Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Tag: beli rumah lelong

RPGT CKHT 2014 – Apa Kesannya ?

Bajet 2014 yang dibentangkan oleh PM kita baru baru ini menyentuh RPGT CKHT 2014 yang dijangka memberi kesan kepada pelabur hartanah khususnya. Perkara ini telah dijangka oleh ramai pelabur-pelabur tegar hartanah sebelum pembentangan Bajet 2014.

 

Apa Itu RPGT ?

RPGT – Real Property Gain Tax. Dalam bahasa melayu, Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).

 

Apa Itu CKHT ?

Cukai Keuntungan Harta Tanah ialah cukai yang WAJIB dibayar apabila kita buat untung.
Macammana kita boleh untung? Pastilah selepas kita menjual harta tanah kita.

 

Hasil adalah kata lain untuk UNTUNG. Bagaimana pula sekiranya kita jual harta tanah tetapi rugi?

Jelas sekali apabila kita rugi, tiada cukai dikenakan. Sama sahaja seperti kita berniaga. Kalau rugi, tak ada cukai.

Kalau untung/ada hasil, kena bayar cukai.

 

Bagaimana kiraan CKHT ?

Kiraan Mudah

  1. Harga JUAL (RM_________) – Harga BELI (RM_________) = Hasil/Rugi
  2. Hasil x __% = RM________  Ini adalah berdasarkan tempoh pegangan harta tanah tersebut.

 

Jadual CKHT untuk tahun 2014

CKHT 2014

CKHT 2014

 

Bila tarikh pegangan harta tanah akan diambil kira ?

Adakah tarikh :

  1. Tarikh SPA (Perjanjian JualBeli) ditandatangani ?
  2. Tarikh SPA dimatikan stem hasil ?
  3. Tarikh Pemilikan Kosong ?

Saya buka soalan ini untuk perbincangan. Sila Komen Di Bawah.

 

Apa kesan CKHT 2014 kepada harga hartanah di Malaysia ?

Kalau tanya pendapat saya, harga hartanah di Malaysia akan meningkat juga, tidak akan terjejas teruk dengan peningkatan CKHT dalam tahun 2014. Tetapi ianya akan membuatkan pelabur pelabur hartanah yang baru menceburkan diri dalam pelaburan hartanah akan mula mengkaji dan menyusun strategi yang berlainan. Kemungkinan exit plan yang telah dirancang sebelum ini terpaksa ditukar.

Namun, untuk ianya menyebabkan harga RUMAH turun? Tidak sama sekali.

 

Apa lagi kesan yang ketara akibat pengumuman Bajet 2014 ke atas anda?

 

 

p.s.: Seminar “Otai Rumah Lelong” pada 10 November 2014 di Dewan Jihad Ilmu, Cheras.

p.s.s.: Tempat adalah terhad.

p.s.s.s.: Daftar? KLIK sini –>> www.OtaiRumahLelong.com

Seminar Otai Rumah Lelong satu fenomena di Hartanah Malaysia

Rumah lelong kian mendapat tempat di hati mereka yang ingin mendapatkan hartanah di Malaysia. Ramai yang sedar akan peluang untuk membeli rumah lelong semakin menjadi jadi seolah olah satu fenomena melanda Malaysia.

Mana taknya! Dengan ramai yang berhenti kerja untuk menjadi ejen rumah lelong kepada mereka yang melancarkan ebook rumah lelong seperti Sifu Pie2020 yang sering mendapat perhatian ketika sesi lelongan rumah lelong.

Ebook yang dilancarkan terus mendapat perhatian mereka yang mencari cari bahan untuk membeli rumah di lelongan awam. Maka ebook Sifu Rumah Lelong diberi, dan telah pun dilancarkan pada hujung bulan September 2013.

