Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Category: Shah Alam

Lagi mengenai Rumah Selangorku 2015

Artikel Rumah Selangorku mendapat perhatian yang tinggi daripada pembaca Blog Hartanah Terkenal, Tuanbri.com.

 

Mari kita baca satu artikel mengenai Rumah Selangorku yang dicetak di Harian Metro baru-baru ini :

Kuala Lumpur: IJM Land Bhd (IJM Land) dengan kerjasama Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) menawarkan 990 unit apartmen lima tingkat di Bandar Rimbayu, Telok Panglima Garang melalui program di bawah Kerajaan Negeri Selangor iaitu Rumah Selangorku.

Menurut IJM Land, tawaran bagi unit kediaman tiga bilik itu dibahagikan kepada dua jenis iaitu Jenis A yang memiliki keluasan 706 kaki persegi dan Jenis B (751 kaki persegi) di kawasan perbandaran dibangunkan syarikat dengan keluasan kira-kira 405 hektar.

“Bandar Rimbayu terletak di kawasan strategik berhampiran Kota Kemuning dan mudah diakses melalui lima lebuh raya utama termasuk Kesas dan LKSA di samping lebuh raya Elite, SKVE dan Lebuhraya Pantai Barat (dalam pembinaan) pada masa akan datang,” kata IJM Land dalam kenyataan di sini, semalam.

Orang ramai terutama di Selangor perlu merebut peluang untuk mendapatkan unit kediaman ini dengan memohon dan mendaftar di laman web LPHS di http://lphs.selangor.gov.my.

Mereka juga berpeluang untuk meninjau dan membuat pendaftaran bagi memiliki unit kediaman terbabit di majlis pelancaran dan pendaftaran Rumah Selangorku pada 22 Mac ini bermula jam 9 pagi di The ARC, Bandar Rimbayu.

Perasmian akan disempurnakan Menteri Besar Selangor, Mohamed Azmin Ali.

Syarat utama bagi permohonan rumah Jenis A adalah warganegara Malaysia 18 tahun ke atas, bermastautin di Selangor, pendapatan isi rumah tidak lebih RM3,000 sebulan, terhad kepada satu keluarga, pemohon atau pasangan tidak pernah memiliki rumah sama ada melalui projek kerajaan dan swasta serta pindah milik hanya selepas lima tahun.

Syarat rumah Jenis B pula adalah warganegara Malaysia 18 tahun ke atas, pendapatan isi rumah antara RM3,001 hingga RM8,000 sebulan, pemohon dan pasangan tidak memiliki sebarang rumah di Selangor, pemohon bujang yang memiliki tanggungan keluarga boleh memohon, pembelian rumah adalah untuk didiami bukan disewa, pindah milik hanya selepas lima tahun.

www.hmetro.com.my/node/38370

 

Anda juga boleh list senarai projek Rumah Selangorku di SINI (Klik Pautan Ini).

Semoga anda membuat tindakan yang bijak dalam merancang kewangan anda.

Hartanah

“Hartanah ni macam PISAU.

Anda boleh untung dan anda boleh rugi juga.

Ikut strategi apa yang kita gunapakai”

– Tuanbri, 2015

 

Jom Beli Rumah Selangorku 2015

Kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan Kempen Rumah Selangorku atas dasar mahu memberikan setiap keluarga satu kediaman yang sempurna. Di bawah Menteri Besar Selangor, YAB Mohamed Azmin Ali, kerajaan Negeri Selangor telah melancarkan pelbagai projek perumahan di bawah Kempen Rumah Selangorku pada tahun 2015.

Apa Itu Rumah Selangorku ? 
Kerajaan Negeri Selangor telah memperkenalkan satu konsep rumah mampu milik (affordable homes) untuk warganegara Malaysia. 

  • Rumah Kos Rendah
  • Rumah Kos Sederhana Rendah
  • Rumah Kos Sederhana
  • Rumah Mampumilik

Berapa Kategori Rumah Selangorku ?

Ada 4 jenis, dipanggil Rumah Jenis A, B, C dan D.

Apa beza setiap jenis ni ?

Memang akan terdapat perbezaan bagi setiap jenis Rumah Selangorku ini. Selain daripada perbezaan harga dan saiz, syarat-syarat pemilikan juga berbeza mengikut jenis. Jangan ingat nak pukul rata je semua. Kena baca dulu apa syarat-syaratnya dan faham. Nanti dah beli barulah nak bising-bising kata Kerajaan Negeri Selangor menganiaya rakyatnya sendiri. Jadi, apa syarat-syaratnya ?

