Service & Fees

Services & Fees

Satu Solution offers the following service options:

1. Full Property Search Service

This service covers all aspects of the property purchasing process, including:

The Property Search

Comprehensive briefing and advice session
Research – via real estate network, internet, and publications, for both listed and unlisted properties
Email and telephoning of requirements to all local selling agents
Property inspections – a full brief of all properties inspected is given, and only those suitable are recommended for viewing. Photographs (internal, external & aerial) and floor plans will be included where possible.

Estimation of Market Value and Appraisal

Through our on line databases we will examine all recent comparable sales, and together with our professional knowledge of Sydney real estate we give an appraisal of our estimate of the value of each potential purchase. This will also include us highlighting what we perceive as the positives and negatives of the property, following our own investigations and due diligence.

Sales history of all recent comparable sales that may be relevant to a prospective purchase.

Negotiation or Auction

We have extensive experience bidding at auction, thereby reducing the stress of the experience, and we will bid with the aim of saving you as much money as possible.

Other Services

Satu Solution will also arrange delivery of the Sale Contract to a Solicitor or Conveyancer.

After exchange of contracts we keep in touch to offer any other assistance needed until final settlement. We can attend the final pre-settlement inspection if required, and can also assist with services such as removals, furnishings and property management for investment buyers.

Fees

Our charges for the full property search service will come in 2 stages :

Non refundable retainer to engage our services. This is to cover our initial costs incurred with the search and ensures that we have a committed buyer.
Final success fee – this amount is only payable if we are successful in securing you a property (ie exchange of contracts). Quotes will vary depending on : budget, number of suburbs in the search, type of property, and complexity of the search. Our quote will be a fixed amount (rather than a commission) as we believe that we should not profit from you paying a higher price for a property, and also so that you can accurately budget for our expense. However if you would prefer that we work on a commission of the final purchase price, then we are happy to accommodate that system as well.
Please contact us with your criteria & details and we will provide a competitive quotation for our services.

2. The Auction Bidding Service

Satu Solution offers a special auction bidding service for those who have located a property themselves but would like us to do the bidding on their behalf.

Advantages of this service:

Removes the Stress of the Auction and Saves you Money
As well as taking the stress out of purchasing a property at an auction, we can save our clients thousands of Ringgits by understanding all of the tricks of the auction room, and by being able to give confident professional bids. By appointing us you will remove the temptation to overbid based on emotion and being caught up in the frenzy, rather than keeping to the market value.

3. Property Appraisal Reports

This option is for those who would like to engage Satu Solution to give an independent professional appraisal or second opinion on a specific property that has been located by you.

Our Property Appraisal Reports will include the following :

Inspection of the property & surrounds, and record with digital photography
Checking and analysis of RP Data property databases for recent comparable sales
General investigations regarding the property with the selling agent and other sources
Written report detailing :
Descriptions of all areas of the property
Giving an opinion on the positives & negatives
Providing a summary and analysis of a reasonable value to pay for the property, and what it is worth in the current market
Digital photographs
The advertising history of the property including changes in pricing and agents since it was first listed
Suburb demographics
Comparable recent sales & other current listings.

Fees

Property Appraisal Reports start at RM300.

4. Negotiation Assistance

This is where the property has been located by you and you would like us to conduct the negotiations on your behalf. We will try and negotiate the lowest possible price and best terms (ie settlement period, contract inclusions etc) for our clients.

Fees

We normally charge a fixed amount based around the intended purchase price, and work on a success base only (ie no up front retainer fees).

92 thoughts on “Service & Fees

  1. Tuan,

    Minat nak beli apartment/condo lelong di bukit jalil atau seksyen 7 shah alam. range less RM150,000.00..

    pls advise me..

    tq

  2. Ikhwan,

    kita usually buat service atas permintaan klient.
    mereka ada target area mereka dan kita bagi suggestion. saya dah email tuan borang.

  3. tuan, saya beminat nak beli rumah lelong, kawasan gombak, rawang, saujana sungai buluh, shah alam subang, range harga 100k-120k. Boleh bagi borang.