 

Jika anda berminat untuk membeli Ebook, Klik SINI –>> Sifu Rumah Lelong

 

Otai Rumah Lelong (ORL) pula akan mengadakan satu seminar :

pada 10 November 2013 bertempat di Dewan Jihad Ilmu, Satu Solution Corp, Cheras.

Seminar ORL ini telahpun ditunda sebanyak 2 kali atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan.

Insyaallah kali ini Seminar ORL akan dilansungkan dengan jayanya.

 

Kenapa Rumah Lelong ?

-Terus terpahat dalam kepala kita bahawasanya rumah lelong adalah lebih rendah harganya berbanding dengan harga pasaran.

-Rumah telah pun siap, bukan masih dalam pembinaan.

-Rumah kita boleh jangka apa yang akan berlaku, dalam kebanyakan kes.

dan banyak lagi….(Anda boleh tambah dalam komen di bawah….)

Rumah lelong shah alam

Rumah Lelong menjadi satu fenomena di Malaysia pada waktu ini kerana ramai yang telah sedar akan peluang yang menanti di dewan lelongan. Rumah yang dahulunya tidak laku dan kerap dilelong berulang kali, laku sepanas pisang goreng.

Kewujudan fenomena ini adalah disebabkan kenaikan harga hartanah yang tidak terkawal dan semakin mahal. Ramai rakyat Malaysia yang mengeluh akibat ketidakmampuan untuk memiliki hartanah pada masa ini.

Solusi? = Rumah Lelong?

TETAPI perlu saya bagi amaran terlebih dahulu! Jangan beli rumah yang dilelong jika anda tiada ilmu membeli rumah lelong. Memang anda mencari nahas sebenarnya. Banyak perkara yang anda perlu tahu sebelum anda membeli rumah di lelongan awam/mahkamah atau menceburkan diri dalam arena hartanah lelong ini. Banyak pembeli yang menyesal di kemudian hari setelah membeli rumah yang dilelong tanpa ada ilmu sekurang kurangnya panduan. Ambil sahaja contoh video Tuan Rumah yang telah dilelong di Pulau Pinang yang mejadi VIRAL di facebook dan youtube.

Rumah Lelong

Itu yang menjurus kepada khidmat ORL Satu Solution Corporate Services yang merupakan “Pioneer” dalam menawarkan khidmat beli rumah lelong dari a-z. Klien pada waktu itu kebanyakannya mereka yang berada di Malaysia namun ada juga yang berada di Jepun, Afrika, Abu Dhabi, Rusia dan beberapa negara lain lagi. Kepercayaan mereka terhadap Satu Solution amatlah saya berterima kasih.

 

Saya sering bertanya kepada mereka yang ingin menceburkan diri dalam hartanah lelong, apakah bayaran yang anda bayar untuk ebook Sifu rumah lelong atau seminar Otai rumah lelong mahal berbanding dengan kesilapan yang bakal anda lakukan jika anda tersilap langkah?

 

Dalam blog saya ini, sudah saya ceritakan pelbagai masalah yang telah saya harungi dalam arena hartanah lelong di Malaysia ini. Dari menang bida rumah yang lengkap dengan perabot, owner rumah tidak mahu keluar daripada rumah sehinggalah terjumpa bingkai pistol dalam mangkuk tandas.

 

Semua ini saya akan cuba huraikan dalam Seminar Otai Rumah Lelong (ORL) yang akan diadakan pada 10 November 2013 (AHAD), bertempat di Dewan Jihad Ilmu, Cheras, Kuala Lumpur.

 

Bagaimana untuk mendaftar Otai Rumah Lelong? –>> Klik SINI

 

Pembida Lelong

Semuanya di Seminar OTAI Rumah Lelong!