Syarat-syaratnya adalah ……

Rumah Jenis A

Gaji tak lebih RM3,000 sebulan untuk seisi rumah (Suami, isteri dan anak-anak).

Mesti bermastautin di Selangor, tapi tak kisah jika korang bukan orang Selangor pun. Macammana nak buktikan korang ni bermastautin di Selangor? Kenalah tunjukkan bukti anda memang tinggal di Selangor. Bukan main cakap je tetapi kena ada dokumen bertulis yang mengesahkan anda memang bermastautin di Selangor. Kalau sekadar cakap je, semua kot nak beli rumah kat Selangor. Kan Selangor merupakan salah satu negeri yang termaju di Malaysia? Ini bermaksud rumah yang dibeli di Selangor mempunyai potensi tinggi untuk dijadikan satu pelaburan hartanah untuk masa depan kita dan anak-anak.

1 Keluarga 1 Permohonan sahaja. Kang ada pula Si Suami pun mohon, Si Isteri pun mohon. Dapat lak 2 biji rumah. Dengan harapanlah, konon-konon nanti pegawai Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor ter”miss” lak nak check nama korang. Sekarang semua dah masuk dalam sistem. Dikenali sebagai Sistem (SPPRS) dan Sistem (SPPKI).

 

Rumah Jenis B / Rumah Jenis C / Rumah Jenis D

Gaji tidak kurang daripada RM3,000 sebulan.

Gaji tidak lebih daripada RM8,000 sebulan.

Gaji ni kira gaji seisi rumah la…bukan gaji seorang je. Nanti ada lak sesi pilih memilih siapa yang nak kena memohon di antara suami isteri.

Kalau bujang susah sikit, cuma kalau ada tanggungan di bawah orang yang bujang itu tadi, boleh juga memohon.

Beli Rumah Selangorku ini mestilah bukan untuk disewakan.

 

Rumah Selangorku Rumah Mampu Milik

Program Rumah Selangorku

SYARAT UTAMA :

  1. Warganegara Malaysia
  2. Umur 18 ke atas
  3. Belum memiliki rumah
  4. Pindahmilik selepas 5 tahun
  5. Tempoh laku setiap permohonan adalah 2 tahun.
  6. Pemohon hanya dibenarkan pilih 1 jenis sahaja.

Majlis Pelancaran dan Pendaftaran Rumah Selangorku

Nak tahu senarai Rumah Selangorku ?
Klik –> SENARAI RUMAH SELANGORKU

Nak tahu dengan lebih lanjut langi mengenai Program ini ?
Sila layari Laman Sesawang Lembaga Perumahan dan Hartanah Selangor (LPHS) (Klik Sini)

 

p.s.: Perlu saya ingatkan, Program Rumah Selangorku ini tidak digalakkan untuk pelaburan hartanah. Kenapa?

Alam Impian, Shah Alam Untuk Dijual, Rumah 2 1/2 tingkat

Shah Alam Seksyen 35 merupakan satu tempat yang sesuai untuk keluarga menetap disebabkan tempat yang cantik, kemudahan awam yang terbaik di Shah Alam dan mudah untuk anda sekeluarga beriadah.

Unit yang hendak dijual ialah di Jalan Tun Teja 35/25, Alam Impian 42450 Shah Alam.

Build up area ialah 3,378 square feet manakala land area pula ialah 3,773 square feet.

Rumah ini ialah unit 2 setengah tingkat.

 

Siapa berminat, sila tinggalkan komen di bawah dan saya akan menghubungi anda secepat mungkin.

p/s: Gambar akan disiarkan selepas mendapat persetujuan daripada Pemilik Asal.

Alam Impian Peta

Sila hubungi saya Tuanbri sekiranya anda mahu menjual rumah anda di Shah Alam, Selangor.

Saya sedia berkhidmat untuk anda!

Alam Impian

Rumah Untuk dijual shah alam selangor

 

 

Rumah Lelong Shah Alam

Lokasi : Shah Alam
Time : malam hingga lewat pagi

Terdapat satu job diterima daripada Klien yang menggunakan agen lelong lain tetapi bila part Kasi settlekan rumah tu, barulah diberi kepada Satu Solution. Sebenarnya harga yang kitaorang bagi adalah khas untuk klien Satu Solution yang termasuk dari mula Survey Rumah atau pergi bidding. Sebab tu boleh bagi harga Murah. tapi apapun, perjuangan terpaksa diteruskan.

