Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Aduan Rakyat (2) – MRTA

Lokasi : (dirahsiakan atas permintaan)
Jenis : Pangsapuri
Harga Pasaran : Rm100k-150k

Baru baru ini ketika servis rumah lelong dijalankan untuk klien satu solution, saya berjumpa dengan pemilik satu unit pangsapuri yang bakal dilelong dalam masa terdekat.
Bila bercerita, aku cukup sadis, marah, sedih dan sebagainya.
Masalah dia yang menyebabkan unit tersebut dilelong ialah hutang MRTA dengan bank. Monthly installment for housing loan dia bayar.CUma MRTA sahaja yang tertunggak. Bila jadi camtu, bank kira berapa bulan yang dia tak bayar, bukan kira jumlah yang tertunggak. Pemilik ni macam degil + blur sikit orangnya. Dia kata dia dah bayar housing loan, kira settle la…Aku tak agree. Sebab aku faham hows the bank works. Dalam sistem, macam dalam CCRIS (Central Credit Reference Information System, sekarang korang dah tau apa maksud ccris) sistem akan tulis berapa bulan lambat bayar, dia tak mention berapa jumlah tertunggak.

So bila dah 6 bulan tak bayar MRTA, sistem akan otomatik transferkan fail dia ke recovery dan seterusnya proceed dengan lelong. Kos sekali lelong ialah dalam RM4,000 termasuk upah peguam dan pelelong seperti Ng Chan Mau atau Property Auction House.

kan dah rugi RM4,000 ? sebabnya cuma taknak bayar MRTA yang berjumlah tak lebih RM200 (total).

Aku berjaya menghubungi pegawai yang mengendalikan kes tersebut dan berbincang dengan beliau. Aku sanggup bayar kalau dia boleh tarik balik unit tersebut daripada lelong. RM200 ??? aduuhsss… (Ingatan: aku bukan Pegawai Kebajikan. Jangan datang kat aku untuk minta duit).

Kesimpulannya : Pegawai tersebut berjaya diyakinkan oleh tuanbri untuk menarik unit tersebut daripada dilelong tetapi beliau mention dekat aku, kos peguam dll akan dimasukkan ke dalam akaun pinjaman, Aku cakap, masuk kan je…..kita tengok je la kalau unit tu kena lelong lagi pada masa akan datang….(my instinct).

Minggu Lepas satu Solution tak berjaya lansung menang satu pun unit lelong. 4 unit bercadang untuk masuk bidaan hari sabtu 3hb, 3 kena called off, 1 ada masalah teknikal. Bewok, kau better be prepared next time!

  • salam,

    tuan bri… bukan ke MRTA included dlm loan dah biasanya? mcm mana boleh separate account ni? owner tu kena bayar asing2 ker?

    tq

  • hmm..tu la pasal..dan apa yga ku paham..MRTA 1 shot payment ja…dan slalu masuk lam loan skali…
    kalau MLTA baru monthly isntalment…

    hmm…xbrapa paham aduan rakyat kali ni?

  • Salam, Tuanbri mcm nie ada orang yer… pagi tadi sya yang call tur… tuan bri tadi dapat agen kat bukit tinggi call penjual dah agree nak jual aprtment low cost… tingkat 4 kat…walk-up nyer… harga dia beli masa tur RM42K… sekarang nego2 dapat RM37K tapi bnayak kena repair… masa dia buka pun letak harga RM40… lpas sya nego… ok… dan… sekarang nie sya ad masalah sikit…tenant nak masuk umah nie.. sewa RM350 (2+1)… tapi umah kena repair nak kena buat paip air. lampu dan suis pintu kena beli lock baru…tenant nak cepat…. mcm nak buat kalo lpas tenant nie kena tunggu plak… tempat ok.. tapi raguragu kot nanti xde orang sewa… tunabri bagilah pendapat apa perlu sya buat

  • Tuanbri, Tolong bagi pendapat tuanbri. sya rasa… nak buat satu agremeent lawyer ngan owner tur… lepas tur.. lpas tur sya start buat renovate sikit2 dan suruh tenant baru tu masuk dulu dan sewakan dan deposit tur sya ambil…sebab confirm umah tur sya nak beli.. tapi process lebih kurang 2~3bulan…sebab turlah sya nak buat mcm nie…rasa rasa ok tak kalo mcm nie tunabri… apa pendapat semua…

  • MasterBri … kalo tak salah mrta/gmta bukan include dlm loan ke ? meaning monthly payment yg kita bayar tu termasuk skali kan … need ur advice pls.. bende baruni.. korekkk jgn tak korekk.. huhuuhu..

