Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Port Dickson

Tiara Beach Resort bertukar nama dan Pengurusan ?

Setelah ditukar dan diganti pengurusan, Nama Tiara Beach Resort kini dalam kenangan…

Best Western telah mengambilalih pengurusan Tiara Beach Resort dan telah menjenamasemulakan TBR kepada ……

 

 

Berikut adalah caj terbaru yang dikenakan:

Hari Minggu Tiara Beach Resort

 

 

 

Dan Untuk hari biasa pula :

Hari biasa

 

Aduan Rakyat (4)- Saya nak beli TBR

Salam tuanbri.

A : Assalamualaikum tuanbri. Saya berminat untuk membeli Tiara Beach Resort – Direct Nego dengan bank tu.
TB : waalaikumsalam. boleh jer. Kita set appointment. Nak discuss dengan lebih lanjut lagi.

Satu pertemuan telah diatur dengan Encik A di Melawati (Nasib baik dekat je)

A: Saya memang berminat ni untuk invest di Tiara Beach Resort.
TB : Pernah pergi tak Tiara Beach Resort ni ?
A : tak pernah lagi, tapi memang berminat lah.

TB : hah ? tak pernah pergi ? abis tu kenapa berminat dengan TBR ? kenapa nak melabur di sana ?

A : sebab dengar kawan kawan kata tempat tu best. dalam blog tuanbri.Com sendiri kata tempat tu best!
TB : itu pendapat masing masing. Kenapa awak nak melabur di sana ? Kenapa tak melabur di Kuala Lumpur sahaja ?

A: saya rasa lagi untung melabur di Tiara Beach resort …ramai yang nak pergi ke sana semasa cuti sekolah. tengok gambar orang lain pun nampak cam happy je semua yang pergi
TB : memang confirm seronok kalau pergi sana. Kalau melabur, dah kira lain pulak.

A : So macammana tuanbri ?
TB : Ni rumah no berapa ?

A: ooh, ni pelaburan hartanah saya yang pertama la kalau jadi …….(sambil tersenyum..membayangkan tengah mandi di TBR)

TB : saya rasa awak patut melabur di Kuala Lumpur sahaja. tak payah pergi jauh jauh….
A: tapi ada ke pelaburan kat KL ni yang bagus ????

TB : hah? kenapa tak ada pulak ? sure ada je. Umur berapa ? Loan lepas berapa tahun ? Sekarang ni sewa atau rumah sendiri ?
A: Umur dah 45 tahun. (Loan hanya boleh buat 25 tahun sahaja) (Dengan Company, hanya bagi 15 tahun sahaja)
sekarang ni menyewa. ingatkan kalau pencen, dah bolehlah duduk rumah sendiri …

TB : makin konfius aku….apa matlamat kau sebenarnya ?

Apa pendapat korang semua ?

Aduan rakyat yang lain :
http://tuanbri.com/blog/2010/03/aduan-rakyat-part-1/
http://tuanbri.com/blog/2010/04/aduan-rakyat-2-mrta/
http://tuanbri.com/blog/2010/12/aduan-rakyat-3-akan-bankrap/

Tiara Beach Resort – 2011

Untuk penggemar melancung ke Port Dickson, pasti kenal sangat dengan Tiara Beach Resort yang terletak di KM13, Atas sikit daripada Teluk Kemang.

Kenapa pergi ke TBR ?

– sebab budak budak suka mandi Kolam yang mempunyai Tema Tersendiri
– Sebab anak-anak kita selamat, tak hanyut dek arus / ombak
– sebab bila penat je, boleh terus naik ke bilik.

(ini semua aku punya, korang pulak ?)

Baru baru ni terdapat kekecohan di Tiara Beach Resort. Sebenarnya dah lama, bagi mereka yang dah sedar akan isu ini.
Cuma ramai Pemilik yang mengambil sikap endah tak endah.

Aku hadir ke Mesyuarat Agung JMB TBR yang diadakan di Dewan TBR.
Isu utama ketika itu :
– penyerahan Pentadbiran TBR kepada Persatuan Pemilik-pemilik unit TBR.
(diketuai oleh Encik Mazlan)
– duit keuntungan sewa yang tidak berbayar selama 12 bulan atau lebih oleh DTiara, pengurus unit-unit TBR yang dipajak daripada pemilik-pemilik TBR.

Aku agak terkilan kerana ramai yang hadir tidak memahami perbezaan Pengurusan Tiara Beach Resort dengan DTiara yang menguruskan unit mereka.
Ramai yang inginkan penubuhan Badan Pengurusan Bersama Tiara Bay Apartment kerana rasa tidak puashati terhadap Kelewatan DTiara membayar keuntungan kepada mereka.

Ini adalah 2 isu yang berbeza.
Pihak Pengurusan – yang menguruskan TBR – jaga kebersihan, security, lampu, lif
DTIara – yang mengutip sewa, menjaga unit Pemilik, yang menjaga Portal www.tbr.com.my

Selesai AGM, terputusnya bahawa Badan Pengurusan Bersama ditubuhkan dengan Aset Kosong, Hutang Kosong.
– camne nak buka akaun ? kena pakai duit
– camne nak bayar sekuriti ? kena pakai duit
– camne nak bayar cleaner ? kena pakai duit
– camne nak maintain lif ? kena pakai duit

kemudian yang paling kecoh pulak untuk tahun 2010, Pihak DTiara (pihak yang mempunyai hak mutlak ke atas Kolam Mandi Bertema) ingin memagar Kolam tersebut yang menjadi tarikan kepada Pelancung pelancung. Mereka mula memperkenalkan sistem gelang tangan, macam di Sunway Lagoon. Hak mereka, mereka boleh buat apa sahaja.
Cadangan mereka, gelang tangan diberi percuma sehingga 31 Disember 2010, dan bermula 1 Januari 2011, RM20 -Dewasa dan RM10 – kanak kanak.

Aku agak tersentak juga. Kerana aku terkena tempias Pemilik pemilik yang tak puashati dengan DTiara.

Aku lagi suka dengan sistem lama di mana Pemilik akan membayar Fi Pengurusan Kolam Kepada DTIara dan penyewa unit tidak akan diganggu.

Mesyuarat di antara Encik Mazlan dan Pengurusan DTiara pada minggu lepas bersetuju untuk mengggunakan sistem Gelang dengan syarat:
– Sewa studio RM230 (Gelang tangan diberikan 4)
– Sewa apartment 2 bilik RM300 (Gelang diberikan 6)
– Tiada ulat berkeliaran di tempat letak kereta di Tiara Beach Resort
– Tiada penggunaan kata ” Sewa Lagi murah daripada www.tbr.com.my”

p/s: masih ada satu lagi unit Studio Tiara Beach resort untuk Dijual (Tender) RM75,000
Sila sms saya jika berminat. Segera!

Tiara Beach Resort (Lelong)

Tiara Beach Resort terkenal dengan pantai pasir buatan sendiri yang terbesar di Malaysia.

Bagi saya, ianya merupakan tempat yang paling sesuai untuk sekeluarga mengalami percutian yang menggembirakan.

Resort bersepadu yang pertama di Port Dickson ini (yang mempunyai 980 unit studio dan 284 unit 2-bilik) hanyalah 90 minit perjalanan dari Kuala Lumpur.

Terdapat 3 unit untuk dilelong dalam bulan November 2010.

Saya perlukan pendaftaran awal, bagi mengelakkan persaingan.

************************************************

Apartment Tiara Beach Resort POOL VIEW
Auction Price : RM 90,000.00
Land Area : 506 sq.ft     Auction Date : 2010-11-06
Tenure : N/A     Restriction : N/A
Location : No. A-5-38, Block A, PD Tiara Bay Apartments, Batu 13, Jalan Pantai, Port Dickson 71250, Negeri Sembilan

Apartment
Auction Price : RM 90,000.00
Land Area : 419 sq.ft     Auction Date : 2010-11-06
Tenure : N/A     Restriction : N/A
Location : No. D-1-29, Block D, PD Tiara Bay Apartment, Batu 13, Jalan Pantai, Port Dickson 71250, Negeri Sembilan

***********************************************************

Sesiapa yang berminat, sila hubungi :

tuanbri – 016.310.6500

atau email

bri(at)satusolution.com

* pendaftaran perlu dengan kadar segera.

Rumah Lelong Port Dickson Tiara Beach Resort untuk dijual.

Ada dua unit apartment (2 bilik) untuk dijual di Tiara Beach Resort. Berminat ?

Tiara Beach Resort

Tiara Beach Resort terkenal dengan pantai pasir buatan sendiri yang terbesar di Malaysia.

Bagi saya, ianya merupakan tempat yang paling sesuai untuk sekeluarga mengalami percutian yang menggembirakan.

Resort bersepadu yang pertama di Port Dickson ini (yang mempunyai 980 unit studio dan 284 unit 2-bilik) hanyalah 90 minit perjalanan dari Kuala Lumpur.

Terdapat 3 unit untuk dilelong dalam bulan May, 2010.

Saya perlukan pendaftaran awal, bagi mengelakkan persaingan.

1)

Reserved Price RM 79,200

Property Address

No. A-3-19, Block A, Tiara Beach Resort, Batu 13, Jalan Pantai, 71250 Port Dickson, Negeri Sembilan Darul Khusus
Land Size / Build Up Area 419.79 Sq. Feet.
Auction Date 20th May 2010

**********************************************************

2)

Reserved Price RM 97,200
Property Address

No. A-1-39, Block A, PD Tiara Bay Apartment, Batu 13, Jalan Pantai, 71250 Port Dickson, Negeri Sembilan Darul Khusus

Land Size / Build Up Area 602.77 Sq. Feet.

Auction Date 20th May 2010

*********************************************************

3)

Reserved Price RM 60,000
Property Address

TELAH DIBOOKING OLEH CENGKUK

Land Size / Build Up Area 527 square feet

Auction Date 06th May 2010

***********************************************************

Sesiapa yang berminat, sila hubungi :

tuanbri – 016.310.6500

atau email

bri(at)satusolution.com

* pendaftaran perlu dengan kadar segera.

Rumah Lelong Port Dickson

Tiara Beach Resort for Sale

Hello there.

We have a few units of Tiara Beach Resort also known as Tiara Bay Apartment for sale or auction.

We are looking for serious buyers only.

Direct Nego with Bank
Block A – RM80,000 (355sf) Pool View, 2nd Floor
Block C – RM100,00 (602sf) Pool View, 5th Floor
Block C – RM90,000 (409sf) Country View, 5th Floor
Block E – RM90,000 (442sf) Pool View, 5th Floor
Block F – RM90,000 (442sf) Country View, 5th Floor
Block F – RM105,000 (506sf) Pool View, 1st Floor

Auction (Auction Date)
Block A – RM63,000 (420sf) Country View, 4th Floor (18.01.10)
Block D – RM94,000 (409sf) Pool View, 3rd Floor (14.01.10)NO BUYER
Block D – RM80,000 (506sf) Country View, 3rd Floor (18.01.10)
Block E – RM108,000 (602sf) Pool View, 2nd Floor (22.01.10)
Block E – RM80,000 (506sf)

Please take note that for Direct Nego with bank, we still can negotiate the price. Price listed are listed by the said banks. Please forward to me through my email, your desired price. Only for serious buyers !!

Untuk sesiapa yang belum pernah ke Tiara Beach Resort, sila layari :
Satu Solution Resort.

Sila hubungi saya untuk maklumat lanjut
tuanbri – 016.310.6500

tbr4
tiara2-tuanbri

Work @ Kota Kemuning

Just came back from Shah Alam. Did an OPS Masuk to a house won by Mr. Nija few weeks ago. Not much work to be done on the house for it to be ready for tenant. The question is who will be renting ? From my observation, a lot of people staying in that area. Section 31, Shah Alam. Quite far from Shah Alam town i would say.
IMAGE_270IMAGE_271Rumah Lelong Kota Kemuning.

This OPs has been delayed few times due to unforeseen circumstances. Contoh terkini. Aku sakit mata.Eyes infection. The whole family was infected, except my babyBoy (Pendekar!).

Good Luck to all bidders this morning!

Sakit-sakit mata ni pun terpaksa ke SOGO untuk beli bedsheet dan bantal. utk Satu Solution Resort. Focusing on Tiara Beach Resort only at the moment, sambutan agak menggalakkan walapun kami masih lagi baru. Sebulan Anak Jagung.

So sambil jln bawak pendekar, sambil beli barang. Duit guna duit aku dulu, ni belum lagi claim daripada owner-owner TBR.
IMAGE_265IMAGE_266IMAGE_267
Pandang meter, pandang atas, baru boleh bawak kereta….
(Dalam perjalanan balik drpd TBR, aku terlelap dan terlanggar tiang lampu di tepi highway.Terus teringat kepada kes INI. Alhamdulillah, aku survived bersama isteri, anak dan family kakak ipar. Thank You ALLAH.)

Live goes on. From Sogo we went to TESCO, with the same intention, motive and desire.
Pity this young man. So called Peniaga Kecil.
IMAGE_264

Holiday – TBR

Since the launching of Satu Solution Resort Link, i was really busy setting up the whole system whereas it will be a standalone system in the future. So there will be no need for me to be directly managing the Resort.

I have traveled to Port Dickson few times already. Dah macam rumah kedua pulak. So up to date, there are 3 units managed by Satu Solution Resort. 1 studio type unit and 2 2bedroom type units.

Before i promote to others, i will make sure that everything in order. in that case, i brought my family to TBR for a vacation.

WOW! the result is satisfying.
TBR (1)TBR (37)
Even on Hari Raya AildilAdha itself, there were bookings. I wanted to celebrate raya there too but my family was against it…hahaha.
Beraya di tepi Pool. How cool is that ?

Satu Solution Resort

Date/Time : 02.11.09 (The whole day!)
Location : KL – PD – Bangi – Cyberjaya – Shah Alam -KL

In the morning, as usual MachaFaris will be late and i am the one who will be waiting for him at the Office.

1st Destination – Tiara Beach Resort
-Went there to collect keys for 2 units. My father-in-law’s and JV (Matt & Nasir & Oja).
-Met Puan Zila, Chief Housekeeping…sempat lagi dia sound…2 bilik ni dah prepare untuk handover minggu lepas lagi..apsal hari tu kata nak datang, tak datang ?
(ada sebab kenapa aku tak dapat datang, disebabkan experimen budak2x nakal).
– So we went to each unit to check if there is any defect. So far so good.

So anybody want to go for Holiday ? Both units are up for rent. Unit Tiara Beach Resort untuk disewa. Cuti sekolah dah makin hampir. Pastikan anda buat tempahan awal untuk mengelakkan kekecewaan.

Unit untuk disewa ialah :
1) Unit 2 bilik Blok C – Pool View RM260 Weekend Rate
2) Unit Studio Blok D – Country View RM180 Weekend Rate

2nd Destination – Bangi
-Survey was done on one unit up for auction, for our client, Pn N.
-Bila sampai di lokasi, keadaan pintu depan umah ni agak pelik sikit. Pintu di luar, Grill di dalam.
Jagi agak sukar untuk kami mengenalpasti samaada ada org atau tidak dlm rumah tersebut.
Setelah salam diberi, pintu diketuk beberapa kali, masih lagi tiada jawapan. Jiran sebelah pun mula sampai. Aku tanya dia siapa yang tinggal kat unit ni.
Dia jawab, Pekerja Kilang. Bila tgk meter eletrik, tak jalan. Tapi lampu dalam rumah terpasang. Aku tinggalkan notis. Tinggal nombor telepon. On the way to Cyberjaya, a girl sms me. scolded me on why i knocked her housedoor without giving salam first. I called her up. saying that im sorry, i just want to have a simple chat. She is a factory worker, renting the unit Rm300 and she was all alone at that time. Sorry again!

3rd Destination – Cyberjaya
-Went to pass contract to Mr. Ismail (CyberMillionaire)
-Eat at Algeria’s Restaurant (Macha eat MIX Grill, not the same with William’s)

4th Destination – Shah Alam
-Collected bank draft for tuesday’s auction (Rajan’s) from En. Nija.

5th Destionation – Office
-My bike parked there.

6th Destination – Home Sweet Home!
– wow wee

Tiara Beach Resort – Hari Raya

Location : Tiara Beach Resort, Port Dickson

Date and Time :  26th September 2009 (11.00am-7.30pm)

0923_151814

A day before, i contacted TBR management at Kelana Jaya to request permission to view the unit won few months ago. They somehow reluctant to give me the permission but after a lot of talking and argument, they would refer this matter to the person in charge at TBR itself.

So i guess there should be no problem. I have contacted one owner of TBR unit and he said that it would be difficult to view the unit since it could be rented out at the time you want to view the unit…..this claim was dismissed by the p-i-c (Madam) at TBR. According to Madam, once the unit is put up for auction, they wont rent it out.

Enough said, after traveling for 1 and half hours, My family and i were very eager to view the unit.

The pictures of the unit as per below :

0923_1536170923_153627

The Hall

0923_153650

Master Bedroom

0923_153451

Bedroom No. 2

0923_153501

Kitchen

0923_153838

View from the unit.

We went to the Majlis Perbandaran to pay the assessment….they had difficulties in finding the address of the unit…she told us only block D is registered in the system….mmm..i wonder why…

0923_145017IMAGE_149

Almost  1 hour we were there and finally they managed to find the bill. We  paid the bill and ……time for Fun!

All models are paid at a daily rate. Please contact admin if you would like to inquire about their rates and availability.

TBR (30)TBR (34)TBR (44)

TBR (65)TBR (68)

TBR Coming Auction :

2 bedroom apartment
Unit No. A-i-il 1st Floor, Block A, PD Tiara Bay Apartment, 71250
Port Dickson
Negeri Sembilan
Property Area 624.30 sI
Reserve Price RM 105,000.00
Auction Date 29-09-2009

######

1 bedroom apartment
No. A-4-33 Block A, PD Tiara Bay Apartment, Batu 13, Jalan Pantai,
71250 Port Dickson Negeri Sembilan
Property Area 420.00 sI
Reserve Price RM 70,000.00
Auction Date 10-10-2009

######

1. Property type 1 bedroom apartment
2. Address Unit No, D-3-2 PD tiara Bay Apartment, Jalan Pantai
3. District Port Dickson
4. State Negeri Sembilan
5. Property Area 409.00 sI
6. Bumiputra Unknown
7. Reserve Price RM 115,000.00
8. Auction Date 10-10-2009

####

Please call me @ 016.310.6500 for registration.

>