Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Tag: Aduan Rakyat

Aduan Rakyat (9) Beli Rumah

Tuanbri.com banyak mendapat soalan soalan berbentuk masalah individu yang ingin diselesaikan secara CEPAT dan TEPAT.

Ingin saya maklumkan di sini ,
saya tidak menjalankan apa apa perniagaan Perundingan Penyelesaian Hutang.

Saya hanya membantu apa yang saya rasa boleh bantu.

Oleh itu, cuba hormati masa saya.

Terdapat beberapa orang yang menelefon saya atau menghantar SMS di waktu semua orang tengah tidur.

“Patutlah anda berada dalam MASALAH sekarang ni.
Anda kurang belajar (atau kurang diajar) ? ”
bisik dalam hati kecil saya

Ini adalah antara banyak email yang saya terima, saya utarakan di sini untuk kita bincang apa kemungkinan solusi yang terbaik untuk mereka.

Email ini berbunyi :

“Saya nak tanya soalan2 ni kat tuan. Harap tuan boleh bagi sedikit panduan..

1) Jika saya mempunyai hutang kad kredit 40K dan memiliki rumah yg boleh refinance (tapi baru bayar dalam 3 tahun) di __________.

Patut ke saya refinance rumah saya untuk dapatkan cash utk byr hutang saya?

2) Saya juga memiliki rumah di ___________ yg harganya mungkin tak berapa naik tp setelah saya bayar selama 5 tahun lebih saya dapati yg loan rumah saya berkurangan amat sedikit.

Loan asal 142K, lepas bayar 5 tahun loan dlam 138K wpun saya tak pernah miss bayar. Saya risau nanti lepas 20 tahun jumlah loan masih tak berkurangan.

Adakah saya patut refinance ke loan islamik untuk pastikan rumah ni akan habis bayar?

3) Saya juga merancang untuk berpindah dari __________ memandangkan saya dan suami bekerja di KL. Di samping tu kami juga mencari kawasan yg lebih sesuai utk menyekolahkan anak kami.

Memandangkan kami telah mempunyai rumah sebelum ini, untuk membeli rumah ketiga memerlukan 30% down payment. Tapi duit kami masih belum mencukupi.

Adakah kami patut beli rumah lain di kawasan KL atau menyewa?
Atau menjual salah satu rumah?
Kami juga berminat untuk tinggal di kawasan _________.

Harap tuan dapat beri serba sedikit panduan.

Terima kasih”

Apa pandangan Tuan/Puan yang BIJAKsana ?

3 Tips atau Panduan Membeli Rumah 2012

Ramai yang berminat untuk mengetahui cara cara untuk membeli rumah yang sepatutnya.

Benda ini mudah tetapi tidak diketahui ramai.

Yang paling penting sekali ….

sebelum cari rumah mana yang kita kehendaki ialah….

1. Ukur Baju di Badan Sendiri.
– sebelum kita sendiri mencari rumah idaman, kita akan membeli rumah tersebut dengan Pembiayaan Bank. Betul tak ?

Tidak ramai orang di luar sana yang mampu untuk membeli rumah idaman secara TUnai (beli cash!)

Jadi bagaimana nak tahu berapa besar saiz baju kita ?

– pergi mana mana branch Bank yang kita rasa selesa untuk berurusan.
– bagitau dia yang kita nak check ‘Availability’ kita untuk buat pembiayaan Perumahan.
– Pegawai bank tersebut akan mula tanya soalan soalan yang berkaitan.
– Kita akan bagi dia semua info yang berkaitan supoaya beliau dapat memasukkan info tersebut dalam pengiraan
– Kemampuan kita untuk membuat pembiayaan (Islamik) atau pinjaman (Konvesional) akan dikira secara kasar.
– ini berdasarkan Debt Servicec Ratio (DSR) yang ditentukan oleh bank itu. Lain bank lain DSR Ratio yang dibenarkan.

2. Berdasarkan kemampuan kita, barulah kita boleh cari rumah yang harganya dalam kemampuan kita.
– Harga rumah tersebut.
– berbalik kepada kemampuan kita untuk membuat pembiayaan perumahan atau pinjaman perumahan.

3. Pilih mana mana rumah yang kita berminat ..
Kawasan tertentu seperti dekat dengan tempat kerja, dekat dengan mak bapak, dekat dengan surau, dekat dengan masjid, dekat dengan TESCO, dekat dengan CARREFOUR, dekat dengan GIANT, dekat dengan sekolah

Jangan mengambil mudah dalam membeli rumah.
Dapatkan panduan membeli rumah dengan lengkap atau sekurang kurangnya ada ilmu.
Nanti bila kena tipu, jangan salahkan orang lain.
Salahkan diri sendiri dulu.Bagaimana anda ingin mengkomitkan diri anda dengan bank selama 30 tahun ?

Yang benar,

Tuanbri,
Perunding Hartanah
Real Estate Division,
Satu Solution Corporate Services
Cheras.

Panduan Membeli rumah

Tips Membeli rumah

Aduan Rakyat (8) – Beli Rumah Lelong ada Owner Lama

Saya di Tuanbri.com merupakan seorang perunding hartanah Rumah Lelong.

