Soalan-soalan Rumah Lelong

SEBELUM BELI RUMAH LELONG
  1. Macammana saya nak beli rumah lelong ?
  2. Macammana menggunakan KWSP untuk beli rumah lelong
  3. Deposit kalau kalah lelongan, macammana ?
  4. Kalau lebih 90/120 hari, apa berlaku kepada deposit kita ?
  5. Boleh bagi saya gambar dan keadaan rumah lelong tersebut ?
  6. Rumah Lelong – Harga Beli sama dengan harga yang diiklankan ?
  7. Boleh ke saya beli rumah lelong guna loan govt ?
SEMASA BELI RUMAH LELONG
  1. Boleh ke buat pinjaman LEBIH daripada Market Value ?
  2. Adakah saya layak ke beli rumah kos rendah ?
  3. Fee Satu Solution sudah termasuk kos lawyer dan baikpulih rumah ?
  4. Kos Peguam untuk beli Rumah Lelong
  5. Boleh TAK saya nak dapat rumah landed bawah 100k, dekat KL ?
  6. Siapa pula yang bayar tunggakan cukai tanah, cukai pintu, maintenance fee, telekom ?
  7. Macammana saya nak beli rumah lelong ?
  8. Kalau owner duduk rumah tersebut, boleh ke saya halau dia ? Kalau boleh, bila? Bagaimana ?
SELEPAS BELI RUMAH LELONG
  1. Apa itu Kaveat – Part 1
  2. Apa itu Kaveat – Part 2
  3. Apa itu Kaveat – Part 3
  4. Apa itu Master title – part 1
  5. Sindiket Rumah Lelong – Bank Lelong
  6. Perbankan Islam

Sila klik pada soalan tersebut, untuk mendapatkan jawapan.

Pendapat anda untuk dikongsi bersama ?

_________________________________________________________
Perhatian: Tuanbri Dot Com ingin menolong pembeli rumah mencari rumah leong di Kuala Lumpur, Shah Alam, Kajang, Bangi, Selayang, Gombak, Serdang, Sri Kembangan, Semenyih yang dilelong oleh bank bank di Malaysia.

 

Bank bank rumah lelong tersebut adalah seperti CIMB (mega auction), RHB Bank Berhad, Maybank, Ambank, Public Bank, OUB, Allianz Bank, Standard Chartered.

Rumah Lelong, malaysia, property, real, estate, auction, PBB, UOB, HSBC, AmBank, MBSB, Auction, sale, bank, finance, bungalow, land, house, apartment, penang, kl, kuala lumpur, johor, rawang, selangor, bidding, bid, pda, propert listing, carnival, low cost, flat, semi, detached, terrace, shop, lot, lots, office, block, landed, tanah, rumah, sewa, jual, beli, harta, pangsar, lelong, lelongan, jualan.

42 thoughts on “Soalan-soalan Rumah Lelong

  1. PG – Sila klik kat soalan tersebut…saya dah sediakan jawapan untuk semua soalan…

  2. Salam Tuan bri,

    1) Kalau pinjaman bg membeli rumah lelong tidak dapat/lulus, adakah wang deposit akan dikembalikan kepada pembeli atau boleh x tempoh 90/120 hari yang ditetapkan untuk menjelaskan baki bayaran dapat dilanjutkan sehingga pembeli memdapat pinjaman dari pihak bank.

    2) Boleh x peembeli membuat pinjaman melebihi harga rezab?

    Tq.

  3. Waalaikumsalam.

    Ira, deposit ..kalau tak menang bidding pada hari lelongan, ianya akan dikembalikan.

    Tempoh 90/120 hari boleh dipohon untuk tambahan masa tetapi bergantung kepada kes.
    Jika Kes mahkamah, tidak dibenarkan.
    Kes lelongan biasa, bergantung kepadapihak bank pelelong.

    Pinjaman diberi 90% ke atas harga belian LELONG. Berapa yang kita menang semasa lelongan.

    Selepas selesai, barulah kita boleh refinance rumah tersebut.

  4. Salam Tuanbri,

    Terima kasih krn menjawab soalan saya.

    Saya ada beberapa soalan lagi. Abis tue kalau loan x boleh dapat jugak dalam masa 90/120 hari macam mane.. sbb bila baca syarat2 dalam POS deposit akan hangus sekiranya dalam masa 90/120 pembeli x dpt jelaskan baki harga jualan… jd x adil lah pada kami sebagai pembeli sekiranya kami tidak dapat untuk menjelaskan baki tersebut (atas sebab kegagalan untuk mendapatkan pinjaman dari pihak bank)

    Maknenya lanjutan masa diberi oleh pihak pelelong bank sendiri lah bukannye pihak Mahkamah ye…

  5. salam..ada pertanyaan lg..camne kite nk check market price for the house selain tanya kat bank @agent.. ade website tertentu ke??

