Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Kepong

Flora Damansara – Apt

Saya akan bagi review bagi mana-mana rumah lelong atau pangsapuri lelong yang dikatakan sesuai untuk pelaburan hartanah.

Nama: Flora Damansara
Alamat: PJU 8, Damansara Perdana, Petaling Jaya, Selangor
Pemaju: MK Land Holdings
Jenis: Pegangan 99 tahun
Keluasan: 650 kp dan ke atas
Fi Penyelenggaraan: RM 0.10 kp (lebih kurang)
Harga Pasaran: RM60,000 – RM200,000
Sewa: RM400 – RM800

Terbahagi kepada 3 jenis, Kos Rendah (Blok A dan B) dan Kos Sederhana Rendah (Blok C dan D) dan Kos Sederhana (Blok F, G dan H).

Kesemua blok mempunyai 20 tingkat dan lebih. Pemandangan Damansara dan Taman Tun Dr Ismail kelihatan indah daripada unit Kos Sederhana.

Kemudahan:
Restoran, Kedai Runcit, Dobi, Kedai Gunting Rambut, Kafe Internet dll.
Surau

Berdekatan dengan :
The Curve, IKANO, IKEA, Tesco and Courts Mammoth.

Akses:
Bersebelahan Lebuhraya Damansara-Puchong (LDP),
Berdekatan Penchala Link.

Kekurangan:
Tiada kemudahan bas awam buat masa ini. Teksi sahaja.
Banyak pendatang asing menyewa. Secara tidak lansung, mengundang pelbagai masalah sosial.

Kesimpulan :
Ok. (3/5)

Anda ingin berkongsi pengalaman anda untuk Flora Damansara?
Sila beri komen anda.

-Mari melabur dalam rumah lelong bersama Tuanbri

Ops Masuk-Kepong

Lokasi : Kepong
Tarikh : Bulan Januari 2010
Masa : Petang.

Masa bidding di Ng Chan Mau, ada sorang mamat ni kata dia cam aku. Dia silent reader blog aku. Pada hari tersebut, dia berjaya dapatkan satu rumah lelong di kepong pada harga reserve! Pada mulanya unit ini ada Klien Satu Solution nak masuk tetapi atas sebab-sebab tertentu, dia menarik diri di saat akhir. Percubaan klien aku pada hari tersebut gagal, untuk mendapatkan rumah lelong pada harga reserve price.  Sebenarnya ada 2 bidders, aku dan sorang ajen cina. So bila auctioneer announce ada2 bidders, aku tgk muka ajen cina tu berubah.  Dia mesti ingat dia tak dapat. Mr. Foon from Ng Chan Mau usually will increase the reserve price if there are 2 bidders or more. The chinese guy raised his paddle first, and i stick to my client’s instruction…Reserve Price…i have to let him win…later, i can see the agent smiled all the way..he was lucky. Sorry Nija. Cuba lagi.

Lepas auction tu, cam biasa lah.Mesti ada sesi TT. Bila lepak dgn En. Man (itu je nama yang dia bagitau aku), aku ckp kita boleh tolong dia buat Ops Masuk utk rumah lelong yang baru dimenangi. 1 week later, dia contact aku.

Rumah dia well guarded.

0120_VS (2)

Ni bukan Pak Guard! Inilah Encik Man, pemilik baru rumah lelong ni.

Ruang tamu yang complete!

0120_VS

Dapur pun complete! Dalam peti sejuk tu, ada susu kotak (expiry date 2007)

0120_VS (8)0120_VS (7)

“Sayalah owner baru tu” dengan bangganya En. Man memberitahu jiran sebelah.

0120_VS (5)0120_VS (6)

Siap ada hadiah lagi untuk pemilik baru..apa Faris kacau ni? Bukan hadiah dia, sibuk je.

CIMG3844CIMG3846CIMG3847

The question is why the owner left his house in this manner ?

Whats with the rush ?

Everything is still intact. Even the dolls next to the sofa. He even didnt have time to open the present ?

Could this be the answer ?

0120_VS (3)0120_VS (4)

****************************************************************************************
Laman web ini diwujudkan untuk menolong pembeli rumah mencari rumah lelongan awam / rumah lelong / hartanah lelong oleh bank bank di Malaysia

Auction – Mentari Court

Location : Berjaya Times Square
Date/Time : 02.01.10 / 10.30am

First auction of the year !

You think people still in the mood of Holiday ?
9 bidders for Mentari Court tells you something. From Reserve Prive RM90k, increased up to RM113k…
There are some properties worth buying and people dont wait no more. Maybe its one of their new year resolutions. Nak jadi Jutawan Hartanah.

Mentari Court still on of the hot properties in auction. Rental rate is around RM650 for a basic unit. How about fully furnished ?
Taylor’s College is moving out from next door. Moving into their newly completed building.

On Sunday, Flora Damansara unit owned by En Azhar has been rented out by Satu Solution. Tenant is a husband and wife couple, pregnant, working as a teacher in Penchala SRK. This unit was actually booked by another couple from Putrajaya, but at last minute they cancelled after they have spoken to En Azhar, knowing that the unit was sold through auction, I dont think there will be any problem but they are not willing to take any risk at all. They ask me whether the ownership has been completely transferred ? wow!

Rezeki di tangan tuhan. The next day, ada orang nak tengok rumah sewa and terus berkenan apabila melihat rumah itu.

This is the area where a Gold Entrepreneur with his own domain has declared
“kalau hartanah ada problem mcm Flora damansara….penyewa lari sbb rumah dijangka nak runtuh…….kena jual cepat2…”

Penyewa lari datang nak sewa ?

You go figure it out.

Selamat Tahun 2010. What are you new year Resolutions ?

Problem @ Pelangi Damansara

Date : 30 Sept, 2009

Time : 8.00pm

Venue : Pelangi Damansara, Low  Cost Flat  (PART 2)

from part 1…..

Our client has won the unit few months ago.  She decided  to bid for that unit after consulting a few friends of hers. Later, she engaged Satu Solution to met the x-owner and come up with a deal. Two meetings were set up by me. The meeting resulted in the xowner came up with the idea of paying back the deposit paid by her  and she will let go the unit…deposit burn..BUT he couldnt came up with the cash that he promised after a timeframe of 2 weeks.

Fast foward……

Machafaris and me went to the unit after so many attempts of calling the x owner failed. Not picked up or cannot be reached.

The heated discussion resulted with :

1) he will get opinion from his ‘policeman’ friend.

2) he will try to purchase back the unit on his wife’s name, using bank loan.

3) he dont want to move out !

4) why he have to pay rent staying in his house ? (we kept mentioning its no longer his).

part 2part 3part 4

talk, negotiate, resistance.

He promise with us he will get back to us a day after tomorrow…..to be continued….

0930_2052440930_2052550930_204215

What do you think ?  Court Order ?

0930_153151

Auction in the afternoon. 3pm. tancorp.Wisma Central. Did you notice how pack it was ? Thats the competition nowadays.

>