Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Kenapa jual rumah guna agen?

INFORMATION FOR SELLER (VENDOR) AND BUYER

The most usual way to sell a property is through estate agents. Some sellers choose to market their properties privately to save on the estate agents’ commission but this solution has the following disadvantages:

1)it can be very time-consuming as you will have to do all the work yourself, including advertising and showing the property to prospective buyers
2)it may take longer to sell your house as you are likely to get fewer viewings than by letting professionals market your property
3)you may end up selling at a lower price as you are likely to get fewer viewings and therefore less interest in your property.

Use several agents to market your property as this will result in your property being more widely advertised. You will only pay commission to the agent who actually sells the property so using several agents will not result in higher costs. However using too many agents, say over 5, may discourage the agents from working hard on the property as they may feel they are unlikely to be the ones who will be selling your property. Select estate agents who specialize in your area or property type as their client list will have the right prospective buyers for your property.

Help the agent help you

When giving your property details to the agent emphasize your property’s individual selling points. Think about any positives, from a large kitchen to an alarm system, or a good school nearby.If possible, take digital photos of your property which the agent can then send to prospective buyers or use in advertisements.


Selling costs

Estate agents’ commission:
3% on the first RM500,000 of the property’s selling price
2.75% on any amount over RM500,000.

Property Sale & Purchase Legal fees:
1% on the first RM100,0000 of the property’s selling price
0.5% on the next RM4,800,000
0.25% on any amount over RMRM4,900,000
This is subject to a minimum fee of RM200.

Some sellers do not instruct a lawyer and therefore save on the legal fees. This is possible because the buyer’s lawyer will draft the Sale and Purchase Agreement. However, not using a lawyer is not recommended unless you really know what you are doing. The Sale & Purchase agreement may seem simple enough to read but you will be surprised how often your lawyer will point out something that you would not have noticed that could have a material impact.

Early redemption penalty:
Before selling, check your mortgage policy to determine whether any penalty for early redemption may be applicable.

Real Property Gains Tax:
Real Property Gains Tax was abolished in April 2007, so there will be no tax on your property gains.
Starting from 2010, it is 5% for properties disposed less than 5 years.

p/s: Kalau sesiapa ingin menjual rumah atau hartanah mereka, bolehlah menghubungi aku.
Kini aku adalah Perunding Hartanah Berdaftar bagi Rumah Lelong mahupun Rumah Siap (Subsale)

102 comments for “Kenapa jual rumah guna agen?

  1. 01/11/2010 at 12:21 pm

    cayalah new servis by 1 solutions

  2. safuan
    01/11/2010 at 3:21 pm

    wow

    • 06/02/2014 at 11:40 pm

      1.Tanah Lot Untuk Dijual Di Jambi Darat Rengit.

      – Keluasan 50×90 ( 5500 kps )
      – Lokasi yang strategik dan sistematik
      – Harga yang berpatutan dan mampu milik.
      -Tanah bergeran.
      -Lokasi tiang letrik no.10.
      – Hanya 2 minit dari Maybank, Agro bank, Pasaraya Hup Seng, barangan perabot secondhand di Pekan Rengit. …………………………………………. 2.Tanah Lot Untuk Dijual Di Ayer Baloi Pontian Johor

      – Keluasan 50×90 (4250kps)
      – Lokasi yang strategik dan sistematik
      – Harga yang berpatutan dan mampu milik.
      -Tanah bergeran.
      -Lokasi lot no. 3 dari lorong haji sulaiman belah kiri
      – Hanya 5 minit dari Bandar Ayer Baloi.
      – Kepada yg berminat, sila hubungi kami di talian :-

      012-9406914
      07-6901490

  3. 01/11/2010 at 6:11 pm

    bro,
    agent’s commission is 3% (plus 5% government tax), refer to http://www.lppeh.gov.my/fees.html

  4. 01/11/2010 at 8:14 pm

    betul2 setuju ngan bri… lagi senang beli rumah dgn ejen… boleh katakan anytime boleh gi tengok rumah.. kalau direct ngan owner maybe susah sikit owner nak entertain maklumlah owner ni ada keje masing2

  5. kambingselam
    01/11/2010 at 8:59 pm

    salam bro,
    congrats dh jadi property negotiator!! bro..sy pun minat jgk nk jadi agent hartanah tp tgh survey company nya. bro ada suggestion? kalo bro tak kisah..bro join company mana?

    thanks 😉

  6. tomato
    01/11/2010 at 10:49 pm

    aisyeh bri dah masuk gelanggang…keep up bro

  7. 02/11/2010 at 2:15 am

    selangkah lagi maju ke hadapannnn… tahniah master bri. bersama siapa skrg ni, dan kenapa pilih mereka?

