banner Tuanbri.com merupakan satu Jurnal
perjalanan dan perkongsian
pelaburan hartanah.

Kelab Hartawan Hartanah ditubuhkan,

Seminar Hartanah juga diadakan untuk menggalakkan lebih ramai
lagi orang Islam menceburkan diri
dalam pelaburan hartanah.
Subscribe my blog.
More...
Nov
1st

Kenapa jual rumah guna agen?

Author: tuanbri | Files under Articles

INFORMATION FOR SELLER (VENDOR) AND BUYER

The most usual way to sell a property is through estate agents. Some sellers choose to market their properties privately to save on the estate agents’ commission but this solution has the following disadvantages:

1)it can be very time-consuming as you will have to do all the work yourself, including advertising and showing the property to prospective buyers
2)it may take longer to sell your house as you are likely to get fewer viewings than by letting professionals market your property
3)you may end up selling at a lower price as you are likely to get fewer viewings and therefore less interest in your property.

Use several agents to market your property as this will result in your property being more widely advertised. You will only pay commission to the agent who actually sells the property so using several agents will not result in higher costs. However using too many agents, say over 5, may discourage the agents from working hard on the property as they may feel they are unlikely to be the ones who will be selling your property. Select estate agents who specialize in your area or property type as their client list will have the right prospective buyers for your property.

Help the agent help you

When giving your property details to the agent emphasize your property’s individual selling points. Think about any positives, from a large kitchen to an alarm system, or a good school nearby.If possible, take digital photos of your property which the agent can then send to prospective buyers or use in advertisements.


Selling costs

Estate agents’ commission:
3% on the first RM500,000 of the property’s selling price
2.75% on any amount over RM500,000.

Property Sale & Purchase Legal fees:
1% on the first RM100,0000 of the property’s selling price
0.5% on the next RM4,800,000
0.25% on any amount over RMRM4,900,000
This is subject to a minimum fee of RM200.

Some sellers do not instruct a lawyer and therefore save on the legal fees. This is possible because the buyer’s lawyer will draft the Sale and Purchase Agreement. However, not using a lawyer is not recommended unless you really know what you are doing. The Sale & Purchase agreement may seem simple enough to read but you will be surprised how often your lawyer will point out something that you would not have noticed that could have a material impact.

Early redemption penalty:
Before selling, check your mortgage policy to determine whether any penalty for early redemption may be applicable.

Real Property Gains Tax:
Real Property Gains Tax was abolished in April 2007, so there will be no tax on your property gains.
Starting from 2010, it is 5% for properties disposed less than 5 years.

p/s: Kalau sesiapa ingin menjual rumah atau hartanah mereka, bolehlah menghubungi aku.
Kini aku adalah Perunding Hartanah Berdaftar bagi Rumah Lelong mahupun Rumah Siap (Subsale)

m4s0n501

99 responses. Wanna say something?

  1. matjoe
    Nov 1, 2010 at 12:21:27
    #1

    cayalah new servis by 1 solutions

  2. safuan
    Nov 1, 2010 at 15:21:24
    #2

    wow

  3. fauzi
    Nov 1, 2010 at 18:11:59
    #3

    bro,
    agent’s commission is 3% (plus 5% government tax), refer to http://www.lppeh.gov.my/fees.html

  4. wakif
    Nov 1, 2010 at 20:14:00
    #4

    betul2 setuju ngan bri… lagi senang beli rumah dgn ejen… boleh katakan anytime boleh gi tengok rumah.. kalau direct ngan owner maybe susah sikit owner nak entertain maklumlah owner ni ada keje masing2

  5. kambingselam
    Nov 1, 2010 at 20:59:22
    #5

    salam bro,
    congrats dh jadi property negotiator!! bro..sy pun minat jgk nk jadi agent hartanah tp tgh survey company nya. bro ada suggestion? kalo bro tak kisah..bro join company mana?

    thanks ;)

  6. tomato
    Nov 1, 2010 at 22:49:59
    #6

    aisyeh bri dah masuk gelanggang…keep up bro

  7. ahmad
    Nov 2, 2010 at 02:15:09
    #7

    selangkah lagi maju ke hadapannnn… tahniah master bri. bersama siapa skrg ni, dan kenapa pilih mereka?

  8. helmo
    Nov 2, 2010 at 02:42:06
    #8

    pernah juga terdetik dihati kenapa bro bri tak buat subsale.. langkah baru yg bijak bro..

  9. Joe
    Nov 3, 2010 at 10:03:52
    #9

    About Real Property Gain Tax (RPGT)..dah start kena balik la @ 5% from profit.

