Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Bila Buih Hartanah Meletup ?

Buih Hartanah ?

Hahaha…first time aku dengar ni…hanya di tuanbri.com

Gambar Hiasan

Ramai yang menjangkakan Buih ini akan meletup dalam jangka masa terdekat ni…


Sehinggakan Bank Negara terpaksa membendung aktiviti Spekulator yang ingin mengambil jalan singkat. http://tuanbri.com/blog/2010/11/70-sahaja-bunuh-diri-la-camni/

Soalan yang aku ingin bincangkan disini ialah :

1. Adakah buih ini buih buatan (superficial) atau buih semulajadi (normal) ?

Apa beza buih buatan dengan buih semulajadi ?

Buih Buatan
– mengikut kamus Dewan Satu Solution, buih buatan ini terbentuk disebabkan perkara-perkara yang dipengaruhi oleh satu pihak sahaja.
– Contoh : Harga gula naik 1 bulan SEBELUM musim perayaan. Perkara yang menyebabkan harga gula naik : Simpanan Stok Berlebihan oleh Pembekal Gula. Mana ada ramai orang beli 1 bulan sebelum perayaan.

Buih Semulajadi
– Harga gula naik disebabkan kos pengeluaran meningkat (contoh harga petrol naik) dan permintaan pengguna meningkat (semasa musim perayaan)

Dalam kes Hartanah pula, ada 3 sebab kenapa terbentuknya Buih Semulajadi (peningkatan Harga Rumah) :

1. Permintaan meningkat.

2. Pertambahan penduduk di kawasan tersebut MELEBIHI penambahan hartanah (untuk memenuhi kehendak penduduk).

3. Pertambahan gaji/pendapatan.

Apa pendapat anda mengenai 3 sebab ini mengikut keadaan Semasa ?

iklan :
Ingin membeli buku Ho Chin Soon ?
Klik Sini!

Ingin menyertai Seminar Hartawan Hartanah ?
Klik Sini !

  • ariff- Manson siapa ? abaikan. Ini gambar yang aku ambik semasa menghadiri Seminar Dinar Islam-Sunnah Nabi di UIA. Dia seorang je yg Non Muslim.

    matjoe – still tak ramai lagi, according to aku. Cuba kau tanya org yg duduk sebelah tempat kau kerja…atau daam lrt…

  • bubble atau buih ini pasti akan berlaku.Nampaknya kenaikan pasaran hartanah di Malaysia ini bukannya disebabkan oleh reason 1,2 & 3 yang diberikan Tn. Bri. Ianya lebih kepada ada sesetengah orang/company yang memiliki lebih daripada 3 buah rumah. Begitu juga dengan golongan yang berduit dan ada ilmu tentang pelaburan hartanah ni sentiasa melabur dan melabur dalam hartanah. Selagi ada demand, selagi tu harga akan naik. Bila orang2 kaya ni dah tepu dan tak mampu menambah lagi koleksi hartanah diorang masa tulah baru bubble ni berlaku. Sebab gologan yang mampu membeli hartanah2 mewah terhad kepada berapa percent jer daripada populasi Malaysia. Nak melabur apa2 pun boleh tapi kurangkan berhutang, so, kuranglah risikonya….

  • >