Rumah Lelong Paling Murah!

Siapa yang tahu rumah lelong yang paling murah kat mana ? Mesti ramai yang tertanya tanya kat mana kan ? Rumah lelong sudah semestinya murah, ini pulak rumah lelong yang paling murah! Kebiasaannya ramai yang datang berjumpa dengan aku nak beli rumah lelong. ialah, dah aku ni kan terkenal sebagai ajen rumah lelong, takkan nak […]

Soalan daripada pembaca Tuanbri.com ?

Assalamualaikum Tuan Bri, Saya ada persoalan dan mengharapkan pencerahan dari tuan. Dalam akaun 2 KSWP saya ada RM25,000. Saya bercadang membeli hartanah berharga kurang RM30K. Saya tak tahu prosedur sebenar, bolehkah saya keluarkan RM25K tu bayar terus kepada pemilik rumah/bank lelong/etc.. ? Bakinya saya bayar cash. Saya tak mahu buat loan bank… adakah ini masuk […]

Sebelum Beli Rumah Lelong

Banyak soalan tak yang korang sering bertanya sebelum beli rumah lelong ? Bagaimana ? SEBELUM tarikh lelongan 1. Terlebih dahulu seseorang bakal pembeli ataupun pembida perlu memiliki salinan Pengisytiharan Jualan Lelongan Awam. Pengisytiharan perintah ini dikeluarkan sebelum hari lelongan oleh juru lelong berlesen, bank ataupun pemilik hartanah terlibat. Adakalanya ia disiarkan dalam surat khabar. Pembida, […]

Masalah Rumah Lelong #1

Tolong bagi pandangan Korang :   terima kasih…   Saya dapat email daripada Miss “M” mengenai masalah beliau.     ” Salam, Saya mohon pandangan & nasihat Tuan Bri pada saya yg b’masalah ni. Harap email saya tak menganggu Tuan. Saya ada m’beli rumah lelong pd bln 11/2010 dr MBSB. sekarang ni dah terlebih masa […]

Rumah Lelong Shah Alam

Lokasi : Shah Alam Time : malam hingga lewat pagi Terdapat satu job diterima daripada Klien yang menggunakan agen lelong lain tetapi bila part Kasi settlekan rumah tu, barulah diberi kepada Satu Solution. Sebenarnya harga yang kitaorang bagi adalah khas untuk klien Satu Solution yang termasuk dari mula Survey Rumah atau pergi bidding. Sebab tu […]

Nak aku tikam perut kau ?

Aku selalu berdoa agar aku, keluarga aku di kurniakan kekuatan mental dan fizikal.   Takut benda benda seperti ini berlaku dalam keluarga sendiri. Kita tak dapat nak jangka perkara ini.   Pernah tak kita terdetik “Dia selalu pergi Masjid, takkan tergamak dia nak buat benda macam tu ?” atau ” dia tu orang-orang alim. bodohlah […]

3S – Beli Rumah Lelong

Info Pengguna – BELI HARTANAH MELALUI LELONGAN AWAM Pembelian hartanah (rumah atau tanah) di lelongan awam adalah salah satu cara untuk memiliki rumah atau tanah sendiri, selain daripada membeli rumah daripada pemaju ataupun mana-mana pemilik rumah. Seseorang bakal pembeli rumah di lelongan awam dipanggil “pembida.” Sebelum seseorang membida untuk membeli hartanah di lelongan awam, dia […]

Soalan-soalan Rumah Lelong

SEBELUM BELI RUMAH LELONG Macammana saya nak beli rumah lelong ? Macammana menggunakan KWSP untuk beli rumah lelong Deposit kalau kalah lelongan, macammana ? Kalau lebih 90/120 hari, apa berlaku kepada deposit kita ? Boleh bagi saya gambar dan keadaan rumah lelong tersebut ? Rumah Lelong – Harga Beli sama dengan harga yang diiklankan ? […]

Bagaimana membeli rumah lelong

  1. Menyediakan Deposit Amaun deposit adalah bersamaan 5% ATAU 10% daripada Harga Rezab. Anda perlu memastikan amaun ini daripada terma-terma di dalam Pengisytiharan Jualan (Proclamation of Sales) di iklan-iklan lelongan tersebut di akhbar atau pun melalui pelelong berkenaan. Contact the auctioneer for a copy of the POS. 2. Membuat Bayaran Deposit Kebiasaannya 2 jenis […]