  8. helmo
    02/11/2010 at 2:42 am

    pernah juga terdetik dihati kenapa bro bri tak buat subsale.. langkah baru yg bijak bro..

  9. Joe
    03/11/2010 at 10:03 am

    About Real Property Gain Tax (RPGT)..dah start kena balik la @ 5% from profit.

  10. 04/11/2010 at 2:37 pm

    betul la tu…

    RPGT dah dikenakan balik since 2010..najib took over PakLah

  11. 09/11/2010 at 8:16 am

    Tahniah bro,bertambah lagi agen hartanah melayu.boleh kita kembangkan networking.InsyAllah.Focusing subsale area mana? Boleh co-broke mcm ni..hehehee

  12. Puan Casablanca
    09/11/2010 at 10:11 am

    Dear Sir,

    Interesting when i found this website, deeply usefull and helpful enough.
    I tercari2 info about selling property. I dlm dilema when my business very badly nowadays, jadik planning to sell my house that i bot in 2008, loan approved in july 2008, but move in to the house only july 2009, and now wanted to selling at rm650k, that the MV at now, I bot at rm450k. Nak restructuring balik my financial here and there before getting into trouble. Tapi kenapa in your web, i had found that if selling the house within 5 years, ada 5% selling disposed, meaning what? 5% from the sale have to deducted by bank ker? Pls explain that to me sir. Very much appreciate your info sir. Tq.

  13. 09/11/2010 at 2:07 pm

    rizal- aku ok je…nanti kita jumpa dan discuss
    Puan Casablanca-call me. your email tak boleh pakai pun. Kena reject. Takkan bagi email tipu?

  14. Puan Casablanca
    10/11/2010 at 10:34 am

    Tuan, my email korek la….how come?….You may try again to email me. Thank you SIr.

  15. 10/11/2010 at 11:20 am

    Casablanca – Pls sms saya…

    Delivery to the following recipient failed permanently:

    casablanca690@yahoo.com

    Technical details of permanent failure:
    Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 554 554 delivery error: dd Sorry your message to casablanca690@yahoo.com cannot be delivered. This account has been disabled or discontinued [#102]. – mta1029.mail.re4.yahoo.com (state 18).

  16. IMRAN
    21/11/2010 at 3:42 pm

    Salam….Tuanbri

    Saya ingin menjual rumah saya yg trletak di Kuantan, Pahang. Sila email saya. Terima kasih

  17. Abd Rahman
    25/11/2010 at 5:57 pm

    Assalamualaikum
    Saya direct dari Pelelong..

    http://rahman.blogspot.com

    Boleh refer pada link diatas..

  18. yusof
    29/11/2010 at 10:58 pm

    tuan,sy masih fresh dlm bidang nie,tp dah nampak cam rezeki dah byk nak masuk,,,still sell land,,,tp bnyak benda yg sy x tau,,,apelagi masuk bab low,,cover bhgian k,sel,,,pahang land..tlg nak wat mcmna???

  19. Nor Aizan Mohamad
    02/12/2010 at 12:24 am

    salam. Saya ingin menjual rumah saya di kuantan, pahang.Tapi saya xtau value rumah tu sekarang. mcm mana nak tau ye?

  20. 02/12/2010 at 12:49 pm

    imran -kuantan saya tak dapat nak jualkan..jauh.

    abd rahman-boleh contact saya dulu…

    yusof – tak paham.

    nor aizan – value rumah boleh check dengan valuer.

    • 06/02/2014 at 11:33 pm

      nk beli rumah lelong bagaimana

  21. Mohd Sapeae badri
    21/12/2010 at 11:19 am

    Saya nak jual rumah semiD di seremban 2. Macammana?