  10. tuanbri
    Nov 4, 2010 at 14:37:50
    #10

    betul la tu…

    RPGT dah dikenakan balik since 2010..najib took over PakLah

  11. Mohd Rizal
    Nov 9, 2010 at 08:16:57
    #11

    Tahniah bro,bertambah lagi agen hartanah melayu.boleh kita kembangkan networking.InsyAllah.Focusing subsale area mana? Boleh co-broke mcm ni..hehehee

  12. Puan Casablanca
    Nov 9, 2010 at 10:11:53
    #12

    Dear Sir,

    Interesting when i found this website, deeply usefull and helpful enough.
    I tercari2 info about selling property. I dlm dilema when my business very badly nowadays, jadik planning to sell my house that i bot in 2008, loan approved in july 2008, but move in to the house only july 2009, and now wanted to selling at rm650k, that the MV at now, I bot at rm450k. Nak restructuring balik my financial here and there before getting into trouble. Tapi kenapa in your web, i had found that if selling the house within 5 years, ada 5% selling disposed, meaning what? 5% from the sale have to deducted by bank ker? Pls explain that to me sir. Very much appreciate your info sir. Tq.

  13. tuanbri
    Nov 9, 2010 at 14:07:33
    #13

    rizal- aku ok je…nanti kita jumpa dan discuss
    Puan Casablanca-call me. your email tak boleh pakai pun. Kena reject. Takkan bagi email tipu?

  14. Puan Casablanca
    Nov 10, 2010 at 10:34:32
    #14

    Tuan, my email korek la….how come?….You may try again to email me. Thank you SIr.

  15. tuanbri
    Nov 10, 2010 at 11:20:35
    #15

    Casablanca – Pls sms saya…

    Delivery to the following recipient failed permanently:

    casablanca690@yahoo.com

    Technical details of permanent failure:
    Google tried to deliver your message, but it was rejected by the recipient domain. We recommend contacting the other email provider for further information about the cause of this error. The error that the other server returned was: 554 554 delivery error: dd Sorry your message to casablanca690@yahoo.com cannot be delivered. This account has been disabled or discontinued [#102]. – mta1029.mail.re4.yahoo.com (state 18).

  16. IMRAN
    Nov 21, 2010 at 15:42:54
    #16

    Salam….Tuanbri

    Saya ingin menjual rumah saya yg trletak di Kuantan, Pahang. Sila email saya. Terima kasih

  17. Abd Rahman
    Nov 25, 2010 at 17:57:04
    #17

    Assalamualaikum
    Saya direct dari Pelelong..

    http://rahman.blogspot.com

    Boleh refer pada link diatas..

  18. yusof
    Nov 29, 2010 at 22:58:40
    #18

    tuan,sy masih fresh dlm bidang nie,tp dah nampak cam rezeki dah byk nak masuk,,,still sell land,,,tp bnyak benda yg sy x tau,,,apelagi masuk bab low,,cover bhgian k,sel,,,pahang land..tlg nak wat mcmna???

  19. Nor Aizan Mohamad
    Dec 2, 2010 at 00:24:44
    #19

    salam. Saya ingin menjual rumah saya di kuantan, pahang.Tapi saya xtau value rumah tu sekarang. mcm mana nak tau ye?

  20. tuanbri
    Dec 2, 2010 at 12:49:09
    #20

    imran -kuantan saya tak dapat nak jualkan..jauh.

    abd rahman-boleh contact saya dulu…

    yusof – tak paham.

    nor aizan – value rumah boleh check dengan valuer.

  21. Mohd Sapeae badri
    Dec 21, 2010 at 11:19:52
    #21

    Saya nak jual rumah semiD di seremban 2. Macammana?

  22. syamsul nizam
    Dec 24, 2010 at 10:43:19
    #22

    Salam ..
    Macam mana nak tahu harga pasaran rumah yang dijual dikawasan saya.. saya bercadang nak jual rumah Semi- D saya yang dibeli dalam tahun 2005 (33 x 90) di Taman Tuanku Jaafar Seremban Negeri Sembilan, Berhampiran Sekolah rendah dan menengah dalam 200 meter jer Ke masjid dalam 800 Meter jer. Ke pusat perniagaan dalam 150 meter jer. Emm tak lama lagi dalam area ni ada stesyen komuter KTM yang nak siap. Rumah tu sejak siap saya tak pernah duduk, cuma bagi untuk disewa kepada satu keluarga selama 10 bulan sahaja.. tapi saya maintain dari segi kebersihan sahaja..saya nak jual rumah tu sbb nak beli rumah lain disekitar dengkil…harap dapat bagi maklum balas..