Job ni aku buat sorang sorang walaupun badan kurang sihat. Rumah yang dimenangi klien ni tingkat atas sekali…tingkat 5, walk up Apt….

Penat beb. Rumah tinggal. Sampah banyak. Katil besi double decker banyak. Debu banyak.

Sampah dalam 15 plastik beg aku pikul dari atas ke bawah…pagi pagi buta…hahahaha..aku memang suka buat kerja pagi pagi buta. Time korang semua tgh tidur. Layan je. Pasang lagu Tribute to PRamle, especially Lagu yang dinyanyikan oleh Seven Collar Tshirt, Jangan Tinggal Daku.

Rumah Lelong Shah Alam

Di area tu, penyewa agak senang untuk diperolehi dan kawasan rumah tersebut agak bersih dan terjaga kerana Badan Pengurusan mengamalkan polisi yang ketat!

Tips beli rumah lelong : Jangan beli tinggi tinggi. Nanti penyewa pun komplain. Hehehe.

p.s. : Sila Klik “Like” untuk FB Hartawan Hartanah

Rumah Lelong Shah Alam

Berikut adalah contoh carian tanah untuk rumah lelong shah alam yang akan dilelong pada 7hb Ogos 2010 di CIMB Mega Auction, Hotel Istana.

Maklumat Lengkap Rumah Lelong Shah Alam :

Reserved Price RM 68,000
Property Address
203 1st Floor, Block 37 Jalan Timun 24/1, Section 24 Shah Alam 40000 SELANGOR
Location SHAH ALAM
Land Size / Build Up Area 753 Sqft.
Auction Date 07th Aug 2010
Auction Venue At Ballroom Level, Hotel Istana, Kuala Lumpur, 73, Jalan Raja Chulan, 50200 Kuala Lumpur (10.30am)
Auctioneer Property Auction House
Solicitor AMIR FAEZAL NORZELA & CHONG

Untuk unit flat ini, strata title telah dikeluarkan. Maknanya kaveat boleh dilakukan secara individu. Macammana nak tahu ada kaveat atau tidak?

melalui carian tanah di pejabat tanah yang berkenaan.

mukasurat pertama

mukasurat 2

Mukasurat 3

Tanah ini kena dapat kebenaran daripada pihak Berkuasa Negeri, dalam kes ini ialah SUK Selangor.

Susah tak nak buat carian tanah ? kalau di shah alam, pukul 1130am je, no giliran dah habis. So kena datang next day kalau nak buat carian.

Ramai despatch drpd pejabat peguam .

Siapa nak masuk lelong rumah shah alam, sila hubungi saya.

Auction 06.02.10-CIMB Mega

Location: Hotel Equatorial

Time : 10.30 am – 1st Session (involving Ehsan Auctioneers, Leong Auctioneers and Ng Chan Mau)

Kekalahan Encik Man pada harga Rm80,000 dengan 1o bidders  (harga Reserve RM60,000) untuk satu apt yang telah aku warn dia…tempat tu hot!

Apartment 2 bilik, dekat dengan LRT.  Itulah dia Sri Tioman, Taman Melati.

In my personal opinion, i dont really interested in this apt because its a 2bedroom apt, 588sf.  For the new millenium, i dont think a 2 bedroom units are applicable anymore for our living shelter, especially for those with many children.

Today’ auction was a new arrangement by CIMB. Located in Equatorial Hotel, They want to organise a really Mega Auction whereby 3 auctions are held simultaneously at 10.30 am and another 2 at 12.00pm.  RHB has done this before for their RHB Mega Auction.  5 auctioneers under one roof at the same time. Pening kepala jugak…lets say if i have few clients bidding for different auctioneers in different auction hall….peeeh!