  22. syamsul nizam
    24/12/2010 at 10:43 am

    Salam ..
    Macam mana nak tahu harga pasaran rumah yang dijual dikawasan saya.. saya bercadang nak jual rumah Semi- D saya yang dibeli dalam tahun 2005 (33 x 90) di Taman Tuanku Jaafar Seremban Negeri Sembilan, Berhampiran Sekolah rendah dan menengah dalam 200 meter jer Ke masjid dalam 800 Meter jer. Ke pusat perniagaan dalam 150 meter jer. Emm tak lama lagi dalam area ni ada stesyen komuter KTM yang nak siap. Rumah tu sejak siap saya tak pernah duduk, cuma bagi untuk disewa kepada satu keluarga selama 10 bulan sahaja.. tapi saya maintain dari segi kebersihan sahaja..saya nak jual rumah tu sbb nak beli rumah lain disekitar dengkil…harap dapat bagi maklum balas..

  23. 24/12/2010 at 7:52 pm

    En Sapeae – Seremban2 jauh sangat. saya ada kawan. Sila email maklumat rumah

    Syamsul – bagi say detail rumah

  24. syamsul nizam
    27/12/2010 at 11:12 pm

    Salam,

    Tuanbri,

    Detail rumah ialah seperti berikut:

    Lokasi:Taman Tuanku Jaafar, Sg. Gadut, Senawang, Seremban Negeri Sembilan

    Alamat Hartanah (rumah): No. 160 Jalan TTJS 3/6, Taman Tuanku Jaafar, Seremban N.sembilan

    Jenis Rumah: Semi-D Setingkat (33 x 85)
    Luas rumah:
    Diskripsi Hartanah: HS(D)31547 Lot No.8532, Pekan Sg Gadut, Seremban
    Luas Tanah : 2805 kaki persegi

    Rumah dibeli dan siap dalam tahun 2005 dan masih dalam keadaan asal sejak dibeli.. tiada renovation dibuat..Gril, lampu dan kipas telah sedia ada..

    Jika mahu maklumat lanjut yang lain akan saya berikan lagi..

    sekian

    • suriana
      31/01/2011 at 8:49 pm

      dah ada pembeli ke belum.berapa nilai

    • SYAMSUL NIZAM
      01/02/2011 at 10:09 am

      dah ada pembeli ke belum.berapa nilai  (Quote)

      dah ada pembeli ke belum.berapa nilai  (Quote)

      suriana,
      rumah masih belum dibeli.. harga nak jual dalam RM215k

    • nur
      04/03/2014 at 1:53 pm

      Assalam, en syamsul..rumah dah dijual ke belum?

      Kalo belum tolong contact saya nur 0139816891..kawan saya cari rumah..urgent!!!Thanks.

  25. khairi
    28/12/2010 at 10:36 am

    Cuba check value rumah kat web nie http://www.allhouseprice.com. Tidak laa tepat sangat tapi boleh beri gambaran kasar market value sekitar kawasan tu.

  26. syamsul nizam
    28/12/2010 at 11:12 pm

    Salam,

    Terima kasih Khairi atas maklumat yang diberikan. Kalau tak silap saya carian harga rumah dalam web site tu cuma untuk kawasan rumah di negeri selangor, Kuala Lumpur dan pulau pinang sahaja.. negeri-negeri lain mungkin tak dapat dibuat semakan..

  27. Asrul Firnaz
    29/12/2010 at 11:38 am

    Salam to all blog readers..My name is Asrul Firnaz from Affin Bank .Just nak inform ,kalau berminat nak tahu tentang rates Affin Bank bole la call saya di 017-9728.Thank you

  28. tuanbri
    29/12/2010 at 11:57 am

    Syamsul – betul. Tak semestinya bergantung kepada website tu semata mata.

    Asrul mana ni? boleh tak kalau jangan letak iklan kat sini. Blog aku ni macam tempat iklan ke ?

  29. fouziah
    31/12/2010 at 2:44 am

    salam
    nak tanya, jika nak jual rumah d shah alam seksyen 17 brp value
    rumah cluster d
    beli dalam 2008 n nak jual sbb nak pakai duit..betulke kena 5% tax

  30. tuanbri
    31/12/2010 at 2:38 pm

    saya aan contact puan fouziah

  31. kushairi
    03/01/2011 at 6:32 pm

    salam..saya berhajat nak jual rumah yang saya beli di Sg Siput (U) perak..boleh tolong atau cadang mana2 agen?

