Teknik Beli Rumah Lelong 2017

Anda nak beli rumah tapi….semua rumah harganya mahal kat Malaysia ni ? Tapi…bukankah orang kata rumah lelong ni murah ? Ada tak peluang saya nak beli rumah lelong yang murah kat bandar ni ? Macammana saya nak tahu teknik yang “TERBUKTI” dan “BERHASIL” untuk beli rumah lelong ni ?   Tentu anda tertanya tanya adakah […]

RPGT CKHT 2014 – Apa Kesannya ?

Bajet 2014 yang dibentangkan oleh PM kita baru baru ini menyentuh RPGT CKHT 2014 yang dijangka memberi kesan kepada pelabur hartanah khususnya. Perkara ini telah dijangka oleh ramai pelabur-pelabur tegar hartanah sebelum pembentangan Bajet 2014.   Apa Itu RPGT ? RPGT – Real Property Gain Tax. Dalam bahasa melayu, Cukai Keuntungan Harta Tanah (CKHT).   […]

Seminar Otai Rumah Lelong satu fenomena di Hartanah Malaysia

Rumah lelong kian mendapat tempat di hati mereka yang ingin mendapatkan hartanah di Malaysia. Ramai yang sedar akan peluang untuk membeli rumah lelong semakin menjadi jadi seolah olah satu fenomena melanda Malaysia. Mana taknya! Dengan ramai yang berhenti kerja untuk menjadi ejen rumah lelong kepada mereka yang melancarkan ebook rumah lelong seperti Sifu Pie2020 yang […]

Rumah Saya nak kena lelong, apa yang saya boleh buat?

Masalah saya ialah rumah saya nak kena lelong. Boleh ke saya menjual rumah saya tersebut sebelum ianya dilelong oleh pihak bank? Tolong beri caranya tuan.minta tolong sangat.sya tak mahu muflis nanti Ini adalah soalan seorang Pembaca Blog SETIATuanbri.com. Beliau mungkin segan untuk bertanya kepada Abang Ensem kerana beliau adalah seorang lelaki. Kita semua pun tahu […]

Rumah Lelong Paling Murah!

Siapa yang tahu rumah lelong yang paling murah kat mana ? Mesti ramai yang tertanya tanya kat mana kan ? Rumah lelong sudah semestinya murah, ini pulak rumah lelong yang paling murah! Kebiasaannya ramai yang datang berjumpa dengan aku nak beli rumah lelong. ialah, dah aku ni kan terkenal sebagai ajen rumah lelong, takkan nak […]

Aduan Rakyat (8) – Beli Rumah Lelong ada Owner Lama

Saya di Tuanbri.com merupakan seorang perunding hartanah Rumah Lelong. Nak kata pakar, masih jauh lagi. Ada la pengalaman dan ilmu sikit, masih lagi dalam proses pembelajaran. Baru baru ini saya terima satu email daripada Pembaca Setia Tuanbri.com. Risau saya setelah membaca email tersebut. Email beliau seperti di bawah : “Assalamualaikum WBT pada tuanbri. Terlebih dahulu […]

Futsal Raya Satu Solution 2011

Sambil sambil kita membuat pelaburan hartanah dan beli perak, kita juga digalakkan beriadah. Apa yang sempat dibuat selepas bulan puasa ini ialah makan, makan dan makan. Jadi , pihak Satu Solution mengambil initiatif untuk menganjurkan satu sesi “Futsal Raya”. Lokasi : Bangsar Masa : 9pm-10pm (malam) Tarikh : 7 September 2011 (Rabu) Peta ? Nah […]

Ops Masuk Rumah Lelong – Kajang

Salam Ramadhan… Ramai yang masih mengikuti blog ini (sekiranya masih) beranggapan bahawasanya Tuanbri.com sudah tidak lagi berkecimpung dalam Dunia Lelongan. Ye la. Sikit sikit cerita pasal Seminar Hartanah sana, seminar Hartanah sini. Lepas tu sibuk pula dengan Kek Lapis Sarawak pula. Lepas tu nak kasi panas pulak dengan Pelaburan Perak….mana Sekmen Rumah Lelong ni..??? Sebenarnya […]

Pelabur yang tamak haloba

Pelakon Utama : Anthony Lee (49thn) @ Encik AL Pelakon Tambahan : Conn Farrell (57)-Peguam , Patrick Dolan (68)-Introducer Pelakon Lain : Karen Maguire (Direktor Property-Source.com), Terence Collins (Perunding drpd London Allied Holdings Limited), Boekhoorn (Pelabur Belanda yang kalah World Cup Final) ……….disambung drpd SINI Part 1 Perjanjian Rahsia “Notting Hill” telah ditandatangani. Earnest Deposit […]

Soalan-soalan Rumah Lelong

SEBELUM BELI RUMAH LELONG Macammana saya nak beli rumah lelong ? Macammana menggunakan KWSP untuk beli rumah lelong Deposit kalau kalah lelongan, macammana ? Kalau lebih 90/120 hari, apa berlaku kepada deposit kita ? Boleh bagi saya gambar dan keadaan rumah lelong tersebut ? Rumah Lelong – Harga Beli sama dengan harga yang diiklankan ? […]