  6. kalau nak check, tgk website yg jual rumah la..
    but tak accurate sangat…
    sebab depa dok jual above MV…

    tapi boleh dijadikan comparison

  7. need your advise.can u please contact me b4 monday.nk register before auction next khamis.tq

  8. saya sangat berminat untuk membeli rumah lelong boleh tak pihak tuan uruskan semuanya hingga dapat penyewa?
    berapa bayaran yang dikenekan?
    kalau boleh saya ingin mencari rumah lelong dalam anggaran 50k-6ok, dan saya nak tahu berapakah yang dapat

  9. saya sangat berminat untuk membeli rumah lelong boleh tak pihak tuan uruskan semuanya hingga dapat penyewa?(hartanah pertama)
    berapa bayaran yang dikenakan?
    kalau boleh saya ingin mencari rumah lelong dalam anggaran 50k-6ok(+kos-kos), sekiranya ingin beli rumah lelong secara tunai apa pandangan tuan?

  10. saya sangat berminat untuk membeli rumah lelong boleh tak pihak tuan uruskan semuanya hingga dapat penyewa?
    berapa bayaran yang dikenekan?
    kalau boleh saya ingin mencari rumah lelong dalam anggaran 50k-6ok, jika saya ingin membeli rumah lelong secara tunai ape pendapat tuan?

  11. kamalrul – boleh tanya soalan disini.

    kita share dengan semua orang. boleh ?

  12. salam tuan bri, saya berminat dengan rumah lelong no 24, lrg seri serdang 4, taman seri serdang, 13200 kepala batas, pulau pinang. saya ada buka wordpress tuan bri yang rumah tersebut berharga rm125,500. macam mana prosedur saya untuk membeli rumah tersebut?…thanks…

  13. Tuan bri, saya turut Berminat untuk membeli rumah no24 jln seri serdang 4,taman seri serdang…adakah Akan Ada semula lelongan tersebut nanti??kalau Ada tolong beritahu saya ya..terima kasih

  14. Salam,

    saya dan isteri bekerja dengan pendapatan kasar kami rm4.5k..blum tolak utang bagai .baru nak carik umah..

    1.boleh ke kami beli rumah lelong dengan guna skim rumah pertama tu?

    2.ada ke rumah 2 stry yang below rm200k..area mana?

    3.tuanbri ada bg servis carikkan rumah ke?kami ni pendapatan tak seberapa.tu yg ingat nak beli umah lelong jer..

    sekian..kami ni risau pasal d/p dan kelulusan bank.takut dah carik2 tak approved plak…montly dlm rm800-900 boleh la dicarik nk byr rumah tu..wife baru kerje sebulan.

    • Rumah Lelong tak applicable untuk Skim Rumah Pertama, setahu saya.

      Ada tapi luar Klang Valley semestinya

      Ada tapi jarang jarang buat

  15. salam tuanbri,

    saya ada beberapa soalan berkaitan dgn DOA rumah.

    – bagai mana prosidur penyediaan DOA?
    – adakah DOA bukti rumah berkenaan adalah milik kita?
    – adakah DOA disediakan laywer pembeli dan melibatkan pihak laywer penjual atau developer?
    – adakah penyediaan DOA perlu mendapat persetujuan developer?

  16. assalamualaikum..

    saya takde pengalaman langsung dalam rumah lelong, nak beli rumah tapi takde banyak duit, nak pergi untuk tengok lelongan tak dapat sbb kerja.. takde orglain dapat tolong . nak tanya pada tuan, adakah kita boleh gunakan wakil utk membida rumah? siapakah wakil2 yang layak dan patut kita minta tolong? apakah prosedur nya dan kos belanja. sekian terima kasih.

    • saya menyediakan khidmat membida dan konsultansi untuk rumah lelong…

      Tuan Bri…kalau berminat cam mana plak dengan charge dia. ade mmbr tu dia amik 3% daripada harga loan rumah…tapi dia uruskan from A to Z…btul ke mcm tu?

  17. salam, tuan.

    saya nak cari rumah lelong sekitar ampang, teres 2 @ 1tingkat.
    bolehkah sy guna kwsp? untuk beli rumah lelong? berapa deposit kebiasaannyer membeli rumah lelong..