  32. khairul
    04/02/2011 at 10:06 am

    salam tuan..saya cadang nak jual rumah kat area grik perak.tuan boleh arrange x?terima kasih

    • Ramly
      21/11/2011 at 10:30 pm

      Rumah Kat grik kat mane…brpe nak jual

  33. niza
    18/02/2011 at 10:26 am

    salam…

    Saya agent kat kuantan… kalau nak info kuantan market boleh la tanye… bukan terror sgt tapi boleh la…

  34. Joe
    25/02/2011 at 11:22 am

    Thank Khairi for the references to http://www.allHousePrice.com.my/

    I also checked with my valuation friends and I believe this website use the actual buy/sell transaction data, so the info in this website will be more accurate as more data is pump in.

  35. ahmad
    12/03/2011 at 10:25 pm

    Salam. Saya nak jual rumah dengan harga tunai. Rumah flat aras 2, Seksyen 16 Bandar Baru Bangi. Berapa tuan boleh amik? Secepat mungkin. Contact saya 016*******

  36. harath
    15/03/2011 at 12:55 pm

    saya sdang mencari rumah bangalow di sekitar keramat, jln gurney & jalan pawang. Tlg hubungi saya.

  37. Suffian
    26/03/2011 at 10:59 am

    Assalamualaikum tuanbri,

    Saya dalam perancangan awal untuk menjual rumah di Bandar Saujana Putra seperti maklumat berikut:-

    Single Storey Terrace House
    Ruby Garden 20 X 65
    End Lot (10ft land)
    Built-up area 1054 sq. ft
    Land area 181.0 m2
    4 rooms 2 bathrooms

    Rumah baru dan belum diduduki langsung. InsyaAllah dalam minggu depan saya akan collect kunci.

    Buat masa sekarang saya dalam urusan untuk beli hartanah di Bukit Bandaraya Shah Alam. Lepas loan approved, baru saya akan proceed untuk penjualan rumah di Bandar Saujana Putra yang berkenaan.

    Saya akan hubungi pihak tuan pada masa itu.

  38. 26/03/2011 at 1:58 pm

    waalaikumsalam.

    Ahmad- saya dah cuba hubungi tuan tapi tak berjawab,sms tak berbalas.

    Suffian – boleh. Nanti contact saya.

  39. sam
    31/03/2011 at 12:33 am

    Saya sebenarnya baru cadang nak beli kedai atau lot pejabat tingkat 3 di Balakong atau dengan lebih tepat lagi di Taman Bukit Belimbing melalui ejen juga. So.. mcm mana nak tahu value kedai tersebut supaya selepas saya membeli saya mudah nak jual balik kedai tersebut.. Ejen tersebut memang dah bagi harganya dan saya rasa macam murah..

    Adakah tuan boleh bagi anggarn harga area tersebut.. Kedai tersebut berkeluasa lebih dari 1,000meter segi rasanya..

    • 31/03/2011 at 1:16 am

      waaah…sam, saya mana boleh bagi value kalau awak bagi anggaran sahaja..?

      cuma bagi details utk kes tersebut….
      Ini kes kena call valuer.baru boleh dapat exact value. Tak pernah beli hartanah ke?

  40. 08/04/2011 at 11:32 am

    Salam Tuanbri

    Tolong emailkan alamat email/ butiran agen yang ‘ok’ untuk urusan beli rumah kat Seremban.

    Thanks

  41. muhammad izwan
    13/05/2011 at 4:13 am

    salam…saya muhammad izwan dari sg besi…bos saya suruh cari buyer untuk jual banglo nyew at setapak….kata bos saya if saya dapat cari buyer lebih dari harga dia nak 2,buat duit poket n duit bayar urusan lawyer..die nak jual rm 1 700 000..tapi die suruh letak harga rm2 000 000..boleh tolong??

    • nur
      26/04/2014 at 9:37 pm

      Assalam..bungalow kt stapak ade lg ke?

  42. JENAL
    12/06/2011 at 1:36 pm

    SAYA NAK JUAL RUMAH AREA KOTA DAMANSARA APARTMENT TERATAI SEKSYEN 6

  43. 25/06/2011 at 12:03 am

    pls let me know how to sale my home at taman bandar baru sungai lalang? t.q

  44. 26/06/2011 at 3:18 pm

    saya nak jual rumah taman tempua bistari, gumut hulu selangor RM90.000. rumah 2 tingkat 3 bilik, 2 bilik air atas bawah 10 minit ke bandar tg. malim.