Nak kata pakar, masih jauh lagi.
Ada la pengalaman dan ilmu sikit, masih lagi dalam proses pembelajaran.

Baru baru ini saya terima satu email daripada Pembaca Setia Tuanbri.com.
Risau saya setelah membaca email tersebut.

Email beliau seperti di bawah :

“Assalamualaikum WBT pada tuanbri.

Terlebih dahulu saya kenalkan nama saya ___________________________.

Sekarang menetap di ___________________ dan bekerja di Bukit ______________.

Saya mempunyai satu masalah berkaitan rumah lelong yang telah dimenangi pada bulan Februari yang lalu.(rumah ini dibeli tanpa menggunakan khidmat Tuanbri)

Masalahnya bermula apabila tuan rumah enggan keluar dari rumah yang diduduki sehingga sekarang.
pada pemulaan saya tidak pernah mengambil tindakan sehinggalah bulan 6 lalu apabila saya ke rumah tersebut untuk berjumpa dengan tuan rumah namun tidak berhasil. Hanya dapat no telefon dari anaknya…telefon nmun xpernah berbalas, setiap kalu pegi rumah mmg owner xpanh ada, tp org ada dlm rumah, da hantar surat jgk untuk peringatan tp masih tiada maklum balas.

Saya hubungi tuan memandangkan pada bulan 10 ni da ada org yg nak masuk untuk menyewa. So bagaimana caranya yang mungkin tuan boleh suggestkan ataupun pihak tuan mempunyai khidmat untuk menyelesaikan masalah ini. TQ:)”

Mungkin pembaca pembaca setia Tuanbri yang lain boleh bagi suggestion atau pendapat ?

pakar internet dan pakar rumah lelong

Aduan Rakyat (7)-Penyewa Kurang Ajar

Dalam mengejar Pendapatan Pasif (PP), kita akan menempuh pelbagai rintangan. Ini bukan skim cepat kaya, atau skim MLM (seperti yang banyak dibongkarkan oleh Aidid Muadid) atau Skim Cari Kaki.

Bagaimana kita mahu menjana Pendapatan Pasif (PP) ini bergantung kepada kebijaksanaan dan kekuatan mental kita dalam mengharungi cabaran.

Salah satu cabaran adalah Penyewa. Ye betul! Penyewa anda adalah cabaran anda. Ramai yang bertanya kepada saya, bagaimana nak cari penyewa yang tak bagi masalah lansung. Saya akan lancarkan e-book ‘Rahsia Penyewa Setia’ tak lama lagi. Sesiapa yang mampu berkata “Penyewa saya semuanya tak ada masalah.” Saya boleh katakan dia menipu.


Masalah itu kita boleh kategorikan sebagai kecil atau besar.

Kecil = Lambat bayar sewa, tetapi still bayar sewa.

Besar = Lambat bayar dan kemudiannya tak bayar lansung. atau sewa dah start lewat sebulan.

Ada satu kes. Tuan Rumah ialah Rosli (bukan nama sebenar) mempunyai beberapa hartanah di Kuala Lumpur dan Sekitarnya. yang memberi masalah pada Rosli ni sekarang ialah satu rumah sewa di Kuantan.

Penyewa merupakan pengusaha restoran atau kedai makan di Kuantan. Makcik A (bukan nama sebenar) yang menyewanya. Pada mulanya dia berurusan dengan Abang Ipar Rosli, Rahmat memandangkan Kuantan dan Kuala Lumpur agak jauh…(160km..agaknya).

Makcik A sudah mula buat hal. Lambat bayar sewa. Kemudiannya bergaduh pula dengan Rahmat. Berdasarkan cerita si Rosli ni, Makcik A ni banyak songeh. Ini tak betul, itu tak betul.

Kemudiannya dia mengugut nak keluar rumah.

O, Rosli bersetuju. Sehingga 2 bulan lebih, Makcik A masih lagi menginap di Rumah Tersebut. Rahmat idak lagi sanggup berhadapan dengan Makcik A. Segala urusan kini diuruskan terus oleh Rosli. Notis sebulan sudah diberi kepada makcik A. Anak makcik A, Siti (bukan nama sebenar) pula masuk campur. “Kenapa pula nak halau kami?” , “Kami bayar sewa” lagaknya.

Rosli dah mula pening kepala. Bila check dengan TNB, bil dah tak berbayar selama 5 bulan. Wow!, TNB masih belum nak potong lagi. Rosli dah travel KL-Kuantan macam setiap minggu pula nak settlekan isu ni. Bila check balik, tiada Perjanjian Sewa ditandatangani semasa Makcik A mula menyewa (salah Rahmat!).

Apa yang patut Rosli buat ?

a) halau Makcik tu. Apa cara nak halau ?
b) bagi notis lagi.
c) bayar makcik tu sebagai gantirugi terpaksa keluar daripada rumah tersebut.
d) kekalkan Makcik A sebagai penyewa. Buat peraturan baru ?