    • Sesiapa yang ingin membei RUMAH LELONG di Malaysia menggunakan KWSP, sila baca jawapan saya dengan mengKLIK pautan di atas.

  18. As Salam,

    Nak tanya pasal consent letter to land office untuk jual beli umah jenis leasehold, boleh ke tanya soalan kat sini?

    Maaflah kalu salah tempat. Kalau salah boleh direct saya untuk bertanya pada pihak yang mengetahui?

    Terima Kasih.

    • selepas pembeli bayar deposit, sign sap, bank loan approaved, penjual kena apply/hantar consent letter to pejabat tanah kan? so normally berapa lama process nk result dari consent letter ni?
      terima kasih

    • kenapa Penjual yang kena hantar consent?
      salah tu…yang nak minta consent ialah PEMBELI.

      Jadi pembeli yang akan mohon.
      Tempoh masa bergantung kepada pihak yang terlibat…

  19. salam,

    saya sekarang sedang mencari khidmat peguam untuk membeli sebuah rumah teres satu tingkat di taman pinggiran cyber, cyberjaya. Adakah pihak tuan ada menyediakan khidmat peguam. harga rumah tersebut adalah rm250,000 dan saya ingin menggunakan pinjaman kerajaan. Jika pihak tuan ada menyediakan khidmat tersebut bolehkah saya dapatkan quatition dari pihak tuan untuk menguruskan pembelian rumah tersebut.
    sekian, terima kasih

    • boleh email kami…

      otai(at)satusolution.com
      untuk maklumat lanjut

  20. perlukan nasihat
    Salam,
    kes saya adalah dlm urusan jual beli rumah yg loan tidak berbayar oleh owner pertama, so bank telah dikatakan menjadi tuan milik rumah tersebut dan saya membelinya tanpa perlu membida.

    pertanyaan:
    1. adakah sah atau its a breach jika bank isu deed of assignment dan SPA utk ditandatangani oleh saya tanpa ada tandantangan daripada pihak bank?
    2. bolehkah SPA dan deed of assignment diisukan tanpa ada tandangan drpd pihak seller (bank) tadi?
    3. adakah lawyer yg dilantik oleh saya utk menguruskan jual beli ini patut menasihatkan saya bahawa SPA yg tidak ditandatangani oleh pihak penjual tidak laku?
    4. saya dapati pihak agen tidak mengeluarkan resit rasmi atas nama seller bagi deposit yg dibayar
    5. bayaran baki deposit dibuat melalui lawyer yg dilantik oleh saya juga tanpa resit rasmi. sbg balck n white, saya telah membuat acknowledgemnt receipt saya sendiri yg ditandatangani oleh penerima. adakah ini praktis yg sah?
    6. saya ingin menukar peguam yg dilantik oleh saya kerana lambat. peguam ini disyorkan oleh agen penjual rumah. adakah terdapat conflict of interest di sini iaitu menggunakan peguam yg dikenali oleh agen?
    7. bolehkah saya membuat aduan ke bank negara atas kelambatan bank (pihak seller) yg mana borang DP22 masih belum ditandatangai oleh developer? jika boleh, atas apa charge?

    harap tuan dapat membantu berkongsi info apakah medium yg boleh saya gunakan utk mempercepatkan urusan ini

    terima kasih

    • Salam Diwi.

      1.-Memang ikut prosedur Buyer akan Sign dulu, baru Penjual.
      dalam kes ini, bank adlaah Penjual. Maka akan SAH setelah BANK sign.

      2. SPA tidak SAH sekiranya tiada tandatangan Pembeli dan Penjual.

      3. Rujuk no 1.

      4. Rujuk kepada peguam anda. Saya tak galakkan.

      5. Tidak.

      6. TIDAK.

      7. Boleh. Lambat sebab apa ?

  21. salam semua…sy nk ty, baru2 ni sy apply loan gov beli rmh semi-d harga RM268,000. sekarang ni salesgirl yg sy cntct tu bgtau lawyer fee RM12,000. bila baca cara pengiraan td mcm xlogic plak. apa yg patut sy buat ye.

  22. Tuan bri boleh tak sy beli RKR di selangor tapi alamat ic dan tempat kerja di pahang…sy beli sebab nanti akan balik selangor kerna famili disana..
    jadi sy siap kat payung sblm rmh boleh? sebab syarat diatas tidak menyatakan sy tidak layak. any advise tq.

    • kena buat rayuan…
      tapi kalau ikutkan syarat, memang tak boleh

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Protected with IP Blacklist CloudIP Blacklist Cloud

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.