Anda Nak Jadi Jutawan Hartanah ?

(Mulakan Langkah Anda Di Sini)

Tag: Membeli Rumah Lelong

Rumah Lelong Paling Murah!

Siapa yang tahu rumah lelong yang paling murah kat mana ?
Mesti ramai yang tertanya tanya kat mana kan ?
Rumah lelong sudah semestinya murah, ini pulak rumah lelong yang paling murah!

Kebiasaannya ramai yang datang berjumpa dengan aku nak beli rumah lelong.

ialah, dah aku ni kan terkenal sebagai ajen rumah lelong, takkan nak tanya pasal nak beli rumah dalam pembinaan pulak kan ?
Apa lah aku ni..

Cuma bila aku tanya kenapa nak beli rumah lelong, tak ramai yang boleh jawab soalan aku tu kecuali dengan satu jawapan je
“Rumah Lelong Murah !”

Next Question aku pulak
“Siapa yang kata rumah lelong MURAH ?
Abang Ensem – Meor ?
Mat Joe ?
Perdana Mentari Najib ?

Aku tahu semua orang yang baca BLOG ni sure bersemangat nak start atau continue your journey.
Tapi biarlah ada MATLAMAT.
Jangan main redah je.

Buat masa ni, aku menyepi sedikit daripada Scene Rumah Lelong.
Sebab asyik kalah je sepanjang tahun 2011. (ada gak menang!)
Cuma aku dah malas dan dah boleh predict kekalahan berdasarkan klien aku sendiri.

Esok siapa yang ada turun Lelong ?
nak masuk bidding rumah lelong kuala lumpur dan rumah lelong shah alam.

Kita JUMPA di sana!

Soalan daripada pembaca Tuanbri.com ?

Assalamualaikum Tuan Bri,

Saya ada persoalan dan mengharapkan pencerahan dari tuan.
Dalam akaun 2 KSWP saya ada RM25,000.

Saya bercadang membeli hartanah berharga kurang RM30K.

Saya tak tahu prosedur sebenar, bolehkah saya keluarkan RM25K tu bayar terus kepada pemilik rumah/bank lelong/etc.. ?

Bakinya saya bayar cash. Saya tak mahu buat loan bank… adakah ini masuk akal?

Jika ia rumah kos rendah ada apa-apa syarat tertentu untuk jual dan beli?

Ribuan terima kasih saya dahulukan. Semoga Allah melimpah ruahkan rezeki tuan…

Terima kasih.

Yang benar,
HAMBA ALLAH

Sebelum Beli Rumah Lelong

Banyak soalan tak yang korang sering bertanya sebelum beli rumah lelong ?

Bagaimana ?

SEBELUM tarikh lelongan

1. Terlebih dahulu seseorang bakal pembeli ataupun pembida perlu memiliki salinan Pengisytiharan Jualan Lelongan Awam. Pengisytiharan perintah ini dikeluarkan sebelum hari lelongan oleh juru lelong berlesen, bank ataupun pemilik hartanah terlibat. Adakalanya ia disiarkan dalam surat khabar. Pembida, selain daripada mengenal pasti butir-butir hartanah yang terlibat, juga perlu membaca dan memahami maksud segala terma dan syarat yang terdapat di dalam pengisytiharan tersebut.

2. Pembida perlu mengenal pasti tempat, hari dan masa jualan lelongan.

3. Pembida hendaklah memastikan harga rezab hartanah yang akan dilelong. Harga rezab akan memberi satu petunjuk kepada pembida tentang kemampuan untuk membeli hartanah tersebut.

4. Sesuatu hartanah yang statusnya rezab bumiputra tidak boleh dibeli oleh bukan bumiputra.

5. Isu kebenaran pindah milik juga perlu diberi perhatian. Ada hartanah-hartanah yang memerlukan kelulusan kebenaran pindah milik daripada Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco). Jadi pastikan terlebih dahulu pihak yang bertanggungjawab untuk mendapatkan kelulusan tersebut.

6. Pembida mesti mengenal pasti nombor hak milik dan lot; mukim, daerah dan negeri; jenis pegangan terhad, pajakan ataupun pegangan bebas; keluasan; cukai tanah dan cukai taksiran semasa; kategori kegunaan tanah; syarat kepentingan nyata dan tidak nyata; pemilik berdaftar dan beban kewangan saperti gadaian. Pembida juga perlu memastikan ketiadaan kaveat, sewaan, sebarang tanggungan ke atas hak milik dan sebarang kesilapan yang boleh membatalkan jualan atau proses pindah milik yang memaksa tanggungan ganti rugi kepada pembida.

7. Pembida perlu mendapatkan satu pengesahan daripada pemaju atau pemilik tanah. Dalam hal ini satu carian rasmi ke atas hartanah di pejabat tanah adalah sangat penting.

8. Seseorang pembida hendaklah memeriksa sendiri hartanah berkenaan. Ini hanya boleh dilakukan apabila pembida melihat keadaan sebenar hartanah tersebut.

9. Pembida hendaklah membaca semua terma dan syarat di dalam perisytiharan lelongan tersebut. Keadaan perintah tersebut akan menentukan tanggungjawab setiap pihak dalam urusan lelong ini. Antaranya ialah siapakah yang perlu bertanggung jawab untuk membayar segala bayaran tunggakan kepada pemaju / pemilik asal, seperti kegunaan air, elektrik, cukai tanah dan pintu, kos-kos penyelenggaraan dan sebagainya, sekiranya ada, sebelum hari jualan lelongan.

10. Jika sesuatu lelongan dibuat oleh bank, maka pembeli boleh menghubungi pihak bank ataupun pemaju untuk mendapatkan penjelasan tentang tunggakan hartanah tersebut.

11. Pada umumnya, terma dan syarat di dalam sesuatu perisytiharan jualan lelongab adalah berbeza bagi setiap bank. Umpamanya, pelbagai jenis pembayaran seperti cukai taksiran, cukai tanah, bayaran servis, yang yang masih tertunggak sehingga hari lelongan, adakalanya dibayar oleh bank sendiri daripada harga jualan lelongan, dengan syarat pembeli atau peguamnya menghantar semua tuntutan kepada bank dalam tempoh masa telah dipersetujui, biasanya dalam tempoh selama 120 hari.

12. Pembida hendaklah memastikan bahawa, selepas berjaya membeli hartanah tersebut, dia dapat menduduki ataupun memilik hartanah itu tanpa sebarang halangan seperti sewaan, pajakan dan sebagainya.

Sudahkah anda bersedia untuk membeli rumah lelong ?

Masalah Rumah Lelong #1

Tolong bagi pandangan Korang :

 

terima kasih…

 

Saya dapat email daripada Miss “M” mengenai masalah beliau.

 

 

Salam,
Saya mohon pandangan & nasihat Tuan Bri pada saya yg b’masalah ni.
Harap email saya tak menganggu Tuan.
Saya ada m’beli rumah lelong pd bln 11/2010 dr MBSB. sekarang ni dah terlebih masa yg diberikan, lawyer saya pun dah mintak extension dari MBSB. saya memang setiap minggu follow up lawyer saya, tapi jawapan yg dia bagi ‘auction kes memang lambat’..bila saya tanya apa masalah bank belum disburse duit to MBSB jawapan nya land title problem. bil2 t’tunggak semua saya dah bayar. rumah pun saya tak bukak sebab ada penyewa, owner lama senang2 kutip duit sewa sedangkan tak payah bayar maintenance pada developer & cukai2 (semua dah kena pada saya)…
apa yang perlu saya buat lagi selain chase lawyer saya supaya cepat setel kan…
harap Tuan dapat bg pandangan.
Tqvm
Miss “M”

Rumah Lelong Shah Alam

Lokasi : Shah Alam
Time : malam hingga lewat pagi

Terdapat satu job diterima daripada Klien yang menggunakan agen lelong lain tetapi bila part Kasi settlekan rumah tu, barulah diberi kepada Satu Solution. Sebenarnya harga yang kitaorang bagi adalah khas untuk klien Satu Solution yang termasuk dari mula Survey Rumah atau pergi bidding. Sebab tu boleh bagi harga Murah. tapi apapun, perjuangan terpaksa diteruskan.

Job ni aku buat sorang sorang walaupun badan kurang sihat. Rumah yang dimenangi klien ni tingkat atas sekali…tingkat 5, walk up Apt….

Penat beb. Rumah tinggal. Sampah banyak. Katil besi double decker banyak. Debu banyak.

Sampah dalam 15 plastik beg aku pikul dari atas ke bawah…pagi pagi buta…hahahaha..aku memang suka buat kerja pagi pagi buta. Time korang semua tgh tidur. Layan je. Pasang lagu Tribute to PRamle, especially Lagu yang dinyanyikan oleh Seven Collar Tshirt, Jangan Tinggal Daku.

Rumah Lelong Shah Alam

Di area tu, penyewa agak senang untuk diperolehi dan kawasan rumah tersebut agak bersih dan terjaga kerana Badan Pengurusan mengamalkan polisi yang ketat!

Tips beli rumah lelong : Jangan beli tinggi tinggi. Nanti penyewa pun komplain. Hehehe.

p.s. : Sila Klik “Like” untuk FB Hartawan Hartanah

Nak aku tikam perut kau ?

Aku selalu berdoa agar aku, keluarga aku di kurniakan kekuatan mental dan fizikal.

 

Takut benda benda seperti ini berlaku dalam keluarga sendiri. Kita tak dapat nak jangka perkara ini.

 

Pernah tak kita terdetik “Dia selalu pergi Masjid, takkan tergamak dia nak buat benda macam tu ?”

atau ” dia tu orang-orang alim. bodohlah dia kalau dia buat benda yang tak elok”

 

Pengalaman aku, lagi alim orang itu lagi kuat dugaannya. Berapa ramai ustaz atau ustazah yang anak mereka kita gelar “lagi jahat dr setan”. Nama pun dah Ali. Ali Setan.

Wallahualam.

 

p/s: apa apa pun, aku still dalam business Perunding Hartanah Lelong, so kalau nak beli rumah lelong, sila contact aku (telefon/sms) untuk further discussion.

Pelaburan Hartanah Lelong sama ke macam beli rumah Subsale ?

 

 

Dipetik daripada The Star :

 

Kuala Lumpur (The Star/ANN) – An angry husband, who was awakened from his morning slumber, beat up and stabbed his wife, Malaysian newspaper Harian Metro reported.

The woman is now in coma and fighting for her life at the Ampang Hospital in Malaysia, the paper said.

A police source told the daily that the couple in their 30s had quarrelled at their Pandan Indah Commercial Park home after the wife woke him up at about 6am on Sunday and asked him to perform his subuh (dawn) prayer.

After repeatedly telling his wife not to bother him, the man lost his patience and started to beat her up.

Despite the assaults, the woman continued to nag him to pray which further infuriated the man.

He took out a knife and stabbed her in the abdomen.

The victim’s screams alerted a neighbour who rushed to the house.

“On seeing the neighbour, the husband fled,” the source said.

Ampang Jaya police chief Asst Comm Amiruddin Jamaluddin said police had mounted a manhunt for the suspect.

 

 

3S – Beli Rumah Lelong

Info Pengguna – BELI HARTANAH MELALUI LELONGAN AWAM

Pembelian hartanah (rumah atau tanah) di lelongan awam adalah salah satu cara untuk memiliki rumah atau tanah sendiri, selain daripada membeli rumah daripada pemaju ataupun mana-mana pemilik rumah.

Seseorang bakal pembeli rumah di lelongan awam dipanggil “pembida.” Sebelum seseorang membida untuk membeli hartanah di lelongan awam, dia hendaklah mengambil kira beberapa faktor terlebih dahulu

Ini disebabkan oleh ramai pembida yang berjaya dalam lelongan awam ini gagal menyempurnakan pembelian hartanah tersebut dan mengalami kerugian besar. Misalnya, seseorang pembida yang gagal menyempurnakan jual beli hartanah dalam tempoh 120 hari dari tarikh lelong, akibat daripada kegagalan mendapatkan pembiayaan, akan mendapati bahawa wang deposit sebanyak 10 peratus daripada harga rezabnya dimiliki oleh pihak bank. Adakala, tunggakan bayaran-bayaran lain yang tidak dilunaskan oleh pemilik asal hartanah tersebut sebelum lelongan dibuat, terpaksa ditanggung oleh pembida kerana syarat-syarat perintah perisytiharan lelongan yang berat sebelah.

Maka seseorang pembida hendaklah mengambil kira faktor-faktor berikut sebelum meneruskan pembelian hartanah di lelongan awam.

**********************************************
SEBELUM tarikh lelongan

1. Terlebih dahulu seseorang bakal pembeli ataupun pembida perlu memiliki salinan Pengisytiharan Jualan Lelongan Awam. Pengisytiharan perintah ini dikeluarkan sebelum hari lelongan oleh juru lelong berlesen, bank ataupun pemilik hartanah terlibat. Adakalanya ia disiarkan dalam surat khabar. Pembida, selain daripada mengenal pasti butir-butir hartanah yang terlibat, juga perlu membaca dan memahami maksud segala terma dan syarat yang terdapat di dalam pengisytiharan tersebut.
2. Pembida perlu mengenal pasti tempat, hari dan masa jualan lelongan.
3. Pembida hendaklah memastikan harga rezab hartanah yang akan dilelong. Harga rezab akan memberi satu petunjuk kepada pembida tentang kemampuan untuk membeli hartanah tersebut.
4. Sesuatu hartanah yang statusnya rezab bumiputra tidak boleh dibeli oleh bukan bumiputra.
5. Isu kebenaran pindah milik juga perlu diberi perhatian. Ada hartanah-hartanah yang memerlukan kelulusan kebenaran pindah milik daripada Ahli Majlis Mesyuarat Kerajaan Negeri (Exco). Jadi pastikan terlebih dahulu pihak yang bertanggungjawab untuk mendapatkan kelulusan tersebut.
6. Pembida mesti mengenal pasti nombor hak milik dan lot; mukim, daerah dan negeri; jenis pegangan terhad, pajakan ataupun pegangan bebas; keluasan; cukai tanah dan cukai taksiran semasa; kategori kegunaan tanah; syarat kepentingan nyata dan tidak nyata; pemilik berdaftar dan beban kewangan saperti gadaian. Pembida juga perlu memastikan ketiadaan kaveat, sewaan, sebarang tanggungan ke atas hak milik dan sebarang kesilapan yang boleh membatalkan jualan atau proses pindah milik yang memaksa tanggungan ganti rugi kepada pembida.
7. Pembida perlu mendapatkan satu pengesahan daripada pemaju atau pemilik tanah. Dalam hal ini satu carian rasmi ke atas hartanah di pejabat tanah adalah sangat penting.
8. Seseorang pembida hendaklah memeriksa sendiri hartanah berkenaan. Ini hanya boleh dilakukan apabila pembida melihat keadaan sebenar hartanah tersebut.
9. Pembida hendaklah membaca semua terma dan syarat di dalam perisytiharan lelongan tersebut. Keadaan perintah tersebut akan menentukan tanggungjawab setiap pihak dalam urusan lelong ini. Antaranya ialah siapakah yang perlu bertanggung jawab untuk membayar segala bayaran tunggakan kepada pemaju / pemilik asal, seperti kegunaan air, elektrik, cukai tanah dan pintu, kos-kos penyelenggaraan dan sebagainya, sekiranya ada, sebelum hari jualan lelongan.
10. Jika sesuatu lelongan dibuat oleh bank, maka pembeli boleh menghubungi pihak bank ataupun pemaju untuk mendapatkan penjelasan tentang tunggakan hartanah tersebut.
11. Pada umumnya, terma dan syarat di dalam sesuatu perisytiharan jualan lelongab adalah berbeza bagi setiap bank. Umpamanya, pelbagai jenis pembayaran seperti cukai taksiran, cukai tanah, bayaran servis, yang yang masih tertunggak sehingga hari lelongan, adakalanya dibayar oleh bank sendiri daripada harga jualan lelongan, dengan syarat pembeli atau peguamnya menghantar semua tuntutan kepada bank dalam tempoh masa telah dipersetujui, biasanya dalam tempoh selama 120 hari.
12. Pembida hendaklah memastikan bahawa, selepas berjaya membeli hartanah tersebut, dia dapat menduduki ataupun memilik hartanah itu tanpa sebarang halangan seperti sewaan, pajakan dan sebagainya.

************************************************

SEMASA Hari lelongan

1. Pembida dikehendaki mendepositkan bank deraf sebanyak 10 peratus daripada harga rezab hartanah tersebut kepada juru lelong berlesen yang mengendalikan proses lelongan berkenaan, sebelum jualan lelongan dimulakan untuk layak menjadi seorang pembida.
2. Semasa proses lelongan dijalankan pada hari, masa dan tempat yang ditetapkan, pembida hendaklah memberi tumpuan kepada pengumuman juru lelong. Pada masa itu mungkin terdapat perkara-perkara baru akan diumumkan dan memberi peluang terakhir kepada pembida untuk membuat satu keputusan muktamad untuk membeli hartanah tersebut dan menarik diri sekiranya perlu.
3. Dalam proses ini, seseorang pembida yang menawarkan harga yang tertinggi akan dipilih sebagai pembeli yang berjaya.
4. Selepas selesai pemilihan, pembida dikehendaki menandatangani satu perjanjian dengan pemilik hartanah, seperti dengan bank.