Rahsia Rumah Lelong di Malaysia

Ramai yang tidak sedar sebenarnya bahaya beli rumah lelong jika anda TIDAK TAHU rahsia rumah lelong di Malaysia. Banyak yang saya jumpa terlibat dengan rumah lelong secara aktif pasti sudah memahami rahsia rumah lelong sebelum mereka menceburkan diri dalam bidang rumah lelong ini. Itu yang aktif, tetapi bagaimana pula yang baru nak berjinak jinak dalam pelaburan hartanah rumah lelong ini ? Jangankan rahsia, lubang besar dan lubang kecik rumah lelong pun belum tentu dia tahu. “Main serkap jarang je” ujar seorang pelanggan Satu Solution (Syarikat Bumiputera Pertama yang menawarkan khidmat beli rumah lelong dari A-Z). Bermaksud ramia yang main redah je apabila membeli rumah lelong di Malaysia.

 

Apakah yang dimaksudkan dengan Rahsia Rumah Lelong Di Malaysia? Betul ke ada RAHSIA atau ini hanya gimik sahaja? oklah, baik saya berterus terang sahaja lah dengan pembaca blog Tuanbri.Com. Saya mengaku ini bukanlah Rahsia Rumah Lelong bagi saya, sebab saya dah tahu. Tapi kalau anda tak tahu, bukankah itu masih lagi menjadi RAHSIA? Betul tak ? (macam nampak anda mengangguk-anggukkan kepala)

 

Antara yang selalu di lelong

Antara yang selalu di lelong

Sebelum ini, saya telah bercadang untuk mengadakan Seminar Otai Rumah Lelong di Dewan Mini Satu Solution yang bertempat di Bandar Sri Permaisuri, Cheras. Bagaimanapun Allah Maha Mengetahui. Seminar tersebut telah tertangguh beberapa kali. Dah ramai yang daftar tetapi terpaksa dibatalkan di saat akhir. Kali kedua pun jadi begitu juga. Pihak Satu Solution terpaksa memulangkan wang pendaftaran kembali kepada para peserta yang telah mendaftar. Dalam Seminar Otai Rumah Lelong, saya nak kongsikan Rahsia Rumah Lelong di Malaysia dengan para peserta. Saya juga telah wujudkan satu Team Rumah Lelong yang bersedia membantu peserta dalam pembelian rumah lelong. InsyaAllah Otai Rumah Lelong akan kembali selepas bulan Syawal nanti…..tunggukan kemunculannya!

 

Rahsia Rumah Lelong ini bakal saya himpunkan dalam satu Ebook (eletronic book/Buku Eletronik) yang akan dipasarkan oleh Satu Solution Corp dalam separuh kedua tahun 2013. Banyak perkara yang akan dikongsikan dalam ebook tersebut. Rahsia Rumah Lelong di Malaysia juga bakal merungkap pelbagai mitos mengenai rumah lelong terutamanya di kalangan orang-orang melayu. Saya amat berharap ebook Rahsia Rumah Lelong ini akan mengubah persepsi orang ramai terhadap industri pelaburan rumah lelong di Malaysia.

 

Ebook (RAHSIA) Rumah Lelong di Malaysia ini juga akan disertakan dengan gambar-gambar rumah lelong yang belum pernah disiarkan di mana mana kecuali beberapa gambar sahaja yang pernah dikongsikan di blog Tuanbri dan yang berkait. Saya juga akan turut berkongsi dengan pembaca kisah-kisah rumah lelong yang belum pernah saya kongsikan di blog ini. Ada banyak cerita dan rahsia rumah lelong yang tidak saya kongsikan sebelum ini atas sebab sebab tertentu. Goyang pun ada, seram pun ada.

 

Isu-isu rumah lelong yang akan dibongkarkan dalam Rahsia Rumah Lelong Di Malaysia seperti isu Tuan Rumah lama berkeras untuk tidak keluar daripada rumah yang telah dijual melalui proses lelongan, kes Penyewa Gantung Diri dalam Rumah yang dibeli lelong, Isu Beli Rumah Percuma Pisau Pemotong Sayur, kes Pemilik Lama tuntut wang Renovate Rumah dan macam-macam lagi. Pening kepala saya kalau saya tak kongsi semua ini dalam Rahsia Rumah Lelong Di Malaysia.