  23. tuanbri
    Dec 24, 2010 at 19:52:18
    #23

    En Sapeae – Seremban2 jauh sangat. saya ada kawan. Sila email maklumat rumah

    Syamsul – bagi say detail rumah

  24. syamsul nizam
    Dec 27, 2010 at 23:12:40
    #24

    Salam,

    Tuanbri,

    Detail rumah ialah seperti berikut:

    Lokasi:Taman Tuanku Jaafar, Sg. Gadut, Senawang, Seremban Negeri Sembilan

    Alamat Hartanah (rumah): No. 160 Jalan TTJS 3/6, Taman Tuanku Jaafar, Seremban N.sembilan

    Jenis Rumah: Semi-D Setingkat (33 x 85)
    Luas rumah:
    Diskripsi Hartanah: HS(D)31547 Lot No.8532, Pekan Sg Gadut, Seremban
    Luas Tanah : 2805 kaki persegi

    Rumah dibeli dan siap dalam tahun 2005 dan masih dalam keadaan asal sejak dibeli.. tiada renovation dibuat..Gril, lampu dan kipas telah sedia ada..

    Jika mahu maklumat lanjut yang lain akan saya berikan lagi..

    sekian

  25. khairi
    Dec 28, 2010 at 10:36:57
    #25

    Cuba check value rumah kat web nie http://www.allhouseprice.com. Tidak laa tepat sangat tapi boleh beri gambaran kasar market value sekitar kawasan tu.

  26. syamsul nizam
    Dec 28, 2010 at 23:12:48
    #26

    Salam,

    Terima kasih Khairi atas maklumat yang diberikan. Kalau tak silap saya carian harga rumah dalam web site tu cuma untuk kawasan rumah di negeri selangor, Kuala Lumpur dan pulau pinang sahaja.. negeri-negeri lain mungkin tak dapat dibuat semakan..

  27. Asrul Firnaz
    Dec 29, 2010 at 11:38:16
    #27

    Salam to all blog readers..My name is Asrul Firnaz from Affin Bank .Just nak inform ,kalau berminat nak tahu tentang rates Affin Bank bole la call saya di 017-9728.Thank you

  28. tuanbri
    Dec 29, 2010 at 11:57:36
    #28

    Syamsul – betul. Tak semestinya bergantung kepada website tu semata mata.

    Asrul mana ni? boleh tak kalau jangan letak iklan kat sini. Blog aku ni macam tempat iklan ke ?

  29. fouziah
    Dec 31, 2010 at 02:44:02
    #29

    salam
    nak tanya, jika nak jual rumah d shah alam seksyen 17 brp value
    rumah cluster d
    beli dalam 2008 n nak jual sbb nak pakai duit..betulke kena 5% tax

  30. tuanbri
    Dec 31, 2010 at 14:38:14
    #30

    saya aan contact puan fouziah

  31. kushairi
    Jan 3, 2011 at 18:32:51
    #31

    salam..saya berhajat nak jual rumah yang saya beli di Sg Siput (U) perak..boleh tolong atau cadang mana2 agen?

  32. suriana
    Jan 31, 2011 at 20:49:49
    #32

    dah ada pembeli ke belum.berapa nilai

  33. SYAMSUL NIZAM
    Feb 1, 2011 at 10:09:31
    #33

    dah ada pembeli ke belum.berapa nilai  (Quote)

    dah ada pembeli ke belum.berapa nilai  (Quote)

    suriana,
    rumah masih belum dibeli.. harga nak jual dalam RM215k

  34. khairul
    Feb 4, 2011 at 10:06:46
    #34

    salam tuan..saya cadang nak jual rumah kat area grik perak.tuan boleh arrange x?terima kasih

  35. niza
    Feb 18, 2011 at 10:26:31
    #35

    salam…

    Saya agent kat kuantan… kalau nak info kuantan market boleh la tanye… bukan terror sgt tapi boleh la…

  36. Joe
    Feb 25, 2011 at 11:22:38
    #36

    Thank Khairi for the references to http://www.allHousePrice.com.my/

    I also checked with my valuation friends and I believe this website use the actual buy/sell transaction data, so the info in this website will be more accurate as more data is pump in.

  37. ahmad
    Mar 12, 2011 at 22:25:39
    #37

    Salam. Saya nak jual rumah dengan harga tunai. Rumah flat aras 2, Seksyen 16 Bandar Baru Bangi. Berapa tuan boleh amik? Secepat mungkin. Contact saya 016*******

  38. harath
    Mar 15, 2011 at 12:55:45
    #38

    saya sdang mencari rumah bangalow di sekitar keramat, jln gurney & jalan pawang. Tlg hubungi saya.

