Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Tag: kaveat

Apa itu Kaveat – Part 3

Sambungan daripada

Kaveat Rumah Lelong
Part 1
Part 2

Jadi macammana kita nak tahu pasal kaveat ni ?

Kita kena tengok pada Pengisytiharaan Penjualan ada dinyatakan di dalam tu title no. Kena pastikan sama ada ianya adalah HS(M) atau HS(D) atau Geran Mukim atau Geran Pajakan. Semua tu akan menunjukkan tempat di mana kita sepatutnya membuat carian tanah. Selalunya kalau geran Pajakan, kita akan pergi ke Pejabat SUK negeri sebab pajakan melibatkan kepentingan negeri.

Bagi HSM (yang bermaksud “hakmilik Sementara Mukim”) kita kena buat carian di pejabat tanah daerah.
Sama juga untuk carian tanah bagi title yang bermula dengan HSD.

Ada 2 jenis carian (pulak!) :
1. Carian Persendirian
2. Carian Rasmi

Carian Persendirian
aku selalu pakai yang ini je. Sebab carian ni kira macam summary untuk tanah tersebut.

Carian Rasmi
-digunapakai oleh pejabat peguam, ada cop pejabat tanah, supaya mereka boleh gunakan dokumen tersebut dalam hal yang melibatkan anak guam mereka. ataupun dalam proses pindahmilik tanah.

Masalah Dengan Carian Tanah

Ada pejabat tanah yang dah lama guna sistem berkomputer. Jadi bila kita buat carian tanah, diaorg akan cuma print out sahaja semua maklumat dan bagi kita salinan. Senangkan ?

tapi ada jugak pejabat tanah yang masih lagi menggunakan sistem lama (Sistem Buku Besar). Dia akan carikan satu buku yang mengandungi maklumat yang berkaitan, yang berkait dengan tanah kita, kita buka muka surat yang berkenaan, kita boleh nampak apa apa rekod mengenai tanah tersebut. Kita dilarang membuat salinan. Kalau nak , kita kena extract info tu ke atas sekeping kertas. Penat jugak beb kalau buat 2-3 carian sekaligus.

Masalah yang utama ialah apabila kita nak tahu ada kaveat ke tak ke atas hartanah lelong yang masih belum mempunyai strata title, seperti contoh Pangsapuri Mentari Court. Bila kita dapat print out tu, akan ada banyak Kaveat yang dinyatakan ke atas Master Title. Jadi di sini masalah timbul. Macammana kita nak tahu unit yang kita berminat tu ada kaveat ke tak ?

Aku ada tanya beberapa peguam, jawapan mereka lebih kurang sama!

Apa korang rasa jawapan mereka ?

Apa itu Kaveat – Part 2

* Ini adalah sambungan daripada Kaveat Part 1

Kaveat Lien – Kaveat bermaksud “pemberitahuan”. Lien pula bermaksud “claim”. Kaveat Lien – Pemberitahuan claim.

Kes seperti ini banyak berlaku apabila orang meminjam dengan cagaran.

Lien didaftarkan dengan menyerahkan dokumen geran hartanah dicagarkan dan (MoD) Memo Deposit yang menerangkan segala syarat dan keadaan ditekankan.
Pemegang Kaveat Lien ini berhak untuk menjual hartanah tetapi selepas mendapat keputusan penghakiman terhadap Peminjam. Inilah kes lelongan mahkamah atau pejabat tanah banyak berlaku. Ramai yang tanya apa beza lelongan mahkamah dengan lelongan awam, yang dikenali sebagai LACA (Loan Agreement Cum Assignment).

Cara mendapatkan cagaran ke atas pinjaman jarang dilakukan pada masa ini memandangkan ramai yang tidak berharta semasa ingin membuat pinjaman.

Walaubagaimanapun, Kaveat Persendirian perlu juga difailkan untuk mengelak sebarang penipuan ke atas hartanah yang dicagarkan.