    • sarah
      08/09/2011 at 9:07 am

      Berminat nak beli.. tp nak tgk dulu.. boleh bg:
      1) Alamat rumah
      2) Keluasan tanah Sq Ft
      3) Keluasan rumah
      4) Jenis rumah
      5) Kalo dpt.. gambarnya sekali.

      STK

  45. soufi
    17/07/2011 at 2:04 pm

    Saya ada 6 buah rumah nak dijual sekitar shah alam dan klang. Call:014 3333210-soufi

  46. soufi
    17/07/2011 at 2:09 pm

    1 ekar tanah utk dijual di pulau indah

  47. hermi
    19/10/2011 at 3:32 pm

    saya ade rumah di taman mantau indah 2 seremban nak jual ley x sape 2 tolong…

  48. hermi
    19/10/2011 at 3:33 pm

    klu ada tolong hubungi saya 017-3779941….

  49. Janeen Bungo
    04/12/2011 at 4:17 pm

    Wonderfully crafted response! Hope all is well Steve.

  50. Fiq
    22/12/2011 at 4:59 pm

    Sy bercadang nk beli rumah di Puchong..Budget range 150-220000.. Ade tak?

    Thanks..

  51. Akmal
    25/01/2012 at 3:37 pm

    Salam tuanbri,

    Saya nk jual sebuah rumah condo d Bandar Baru Bangi yg dh nk siap dibina.

    Sy nk tanya tuan, kesimpulannya berapa % daripada harga keseluruhan rumah yg akan dijual perlu saya bayar pada agen, lawyer, etc. Sori tuan, saya xberapa faham penerangan di atas. Boleh bg sy contoh yg ader figure?

    terima kasih daun keladi tuanbri,

  52. jaabar
    17/02/2012 at 12:37 pm

    saya nak jual rumah kat taman tengku jaafar,jalan ttj 1/16,seremban,sungai gandut…160k…nego.Berminat sila hubungi 012-2687028

  53. Muhammad
    02/04/2012 at 12:21 am

    Assalamualaikum tuan, saya nak tolong jual rumah pakcik saya di No. 8, Lorong Widuri 6, Taman Widuri, 14200 Jawi, Seb. Perai Selatan, Pulau Pinang.Rumah dah 10 thn dibeli, beliau tak pernah duduk langsung dirumah itu, beliau hanya nak settlekan pinjaman rumah tersebut dan dapat sikit lebihan untuk cover lawyer cost etc. Beliau seorang yang sangat sibuk untuk dapat menguruskan penjualan rumah tersebut, lagi pula beliau tinggal di Shah Alam.Maka beliau minta saya untuk membantu beliau.
    Rumah tu dah saya bersihkan sekadar yang boleh, namun kerosakkan yang berlaku pada semua pintu dan tingkap, sinki dan jamban, lantai parquet di bilik utama dan ceiling di ruang porch kereta.Lain2 pada pandangan saya masih dalam keadaan yang memuaskan.
    Harga yang beliau minta adalah RM50,000.00(Lima Puluh Ribu sahaja)…..so mohon tuan/sesiapa yang minat, hubungi saya di 0134522885 Muhammad Al-Manar.TQ

    • adi
      22/04/2012 at 12:46 pm

      masih ade lagi kalau ada email saya asu_procc@yahoo.com

    • adi
      22/04/2012 at 12:47 pm

      Assalamualaikum tuan, saya nak tolong jual rumah pakcik saya di No. 8, Lorong Widuri 6, Taman Widuri, 14200 Jawi, Seb. Perai Selatan, Pulau Pinang.Rumah dah 10 thn dibeli, beliau tak pernah duduk langsung dirumah itu, beliau hanya nak settlekan pinjaman rumah tersebut dan dapat sikit lebihan untuk cover lawyer cost etc. Beliau seorang yang sangat sibuk untuk dapat menguruskan penjualan rumah tersebut, lagi pula beliau tinggal di Shah Alam.Maka beliau minta saya untuk membantu beliau.
      Rumah tu dah saya bersihkan sekadar yang boleh, namun kerosakkan yang berlaku pada semua pintu dan tingkap, sinki dan jamban, lantai parquet di bilik utama dan ceiling di ruang porch kereta.Lain2 pada pandangan saya masih dalam keadaan yang memuaskan.
      Harga yang beliau minta adalah RM50,000.00(Lima Puluh Ribu sahaja)…..so mohon tuan/sesiapa yang minat, hubungi saya di 0134522885 Muhammad Al-Manar.TQ