  • rasanya kau boleh tolak duit renovate rumah tu sebagai deposit rumah tu..

    nanti tolak harga beli rumah. tapi kena documented by lawyer.

    contoh:
    kau bayar lwyer 10%=rm3000
    kau claim repair rumah =rm3000

    so kau sebenarnya tak bagi lansung kepada lawyer, tapi suruh laywer keluarkan resit.

  • Tuanbri, Tolong bagi pendapat tuanbri. sya rasa… nak buat satu agremeent lawyer ngan owner tur… lepas tur.. lpas tur sya start buat renovate sikit2 dan suruh tenant baru tu masuk dulu dan sewakan dan deposit tur sya ambil…sebab confirm umah tur sya nak beli.. tapi process lebih kurang 2~3bulan…sebab turlah sya nak buat mcm nie…rasa rasa ok tak kalo mcm nie tunabri… apa pendapat semua…  (Quote)

    Tuanbri, Tolong bagi pendapat tuanbri. sya rasa… nak buat satu agremeent lawyer ngan owner tur… lepas tur.. lpas tur sya start buat renovate sikit2 dan suruh tenant baru tu masuk dulu dan sewakan dan deposit tur sya ambil…sebab confirm umah tur sya nak beli.. tapi process lebih kurang 2~3bulan…sebab turlah sya nak buat mcm nie…rasa rasa ok tak kalo mcm nie tunabri… apa pendapat semua…  (Quote)

    Aku spend 15k upgrade rumah flat lepas byr booking rm2000 je..Perjanjian-Penjual memberi hak kepada pembeli utk mendudukidan perbaiki rumah tersebut,dlm tempoh tersebut jika disewa,duit hak bakal pembeli..jika transaksi x dpt diteruskan oleh sebab masalah pihak penjual,maka penjual harus membayar balek kos pembaikan,kalau tak mampu nak bayar,bayaran tersebut dianggap sebagai lease rental selama 3 tahun ,supaya kita boleh sewa dan dptkan semula duit yg dah keluar termasuk buat untung siket…Nak tunggu semua finalise berbulan bulan.

  • Salam TuanBri,

    Terima Kaseh, bro…atas bagi sya tips2 berguna… esok sya akan suruh lawyer kenalan sya proceed S&P. lpas tur bleh buat sign and start renovate…tapi sya ikut tips tunabri suruh lawyer buat satu andaian deposit yang tak terbayar kat owner tur… supaya sya start renovate…new Tenant tur nakkan umah tur secepat mungkin… so sya kenalah kejar renovate tur… tak nanti kena tunggu tenant baru plak…dah le tempat nie banyak pencuri… apratment sya nie kat tingkat 4atas sekli.. senang pencuri pecah masuk dari atas… skang nie tinggal pintu ngan cermin aje semua wayar telah dicurik…. tapi takpelah sya rela nak tempuh semua dugaan nie… terima kasih seklai lagi Bro TunaBri…. nanti bila nak buat seminar…remind2 sklai…skang nie tengah sibok sengat tapi nak sangat2 berseminar ngan TuanBri SatuSolution…. ok Arious TunBri…wassalam

  • macamana saya nak dapatkan kembali wang pelaburan saya dengan syarikat evolustion (m)Sdn Bhd yang kini telah cuba menipu dan menghilangkan diri setelah mengambil wang deposit pelaburan saya berjumlah RM 7,000.00 yg menjanjikan pulangan lumayan,namun hingga kini tiada jawapan sejak bulan may 2010 saya mendaftar
    macammana saya nak buat aduan dan caranya agar wang saya di kembalikan
    tolonglah saya Tuan

  • macamana saya nak dapatkan kembali wang pelaburan saya dengan syarikat evolustion (m)Sdn Bhd yang kini telah cuba menipu dan menghilangkan diri setelah mengambil wang deposit pelaburan saya berjumlah RM 7,000.00 yg menjanjikan pulangan lumayan,namun hingga kini tiada jawapan sejak bulan may 2010 saya mendaftar
    macammana saya nak buat aduan dan caranya agar wang saya di kembalikan
    tolonglah saya Tuanbri

  • saya ingin menanyakan saya telah menghantar permohonan loan tersebut tertapi tiada maklum balas dari penerima. ini boleh menimbul curiga apatahlagi bank rakyat punya banyak cawangan koperasi mbsb lah komentar lah. tolong inform saya jika dokumen diterima. itu aja. 0148973887

  • >