 

Apa lagi ISU yang sering ditimbulkan apabila anda terlibat dengan rumah lelong? Mungkin pembaca boleh tinggalkan komen anda di bawah ini supaya saya dapat (kalau sempat) untuk menjawab isu anda dalam RRL.

 

Rumah Lelong Kuala Lumpur.

Rumah Lelong Selangor.

Rumah Lelong Shah Alam.

Rumah Lelong Damansara.

Rumah Lelong Puchong.

 

Masih ingin beli rumah lelong 2012 walaupun harga rumah lelong Mahal?

Anda masih ingin membeli rumah lelong walaupun harga rumah semakin meningkat?
 

kebelakangan ini semakin ramai yang berminat untuk melihat potensi membeli rumah lelong. Untuk beli rumah lelong, semakin banyak cara yang mudah diperolehi.

 

Dulu-dulu, saya sering ke http://prop-auction.1k.com.my/ sebab FREE..kedekut sikit.

Nak kaya CEPAT beli rumah LELONG tapi tak nak lansung keluar duit.

Lama kelamaan mulalah melihat laman laman web Pelelong Hartanah pula seperti :

1) http://www.ngchanmau.com/
2) http://www.ehsanauctioneers.com/
3) http://www.auctions.com.my/
4) http://www.tancorp.com.my/
5) http://www.leongauctioneer.com/
6) http://www.jtraj.com/

semua yang ini kena pergi tengok satu satu….sebab pelelong cuma akan iklankan hartanah yang mereka lelong sahaja. Itupun ikut bank mana yang lelong. Nak kasi upgrade sikit, mulalah kenal dengan http://www.auctiondata.com.my/ tapi laman web ni berBAYAR.

Aku pun mula belajar keluar duit sikit untuk dapat INFO yang LEBIH. Ini adlaah contoh interface laman web auctiondata.

auctiondata

rumah bank lelong

Sekarang ni dah banyak pula laman web senarai rumah lelong yang seperti Auctiondata tu.
Macam cendawan yang tumbuh selepas hujan. Nanti aku akan listkan laman web semua tu.

Ni pula boss Auctiondata, Mr Gary yang peramah.

Nak beli rumah lelong, nak beli rumah lelong…(macam dalam cerita P.Ramlee daaa)

jom join beli rumah lelong Bank CIMB. RHB pun selalu ada buat Mega Auction. Yang dah jarang sekarang ialah Bank Standard Chartered. Mungkin ramai yang beli rumah lelong dari mereka dulu. So sekarang ni stok dah nak habis. Boleh ke macam tu ?

Kesian pula kepada tuan rumah yang kena lelong tu. Apa akan jadi pada mereka pula?

3 Tips atau Panduan Membeli Rumah 2012

Ramai yang berminat untuk mengetahui cara cara untuk membeli rumah yang sepatutnya.

Benda ini mudah tetapi tidak diketahui ramai.

Yang paling penting sekali ….

sebelum cari rumah mana yang kita kehendaki ialah….

1. Ukur Baju di Badan Sendiri.
– sebelum kita sendiri mencari rumah idaman, kita akan membeli rumah tersebut dengan Pembiayaan Bank. Betul tak ?

Tidak ramai orang di luar sana yang mampu untuk membeli rumah idaman secara TUnai (beli cash!)

Jadi bagaimana nak tahu berapa besar saiz baju kita ?

– pergi mana mana branch Bank yang kita rasa selesa untuk berurusan.
– bagitau dia yang kita nak check ‘Availability’ kita untuk buat pembiayaan Perumahan.
– Pegawai bank tersebut akan mula tanya soalan soalan yang berkaitan.
– Kita akan bagi dia semua info yang berkaitan supoaya beliau dapat memasukkan info tersebut dalam pengiraan
– Kemampuan kita untuk membuat pembiayaan (Islamik) atau pinjaman (Konvesional) akan dikira secara kasar.
– ini berdasarkan Debt Servicec Ratio (DSR) yang ditentukan oleh bank itu. Lain bank lain DSR Ratio yang dibenarkan.

2. Berdasarkan kemampuan kita, barulah kita boleh cari rumah yang harganya dalam kemampuan kita.
– Harga rumah tersebut.
– berbalik kepada kemampuan kita untuk membuat pembiayaan perumahan atau pinjaman perumahan.

3. Pilih mana mana rumah yang kita berminat ..
Kawasan tertentu seperti dekat dengan tempat kerja, dekat dengan mak bapak, dekat dengan surau, dekat dengan masjid, dekat dengan TESCO, dekat dengan CARREFOUR, dekat dengan GIANT, dekat dengan sekolah

Jangan mengambil mudah dalam membeli rumah.
Dapatkan panduan membeli rumah dengan lengkap atau sekurang kurangnya ada ilmu.
Nanti bila kena tipu, jangan salahkan orang lain.
Salahkan diri sendiri dulu.Bagaimana anda ingin mengkomitkan diri anda dengan bank selama 30 tahun ?

Yang benar,

Tuanbri,
Perunding Hartanah
Real Estate Division,
Satu Solution Corporate Services
Cheras.

Panduan Membeli rumah

Tips Membeli rumah

Asyik asyik Seminar Pelaburan Hartanah…..

Asyik asyik nak buat seminar je tuanbri ni…?

Kes rumah lelong dah jarang pulak tulis kat blog….
ntah ntah dah tak buat rumah lelong lagi ?”

INILAH keluhan yang selalu didengari dari Pembaca blog tuanbri.Com.

Mereka lagi seronok membaca cerita cerita mengenai isu isu rumah lelong daripada mereka menghadiri sendiri seminar bagaimana memulakan pelaburan hartanah.

Dalam Seminar yang dianjurkan oleh Tuanbri.com, jarang sekali beliau hanya menceritakan mengenai Rumah Lelong sahaja.

Kenapa agaknya ? Apa pendapat korang ?

Bagi aku, masih ramai lagi geng geng kita yang kabur tentang pelaburan hartanah.Mereka sekadar mengikut Gelombang Arus Zaman Moden.

Pergi Kerja, Balik Kerja, makan, Astro, tidur.
Pergi Kerja, Balik Kerja, makan, Astro, tidur.

Rutin yang sama hampir setiap hari.
Rutin Pak Pandir.

Rahsia yang aku nak kongsi bersama dengan pembaca Blog tuanbri.com ni :

Sebenarnya inilah rutin aku satu ketika dahulu. Cuma part Astro je yang tak ada…Bangga aku dapat menahan nafsu Astro aku …hahaha..aku menang!(jerit Hati aku!)

Tujuan aku mengadakan seminar Ringkas mengenai Pelaburan Hartanah ialah untuk menceriakan industri seminar.
Aku ingin menggalakkan lebih ramai Muslimin dan Muslimat berkecimpung dalam pelaburan Hartanah. Tidak semestinya anda beli rumah lelong sahaja, tidak semestinya anda beli rumah dalam pembinaan sahaja, tak semestinya anda beli rumah SubSale sahaja…

Banyakkan Pembacaan dan sering bertanya.

Antara blog blog yang korang patut baca ialah :

Abang Ensem tak Sangat
Mat Joe
PakDi
Urus Insan

dan bermacam lagi la…kalau korang ada blog atau nak letak kat sini, tinggalkan komen korang kat bawah.

Just nak INFORM semua juga,sudah ada tarikh baru untuk Seminar Ringkas Hartawan Hartanah-Langkah 1 untuk bulan NOvember ini.

Tarikh adalah tertera di link berikut :

Seminar Ringkas Bulan November 2011

Semoga dapat berkenalan dengan pembaca blog yang tak seberapa ni.

Soalan daripada pembaca Tuanbri.com ?

Assalamualaikum Tuan Bri,

Saya ada persoalan dan mengharapkan pencerahan dari tuan.
Dalam akaun 2 KSWP saya ada RM25,000.

Saya bercadang membeli hartanah berharga kurang RM30K.

Saya tak tahu prosedur sebenar, bolehkah saya keluarkan RM25K tu bayar terus kepada pemilik rumah/bank lelong/etc.. ?

Bakinya saya bayar cash. Saya tak mahu buat loan bank… adakah ini masuk akal?

Jika ia rumah kos rendah ada apa-apa syarat tertentu untuk jual dan beli?

Ribuan terima kasih saya dahulukan. Semoga Allah melimpah ruahkan rezeki tuan…

Terima kasih.

Yang benar,
HAMBA ALLAH

Soalan daripada Pembaca Matjoe.com ?

Kita selalu berinteraksi, networking dan berkumpulan.

Ukhwah yang penting dalam membangunkan ekonomi Ummah.

Soalan ini datangnya daripada seorang pembaca blog Matjoe.com :

Bunyinya begininya :

“Soalan Pertama (1) :

sy ada membaca di blog matjoe. Jadi sy ade beberapa soalan dan harap matjoe dpt membantu sy.

Sy ade beli rumah lelong (ade caveat) tp caveat dh expired dan dlm proses oleh lawyer utk batalkan caveat.

Jika sy hendak cagarkan rumah tersebut, adakah perlu tunggu lawyer selesaikan urusan caveat ATAU

sy boleh ke bank bersama booklet lelong yg tertera nama sy sebagai pembeli?

Booklet ganti geran boleh ke bank terima sebagai dokumen? Sbb sy skrg perlu nk pakai duit.

Mengenai Kaveat persendirian ke atas tanah, boleh rujuk kepada posting yang dibuat terdahulu

Klik di sini :
Apa itu Kaveat Part 1
Apa itu Kaveat Part 2
Apa itu Kaveat Part 3

Bila kita beli cash (saya assume pembaca Matjoe beli cash, sebab tu dia nak cagarkan kepada Bank),
kita perlu BUKTIkan kepada pihak bank bahawa rumah tersebut adalah di atas Nama kita.

Contoh : Geran Individu atau Master Title …Klik sini.
Apa itu Master Title ?

Kena bawa Dokumen tersebut ke Bank, baru Pihak Bank boleh memproses permohonan tersebut. Kerana kita adalah
pemilik rumah yang sah.

Dalam kes ini, kena tunggu peguam tersebut selesaikan Proses pindah Hakmilik.

“Booklet” yang disebut sebut oleh pembaca di atas adalah Kontrak Lelongan. Pengganti Sales and Purchase Agreement (SPA)
atau lebih dikenali sebagai S&P.

Dalam Kontrak tersebut, HANYA dinyatakan kita telah membayar deposit sebanyak 10% ke atas rumah tersebut.

Soalan : ADAKAH anda pemilik rumah tersebut ? SUDAHkah anda membayar baki 90% ?
(tidak lansung dinyatakan di dalam Kontrak itu tadi)

Maka dokumen Kontrak ini tidak akan diterima oleh pihak bank sebagai bukti rumah tersebut adalah milik anda.

Soalan kedua (2) :

Jika kita tengok iklan tanah, mcm mana cara nye kita nak tahu harga pasaran tanah tersebut?
Dimana sy boleh tanya atau dapatkan harga pasaran?

Atau en matjoe boleh terangkan sy cara2 utk nk tahu harga pasaran, kerana sy tak nak membeli dgn harga yg lebih tinggi dr pasaran

Harap en matjoe dpt jawab soalan sy. tq byk2

Jawapan kepada soalan ini agak senang sahaja. Kesemua peserta Seminar Pelaburan Hartanah “4 Langkah ke Arah Hartawan Hartanah boleh jawap dengan tutup mata sahaja.

1. Tanya banker
2. Tanya valuer
3. Tanya ajen
4. Tanya pelabur hartanah
5. Tanya orang sekitar
6. Tanya orang yang nak jual rumah tersebut

Sebelum Beli Rumah Lelong

Banyak soalan tak yang korang sering bertanya sebelum beli rumah lelong ?

Bagaimana ?

SEBELUM tarikh lelongan

1. Terlebih dahulu seseorang bakal pembeli ataupun pembida perlu memiliki salinan Pengisytiharan Jualan Lelongan Awam. Pengisytiharan perintah ini dikeluarkan sebelum hari lelongan oleh juru lelong berlesen, bank ataupun pemilik hartanah terlibat. Adakalanya ia disiarkan dalam surat khabar. Pembida, selain daripada mengenal pasti butir-butir hartanah yang terlibat, juga perlu membaca dan memahami maksud segala terma dan syarat yang terdapat di dalam pengisytiharan tersebut.

2. Pembida perlu mengenal pasti tempat, hari dan masa jualan lelongan.

3. Pembida hendaklah memastikan harga rezab hartanah yang akan dilelong. Harga rezab akan memberi satu petunjuk kepada pembida tentang kemampuan untuk membeli hartanah tersebut.

4. Sesuatu hartanah yang statusnya rezab bumiputra tidak boleh dibeli oleh bukan bumiputra.

5. Isu kebenaran pindah milik juga perlu diberi perhatian. Ada hartanah-hartanah yang memerlukan kelulusan kebenaran pindah milik daripada Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco). Jadi pastikan terlebih dahulu pihak yang bertanggungjawab untuk mendapatkan kelulusan tersebut.

6. Pembida mesti mengenal pasti nombor hak milik dan lot; mukim, daerah dan negeri; jenis pegangan terhad, pajakan ataupun pegangan bebas; keluasan; cukai tanah dan cukai taksiran semasa; kategori kegunaan tanah; syarat kepentingan nyata dan tidak nyata; pemilik berdaftar dan beban kewangan saperti gadaian. Pembida juga perlu memastikan ketiadaan kaveat, sewaan, sebarang tanggungan ke atas hak milik dan sebarang kesilapan yang boleh membatalkan jualan atau proses pindah milik yang memaksa tanggungan ganti rugi kepada pembida.

7. Pembida perlu mendapatkan satu pengesahan daripada pemaju atau pemilik tanah. Dalam hal ini satu carian rasmi ke atas hartanah di pejabat tanah adalah sangat penting.

8. Seseorang pembida hendaklah memeriksa sendiri hartanah berkenaan. Ini hanya boleh dilakukan apabila pembida melihat keadaan sebenar hartanah tersebut.

9. Pembida hendaklah membaca semua terma dan syarat di dalam perisytiharan lelongan tersebut. Keadaan perintah tersebut akan menentukan tanggungjawab setiap pihak dalam urusan lelong ini. Antaranya ialah siapakah yang perlu bertanggung jawab untuk membayar segala bayaran tunggakan kepada pemaju / pemilik asal, seperti kegunaan air, elektrik, cukai tanah dan pintu, kos-kos penyelenggaraan dan sebagainya, sekiranya ada, sebelum hari jualan lelongan.

10. Jika sesuatu lelongan dibuat oleh bank, maka pembeli boleh menghubungi pihak bank ataupun pemaju untuk mendapatkan penjelasan tentang tunggakan hartanah tersebut.

11. Pada umumnya, terma dan syarat di dalam sesuatu perisytiharan jualan lelongab adalah berbeza bagi setiap bank. Umpamanya, pelbagai jenis pembayaran seperti cukai taksiran, cukai tanah, bayaran servis, yang yang masih tertunggak sehingga hari lelongan, adakalanya dibayar oleh bank sendiri daripada harga jualan lelongan, dengan syarat pembeli atau peguamnya menghantar semua tuntutan kepada bank dalam tempoh masa telah dipersetujui, biasanya dalam tempoh selama 120 hari.