  39. Suffian
    Mar 26, 2011 at 10:59:15
    #39

    Assalamualaikum tuanbri,

    Saya dalam perancangan awal untuk menjual rumah di Bandar Saujana Putra seperti maklumat berikut:-

    Single Storey Terrace House
    Ruby Garden 20 X 65
    End Lot (10ft land)
    Built-up area 1054 sq. ft
    Land area 181.0 m2
    4 rooms 2 bathrooms

    Rumah baru dan belum diduduki langsung. InsyaAllah dalam minggu depan saya akan collect kunci.

    Buat masa sekarang saya dalam urusan untuk beli hartanah di Bukit Bandaraya Shah Alam. Lepas loan approved, baru saya akan proceed untuk penjualan rumah di Bandar Saujana Putra yang berkenaan.

    Saya akan hubungi pihak tuan pada masa itu.

  40. tuanbri
    Mar 26, 2011 at 13:58:17
    #40

    waalaikumsalam.

    Ahmad- saya dah cuba hubungi tuan tapi tak berjawab,sms tak berbalas.

    Suffian – boleh. Nanti contact saya.

  41. sam
    Mar 31, 2011 at 00:33:17
    #41

    Saya sebenarnya baru cadang nak beli kedai atau lot pejabat tingkat 3 di Balakong atau dengan lebih tepat lagi di Taman Bukit Belimbing melalui ejen juga. So.. mcm mana nak tahu value kedai tersebut supaya selepas saya membeli saya mudah nak jual balik kedai tersebut.. Ejen tersebut memang dah bagi harganya dan saya rasa macam murah..

    Adakah tuan boleh bagi anggarn harga area tersebut.. Kedai tersebut berkeluasa lebih dari 1,000meter segi rasanya..

  42. tuanbri
    Mar 31, 2011 at 01:16:52
    #42

    waaah…sam, saya mana boleh bagi value kalau awak bagi anggaran sahaja..?

    cuma bagi details utk kes tersebut….
    Ini kes kena call valuer.baru boleh dapat exact value. Tak pernah beli hartanah ke?

  43. adnan bin aziz
    Apr 8, 2011 at 11:32:36
    #43

    Salam Tuanbri

    Tolong emailkan alamat email/ butiran agen yang ‘ok’ untuk urusan beli rumah kat Seremban.

    Thanks

  44. muhammad izwan
    May 13, 2011 at 04:13:45
    #44

    salam…saya muhammad izwan dari sg besi…bos saya suruh cari buyer untuk jual banglo nyew at setapak….kata bos saya if saya dapat cari buyer lebih dari harga dia nak 2,buat duit poket n duit bayar urusan lawyer..die nak jual rm 1 700 000..tapi die suruh letak harga rm2 000 000..boleh tolong??

  45. JENAL
    Jun 12, 2011 at 13:36:36
    #45

    SAYA NAK JUAL RUMAH AREA KOTA DAMANSARA APARTMENT TERATAI SEKSYEN 6

  46. mari
    Jun 25, 2011 at 00:03:20
    #46

    pls let me know how to sale my home at taman bandar baru sungai lalang? t.q

  47. fauzi
    Jun 26, 2011 at 15:18:25
    #47

    saya nak jual rumah taman tempua bistari, gumut hulu selangor RM90.000. rumah 2 tingkat 3 bilik, 2 bilik air atas bawah 10 minit ke bandar tg. malim.

  48. soufi
    Jul 17, 2011 at 14:04:28
    #48

    Saya ada 6 buah rumah nak dijual sekitar shah alam dan klang. Call:014 3333210-soufi

  49. soufi
    Jul 17, 2011 at 14:09:37
    #49

    1 ekar tanah utk dijual di pulau indah

  50. sarah
    Sep 8, 2011 at 09:07:06
    #50

    Berminat nak beli.. tp nak tgk dulu.. boleh bg:
    1) Alamat rumah
    2) Keluasan tanah Sq Ft
    3) Keluasan rumah
    4) Jenis rumah
    5) Kalo dpt.. gambarnya sekali.

    STK

  51. hermi
    Oct 19, 2011 at 15:32:44
    #51

    saya ade rumah di taman mantau indah 2 seremban nak jual ley x sape 2 tolong…

  52. hermi
    Oct 19, 2011 at 15:33:32
    #52

    klu ada tolong hubungi saya 017-3779941….

  53. Ramly
    Nov 21, 2011 at 22:30:00
    #53

    Rumah Kat grik kat mane…brpe nak jual

  54. Janeen Bungo
    Dec 4, 2011 at 16:17:57
    #54

    Wonderfully crafted response! Hope all is well Steve.

  55. Fiq
    Dec 22, 2011 at 16:59:26
    #55

    Sy bercadang nk beli rumah di Puchong..Budget range 150-220000.. Ade tak?

    Thanks..

  56. Akmal
    Jan 25, 2012 at 15:37:31
    #56

    Salam tuanbri,

    Saya nk jual sebuah rumah condo d Bandar Baru Bangi yg dh nk siap dibina.

    Sy nk tanya tuan, kesimpulannya berapa % daripada harga keseluruhan rumah yg akan dijual perlu saya bayar pada agen, lawyer, etc. Sori tuan, saya xberapa faham penerangan di atas. Boleh bg sy contoh yg ader figure?

    terima kasih daun keladi tuanbri,

  57. jaabar
    Feb 17, 2012 at 12:37:48
    #57

    saya nak jual rumah kat taman tengku jaafar,jalan ttj 1/16,seremban,sungai gandut…160k…nego.Berminat sila hubungi 012-2687028

  58. Muhammad
    Apr 2, 2012 at 00:21:13
    #58

    Assalamualaikum tuan, saya nak tolong jual rumah pakcik saya di No. 8, Lorong Widuri 6, Taman Widuri, 14200 Jawi, Seb. Perai Selatan, Pulau Pinang.Rumah dah 10 thn dibeli, beliau tak pernah duduk langsung dirumah itu, beliau hanya nak settlekan pinjaman rumah tersebut dan dapat sikit lebihan untuk cover lawyer cost etc. Beliau seorang yang sangat sibuk untuk dapat menguruskan penjualan rumah tersebut, lagi pula beliau tinggal di Shah Alam.Maka beliau minta saya untuk membantu beliau.
    Rumah tu dah saya bersihkan sekadar yang boleh, namun kerosakkan yang berlaku pada semua pintu dan tingkap, sinki dan jamban, lantai parquet di bilik utama dan ceiling di ruang porch kereta.Lain2 pada pandangan saya masih dalam keadaan yang memuaskan.
    Harga yang beliau minta adalah RM50,000.00(Lima Puluh Ribu sahaja)…..so mohon tuan/sesiapa yang minat, hubungi saya di 0134522885 Muhammad Al-Manar.TQ

  59. adi
    Apr 22, 2012 at 12:46:50
    #59

    masih ade lagi kalau ada email saya asu_procc@yahoo.com

  60. adi
    Apr 22, 2012 at 12:47:29
    #60

    Assalamualaikum tuan, saya nak tolong jual rumah pakcik saya di No. 8, Lorong Widuri 6, Taman Widuri, 14200 Jawi, Seb. Perai Selatan, Pulau Pinang.Rumah dah 10 thn dibeli, beliau tak pernah duduk langsung dirumah itu, beliau hanya nak settlekan pinjaman rumah tersebut dan dapat sikit lebihan untuk cover lawyer cost etc. Beliau seorang yang sangat sibuk untuk dapat menguruskan penjualan rumah tersebut, lagi pula beliau tinggal di Shah Alam.Maka beliau minta saya untuk membantu beliau.
    Rumah tu dah saya bersihkan sekadar yang boleh, namun kerosakkan yang berlaku pada semua pintu dan tingkap, sinki dan jamban, lantai parquet di bilik utama dan ceiling di ruang porch kereta.Lain2 pada pandangan saya masih dalam keadaan yang memuaskan.
    Harga yang beliau minta adalah RM50,000.00(Lima Puluh Ribu sahaja)…..so mohon tuan/sesiapa yang minat, hubungi saya di 0134522885 Muhammad Al-Manar.TQ

    masih ade lagi kalau ade mesej saya asu_procc@yahoo.com

  61. efa
    Jul 14, 2012 at 07:24:02
    #61

    Salam ..
    Macam mana nak tahu harga pasaran rumah yang dijual dikawasan saya.. saya bercadang nak jual rumah Semi- D saya yang dibeli dalam tahun 2005 (33 x 90) di Taman Tuanku Jaafar Seremban Negeri Sembilan, Berhampiran Sekolah rendah dan menengah dalam 200 meter jerKe masjid dalam 800 Meter jer. Ke pusat perniagaan dalam 150 meter jer. Emm tak lama lagi dalam area ni ada stesyen komuter KTM yang nak siap. Rumah tu sejak siap saya tak pernah duduk, cuma bagi untuk disewa kepada satu keluarga selama 10 bulan sahaja.. tapi saya maintain dari segi kebersihan sahaja..saya nak jual rumah tu sbb nak beli rumah lain disekitar dengkil…harap dapat bagi maklum balas..

    salam..ade lg ke rumah yang encik nak jual ni,saya berminat nak beli rumah di ttj..

  62. tuanbri
    Jul 14, 2012 at 12:49:26
    #62

    Effa – Nak tau harga pasaran rumah puan,
    senang sahaja.

    Puan pergi berjumpa dengan pegawai bank yang berdekatan, boleh tanya dia.

    lagi satu option ialah – Cari no telefon valuer kawasan puan.
    Boleh layari laman web ini untuk senarai : Valuer Seremban

    ok ke ?

  63. efa
    Jul 16, 2012 at 15:32:55
    #63

    salam..bukan saya nak jual rumah tapi saya nak beli rumah kat taman tuanku jaafar,,saya terbaca comment encik syamsul nizam..ada lagi ke rumah tu

  64. shuzima bt sidek
    Aug 8, 2012 at 11:04:01
    #64

    salam en tuanbri, saya nak jual rumah di seremban2. rumah teres dua stgh tingkat. alamat no 884, jln s2-G15, Garden Avenue, Seremban 2, negeri sembilan. Sya letak harga RM280 boleh runding. Boleh ke saya lantik en tuanbri jadi agen saya..?

  65. AMIR MUSA
    Aug 10, 2012 at 00:22:32
    #65

    Asslm tuanbri.. sy ingin menjual rumah saya yg berada di taman jasmin senawang, seremban.. blhkah tuan bantu sy utk menjual rumah tersebut? jika blh, minta tuan email kpd sy butir2 atau dokumen yg perlu sy sediakn.. tq..

  66. zalmah
    Aug 12, 2012 at 11:59:27
    #66

    Salam,

    saye nak cari rumah untuk dibeli dekat area
    sg besi atau yang berdekatan. kira ni first house
    saye nak bli…

    any info untuk saye ke…
    my num 012-3142985

    thanks;

  67. zalmah
    Aug 12, 2012 at 12:00:40
    #67

    SORRY MY CORRECT NUM 012-3142085

  68. wadi
    Nov 26, 2012 at 14:04:03
    #68

    salam,
    saya ada masaalah untuk menjual rumah,kerana lawyer tidak dapat mencari pemaju untuk dihubungi.

  69. jela
    Feb 6, 2013 at 12:07:25
    #69

    sy nak cari rumah area bandar saujana putra..range dllm rm250 000 ke bawah.. sape owner / nk jual sila email sy ye
    teddy_galz84@yahoo.com

  70. sabri
    Feb 17, 2013 at 10:48:53
    #70

    Aslmkm… Sy bercadang nk beli umh yg bank lelong dkt Tmn Widuri, Jawi, Hrga RM60,000.
    Tak pndai sgt cara2nya. Brkenaan nk bt loan brp sy bleh dpt, n Bank mna pling sesuai..?

    Pndapatan sebln & isteri RM 3,000 lebih jer.
    Accnt 2 KWSP RM 10,000.
    Umr 26t thn.
    Kesemua htang yg ada sbln RM 1,200.

    Tlong bg apa2 info yg ptut, tq…

  71. Rozieta
    Feb 18, 2013 at 08:22:34
    #71

    Assalamualaikum Tuan, mohon bantuan untuk mencari buyer bagi banglo di Gombak, Selangor. Malay reserve berkeluasan 8,588kp. Harga 2 juta (negotiable).

  72. Shah
    Feb 22, 2013 at 18:26:11
    #72

    Assalammu’alaikum Tn Tanah. Nak iklan sket. Saya nak jual rumah saya – Double storey terrace type di Taman Desajaya 1 Senawang. Berdepan dengan Lavender Heights. Harga 430k. Rumah baru siap, belum buat apa2 lagi. Location very strategic. Hubungi saya di 019 6050509 untuk perbincangan lanjut. Terima kasih.

  73. sham
    May 4, 2013 at 13:04:11
    #73

    bro,mcmn nk ctc ni?nk jual rumah…urgent sgt2

  74. ahmad
    Nov 11, 2013 at 13:52:53
    #74

    saya nak jual rumah kat BANDAR UNIVERSITI SERI ISKANDAR PERAK…BOLEH TOLONG JUAL KE? 0134323342

  75. nisrinah
    Feb 6, 2014 at 23:33:21
    #75

    nk beli rumah lelong bagaimana

  76. nisrinah
    Feb 6, 2014 at 23:40:08
    #76

    1.Tanah Lot Untuk Dijual Di Jambi Darat Rengit.