Penyewa bunuh Tuan Rumah

Lokasi : Kota Warisan
Tarikh :28.12.2010
Masa : 1.30 pm

Watak Utama :

1. En. AA (Tuan Rumah)
2. En. KJ (Penyewa)

Kisah ini bermula apabila AA mula mengiklankan rumah nya untuk disewa dan KJ pun menunjukkan minatnya terhadap rumah sewa tersebut.

dipendekkan cerita, KJ pun bersetuju untuk menyewa rumah tersebut dan telah membayar Deposit 3 bulan sewa campur Kos Perjanjian sewa campur Sewa bulan Januari 2011.

Telah dituliskan di Iklan sewa rumah tersebut bahawa sewa 1 bulan ini akan dijadikan sebagai booking fee yang tidak akan dipulangkan sekiranya berlaku pembatalan dan sebagainya.

Apabila malam menjelma, En KJ menghubungi En AA dan menyatakan hasrat untuk berjumpa. Beliau memberitahu hasratnya untuk membatalkan penyewaan rumah tersebut.

AA pun berjumpa KJ dan memulangkan deposit 3 bulan dan Kos Perjanjian Sewa sahaja.
Sewa bulan Januari 2011 (Dijadikan sebagai booking fee, maka tidak dipulangkan)

Ending : ” KJ pun naik angin dan mengugut AA untuk membunuhnya.”

SMS terakhir daripada KJ berbunyi “kita orang islam. aku tak halalkan apa yang kau ambil daripada aku.”

KJ masih lagi tidak berpuashati. tak sampai 1 hari je, takkan lah burn booking fee tersebut ?

Apa hak AA untuk mengambil deposit tersebut ?

Apa hak KJ pula untuk menuntut deposit tersebut sedangkan beliau sepatutnya sedar itu ialah non refundable booking fee ?

Ini belum lagi kes menang rumah lelong tapi ada penyewa (degil nak keluar)

(Cerita ini telah diolah supaya tidak menyinggung mana mana pihak)
dipetik daripada laman blog A)
*saya tidak mahu meletakkan link atau nama penulis blog kerana tidak menyebelahi mana mana pihak. Kang tak pasal pasal aku terheret sama)

Aduan Rakyat Part 1

Aku selalu terima panggilan telefon daripada orang yang aku tak pernah kenal.

Selalunya bertanyakan pendapat ataupun jawapan kepada masalah mereka. Ramai yang menggunakan agen lelong atau agen hartanah lain tetapi apabila ada masalah barulah nak minta tolong Satu Solution (tuanbri, machafaris atau pie). Bukan mengungkit, tapi kenapa tak pergi balik kepada agen itu? Sebab mereka dah lepas tangan….aku tak kisah lah..jangan tak telefonaku kalau ada masalah. Aku tak kisah nak tolong orang. Apa yang aku boleh tolong, aku tolong. One thing yang aku perasan is orang kita tak berapa pandai dalam hal berkaitan hartanah.

Kes :

Pemanggil (P) : “Adik saya dah beli rumah”

aku terus sampuk……Tuanbri (TB) : “dia dah sign S&P ke belum ?”

P : “dah. Masa nak beli tu, agen TAK bagi tengok rumah, dengan alasan kalau dah beli baru boleh tengok keadaan dlm rumah tu.

TB : ” ada jugak agen yang camni. Apa yang dia dah sign dan bayar ?”

P : “dia lansung tak ada bayar deposit. Tapi Letter of Offer dan S&P dah sign, sign pun agen tu bawak kat KFC je. Lepas tu harga jual dalam LO berbeza pulak dengan yang dalam S&P. Macam ada kesan padam dalam S&P tu.”

TB : “Lepas sign tu, ada ke pergi tengok rumah tu ?”

P : ” Ada. Rumah tu memang teruk. Hancur. Nak kena repair banyak. Sebab tu lepas bila tengok keadaan rumah macam tu, baru adik saya bagitau saya. Dia rasa menyesal beli rumah senyap-senyap je.”

TB : “Sementara bank belum disburse duit loan lagi, better bawak kes ni ke Tribunal Pengguna.”

P :  “tak boleh ke kalau kita nak cancel S&P tu? Buat tak tahu je la since kita takde bayar apa-apa deposit pun dengan agen tu”

TB : “memang tak ada bayar apa-apa, tapi loan dan approved. Tunggu bank disburse duit je kepada owner lama.”

P : “Ada ajen lain offer kat dia rumah lain yang lagi cantik dan elok, lebih murah daripada yang dia dah “beli” ni”

(saya tekan kan perkataan beli , sebab dia dah sign S&P)

P : ” Apa pendapat Tuanbri ? ”

TB : “nanti saya tanya pendapat pembaca blog tuanbri.com”

(dalam hati, ada jugak yg power legal matters, eg. RohaniahNoor, Junny, Nurul, Azizu)

Pada pendapat kamu,

1. apa cara untuk membatalkan pembelian tersebut ?

2. Bolehkah gantirugi/pampasan dituntut daripada agen tersebut (Agen ni dlm agensi hartanah yang berdaftar)

3. Apakah “masa bertenang” yang applicable dalam Akta Jualan Lansung boleh digunapakai?

(dua hari yang berlainan, baju yang sama?)-Machafaris

>