      masih ade lagi kalau ade mesej saya asu_procc@yahoo.com

  54. efa
    14/07/2012 at 7:24 am

    Salam ..
    Macam mana nak tahu harga pasaran rumah yang dijual dikawasan saya.. saya bercadang nak jual rumah Semi- D saya yang dibeli dalam tahun 2005 (33 x 90) di Taman Tuanku Jaafar Seremban Negeri Sembilan, Berhampiran Sekolah rendah dan menengah dalam 200 meter jerKe masjid dalam 800 Meter jer. Ke pusat perniagaan dalam 150 meter jer. Emm tak lama lagi dalam area ni ada stesyen komuter KTM yang nak siap. Rumah tu sejak siap saya tak pernah duduk, cuma bagi untuk disewa kepada satu keluarga selama 10 bulan sahaja.. tapi saya maintain dari segi kebersihan sahaja..saya nak jual rumah tu sbb nak beli rumah lain disekitar dengkil…harap dapat bagi maklum balas..

    salam..ade lg ke rumah yang encik nak jual ni,saya berminat nak beli rumah di ttj..

  55. 14/07/2012 at 12:49 pm

    Effa – Nak tau harga pasaran rumah puan,
    senang sahaja.

    Puan pergi berjumpa dengan pegawai bank yang berdekatan, boleh tanya dia.

    lagi satu option ialah – Cari no telefon valuer kawasan puan.
    Boleh layari laman web ini untuk senarai : Valuer Seremban

    ok ke ?

  56. efa
    16/07/2012 at 3:32 pm

    salam..bukan saya nak jual rumah tapi saya nak beli rumah kat taman tuanku jaafar,,saya terbaca comment encik syamsul nizam..ada lagi ke rumah tu

  57. shuzima bt sidek
    08/08/2012 at 11:04 am

    salam en tuanbri, saya nak jual rumah di seremban2. rumah teres dua stgh tingkat. alamat no 884, jln s2-G15, Garden Avenue, Seremban 2, negeri sembilan. Sya letak harga RM280 boleh runding. Boleh ke saya lantik en tuanbri jadi agen saya..?

    • nur
      28/02/2014 at 6:37 pm

      cik shuzima..if rumah belum jual lagi boleh contact saya di 013-9816891(nur)

  58. AMIR MUSA
    10/08/2012 at 12:22 am

    Asslm tuanbri.. sy ingin menjual rumah saya yg berada di taman jasmin senawang, seremban.. blhkah tuan bantu sy utk menjual rumah tersebut? jika blh, minta tuan email kpd sy butir2 atau dokumen yg perlu sy sediakn.. tq..

  59. zalmah
    12/08/2012 at 11:59 am

    Salam,

    saye nak cari rumah untuk dibeli dekat area
    sg besi atau yang berdekatan. kira ni first house
    saye nak bli…

    any info untuk saye ke…
    my num 012-3142985

    thanks;

  60. zalmah
    12/08/2012 at 12:00 pm

    SORRY MY CORRECT NUM 012-3142085

  61. 26/11/2012 at 2:04 pm

    salam,
    saya ada masaalah untuk menjual rumah,kerana lawyer tidak dapat mencari pemaju untuk dihubungi.

  62. jela
    06/02/2013 at 12:07 pm

    sy nak cari rumah area bandar saujana putra..range dllm rm250 000 ke bawah.. sape owner / nk jual sila email sy ye
    teddy_galz84@yahoo.com

    • sariman
      13/02/2014 at 7:21 am

      Saya nk jual rumah saya kt bandar saujana putra….single storey. ..20 kali 70 keluasan….depan dhrenovation ada auto gate….Dlm plaster syiling, kipas kabinet….sy masih duduk, tapi xlma lagi sy knaapo transfer kerja. ..harga 300k….law cari sendiri. ..direct owner. ..call sy 0173161559

  63. sabri
    17/02/2013 at 10:48 am

    Aslmkm… Sy bercadang nk beli umh yg bank lelong dkt Tmn Widuri, Jawi, Hrga RM60,000.
    Tak pndai sgt cara2nya. Brkenaan nk bt loan brp sy bleh dpt, n Bank mna pling sesuai..?