  4. saya beminat nak beli rumah lelong, kawasan saujana sungai buluh, shah alam subang, range harga 150k-220k.

    p/s : gov loan boleh ke?

  5. Kalau nak engage you untuk apartment baiduri shah alam sek 7 ok ke… agak2 berapa boleg gi property ni ye… 150k?

  6. salam Tuan, bolehkah rumah lelong menggunakan loan kerajaan? saya amat tertarik dan ingin mendapatkan nasihat dan perkhidmatan tuan.
    terima kasih

  7. salam..nk tanya sy nih nk cr umh area yg senang nk pi kl town..tp nk landed house.. budget below RM120,k
    any suggestion…

  8. Saya berminat lelongan untuk rumah di bdr tun hussein onn cheras pada 27hb Oct ini. Ada beberapa iklan lelong ditampal di sana. Saya tiada pengalaman dalam lelong ini dan sukacita sekiranya pihak tuan dapat membantu saya samada dari segi land search dan wakil pembida. Wassalam.

  9. Nira – boleh check my latest posting
    Hana – below 120k susah sikit nak dapat (susah bnyk)
    Hj Dzul – saya dah reply to ur email.

  10. sory tuan ….sy nak maklumat rumah lelong teres 2 tingkat atau semi-d….area s.alam…subang jaya….serikembangan…atau belah puchonggatway….atau berdekatan putrajaya…
    k tq

  11. Assalamualaikum Tuanbri,

    Saya berminat untum membeli rumah kawasan batu caves atau gombak… anggaran harga RM160k dan ada lelongan di pejabat tanah gombak pada 12 nov ni.. please advise me

    Tq

  12. sy nk try bid rumah lelong kat gombak.boleh advise?auction next week.

  13. saya dh tgk 21/12 nyer list lelong, sy minat yang kat gugusan tanjong (3rd floor), bleh bg detail n form untuk sy guna perkhidmatan tuanbri?? bape value? tlg email pada saya ASAP k..TQ

  14. tuan
    tolong emailkan sy kalu ada teres setingkat area berdekatan putrajaya rege bawah 100k

  15. Salam,blh advice mcm mana nak register dan berapa fees yang dikenakan untuk perkhidmatan..
    Berminat nak beli lokasi Subang Dan P.J
    Blh email kepada saya.

  16. salam tn.bri..

    saya berminat untuk membeli rumah landed double storey (utk kegunaan sendiri), atau kondominium/apartment (for investment) w max budget RM 200K.. lokasi kawasan (subang, putra heights, kelana jaya, ara damansara, subang airport, batu tiga atau seksyen 7,shah alam)

    harap dpt email saya segala prosedur dan maklumat berkaitan servis tn.bri.. TQ

  17. sesiapa yang mahukan Quotation, sila email saya dengan details :

    Nama:
    Alamat:

    Target areat :
    Budget :
    Cash In Hand :

    suoaya senang untuk saya identify target unit

  18. Salam,
    Plan nak beli kt area penara or TBR.

    Nama: rodi
    Add: Prt Yusof, Bt Pahat
    Bajet:
    a) penara RM 70k
    b) TBR RM 80k
    Cash in hand: RM 10k

    Kalu ada leh sms 012-6215564 or email rodi_ctrm@yahoo.com

    Looking fwd ur reply soon

    Tq

  19. shukir, saya ada balas email…

    Rodi – TBR ada dalam posting terbaru saya.
    Penara 70k, kalau ada rejeki boleh dapat..

  20. salam..
    saya nak tanya kwsan yg strategik utk di jadikan investmnet?
    dalam area s’ngor..
    puchong or seri kembangan?
    budget: 80k
    cash in hand:20k

  21. salam tuan..

    nama: adam
    alamat: bandar tun hussien onn, cheras

    target area: jln klang lama or kuchai lama
    budget: 90k – 130k
    cash in hand : 20k

    thanks

  22. saya mencari rumah area ampang.. dekat ngan lrt.. condo ke. apartment ke ok.. janji besh..below market.. bajet 160k kebawah…
    sila advise saya..

