cepat2…”

Penyewa lari datang nak sewa ?

You go figure it out.

Selamat Tahun 2010. What are you new year Resolutions ?

Report – Emerald Perdana Condo

Location : Damansara Perdana
Time :  2.30 pm
Date :   15 September 2009
0915_145639
Today, SatuSolution got a call from a guy who outbidded our friend in the auction for Emerald Perdana Condominium in Damansara Perdana.
0915_151302

The unit is vacant and available for rent. If anybody interested to rent it, give me a call.

It took us almost 1 hour to open the door.

CIMG3164CIMG3161EmeraldCIMG3168 (5)0915_151338

A proud owner.

0915_151319

I myself would be happy if i can win one unit here. Hehehe…in the future.

Nice place to stay. Low density. Good access.

EmeraldCIMG3168 (9)

Faris is fasting…even tap water looks tempting..

EmeraldCIMG3168

CIMG3166

Nice unit. No further work needed.

Congratulation Mr. D.

Flora Damansara-Tiles&Wiring

Date : 13 – 31  August 2009

Time : 10.00am – 5.00 pm

Location : Flora Damansara, Block D & F

2 jobs have been completed before the Independence Day.  The proud owners are Shafril and Satu Solution.

Both units were required to install lamps, fans and grill.

FD-Shafril

Owner is currently working in Medan, Indonesia.  Came back to Malaysia just to check out his latest collection of properties.

For his unit :

fd2fd3fd4

The tiles for the whole unit were replaced! Job done by PMC Engineering (Azman).

This is the risk you have to take when purchasing an auction property. We can’t enter the unit to be auctioned because if we do so, its called trespassing.

FD-Shafril (3)FD-Shafril (2)

Nicely done. Now its ready to be rented out. One more step for Mr. Shafril towards financial freedom.

After all the costs added up, he is still having a bargain.

>