Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Tag: Peguam

Siri Seminar Perundangan Hartanah Ke-2

Kelab Hartawan Hartanah dengan kolaborasi Tuanbri.Com dan rakan-rakan menganjurkan Siri Seminar Ringkas mengenai undang-undang yang terlibat sebelum, semasa dan selepas pembelian/penjualan rumah/hartanah.

Pelaburan Hartanah menjamin masa depan anda, pastikan anda tahu apa yang anda buat!

Siri Pertama (Klik Sini – Tanya Peguam Anda) telah pun berlansung.

Kini datang pula Siri Kedua :

Lokasi : Dewan Ilmu Satu Solution Corp, Bandar Sri Permaisuri, Cheras
Tarikh : 30 Julai 2011
Masa : 9.00am – 12.00pm
Bayaran : RM55 (jika anda Ahli Kelab Hartawan Hartanah – hanya RM20 sahaja)
TEMPAT ADALAH TERHAD!

BONUS***: Seorang Pakar Pinjaman Perumahan akan hadir untuk berkongsi Rahsia Senang Lulus Loan, berpengalaman tinggi dalam bidang pinjaman perumahan. Sesuai bagi mereka yang tidak memahami bagaimana ada orang boleh membuat pinjaman perumahan bagi 38 biji rumah dan hartanah.

Makanan ringan disediakan.

Sebarang persoalan, sila hubungi Azhari (013-3682702) atau Fauzi (013-3940980)

Untuk mendaftar,hantarkan SMS ke – 016.310.6500
NAMA (jarak) EMAIL (jarak) PEGUAM

Kami akan memberikan arahan seterusnya kepada anda sekiranya terdapat tempat kosong lagi.

Apa yang akan terjawab dalam Siri Seminar Perundangan Hartanah yang ke-2 ini ?

Persoalan mengenai hak pembeli dapat dileraikan dan dijawab oleh peguam-peguam
yang dijemput khas oleh Kelab Hartawan Hartanah.

Antara permasalahan yang sering timbul di kalangan mereka yang membeli rumah atau pelaburan hartanah:

1. Kenapa kes aku lambat sangat nak settle?
Peguam buat kerja ke tak ?
Peguam slow la..
Apa yang dilakukan oleh peguam selepas ANDA menandatangani SPA (Sales and Purchase Agreement) ?

2. Kenapa Peguam quote aku mahal gila,
orang lain pun beli rumah harga sama tapi legal fee murah aje?
– tak boleh diskaun ker?

3. Boleh ker aku beli rumah kos rendah/mampu milik? apa syarat/kriteria nak lepas?

4. Komitmen aku dah maksimum ni?..
Boleh ke bank bagi pinjaman kat aku lagi?
Macamana nak buat supaya bank boleh bagi loan kat aku?

5. Apsal lambat sgt bank nak approve application aku ni?
..dah 2 minggu dah..banker ni lembap la kot.

6. Perlu ke aku ambik MRTA ?
Atau lagi baik kalau aku ambik MLTA?

Macam biasa dengar je..

Ini la persoalan yang selalu timbul masa meeting kelab, TT atau masa lepak2 kat Pejabat Tuanbri – Satu Solution.

InsyaAllah, semua ini akan terjawab dalam seminar Sepagi Bersama Lawyer & Banker

TEMPAT ADALAH TERHAD!

Daftar sekarang..

Pelaburan korang hanya RM 55 untuk ilmu dan pengalaman yang tak ternilai ni..
Jamuan ringan disediakan..

Apa??…
Masih tak percaya dengan yuran yang sangat murah??…
Mahu kejutan lagi??…
HANYA UNTUK AHLI KELAB…
Bermakna korang hanya perlu bayar RM40.
Apa tunggu lagi..daftar sekarang!

Untuk pendaftaran, pembayaran dan sebarang pertanyaan boleh berhubung terus dengan Azhari (013-3682702) atau Fauzi (013-3940980)

Sila buat pembayaran ke akaun MAYBANK- 564445501969 (Satu Solution Corporate Services) dan email bukti pembayaran ke mfauzia80@gmail.com

Tarikh Tutup Pendaftaran : 28 Julai 2011

Anjuran Bersama : Kelab Hartawan Hartanah & Satu Solution

Kos Peguam untuk Beli Rumah

Dalam pengalaman aku sebagai Juruaudit Luar, ramai Klient Firma aku yang tak berapa faham akan struktur Fi Audit kami. Semuanya dikawal oleh satu badan/kesatuan. Tak boleh sewenang-wenangnya mengenakan fi kepada klient. Sama juga bagi mana-mana profesional seperti Doktor, Peguam, Juruukur dan sebagainya.

Dalam kes kita ni, peguam memainkan peranan penting. Sepatutnya Peguam yang menasihatkan kita dalam pelaburan hartanah ni. Tapi “Be Alert”. Tak semua peguam macam tu. Ada yang buat kerja sambil lewa. Pengalaman aku bersama Tetuan Saufi Putra and Associates yang beribu pejabat di Batu Caves, Tetuan Mohd Ali and Co yang beribu pejabat di Setiawangsa dan Tetuan Ram Reza and Muhammad beribu pejabat di Gombak membuatkan aku lebih berjaga-jaga dan sentiasa memantau kerja mereka.

Kali ni aku nak sentuh bagaimana kiraan fi peguam dibuat.

  • Fi Peguam

RM150,000 pertama – 1%
RM150,001 hingga RM850,000 – 0.7%
RM850,001 hingga RM2,000,000 – 0.6%
Selepas RM 2,000,000 – 0.5%

  • Harga Duti Stem

RM100,000 pertama – 1%
RM100,001 hingga RM500,000 – 2%
Selepas RM500,000 – 3%

  • Lain-lain

Fi Setem (Setiap dokumen) – RM10
“Adjudication Fee” – RM10

Akuan Bersumpah – RM30-RM50
Carian Tanah – RM60-RM120
Fi Pendaftaran – RM100

Banyak lagi pecahan-pecahan. Ini belum termasuk kos surat-menyurat, minyak runner, telefon/fax dll

Aku nak Reader Tuanbri.Com beri perhatian kepada yang berikut :

  • Dokumen yang terlibat dalam pembelian rumah lelong atau sekunder (subsale)

PSA – Property Sale Agreement

PPA – Property Purchase Agreement

DA -Deed of Assigment

PA – Power Of Attorney

(yang ini semua dokumen untuk loan documentation)

MOT – Memorandum of Transfer (Form 14A)

(yang ini untuk tukar nama atas master title/Strata title)

Yang ada jadual kat atas sekali tu digunapakai untuk MOT.

Contoh :

Rumah Harga Beli : RM60,000

Fi peguam = 1% (RM600)

Duti Setem = 1% (RM600)

Carian Tanah = RM100

Akuan Bersumpah = RM50

Carian Bankrupt = RM50

Pengesahan Pemaju = RM50

Perbelanjaan lain = RM200

“Adjudicate” = RM10

Total kat sini je dah sampai RM1,660….wow…ini baru Memorandum of Transfer sahaja..belum masuk Loan Documentation.

So sila semak quotation drpd lawyer bila nak beli rumah. Sebelum beli, minta quotation dan compare. Tak semestinya murah, peguam tu boleh buat kerja. Aku dah belajar drpd pengalaman. Member pun boleh makan member….sakit hati dibuatnya.

Sesiapa berminat nak beli rumah lelong, sila daftar di sini.

atau email – bri(at)satusolution

atau sms – 016.310.6500 (nama, email, target area dan bajet)

>