Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Kos Beli Rumah Lelong

Salam Ramadhan.

Syukur kita ke hadrat ilahi…

Apa kos-kos yang terlibat ketika membeli rumah lelong? Aku menyahut seruan Abang Hensem untuk memberi breakdown kos-kos yang terlibat dalam membeli rumah lelong.

1. Kos Deposit
Selalunya rumah lelong akan memerlukan kita membuat deposit sebanyak 10% dalam bentuk bank draf (penerima : Atas nama bank pelelong). Ada juga yang 5% sahaja (Bumi Lot -CIMB atau RHB).

2. Kos Deposit Tambahan
Bila kita menang bidding pada harga lebih tinggi daripada harga rizab (Reserve price), kena bayar on the spot selepas menang tu untuk kita sign Kontrak Lelongan. Jumlah Deposit kita kena 10% daripada harga kemenangan = (Bank Draf + Tunai)

3. Duit Stamping Kontrak
dah menang,dah bayar baki (jika ada), dah sign agreement, kena pulak bayar RM50 utk stamping Kontrak Lelongan tersebut.

4. Kos Peguam
Boleh rujuk kepada Kos Peguam – Tuanbri
Kita ada 2 kerja/bahagian utk peguam (jika beli rumah guna pinjaman bank).

Anda ada info lagi ? sila beri komen.

(Bersambung ke episod 2)

  • Evaluation report:
    Dalam RM 500 jugak… Baru leh proceed dgn loan.

    Pengalaman pertama aku dlm rumah lelong ni sungguh pahit.. Sehingga smpi ke bank negara.. Tp jangan putus asa. Rezeki Allah yg tentukan, kita sbgi manusia hanye merancang.

  • Saja ja
    jamie nk minta pendapat tuan bri
    jamie beekenan nk beli rumah llong ttpai duit cash hanya cukup2 sahaja sebab nak keluarkan dr kwsp pun tak bleh (x boleh sbb nak buat standby sahaja) dia org kata…….

    jadi ada jln lain dak ….
    minta nasihat dr tuan bri okkkk,,,,,,

  • dengar khabar harga valuation report dah diseragamkan untuk flat / aprtment kos rendah dan sederhana iaitu RM670.

    mungkin pembeli boleh mintak bank absorbed atau waived kan untuk property yg popular atau sudah diketahui market price.

  • kaifa-setiap property kena ada report yang berasingan. tak boleh nak pinjam report org lain.

    saya baru je bayar rm550 utk valuation report.

  • salam. soalan 1. mcmana klu bli cash. 2)blacklist blh bt pinjaman ke.sbb bayaran tak ctik.
    3.)klu nak bli app dlm 35k, brapa dlm tangan mesti ada. harap dpt kerjasama tuan,time kasih

  • beli cash – no problem.

    blacklist – tak boleh buat pinjaman

    nak beli rm35k, kena ada dlm 40k dalam tangan

  • beejan – ini cara mengira Kos Membeli rumah lelong, bukan cara mengira Market Value….hehehe..

    Kena tgk area, build up, unit renovated? dan lain lain..

  • salam Tuanbri…saya sgt brminat ngan artikal ni…harap maklumat lebih detail lagi berkenaan belian rumah lelong ni…saya berniat sgt nak bli rumah lelong tapi x tau apapun berkenaan cara belian,segala kos,pinjaman bank dan sebagainya…harap dapat diterangkan lagi…TQ

  • >