Kayangan Heights Shah Alam – SOLD at RM812,000

Pangsapuri Kayangan Taman Ukay Perdana – SOLD at RM96,000

Desa Saujana, Kajang – SOLD at RM246,000 (RP=RM170,000)

Pandan Mewah Heights Condo, Taman Bukit Indah – SOLD at RM117,500

2 Storey Bandar Bukit Puchong, Puchong – SOLD at RM225,000

Bukit Sentosa, Rawang – SOLD at RM19,000

Taman Bunga Negara, Shah Alam – SOLD at RM76,000

Lestari Apt, Damansara damai- SOLD at RM43,800

Work @ Kota Kemuning

Just came back from Shah Alam. Did an OPS Masuk to a house won by Mr. Nija few weeks ago. Not much work to be done on the house for it to be ready for tenant. The question is who will be renting ? From my observation, a lot of people staying in that area. Section 31, Shah Alam. Quite far from Shah Alam town i would say.
IMAGE_270IMAGE_271Rumah Lelong Kota Kemuning.

This OPs has been delayed few times due to unforeseen circumstances. Contoh terkini. Aku sakit mata.Eyes infection. The whole family was infected, except my babyBoy (Pendekar!).

Good Luck to all bidders this morning!

Sakit-sakit mata ni pun terpaksa ke SOGO untuk beli bedsheet dan bantal. utk Satu Solution Resort. Focusing on Tiara Beach Resort only at the moment, sambutan agak menggalakkan walapun kami masih lagi baru. Sebulan Anak Jagung.

So sambil jln bawak pendekar, sambil beli barang. Duit guna duit aku dulu, ni belum lagi claim daripada owner-owner TBR.
IMAGE_265IMAGE_266IMAGE_267
Pandang meter, pandang atas, baru boleh bawak kereta….
(Dalam perjalanan balik drpd TBR, aku terlelap dan terlanggar tiang lampu di tepi highway.Terus teringat kepada kes INI. Alhamdulillah, aku survived bersama isteri, anak dan family kakak ipar. Thank You ALLAH.)

Live goes on. From Sogo we went to TESCO, with the same intention, motive and desire.
Pity this young man. So called Peniaga Kecil.
IMAGE_264

High Court Auction – Shah Alam

1008_104520

Date : 07.10.09 & 08.10.09

Location : High Court Shah Alam.

Hari rabu (07.10.09)

aku dah cerita pasal auction untuk property di USJ 6.  Putra78 yang nak masuk bidding rumah ni. Semua bidders nak register. Lepas tu tunggu sampai aku dah terlelap sekejap kat bench. Bila semua auctioneers dah datang ke kaunter dan collect auction files, suddenly Mr. Foong from Ng Chan Mau was looking around for a lawyer.  He was told that one unit was called off. Dah mula kecoh. Ada cina sorang ni mula naik bengang dan scolded the lawyer. “Wasting our time !” . Mr. Foong pun panggil semua bidder untuk collect balik bank draf. So cubaan Putra78 untuk buat flipping kali pertama dah gagal.

1007_111122

Hari khamis (08.10.09)

Aku dah prepare semua docs termasuk bank draf untuk client SatuSolution yang outstation minggu ni. Dia wakilkan semua urusan lelongan kpd SatuSolution. So pagi-pagi lagi aku dah bgn walaupun minggu ni setiap hari aku tidur pukul 3 pagi.(nak bengkok badan aku). Bila tgk luar,langit dah mula gelap. I was praying that rain will not start until i reach Shah Alam. My wish was not granted! Bnyk dosa agaknya. Half way aku naik motor (Cut cost !), hujan dah mula renyai-renyai. Bila dah lebat, aku terpaksa jugak stop kat stesen minyak.

1007_090742

Aku sampai kat Mahkamah dalam pukul 9.25am. Itupun selepas meredah hujan lebat. Berkorban demi Klien. Registration closed at 9.15am. Aku sampai ke kaunter dengan harapan masih lagi boleh mendaftar,sebab the auction will only starts at 930am. The High Court Auction is usually strict on this matter. Lambat few minutes pun diaorg dah x bagi register. Aku berdiri je depan kaunter tu dengan harapan….tiba-tiba ada 1 cina nak register utk shoplot. He was begging the officer to accept his registration.  The officer accepted  his registration but pending approval from the Pegawai Pendaftar. So i quickly jump in and also put in my registration which was initially rejected by the same officer. i argued why that guy can and i cannot ? she reluctantly accept mine.