    – Keluasan 50×90 ( 5500 kps )
    – Lokasi yang strategik dan sistematik
    – Harga yang berpatutan dan mampu milik.
    -Tanah bergeran.
    -Lokasi tiang letrik no.10.
    – Hanya 2 minit dari Maybank, Agro bank, Pasaraya Hup Seng, barangan perabot secondhand di Pekan Rengit. …………………………………………. 2.Tanah Lot Untuk Dijual Di Ayer Baloi Pontian Johor

    – Keluasan 50×90 (4250kps)
    – Lokasi yang strategik dan sistematik
    – Harga yang berpatutan dan mampu milik.
    -Tanah bergeran.
    -Lokasi lot no. 3 dari lorong haji sulaiman belah kiri
    – Hanya 5 minit dari Bandar Ayer Baloi.
    – Kepada yg berminat, sila hubungi kami di talian :-

    012-9406914
    07-6901490

  77. sariman
    Feb 13, 2014 at 07:21:04
    #77

    Saya nk jual rumah saya kt bandar saujana putra….single storey. ..20 kali 70 keluasan….depan dhrenovation ada auto gate….Dlm plaster syiling, kipas kabinet….sy masih duduk, tapi xlma lagi sy knaapo transfer kerja. ..harga 300k….law cari sendiri. ..direct owner. ..call sy 0173161559

  78. rina
    Feb 23, 2014 at 20:01:51
    #78

    salam tuan bri, sy masih baru lagi dlm bidang estate agent ni.. sy nak tahu bagaimana kite nak mencari tenant didalam shopping complex.. bagaimana caranya?

  79. nur
    Feb 28, 2014 at 18:37:59
    #79

    cik shuzima..if rumah belum jual lagi boleh contact saya di 013-9816891(nur)

  80. nur
    Mar 4, 2014 at 13:53:09
    #80

    Assalam, en syamsul..rumah dah dijual ke belum?

    Kalo belum tolong contact saya nur 0139816891..kawan saya cari rumah..urgent!!!Thanks.

  81. yasin
    Mar 4, 2014 at 18:28:26
    #81

    Rumah yg cdang nk jual …teres 2 tingkat (20 x 70)..sek 7 shah alam.. sangat dekat dgn kedai eg. My mydin..99..taman rekreasi..uitm…hosp baru shah alam..unisel…
    Tolong bg nasihat sebab rumah tu ada 2 nama dan salah seorangnya ada msalh berkaitan bankrupsi…

  82. Muhammad Arif
    Mar 19, 2014 at 17:42:45
    #82

    Salam,

    Boleh berikan data berkenaan rumah di seri iskandar tu. TQ

  83. SHAIFUL AZLI BIN RAMBY
    Apr 8, 2014 at 11:31:06
    #83

    Saya ada sebuah rumah di balok perdana untuk dijual (Berdekatan Perindustrian Gebeng)
    Rumah jenis semi D.
    Luas Rumah 35×45.
    Luas Tanah 45x 75.
    4Bilik 2Bilik air
    Dry Kitchen (include cabinet) and Wet Kitchen.
    Cadang Harga nak jual Min RM300K
    Market Value RM 350K

    Owner : 0139729890 (shaiful)

  84. nur
    Apr 17, 2014 at 09:54:55
    #84

    En. Yasin boleh call saya nur- 0139816891 untuk berbincang perkara ini.

  85. Che Mat Riffin Bin Mohamad
    Apr 21, 2014 at 01:34:55
    #85

    Salam,

    Saya ada1 rumah kedai utk di jual URGENT.

    Lokasi JLN KANDIS KE TOK BALI PASIR PUTEH.
    2KM KE JAMBATAN TOK BALI.

    -BERDEKATAN ASRAMA JURURAWAT
    -JALAN UTAMA KE JAMBATAN TOK BALI.
    -2.5 KM KE JETI TOK BALI.

    KG.TEKO AIR MERAH
    16310 TELONG,KANDIS
    TOK BALI

    Rumah kedai untuk di jual

    Lot tepi..keluasan 20 x 60…tanah belakang ada 40kaki…boleh upgrade lg kedai ni.

    lokasi :kg teko air merah..tepi jalan utama kandis ke tok bali.

    sebab nak berpindah ke KL.

    Harga : RM100K(BAWAH MARKET VALUE)…Nego

    berminat : call che mat 019-3885912 (direct owner)
    email : chemat72@gmail.com

  86. nur
    Apr 26, 2014 at 21:37:12
    #86

    Assalam..bungalow kt stapak ade lg ke?

  87. siti
    Jun 16, 2014 at 02:51:49
    #87

    saya pasti mesti ramai ejen hartanah disini.. ok, sy cuma ingin maklumkan anda sebagai ejen hartanah bekerjalah dengan nawaitu mencari rezeki yg halal…bukan kerana keuntungan dan mengejar 3 % dari buyer, sy bercakap begini atas dasar pengalamn yang sy alami,
    situasi 1: buyer rumah hampir 2 bulan lebih masih belum keluar offer letter, disebabkan rumah saya ramai menunggu, dan sy urgent untuk menjual, saya terpaksa membatalkan perjanjian bersama buyer tersebut. rumah sy diserang ejen buyer tersebut dan side mirror kereta di patahkan.
    situasi 2: saya telah menggunakan perkhidmatan ejen lain. sy mensyaratkan mesti mempunyai duit cash untuk 10 % dan bayar lawyer fees, untuk mempercepatkan urusan proses. Ejen baru telah mendapatkan buyer dan menyatakan buyer tersebut ade cash. Bila lawyer minta bayar fees untuk sign dokumen bank. buyer tiada duit dan proses sign doc. bank tertangguh. buyer pula minta sy memahami die..
    so.. bekerjalah dengan amanah…

  88. En.Sahrel
    Jul 11, 2014 at 15:40:50
    #88

    Saya nak jual rumah apartment di Bandar Bukit Tinggi,Klang 95k..3 bilik,2 bilik air,650 sq.ft.
    Freehold, bumi lot ,tingkat 2..
    *loan bank sudah dilangsaikan :)
    Berminat,sila hubungi saya En.Sahrel 014-7113656

  89. rajadel
    Jul 14, 2014 at 00:12:40
    #89

    Nice one. tq for da info

  90. tuanbri
    Jul 31, 2014 at 15:26:21
    #90

    salam en sahrel,
    dah ada staff saya yang contact tuan tak ?

  91. wan nasri
    Aug 8, 2014 at 22:49:13
    #91

    rumah utk di jual di melaka
    jenis : rumah teres 1 tingkat lot buni
    saix : 20×70
    bilik : 3 bilik
    tandas : 2
    tahun : 2oo7
    alamat : no 10 taman pokok mangga
    jalan pokok mangga 25
    75250 melaka
    harga : rm180k
    tel :nasri 0196400056

  92. Mohd Safiee
    Sep 12, 2014 at 15:29:05
    #92

    Assalamualaikum…. saya ada rumah untuk dijual di Mantin – Bandar Universiti. Boleh tlg uruskan?

  93. tuanbri
    Sep 14, 2014 at 08:03:04
    #93

    saya akan hubungi tuan melalui email…

  94. saiful
    Sep 14, 2014 at 15:32:39
    #94

    Tuan..
    Saya nk jual rumah.. Tp x tau prosidur.takut pun ye jugak.. Takut kena tipu dgn ejen or lawyer…klo boleh nk buyer yg tanggung ejen fee.n.lawyer fee..boleh ke?
    Harap dpt membantu..

    Rumah di kota warisan ,sepang

  95. nadia
    Sep 21, 2014 at 15:35:19
    #95

    Assalam, sy memerlukan bantuan untuk menjual rumah tanah lot di kg muhibbah sungkai perak. 5 minit ke stesen kereta api sungkai. 30 minit ke kolam air pnas sg klah. Jika sesiapa boleh membantu boleh hubungi sy.

  96. den
    Nov 5, 2014 at 14:19:37
    #96

    Salam…saya berminat nak jual apartment di Ukay Perdana….Blh tolong uruskan?

  97. mizan
    Nov 6, 2014 at 01:24:47
    #97

    Salam. Saya nak jual rumah single semi d di melaka. (URGENT) Area bertam dekat dengan tesco cheng. Rumah baru setahun terima kunci. Belum diduduki. Harap tuan boleh bantu saya. 0162041707

  98. tuanbri
    Nov 7, 2014 at 10:09:09
    #98

    Salam mr Den.

    Ada tak staff saya contact tuan… ?
    Kalau belum, komen kat sini..

    Nanti saya pastikan staff saya contact tuan untuk tolong tuan jual apartment tersebut.

    tuanbri.com – permudahkan urusan hartanah anda

  99. tuanbri
    Nov 7, 2014 at 10:10:06
    #99

    Salam Encik Mizan. Terima kasih atas kepercayaan pihak tuan ke atas kami.

    Nak Jual Rumah,
    Ingat Tuanbri.

Post a Comment