12. Pembida hendaklah memastikan bahawa, selepas berjaya membeli hartanah tersebut, dia dapat menduduki ataupun memilik hartanah itu tanpa sebarang halangan seperti sewaan, pajakan dan sebagainya.

Sudahkah anda bersedia untuk membeli rumah lelong ?

Jom Beli Rumah Lelong

Setiap minggu mesti ada orang yang berjaya menang rumah lelong.

Contoh terbaik :

Unit tu sebuah unit kondominium 3 bilik di Puchong. Market price dalam RM140k max. Saya dapat harga RM85k. Kondo tu dah siap dibina lama dah. Tapi unit yang saya menang tu fresh lagi, masih suci murni, takde sape pernah dudok kat unit tu lagi.

Seperti biasa, proses lelong yg saya pergi tu kejap je. Ada lebih kurang 80 rumah dari macam2 lokasi yang dilelong, tapi unit yang ada pembida (bidder) tak banyak pun, so dalam 15 minit dah settle semua.

Ni bukan kali pertama saya atau wife saya beli rumah, tapi ni kali pertama melalui lelong. Rasa seronok pun ada jugak. Sebenarnya tahun ni je, saya dah 8 kali pergi acara lelong, tapi asyik kalah je. Mungkin sebab saya ni kedekut sangat kot hehe. Yelah, kalau nak beli kenalah berbaloi, kalau menang lelong tapi setakat dapat harga market price, baik beli straight dari owner je, kurang risiko.

Kalau nak tengok unit-unit untuk lelong, boleh tengok kat google atau rumahlelongampang.wordpress.com (free je).

Setiap auctioneer (pelelong) pun ada website sendiri. Antara yang popular kat malaysia ni: Property Auction House, Ng Chan Mau, Tan Corp, J Thilagamraj, EhsanLeong, Henry Butcher, dan banyak lagi.

Beli hartanah ni tak semestinya perlu banyak duit pun. Contohnya, untuk unit yang saya menang tu, saya perlu bawak deposit 5% je, iaitu RM4250. Untuk unit tu pun, saya kongsi dengan sepupu saya, so sorang tak perlu keluarkan duit banyak..

Kalau tak biasa dengan lelong, saya cadangkan belajar dulu, sebab kena faham selok belok dan trick2.. kENA  lah tau nak beli rumah kat kawasan mana (ada tempat panas, ada tempat sejuk), macamana nak survey rumah (sebab kita tak tengok rumah sebelum beli, mungkin kat dalam rumah tu ada lubang besar ataupun mayat haha), macamana nak buat duit atas angin (ni kena jadi ‘ulat’ ni), macamana nak cek tunggakan letrik, air, maintenance, cukai, dsb (kadang2 tunggakan sampai berpuluh2 ribu ringgit, kalau salah beli boleh bankrupt), macamana nak elak bayar tunggakan, macamana nak kawtim dengan pembida lain (contohnya kalau ada 5 pembida untuk unit sama, kalau lawan, harga reserve price mcm RM60k pun boleh jadi sampai RM125k. tapi kalau kita kawtim dan offer cash kat pembida lain RM500 sorang, kita menang at RM60k je, jadi win-win situation), dan banyak tips2 lain..

Nanti kalau saya rajin, saya cerita sikit apa advantage/disadvantage beli rumah lelong ni.. Kalau rajin la..

simple calculation:
1. Bulan2 bayar loan RM400. Kalau sewakan RM800 sebulan, berapa dapat (monthly)?
2. Beli RM85k. Kalau jual RM130k, berapa dapat (one time)?

Ini petikan daripada blog saudara Khairul bird

>