    Pndapatan sebln & isteri RM 3,000 lebih jer.
    Accnt 2 KWSP RM 10,000.
    Umr 26t thn.
    Kesemua htang yg ada sbln RM 1,200.

    Tlong bg apa2 info yg ptut, tq…

  64. 18/02/2013 at 8:22 am

    Assalamualaikum Tuan, mohon bantuan untuk mencari buyer bagi banglo di Gombak, Selangor. Malay reserve berkeluasan 8,588kp. Harga 2 juta (negotiable).

  65. 22/02/2013 at 6:26 pm

    Assalammu’alaikum Tn Tanah. Nak iklan sket. Saya nak jual rumah saya – Double storey terrace type di Taman Desajaya 1 Senawang. Berdepan dengan Lavender Heights. Harga 430k. Rumah baru siap, belum buat apa2 lagi. Location very strategic. Hubungi saya di 019 6050509 untuk perbincangan lanjut. Terima kasih.

  66. sham
    04/05/2013 at 1:04 pm

    bro,mcmn nk ctc ni?nk jual rumah…urgent sgt2

  67. 11/11/2013 at 1:52 pm

    saya nak jual rumah kat BANDAR UNIVERSITI SERI ISKANDAR PERAK…BOLEH TOLONG JUAL KE? 0134323342

    • Muhammad Arif
      19/03/2014 at 5:42 pm

      Salam,

      Boleh berikan data berkenaan rumah di seri iskandar tu. TQ

  68. rina
    23/02/2014 at 8:01 pm

    salam tuan bri, sy masih baru lagi dlm bidang estate agent ni.. sy nak tahu bagaimana kite nak mencari tenant didalam shopping complex.. bagaimana caranya?

  69. yasin
    04/03/2014 at 6:28 pm

    Rumah yg cdang nk jual …teres 2 tingkat (20 x 70)..sek 7 shah alam.. sangat dekat dgn kedai eg. My mydin..99..taman rekreasi..uitm…hosp baru shah alam..unisel…
    Tolong bg nasihat sebab rumah tu ada 2 nama dan salah seorangnya ada msalh berkaitan bankrupsi…

    • nur
      17/04/2014 at 9:54 am

      En. Yasin boleh call saya nur- 0139816891 untuk berbincang perkara ini.

  70. SHAIFUL AZLI BIN RAMBY
    08/04/2014 at 11:31 am

    Saya ada sebuah rumah di balok perdana untuk dijual (Berdekatan Perindustrian Gebeng)
    Rumah jenis semi D.
    Luas Rumah 35×45.
    Luas Tanah 45x 75.
    4Bilik 2Bilik air
    Dry Kitchen (include cabinet) and Wet Kitchen.
    Cadang Harga nak jual Min RM300K
    Market Value RM 350K

    Owner : 0139729890 (shaiful)

    • Che Mat Riffin Bin Mohamad
      21/04/2014 at 1:34 am

      Salam,

      Saya ada1 rumah kedai utk di jual URGENT.

      Lokasi JLN KANDIS KE TOK BALI PASIR PUTEH.
      2KM KE JAMBATAN TOK BALI.

      -BERDEKATAN ASRAMA JURURAWAT
      -JALAN UTAMA KE JAMBATAN TOK BALI.
      -2.5 KM KE JETI TOK BALI.

      KG.TEKO AIR MERAH
      16310 TELONG,KANDIS
      TOK BALI

      Rumah kedai untuk di jual

      Lot tepi..keluasan 20 x 60…tanah belakang ada 40kaki…boleh upgrade lg kedai ni.

      lokasi :kg teko air merah..tepi jalan utama kandis ke tok bali.

      sebab nak berpindah ke KL.