  23. tuanbri,

    service after winning bid macam mane charge nye?

    maksudnya dealing dgn ruan rumah/renter/occupier until diorang setuju yg rumah ni milik si pemenang bid tu… sebab dengar macam2 bleh jadi kan, tuan rumah degil ke, agresif ke, tak nak kuar, mintak bayaran lah, nego sewa, amek furnishing, rosakkan ke dll…

    ada buat ka service menyetelkan post-winning bid process tu?
    tq

  24. lepas menang Bidding,

    1-collect contract
    2-settlekan loan dan lawyer
    3-jumpa penghuni rumah
    4-kalau kosong, kita estimate berapa kos repair
    5-monitor sampai habis transaksi

  25. saya berminat untuk membeli rumah teres bank lelong di taman bukit kuchai,bandar kinraradan puncak jalil di bawah harga rm160k.Hubungi saya di 012-685 3941 atau 014-649 5244 atau 03-90571150.

  26. Sy berminat utk membeli rumah lelong untuk investment.

    Nama : din
    Alamat : no. 12, jalan puj 6/17,
    taman puncak jalil,
    43300 seri kembangan
    slgr
    target area : Bandar kinrara,seri kembangan,
    puchong, bukit jalil, serdang or
    any nice place to rent asap 🙂
    budget : Below RM80K
    Cash in hand : RM10K

  27. I need Quotation and my details as below:

    Nama:eddy
    Alamat:no 90,jaln LEP 4/6 Taman Leatari putra
    sri kembangan selangaor

    Target areat :Strategic location at selangor,kl & puchong
    Budget :below 100k
    Cash In Hand :25k

    suoaya senang untuk saya identify target unit

  28. Aizam, calling calling je la…
    nak follow. no prob. Buat homework dulu sikit…

  29. Salam,

    Berminat untuk dpt kan arpartment/flat untuk di sewakan kawasan Bangi

  30. Salam Tuanbri,

    Saya berminat nak beli unit di Tiara Beach Resort. masih ada unit for sale or auction ke??

    Hakim
    0122645559

  31. Salam Tuan

    Berminat apt lelong utk investment.
    Nama : Cik Mi
    Alamat : Desa Petaling
    Target area : Pantai Dalam, DP, Bdr Tun Razak dan kawasan sekitar (senang nak monitor). Ng Man Chau ada nak lelong Kondo Rakyat Pantai Dalam 24 Feb.
    Budget : RM80k
    Cash In Hand : RM30k

    First time nak beli lelong, perlu bantuan.

    Terima kasih

  32. adham – saya dah sms.
    eddiela – saya dah email balik
    rashidi – ada dapat email saya ?
    cik mie – email balik kat saya utk further discussion
    hakim – saya ada email awak berkenaan TBR

  33. Salam Tuan Bri,

    Sy first time nak beli rumah lelong tp ini utk duduk pye…sy ada buat research sikit tp klu sy nak dptkan info pasal apa tungggakan rumah tu, sy kena call sape? bank atau blh tepon Ehsan sendiri (under Ehsan & akan bid on 23/02/10)? klu sy nak bid sendiri apa patut sy buat ataupun klu sy pakai ejen berapa sy kena byr? Rumah tu dah 6 kali masuk bid & harga dah murah gile? Area pulau indah..tlg ye dah x byk masa ni.tq

  34. saya berminat nak beli rumah flat di wangsa maju, particularly section 2 (3 rooms).

    ni hani madu ke?

  35. salam tuan..
    sy berminat untuk dpt kan apartment/flat untuk di sewakan
    Alamat : bukit jalil
    Target area : shah alam, bangi, puchong, putrajaya, serdang, puncak jalil, taman equine
    Budget : RM80k
    Cash In Hand : RM10k

  36. salam tuan,

    berminat nak buat investment dlm property…

    alamat : KK, Sabah

    jenis : apartment / flat
    area : pandan indah/cempaka/cahaya
    budget : rm65k below
    cash in hand : below rm15k

  37. Salam, Tunabri sya intrested umah low cost apartment kat hot area… biarlah berpatutan harga… semalam sya dah hampir2 nak bayar deposit booking kat 2agent… sorang snagupo bayor RM1.5k=3K… harga aparmtnet Impina Baiduri Blok A tingkat2… umah basic tapi ade tenant sewa RM550….harga umah RM65K… sya rasa berbaloi kalo pakai 2~3 agent…as long kita dapat tulah matlamat… tapi syang sekali nasib tak sebelah sya.. last minute bila nak bagi deopist booking RM500… tiba2 tuna umah nak tunjuk umha kat adikipar pulakk…… buat hal betui…. sya rasa semalam sya adalah orang yang subgguh tak bernasib baik…tapi sya rasa syukur alhamdullilah ngan apa yang belajar semalam… nie semua satu pengajaran yg baikkk…. sya rasa takde rezeki lah tur… OK Tuanbri insyaallah kalo ada umha nak juat kat Impian Baiduri PJ… share info please….kalo rezeki sya ada… adalah tuuuu….

  38. Harap dapat update list property seperti di bawah. TQ

    Nama: Jaja
    Alamat:Taman Melewar Indah, Gombak Selangor

    Target area : Gombak, Shah Alam, Cyberjaya
    Budget : RM150K
    Cash In Hand :RM20K

  39. salam tuan..

    Saya berminat untuk dpt kan apartment/flat untuk di duduki n xde expernce dlm lelong ni, sgt perlukan nasihat tuan..

    Alamat : kota damansara
    Target area : shah alam, kota damansara, kl
    Budget : RM90k- 160k
    Cash In Hand : 10k

    TQ

  40. salam amin
    cash 10k tu xcukup tuk nak bid umah ur budget…
    pengalaman saya sendiri menang 86k..
    cash yg kluar dlm 17k++

  41. Tuan, umah area melaka ada tak saya tgh carik ni…sebab kat sini agen mahal sgt………..

    saya nak area melaka tgh….nak beli cash….tp bawah 100k

  42. Minta nasihat.. value apartment RM150k-175k(kalu ade renovation), tp harga rezab lelong RM160k… berapa boleh bid paling tinggi?… apa lagi kos2 yg perlu diambil kira dalam menentukan harga sebenar sebelum nk siapkan bajet utk bidding..

  43. tgk ada subsale harga rm150 ?
    better beli subsale kalau ada.

    mungkin yg lelong tu size lain. takkan lelong lagi tinggi daripada MV ?

    Target 10% kurang drpd MV

  44. salam…saya berminat nak beli rumah lelong tapi saya takut nanti loan saya tak lulus.saya kena cek dgn bank dulu ke?
    nama:adina
    alamat:pandan jaya
    target area:gombak/ampang
    budget:100k
    cash in hand:10k

  45. saya dah cek ngan bank depa kata pasal record bayaran sebelum ni tak cantik.saya dah settle habis dah utang saya…tu yg dok takut nak beli umah silap2 takut lulus…

  46. Salam tuan bri,

    Nama: Ahmad
    Tempat tinggal: Bdr Tasik Selatan
    Target Area: 1. Tasik Heights Bdr Tasik Selatan <100k 2. Lestari/Cemara Bdr Sri Permaisuri +/- 100 to 115k 3. Bayu Tasik < 130k (maintenance outs. <10k) prefer high floor 4. Any unit at ukay perdana (raya, melor, baiduri, kayangan) <85k 5. Any unit @ Tmn Sepakat Indah 2 kajang < 100k 6. Low Cost Teratak Muhibbah <55k 7. Sentul Area 8. TBR studio unit < 50k 9. Wangsa Maju

    Cash in hand: 60k

  47. nak beli rumah flat untuk persinggahan kerna anak ank belajar katg sana. Either shah alam area or subang area or yang dekat uitm .Lelong below 50000.

  48. Tuanbri..berapa jumlah sebenarnya yang kita kena ada untuk dapatkan rumah lelong bawah RM 100 000..Rumah lelong dalam RM 80 000..maksud saya cash hand yang kena ada sebenarnya..?

  49. Tuanbri, saya jumpa dgn Pie2020 isnin baru ni. Dia recommend ambil ur service. Saya interested utk buat investment rumah lelong dlama tahun ini. Boleh bagi e-mail address? Supaya kita boleh communicate? TQ

  50. Tuanbri, selalulya berapa range utk “Non refundable retainer fee”?

  51. Salam Tuanbri,saya berminat utk beli rumah low cost kat hot area. Minta advice drp SS. TQ.

  52. ahmad – saya dah reply email
    mala – check email
    kapt-farizan – bawah RM100k, perlu ada rm10k…utk semua kos sekali….

  53. Salam boss..sya berminat utk beli rumah lelong di kawasan taman desa (teratak muhibbah) atau pantai dalam (PPR pantai permai / taman bukit angkasa) atau bandar sri tasik permaisuri (sri penara). Budget RM85k n below..Cash in hand RM20k. Pohon war-warkan jk ada.

  54. Nama:Myra
    Alamat:Taman Maluri, KL

    Target area :DSTH @ Gombak, Pandan Indah, Pandan Jaya / Selayang
    Budget :100k-190k

  55. salam…

    tuan, sy bru mula bkerja. gaji rm2k. umur 25thun.klau bleh dptkn low cost gov utk wrga bpndptn rm2.5k ke bwh pun orait…perlukan bntuan tuan utk nasihat…

    Nama: muhamad bin zainudin
    Alamat: kajang

    Target area :area skitar uia, gombak…. sri gombak, tmn samudra, tmn melati, tmn melawati, etc…(landed)
    Budget :rm150k
    Cash In Hand :rm15k

    emel tuan bri@satusolution.com?

  56. saya berminat nak beli umah lelong di sri penara cheras..

    apakah kelayakan untuk membeli rumah tersebut..
    ada org cakap kena daftar ngan DBKL la, gaji tak leh lebih rm1500 la..

    saya sangat berminat nak memeliki umah di penara

    apa yang patut saya buat, bagaimana prosesnya

    cash in hand : rm20k

  57. salam..saya berminat beli rumah di apartment abdullah hukum.ada ke unit untuk dijual @ dilelong?

  58. tuan..
    apa preparation sblm bidding..?
    boleh bagi harga service yg tuan sediakan?
    minat ngan apartment kat Penara, Cheras..
    estimate budjet utk full package bg rumah kat situ, berapa harga yg tuan charge..

  59. salam…saya berminat nak beli rumah lelong tapi saya masih kurang arif banyak benda..
    nama:Dorries
    alamat:Sg Buloh
    target area:Sg Buloh, seksyen 7 shah alam
    budget:80-100k
    cash in hand:10k

  60. Salam…saya berminat dgn rumah lelongan awam. Saya ingin tahu apakah kos yang terlibat kalau saya mahukan bantuan TuanBri utk membida sehingga berjaya? Segala research mengenai unit rumah termasuk pembaikan pulih saya lakukan sendiri, cuma membida sahaja..?

  61. sir,
    i ade bli umah lelong…
    loan n laywer sume da settle
    surt dr bank surh byr bln2 t pun da smpai
    tp tuan umah msih xmau kuar lg dr umah t…?
    dgn sape i plu refer?tq

  62. Dorries-Seksyen 7 atas rm100k
    Shahriz – membida sampai berjaya? tiada guarantee.kita boleh cuba. lelong merupakan satu prosesw yang telus.
    usna – refer pada lawyer
    Bobbysan -saya dah email
    mas-saya dah email

  63. salam tuan,

    Berminat prop. lelong utk stay/investment.
    Nama : fadzrah
    Alamat : Putrajaya
    Target area : Bangi, Sg. Merab, Desa Pinggiran Puta,
    Budget : RM150k
    Cash In Hand : RM15k

    Email me, TQ

  64. Salam,

    Saya berminat membida rumah lelong atau beli rumah teres 1 atau 2 tingkat sekitar shah alam. Budget 250K.