Kaveat Persendirian
Kaveat ini pula tidak memberikan hak menjual hartanah tersebut. Ianya hanyalah pemberitahuan bahawa terdapat kemungkinan pihak lain mempunyai hak ke atas hartanah tersebut. Sehinggalah mahkamah memutuskan sama ada hak itu wujud atau tidak. Kaveat ini menghalang sebarang urusan ke atas hartanah, Penjualan Hartanah, Pemindahan hartanah ataupun Mencagarkan hartanah.

Tempoh sah Kaveat ini adalah terhad kepada 6 tahun sahaja. Lain kali kalau anda nak beli rumah lelong dan mendapati terdapat Kaveat ke atas hartanah tersebut, tengok tarikh pemfailan kaveat tersebut. Lebih daripada 6 tahun, tidak sah. (Perkara 6 tahun ini juga digunapakai dalam menuntut hutang. Selepas 6 tahun, anda tidak berhak menuntut hutang tersebut).

Bersambung….

Kaveat Part 3

Rumah Lelong dilelong oleh pelelong,
Rumah subsale disale oleh seller.

Apa itu Kaveat – Part 1

Apa itu Kaveat ?

Dipetik daripada “caveat emptor” bermaksud “sila ambil perhatian”.
Sesiapa yang meletakkan Kaveat ke atas hartanah adalah satu cara untuk memberitahu orang lain bahawa kalau sesiapa yang hendak membeli hartanah tersebut, perlulah mengambil perhatian terhadap hak kaveat ke atas hartanah tersebut.

0205_153838

Bermakna sesiapa yang ingin membeli, hendaklah memaklumkan kepada org yg meletakkan Kaveat itu tadi. Dia ni dipanggil “caveator”. Jadi Pejabat Tanah tak boleh menguruskan hartanah tersebut melainkan memaklumkan kepada caveator tersebut terlebih dahulu.

0208_105313

Siapa yang boleh memfailkan kaveat ?

Apabila pembeli sign kontrak untuk membeli hartanah tersebut, pembeli mempunyai “hak kaveat”. Hak kaveat ini boleh melindungi pembeli akan haknya ke atas hartanah tersebut.

Orang lain yang boleh memfailkan Kaveat ialah :

Orang lain yang sign kontrak ke atas hartanah yang sama. Benda ni boleh berlaku bila 2 agen hartanah menjual hartanah yang sama kepada 2 pembeli yang berbeza. Pembeli 1 akan meletakkan kaveat untuk menegakkan haknya sebagai pembeli awal. Pembeli 2 boleh meminta “Wang Ehsan”.

Si Pemiutang yang ingin menghalang si penghutang menjual hartanah tersebut. Si Pemiutang (kalau korang tak paham, ini orang yang bagi hutang-Ah Long, Ceti). Mungkin ada perjanjian yang mana Si Pemiutang dibenarkan memfailkan Kaveat apabila pinjaman diberi.

Orang lain. Terdapat beberapa senario yang mana mungkin memberikan “Hak Kaveat” kepada pihak tertentu.

Hanya orang yang mempunyai Hak Kaveat saja yang boleh memfailkan kaveat.

0205_151839

So macammana nak deal dengan rumah lelong yang ada kaveat ?
0210_154537
macammana nak tahu rumah lelong tu ada kaveat ke tak ?
0210_144911
Kaveat ni sejenis kek yang Hanan Manjalara buat dan jual ke ?

Siapa lah yang berminat untuk membeli rumah lelong yang ada kaveat ?
Takkan sampai bila-bila rumah tu tak boleh dibeli ?

Sesiapa yang berminat untuk memfailkan kaveat, sila hubungi peguam anda atau boleh gunapakai peguam Satu Solution untuk mengenalpasti kewujudan Hak Kaveat ke atas hartanah tersebut. Supaya nanti kaveat tu taklah senang kena reject….

1020_012909AWS-0814 (3)

Bila nak failkan kaveat ?

asap. bila tau Hak Kaveat telah wujud….melalui sign Kontrak tadi…dgn agen Hartanah.

Kalau kita nak beli rumah lelong tapi ada orang lain letak kaveat ke atas hartanah tersebut, macammana pulak ?

Bersambung……
Part 2
Part 3

>