      Harga : RM100K(BAWAH MARKET VALUE)…Nego

      berminat : call che mat 019-3885912 (direct owner)
      email : chemat72@gmail.com

  71. siti
    16/06/2014 at 2:51 am

    saya pasti mesti ramai ejen hartanah disini.. ok, sy cuma ingin maklumkan anda sebagai ejen hartanah bekerjalah dengan nawaitu mencari rezeki yg halal…bukan kerana keuntungan dan mengejar 3 % dari buyer, sy bercakap begini atas dasar pengalamn yang sy alami,
    situasi 1: buyer rumah hampir 2 bulan lebih masih belum keluar offer letter, disebabkan rumah saya ramai menunggu, dan sy urgent untuk menjual, saya terpaksa membatalkan perjanjian bersama buyer tersebut. rumah sy diserang ejen buyer tersebut dan side mirror kereta di patahkan.
    situasi 2: saya telah menggunakan perkhidmatan ejen lain. sy mensyaratkan mesti mempunyai duit cash untuk 10 % dan bayar lawyer fees, untuk mempercepatkan urusan proses. Ejen baru telah mendapatkan buyer dan menyatakan buyer tersebut ade cash. Bila lawyer minta bayar fees untuk sign dokumen bank. buyer tiada duit dan proses sign doc. bank tertangguh. buyer pula minta sy memahami die..
    so.. bekerjalah dengan amanah…

  72. En.Sahrel
    11/07/2014 at 3:40 pm

    Saya nak jual rumah apartment di Bandar Bukit Tinggi,Klang 95k..3 bilik,2 bilik air,650 sq.ft.
    Freehold, bumi lot ,tingkat 2..
    *loan bank sudah dilangsaikan :)
    Berminat,sila hubungi saya En.Sahrel 014-7113656

    • 31/07/2014 at 3:26 pm

      salam en sahrel,
      dah ada staff saya yang contact tuan tak ?

  73. 14/07/2014 at 12:12 am

    Nice one. tq for da info

  74. wan nasri
    08/08/2014 at 10:49 pm

    rumah utk di jual di melaka
    jenis : rumah teres 1 tingkat lot buni
    saix : 20×70
    bilik : 3 bilik
    tandas : 2
    tahun : 2oo7
    alamat : no 10 taman pokok mangga
    jalan pokok mangga 25
    75250 melaka
    harga : rm180k
    tel :nasri 0196400056

  75. Mohd Safiee
    12/09/2014 at 3:29 pm

    Assalamualaikum…. saya ada rumah untuk dijual di Mantin – Bandar Universiti. Boleh tlg uruskan?

    • tuanbri
      14/09/2014 at 8:03 am

      saya akan hubungi tuan melalui email…

  76. saiful
    14/09/2014 at 3:32 pm

    Tuan..
    Saya nk jual rumah.. Tp x tau prosidur.takut pun ye jugak.. Takut kena tipu dgn ejen or lawyer…klo boleh nk buyer yg tanggung ejen fee.n.lawyer fee..boleh ke?
    Harap dpt membantu..

    Rumah di kota warisan ,sepang

  77. nadia
    21/09/2014 at 3:35 pm

    Assalam, sy memerlukan bantuan untuk menjual rumah tanah lot di kg muhibbah sungkai perak. 5 minit ke stesen kereta api sungkai. 30 minit ke kolam air pnas sg klah. Jika sesiapa boleh membantu boleh hubungi sy.

  78. den
    05/11/2014 at 2:19 pm

    Salam…saya berminat nak jual apartment di Ukay Perdana….Blh tolong uruskan?

    • tuanbri
      07/11/2014 at 10:09 am

      Salam mr Den.

      Ada tak staff saya contact tuan… ?
      Kalau belum, komen kat sini..

      Nanti saya pastikan staff saya contact tuan untuk tolong tuan jual apartment tersebut.

      tuanbri.com – permudahkan urusan hartanah anda

  79. mizan
    06/11/2014 at 1:24 am

    Salam. Saya nak jual rumah single semi d di melaka. (URGENT) Area bertam dekat dengan tesco cheng. Rumah baru setahun terima kunci. Belum diduduki. Harap tuan boleh bantu saya. 0162041707

    • tuanbri
      07/11/2014 at 10:10 am

      Salam Encik Mizan. Terima kasih atas kepercayaan pihak tuan ke atas kami.

      Nak Jual Rumah,
      Ingat Tuanbri.

  80. abdul hadi
    22/04/2015 at 3:13 pm

    Assalammualaikum,sy zul mencari buyer kpd sesiapa berminat membeli rumah appartment (soho)mampu milik kerajaan negeri perak.. projek masih baru di jlnkn di area meru raya perak…launch projek bersama MB perak pada 19/5/2015.. keluasan dr 920-1138sf harga dr rm250k-rm299k..berminat boleh hubungi sy utk pendaftaran segera..tq

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *