Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Location

Lagi mengenai Rumah Selangorku 2015

Artikel Rumah Selangorku mendapat perhatian yang tinggi daripada pembaca Blog Hartanah Terkenal, Tuanbri.com.

 

Mari kita baca satu artikel mengenai Rumah Selangorku yang dicetak di Harian Metro baru-baru ini :

Kuala Lumpur: IJM Land Bhd (IJM Land) dengan kerjasama Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) menawarkan 990 unit apartmen lima tingkat di Bandar Rimbayu, Telok Panglima Garang melalui program di bawah Kerajaan Negeri Selangor iaitu Rumah Selangorku.

Menurut IJM Land, tawaran bagi unit kediaman tiga bilik itu dibahagikan kepada dua jenis iaitu Jenis A yang memiliki keluasan 706 kaki persegi dan Jenis B (751 kaki persegi) di kawasan perbandaran dibangunkan syarikat dengan keluasan kira-kira 405 hektar.

“Bandar Rimbayu terletak di kawasan strategik berhampiran Kota Kemuning dan mudah diakses melalui lima lebuh raya utama termasuk Kesas dan LKSA di samping lebuh raya Elite, SKVE dan Lebuhraya Pantai Barat (dalam pembinaan) pada masa akan datang,” kata IJM Land dalam kenyataan di sini, semalam.

Orang ramai terutama di Selangor perlu merebut peluang untuk mendapatkan unit kediaman ini dengan memohon dan mendaftar di laman web LPHS di http://lphs.selangor.gov.my.

Mereka juga berpeluang untuk meninjau dan membuat pendaftaran bagi memiliki unit kediaman terbabit di majlis pelancaran dan pendaftaran Rumah Selangorku pada 22 Mac ini bermula jam 9 pagi di The ARC, Bandar Rimbayu.

Perasmian akan disempurnakan Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali.

Syarat utama bagi permohonan rumah Jenis A adalah warganegara Malaysia 18 tahun ke atas, bermastautin di Selangor, pendapatan isi rumah tidak lebih RM3,000 sebulan, terhad kepada satu keluarga, pemohon atau pasangan tidak pernah memiliki rumah sama ada melalui projek kerajaan dan swasta serta pindah milik hanya selepas lima tahun.

Syarat rumah Jenis B pula adalah warganegara Malaysia 18 tahun ke atas, pendapatan isi rumah antara RM3,001 hingga RM8,000 sebulan, pemohon dan pasangan tidak memiliki sebarang rumah di Selangor, pemohon bujang yang memiliki tanggungan keluarga boleh memohon, pembelian rumah adalah untuk didiami bukan disewa, pindah milik hanya selepas lima tahun.

www.hmetro.com.my/node/38370

 

Anda juga boleh list senarai projek Rumah Selangorku di SINI (Klik Pautan Ini).

Semoga anda membuat tindakan yang bijak dalam merancang kewangan anda.

Hartanah

“Hartanah ni macam PISAU.

Anda boleh untung dan anda boleh rugi juga.

Ikut strategi apa yang kita gunapakai”

– Tuanbri, 2015

 

Jom Beli Rumah Selangorku 2015

Kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan Kempen Rumah Selangorku atas dasar mahu memberikan setiap keluarga satu kediaman yang sempurna. Di bawah Menteri Besar Selangor, YAB Mohamed Azmin Ali, kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan pelbagai projek perumahan di bawah Kempen Rumah Selangorku pada tahun 2015.

Apa Itu Rumah Selangorku ? 
Kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan satu konsep rumah mampu milik (affordable homes) untuk warganegara Malaysia. 

  • Rumah Kos Rendah
  • Rumah Kos Sederhana Rendah
  • Rumah Kos Sederhana
  • Rumah Mampumilik

Berapa Kategori Rumah Selangorku ?

Ada 4 jenis, dipanggil Rumah Jenis A, B, C dan D.

Apa beza setiap jenis ni ?

Memang akan terdapat perbezaan bagi setiap jenis Rumah Selangorku ini. Selain daripada perbezaan harga dan saiz, syarat-syarat pemilikan juga berbeza mengikut jenis. Jangan ingat nak pukul rata je semua. Kena baca dulu apa syarat-syaratnya dan faham. Nanti dah beli barulah nak bising-bising kata Kerajaan Negeri Selangor menganiaya rakyatnya sendiri. Jadi, apa syarat-syaratnya ?

Syarat-syaratnya adalah ……

Rumah Jenis A

Gaji tak lebih RM3,000 sebulan untuk seisi rumah (Suami, isteri dan anak-anak).

Mesti bermastautin di Selangor, tapi tak kisah jika korang bukan orang Selangor pun. Macammana nak buktikan korang ni bermastautin di Selangor? Kenalah tunjukkan bukti anda memang tinggal di Selangor. Bukan main cakap je tetapi kena ada dokumen bertulis yang mengesahkan anda memang bermastautin di Selangor. Kalau sekadar cakap je, semua kot nak beli rumah kat Selangor. Kan Selangor merupakan salah satu negeri yang termaju di Malaysia? Ini bermaksud rumah yang dibeli di Selangor mempunyai potensi tinggi untuk dijadikan satu pelaburan hartanah untuk masa depan kita dan anak-anak.

1 Keluarga 1 Permohonan sahaja. Kang ada pula Si Suami pun mohon, Si Isteri pun mohon. Dapat lak 2 biji rumah. Dengan harapanlah, konon-konon nanti pegawai Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor ter”miss” lak nak check nama korang. Sekarang semua dah masuk dalam sistem. Dikenali sebagai Sistem (SPPRS) dan Sistem (SPPKI).

 

Rumah Jenis B / Rumah Jenis C / Rumah Jenis D

Gaji tidak kurang daripada RM3,000 sebulan.

Gaji tidak lebih daripada RM8,000 sebulan.

Gaji ni kira gaji seisi rumah la…bukan gaji seorang je. Nanti ada lak sesi pilih memilih siapa yang nak kena memohon di antara suami isteri.

Kalau bujang susah sikit, cuma kalau ada tanggungan di bawah orang yang bujang itu tadi, boleh juga memohon.

Beli Rumah Selangorku ini mestilah bukan untuk disewakan.

 

Rumah Selangorku Rumah Mampu Milik

Program Rumah Selangorku

SYARAT UTAMA :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Umur 18 ke atas
  3. Belum memiliki rumah
  4. Pindahmilik selepas 5 tahun
  5. Tempoh laku setiap permohonan adalah 2 tahun.
  6. Pemohon hanya dibenarkan pilih 1 jenis sahaja.

Majlis Pelancaran dan Pendaftaran Rumah Selangorku

Nak tahu senarai Rumah Selangorku ?
Klik –> SENARAI RUMAH SELANGORKU

Nak tahu dengan lebih lanjut langi mengenai Program ini ?
Sila layari Laman Sesawang Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) (Klik Sini)

 

p.s.: Perlu saya ingatkan, Program Rumah Selangorku ini tidak digalakkan untuk pelaburan hartanah. Kenapa?

Alam Impian, Shah Alam Untuk Dijual, Rumah 2 1/2 tingkat

Shah Alam Seksyen 35 merupakan satu tempat yang sesuai untuk keluarga menetap disebabkan tempat yang cantik, kemudahan awam yang terbaik di Shah Alam dan mudah untuk anda sekeluarga beriadah.

Unit yang hendak dijual ialah di Jalan Tun Teja 35/25, Alam Impian 42450 Shah Alam.

Build up area ialah 3,378 square feet manakala land area pula ialah 3,773 square feet.

Rumah ini ialah unit 2 setengah tingkat.

 

Siapa berminat, sila tinggalkan komen di bawah dan saya akan menghubungi anda secepat mungkin.

p/s: Gambar akan disiarkan selepas mendapat persetujuan daripada Pemilik Asal.

Alam Impian Peta

Sila hubungi saya Tuanbri sekiranya anda mahu menjual rumah anda di Shah Alam, Selangor.

Saya sedia berkhidmat untuk anda!

Alam Impian

Rumah Untuk dijual shah alam selangor

 

 

Cyberjaya, lubuk pelaburan hartanah?

Ramai yang bertanya kepada tuanbri mengenai satu projek pkns di cyberjaya yang dibuka kepada jemputan khas. Harga dan keluasan unit yang ditawarkan dikatakan adalah antara yang terbaik di Cyberjaya, komen seorang pelabur yang melawat pejabat jualan projek tersebut.

Ada sesiapa yang boleh komen?

 

Tiara Beach Resort bertukar nama dan Pengurusan ?

Setelah ditukar dan diganti pengurusan, Nama Tiara Beach Resort kini dalam kenangan…

Best Western telah mengambilalih pengurusan Tiara Beach Resort dan telah menjenamasemulakan TBR kepada ……

 

 

Berikut adalah caj terbaru yang dikenakan:

Hari Minggu Tiara Beach Resort

 

 

 

Dan Untuk hari biasa pula :

Hari biasa

 

PKNS Disisimu Tawar RM25,000 Hadiah Wang Tunai-Gila!

PKNS Di Sisimu adalah satu pertandingan anjuran PKNS.

Rm10,000 TUNAI adalah Hadiah wang tunai kepada pemenang Pertandingan PKNS Disisimu, RM5,000 TUNAI adalah hadiah wang tunai untuk pemenang kedua dan RM1,000 TUNAI untuk pemenang ketiga. Senang ke nak memang pertandingan PKNS disisimu ini? HANYA 2 minit sahaja diperlukan….Anda buat VIDEO selama 2 minit, pakai telefon Samsung Note 2 pun boleh, pakai Samsung Note 10.1 pun boleh. Tiada masalah. Selepas itu anda uploadkan video tersebut ke PKNS disisimu Channel (youtube).

 

Mudah kan?

Contoh :

Contoh Video PKNS disisimu

 

Anda boleh menang kan ?

Kalau menang, hulurkan sedikit kepada yang memerlukan….

 

Untuk maklumat lanjut….boleh layari di  Laman Web PKNS Disisimu.

 

PKNS kali mengadakan pertandingan Video ini dalam usaha mereka menaikkan kembali kesedaran terhadap PKNS yang mana selama ini bergolak dengan perkara perkara yang tidak berkait lansung. Nama PKNS masih lagi GAH sebagai salah satu Pemaju Hartanah yang terunggul di Malaysia. Siapa sangka anak syarikat Negeri Selangor mampu untuk berdiri sama tinggi dengan pemaju hartanah swasta yang berdaya saing.

 

Dengan mengadakan pertandingan MUDAH ini, PKNS cuma mahu nama PKNS disebut sebut semula seiring dengan tema pertandingan ini…iaitu PKNS Di Sisimu.

Idea untuk buat video ini mudah…apa yang anda perlu buat ialah dapatkan jumlah tontonan yang tinggi sahaja. Itu telah menrangkumi 60% daripada markah keseluruhan…wow…jap..saya pun nak masuk pertandingan PKNS disisimu ini…Tengah nak cari IDEA..ada berani nak challenge Tuanbri ? hehehe

RM25,000 untuk PKNS di Sisimu menanti anda

Ops Masuk Rumah Lelong – Kajang

Salam Ramadhan…

Ramai yang masih mengikuti blog ini (sekiranya masih) beranggapan bahawasanya Tuanbri.com sudah tidak lagi berkecimpung
dalam Dunia Lelongan. Ye la. Sikit sikit cerita pasal Seminar Hartanah sana, seminar Hartanah sini. Lepas tu sibuk pula dengan Kek Lapis Sarawak pula.

Lepas tu nak kasi panas pulak dengan Pelaburan Perak….mana Sekmen Rumah Lelong ni..???

Sebenarnya aku bukan sudah menarik diri daripada Dunia Rumah Lelongan, cuma bergerak secara Underground.
Macam dalam Seminar yang saya turut kendalikan www.PelaburUnderground.com …ngeh ngeh. Masih lagi menyertai lelongan lelongan awam di sekitar kuala lumpur dan selangor khususnya.

Masih ada lagi Agen-agen Satu Solution yang bergerak cergas.

Nak beli rumah lelong di johor ? Boleh contact http://rumahlelongjohor.blogspot.com dan juga Izwan .

Baru baru ni ada klien Satu Solution berjaya memenangi sebuah rumah lelong di Kajang. Area Hot.
Ntah macammana ntah, doa yang dibaca mustajab. Kekalahan demi kekalahan dialami oleh klien ini.
kesian dia. aku pun hampir hampir nak menangis dengan dia.

Bila menang,wow! melompat kegembiraan beliau…bayangkanlah…..

3
2
1

dah …boleh buka mata balik. Kang korang bayangkan benda lain lak. Dah la bulan puasa ni.

Jadi bermulalah Ops Masuk yang hampir sinonim dengan Team Satu Solution, Pakar Ops Masuk.

Langkah 1 , halangan telah dikenalpasti melalui MMS yang dihantar oleh klien, Orang Kaya Kajang (OKK)
Langkah 2, hari penentuan telah tiba. Aku datang berlenggang sahaja. Sebabnya berdasarkan MMS tu, kacang je kot 🙂

Langkah 3, alamak….apsal ada halangan lain ? Laa…ingatkan kau tau..jawab OKK.

Langkah 4, ingat motto Satu Solution “There is only one solution” , otak pun berpusing, perut pun sama. PUASA beb.

Langkah 5, pintu dan mangga dan grill dan segala halangan terbuka dengan sekelip mata.

Langkah 6, ambik gambar bukti.

rumah lelong

ops masuk rumah lelong

kot kot ada lagi api (eletrik)
rumah lelong 2

yang aku tak boleh lupakan ialah gambar Sumpit ni :
Sumpit pelaburan hartanah

Mungkin lain kali aku kena masukkan kelas amali ini sebagai silibus Seminar Hartanah anjuran Tuanbri.Com.
Best ke ?

Rumah Lelong Shah Alam

Lokasi : Shah Alam
Time : malam hingga lewat pagi

Terdapat satu job diterima daripada Klien yang menggunakan agen lelong lain tetapi bila part Kasi settlekan rumah tu, barulah diberi kepada Satu Solution. Sebenarnya harga yang kitaorang bagi adalah khas untuk klien Satu Solution yang termasuk dari mula Survey Rumah atau pergi bidding. Sebab tu boleh bagi harga Murah. tapi apapun, perjuangan terpaksa diteruskan.

Job ni aku buat sorang sorang walaupun badan kurang sihat. Rumah yang dimenangi klien ni tingkat atas sekali…tingkat 5, walk up Apt….

Penat beb. Rumah tinggal. Sampah banyak. Katil besi double decker banyak. Debu banyak.

Sampah dalam 15 plastik beg aku pikul dari atas ke bawah…pagi pagi buta…hahahaha..aku memang suka buat kerja pagi pagi buta. Time korang semua tgh tidur. Layan je. Pasang lagu Tribute to PRamle, especially Lagu yang dinyanyikan oleh Seven Collar Tshirt, Jangan Tinggal Daku.

Rumah Lelong Shah Alam

Di area tu, penyewa agak senang untuk diperolehi dan kawasan rumah tersebut agak bersih dan terjaga kerana Badan Pengurusan mengamalkan polisi yang ketat!

Tips beli rumah lelong : Jangan beli tinggi tinggi. Nanti penyewa pun komplain. Hehehe.

p.s. : Sila Klik “Like” untuk FB Hartawan Hartanah

Lelong Rumah Negro Putra Perdana

Salam. Kini tinggal 3 lagi kelas Seminar “Langkah 1-Hartawan Hartanah”.

tuanbri

Seminar Hartawan Hartanah

Sila daftarkan diri anda di :

http://tuanbri.com/blog/2011/03/seminar-hartanah-langkah-1-hh/

kita beralih kepada

LAPORAN RUMAH LELONG :

Minggu lepas pihak Satu Solution Corp berjaya mendapatkan satu unit hartanah lelong untuk klien kita.

Lokasi : Putra Perdana, Puchong (dekat dengan putrajaya)
Jenis Rumah : Semi -Detached
Harga : RM200,000

Hari lelongan Maybank adalah pada hari bekerja, petang. Dijangkakan tidak ramai yang menyertai lelongan kali ini tetapi jangkaan tersebut salah. Dewan Lelong Ng Chan Mau padat dengan manusia. Kesemua berminat untuk membeli hartanah idaman mereka. Kenapa ramai lagi? Adakah mereka tidak terjejas dengan LTV 70% yang diperkenalkan oleh Bank Negara tahun lepas ?

Unit Rumah lelong di Putra Perdana ini adalah unit pertama yang dilelong. terdapat seramai……10 orang pembida…wow! semua orang tergamam…. Hot Property di Putra Perdana ?

Satu ketika dahulu, tiada orang yang ingin membeli di sana. Sebab ? Laluan masuk hanyalah satu sahaja. (dulu)


Harga Buka = RM131,000
Harga Jual = RM200,000

Sebelum Lelongan :

Lawatan tapak telah dilakukan oleh tuanbri.com untuk mengenalpasti akan keadaan rumah dan penghuni rumah lelong itu. Kalau nak beli rumah lelong, saya nasihatkan kenalpasti penghuni tersebut. Baru senangnak buat keputusan.

Bila dapat berjumpa dengan penghuni, (cara untuk berjumpa – hehehe..rahsia tuanbri)
badan dia…wow!

Dia kata dia dah bayar sewa selama setahun kepada Pemilik. Kontrak setahun. Deposit pun dah bayar. Dia pun tahu owner tinggal di mana….tetapi hatinya mulia. Masih terngiang ngiang lagi kata kata nya kat telinga aku..

“the man is dying, why should i kill him ?”

ok. Aku terkedu. Aku bagitau dia, kalau aku beli rumah ni dia terpaksa keluar. “ok”, itu je jawapan dia. AS simple as that. Dia tahu dia tak ada hak ke atas rumah lelong tersebut.

Flora Damansara Meletup !

Tarikh : awal bulan Feb 2011
Tempat : Pejabat Petadbiran dan Pengurusan Flora Damansara
Masa : 9.00 am

Aku dapat sms daripada penyewa di Flora Damansara pada pukul 12 pagi, dia kata balik kerja je air dah tak ada…
Rumah ini adalah Rumah dibeli daripada lelong , sambungan daripada kisah Satu Solution Terbakar ! .

Rumah ini tengah dalam proses penjualan, di mana urusan rumah lelong sebelum ini masih belum settle lagi. Terdapat pelbagai tunggakan yang belum diperolehi lagi daripada peguam….

Peguam mana ? : Ram Reza and Muhammad

Claim pun aku yang kena chase ….:

Pada 23 Nov, 2011,

– extract email aku kepada Sidek Teoh Wong and Dennis (peguam bank lelong) :

“I would further this case to Lembaga Tatatertib Peguam-peguam if i did not received any info regarding this matter within 3 days from today.

And i also would write to Bank Negara regarding this matter.”

Korang tau jawapan daripada Sidek Teoh & Dennis ?

Hi

We note from our file records that you are represented in this matter by Messrs Ram Reza & Muhammad.

As we are bound by etiquette rules (not to communicate with a party who is represented by another firm of solicitors), we will reply accordingly to your solicitors.

Martina Wong (enail : martina@stwd.com.my)
daripada SIDEK TEOH WONG & DENNIS
Advocates & Solicitors

Panas je bila aku dapat reply daripada lawyer bank lelong…apa lagi aku nak buat, rasa macam nak proceed ke Bank Negara je….dah berapa lama dah…tunggakan masih tak dapat claim lagi….

Management Flora Damansara pulak asyik nak clamp je meter air..kesian kat penyewa ..
Dah la Management pun bertukar tukar…bila tukar management baru, sure penyewa dapat surat merah, warning untuk clamp meter air.

Terbaru, Minggu lepas pihak pengurusan Flora Damansara telah mengunci meter air ….
cara nya ialah :

Flora Damansara Rumah Lelong

Bank Lelong Flora Damansara

Wow! siap cabut meter beb! punya lah terkejut aku…

takpe. esok pagi tu aku pergi pejabat maintenance dan bayar dulu hutang tertunggak yang sepatutnya bank bayar, aku bayar guna duit aku dulu…sebab bila aku tanya lawyer Ram Reza and Muhammad, dia kata esok, esok, esok, lusa dan esok lagi.

Bila dah bayar penuh, pihak diaorang (JMB Flora Damansara) berjanji akan pasang meter tu ASAP (time tu jugak).
Aku ok jer. Siap bayar Reconnection Fee RM50 lagi. Aku buat senyap je. sepatutnya boleh minta waive.

Malam tu dapat lagi sms daripada penyewa aku, kata meter tak pasang lagi.Kesian kat dia , balik kerja penat penat tak dapat nak mandi dan guna air.

Keesokan harinya , Yang Meletup di Flora Damansara ialah aku lah. kena pergi lagi pejabat FD pagi tu dan jumpa balik orang kat situ. Kali ni pelbagai alasan diberi. Paip pecah la dan sebagainya. Semalam aku datang, takde pulak nak bagitau. Semalam siap tunjuk meter yang dicabut tu kat aku lagi.

Untuk makluman, meter tu aku yang punya. Aku kena bayar untuk beli meter baru sebab yang lama kena curi. RM200. Itupun selepas buat laporan polis.

Dah la sumbat paip tu guna batang kayu je, air menitik je sepanjang benda ni berlaku.

>