  65. harap dpt email saya segala prosedur dan maklumat berkaitan servis tn.bri.. TQ .

  66. saya bercadang beli rumah lelong. klu blacklist boleh ke. klu beli tunai lak macam mane. tlg en beri saya info.klu nak beli rumah lelong dalam 60k brapa dalam tangan kene ada.tima kasih

  67. elok juga sy jmpa website tuanbri ni, manala tahu blh kongsi pglman tntg bid mebida ni. klu ade lah umah nak jual @ lelong area jln klang lama yg diatas kemampuan sy blh le sy merisik2 tuanbri. ye.

  68. tuanbri,saya ikut blog group satusolution ni agk lama gak dari thn lps lagi..byk betol dpt ilmu..lgpun mmg rezki blum diizinkan lagi ms tu.sekarang ni saya betol2 nk cuba dlm pelaburan hartanah.mohon tunjuk ajar sebagai permulaan org baru.menunggu biler kelas hartanah dr 1solution nk buat lagi.

    nama : suhana
    alamat : kB
    budget : 80-100k (apartment/kondo)
    cash in hand : 20k

  69. Masih mencari ..tak dapat2 lagi.
    Sri Penara @ kawasan berdekatan dengan penara untuk di lelong

    Bandar Sri Permaisuri,

    Cheras

    saya bekerja di Menara olympia, jln raja chulan.. ingin menetap di bandar sri permaisuri

    Nama : ahmad
    budget : 65k – 70k
    Cash in hand : 20k

    kalau ada infom saya

  70. Tuan,
    Saya nak beli rumah anggaran harga below 100k.
    Jenis rumah Apartment.
    Area:Pandan Indah,Tasek Permaisuri atau Ampang yang berdekatan dgn LRT station

    Kalau Blh Ujung Bln Ni…

  71. tolong emelkan saya list rumah kawasan shah alam dan subang jaya. budget Rm 270,000. cash in hand RM 50,000.

  72. Salam,

    Saya berminat nak beli apartment percutian di Port Dickson seperti di Tiara Beach Resort? Ada tak sesiapa nak jual?

  73. Salam tuanbri,

    Saya berminat nak beli rumah di Apt Abdullah hukum atau Putra ria.

    Budget:120 K
    In hand :10 k

    Kalau ada mohon war2 kan.

  74. saya berminat dengan rumah seksyen 7,9,13 shah alam
    budget 160000
    in hand 20k

  75. Salam.mencari rumah teres or appartment.target area.ampang.cheras.pandan.sri kembangan dan kawasan yang mudah ke kllcc..bajet 200k.cash in hand 20k.

  76. Saya mencari rumah semi D lelong area puchong. ada tmmpt yang tuansabri boleh rekomenkan?

  77. Salam Tuanbri.
    Sy berminat nak sertai seminar hartanah area kl. Ingin ceburi bidang ini dgn serious dan plan nak beli rumah kos rendah utk initial investment. Dlm dok google, terbaca blog ini so sy hold plan beli tu atas faktor nak cari ilmu dulu. Bleh bagi info psl next seminar di kl serta kos yg dikenakan? Tqvm

    • Malam ini di Shah Alam ,
      Lusa di Johor.

      Nak join ke ?

  78. Boleh tahu no. Telefon tuan. Ayah saya berminat pasal tanah Dan nk hubungi tuan.
    adakh alamat off tuan di johor.

  79. Assalamualaikum tn bri saya tlh beli rmh lelong pemajunya talam yg telah bankrap dn satu syarikat tlh ambik alih.apabila saya nk buat pecahn geran dari berkolompok ke individu syarikat tersebut tlh meminta bayaran yang tinggi untuk proses tersebut
    jika saya nk buat sendiri bagaimana prosesnya Blh ke tuan beri maklumat langkah-langkah yg perlu saya buat terima kasih.
    Minta tuan emailkn.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.