1007_0901251008_0957381007_093001

Tunggu punya tunggu, aku tgh tunggu auctioneer drpd PAH, nak discuss dgn dia psl registration aku. X nampak pun wakil drpd PAH. Rupa2xnya diaorg memang x datang.  PAH dah wakilkan kepada En. Nasir, auctioneer lain. Ne. Nasir sound aku,apsal x bgtau dia, aku nak masuk bidding…Bila check, there is only 1 bidder – Public Bank. So dia kata kalau aku masuk, Public Bank akan tarik diri. wow! boleh dapat RP! ngeh ngeh.

Officer tu datang kat aku ckp registration aku lepas. Yang cina tadi pulak kena reject.

So kena pulak tunggu auction start. Its already 11am. Kena tunggu turn pulak masuk dalam bilik. Hanya bidder sahaja dibenarkan masuk dalam bilik tu.

1008_1047321008_104954

1008_110544

Aku rasa aku org paling lama lepak dalam bilik tu. Bila masuk, kes disebut, Nampaknya hanya ada satu penawar, Satu Solution sahaja, maka dengan ini hartanah tersebut dijual pada harga reserve, panggilan pertama, kedua dan terjual!

1008_1117221008_1128541008_112924

Lepas tu lepak je dalam bilik tu buat x tau. Ada a few  properties yang menarik. Ada  shoptlot, bila masuk ada 5 bidders, tapi 4 orang nak tarik diri bila nama diaorg disebut. Alasan, takut ada Kaveat. Auctioneer pun bengang, sebab dia tau diaorg ni dah kawtim awal-awal kat luar.

Rumah yang menarik perhatian aku ialah Rumah 2 tingkat Shah Alam Seksyen 4. Baca posting aku

Rp     – RM198,000

Sold  – RM230,000

Bila dah sign kontrak, kena pegi LHDN pulak utk matikan stem. Penat aku nak kena pergi Plaza Peransang. Sepatutnya ini kerja auctioneer, tapi sebab dia dah tolong aku tadi, ok je la….Tahniah En. Zul. Dapat  jugak rumah teres kat Klang dengan harga 60k…siapa mau bagi ?

Court Auction Properties….(to be continued…..)

Rumah Lelong Shah Alam

Location : Section 4, Shah Alam

Unit : Double Storey Terraced House

Suroundings : Shops, School, High Court,

Details  of the auction : No. 14, Jalan Sukun 4/7, Section 4, 40000 Shah Alam, SELANGOR

Auction Price : RM 198,000.00

Deposit : 10%

SOLD : RM 230,000.00 (High Court Auction, Shah Alam)

1006_1606311006_Sect4 (3)1006_Sect4 (14)

1006_Sect4 (21)1006_Sect4 (18)

Anybody willing to buy this ? I received few calls regarding this house, but when they look at the condition, it turned them off.

1006_Sect4 (6)-11006_Sect4 (11)-21006_Sect4 (8)

My opinion, its still a worth buying house if and only if you want to settle there.

ALL Sri Penara units called off

Amazingly, 3 units of Apt Sri Penara in Bandar Sri Permaisuri, Cheras which will be up for auction this Saturday (10.10.09) RHB Mega Auction have been called off.

Anybody want to rent my Condo Penara ?

Nea LRT, mosque, schools and the most important is …

near to Satu Solution’s office. (ha!)

CIMB Mega auction, see you guys there!

0613_1215150613_110057

Today’s work :

1) Went to Mahkamah Shah Alam for a property in Subang (En. N) but after waiting for almost 1 hour, we were told that the unit was called off. I did land search yesterday at 3.15pm,rushing from KL straight to Shah Alam in order to beat 3.30 closing time. Penat seeh.!

2)Went to Pejabat Tanah SUK for a Carian Tanah (to check kaveat) on properties Mr. JoeFizi will enter bidding. Met En. Juruukur….had our own Tehtarik session there….3 hours.

3)Went to TNB, Change name for Enggang in Puchong (Mr. Shamsul) and Angsana in USJ 1 (Mr. Pokli). 2 hours.

4)Straight to CIMB Menara PNB, prepare bank draft for tomorrow’s auction. Lepak at Nasi Lemak Antarabangsa, Ampang Park. Passed back the Bank draft to Mr. N.

0614_210747

Asrul’s Flora Damansara has been rented out Block D. In the picture Machafaris is trying his best to unlock the grill while Abang guarding the pathway. This is the unit :

B-IMAGE_086 (16)B-IMAGE_086 (15)

bank lelong. rumah lelong. auction property.

call me 016.310.6500

-tuanbri-

>