**************************************************
SELEPAS lelongan

Sejurus selepas selesai proses lelongan, pihak pembida dan bank hendaklah menandatangani satu kontrak jual beli hartanah.

Pembeli baru ini perlu berusaha mendapatkan pembiayan kewangan, jika perlu, dalam satu tempoh masa yang telah dipersetujui, biasanya dalam masa 120 hari, untuk menyempurnakan jual beli hartanah tersebut.

(Penulis Asal)
Vasudavan Perumal
Pusat Khidmat Aduan Pengguna Nasional

Soalan-soalan Rumah Lelong

SEBELUM BELI RUMAH LELONG
  1. Macammana saya nak beli rumah lelong ?
  2. Macammana menggunakan KWSP untuk beli rumah lelong
  3. Deposit kalau kalah lelongan, macammana ?
  4. Kalau lebih 90/120 hari, apa berlaku kepada deposit kita ?
  5. Boleh bagi saya gambar dan keadaan rumah lelong tersebut ?
  6. Rumah Lelong – Harga Beli sama dengan harga yang diiklankan ?
  7. Boleh ke saya beli rumah lelong guna loan govt ?
SEMASA BELI RUMAH LELONG
  1. Boleh ke buat pinjaman LEBIH daripada Market Value ?
  2. Adakah saya layak ke beli rumah kos rendah ?
  3. Fee Satu Solution sudah termasuk kos lawyer dan baikpulih rumah ?
  4. Kos Peguam untuk beli Rumah Lelong
  5. Boleh TAK saya nak dapat rumah landed bawah 100k, dekat KL ?
  6. Siapa pula yang bayar tunggakan cukai tanah, cukai pintu, maintenance fee, telekom ?
  7. Macammana saya nak beli rumah lelong ?
  8. Kalau owner duduk rumah tersebut, boleh ke saya halau dia ? Kalau boleh, bila? Bagaimana ?
SELEPAS BELI RUMAH LELONG
  1. Apa itu Kaveat – Part 1
  2. Apa itu Kaveat – Part 2
  3. Apa itu Kaveat – Part 3
  4. Apa itu Master title – part 1
  5. Sindiket Rumah Lelong – Bank Lelong
  6. Perbankan Islam

Sila klik pada soalan tersebut, untuk mendapatkan jawapan.

Pendapat anda untuk dikongsi bersama ?

_________________________________________________________
Perhatian: Tuanbri Dot Com ingin menolong pembeli rumah mencari rumah leong di Kuala Lumpur, Shah Alam, Kajang, Bangi, Selayang, Gombak, Serdang, Sri Kembangan, Semenyih yang dilelong oleh bank bank di Malaysia.

 

Bank bank rumah lelong tersebut adalah seperti CIMB (mega auction), RHB Bank Berhad, Maybank, Ambank, Public Bank, OUB, Allianz Bank, Standard Chartered.

Rumah Lelong, malaysia, property, real, estate, auction, PBB, UOB, HSBC, AmBank, MBSB, Auction, sale, bank, finance, bungalow, land, house, apartment, penang, kl, kuala lumpur, johor, rawang, selangor, bidding, bid, pda, propert listing, carnival, low cost, flat, semi, detached, terrace, shop, lot, lots, office, block, landed, tanah, rumah, sewa, jual, beli, harta, pangsar, lelong, lelongan, jualan.

Bagaimana membeli rumah lelong

 

1. Menyediakan Deposit
Amaun deposit adalah bersamaan 5% ATAU 10% daripada Harga Rezab.
Anda perlu memastikan amaun ini daripada terma-terma di dalam Pengisytiharan Jualan (Proclamation of Sales) di iklan-iklan lelongan tersebut di akhbar atau pun melalui pelelong berkenaan.
Contact the auctioneer for a copy of the POS.

2.
Membuat Bayaran Deposit
Kebiasaannya 2 jenis bayaran yang diterima untuk deposit adalah melalui ‘Bankers Cheque dan ‘Cashiers Order’.
Ada juga pelelong yang terima Kad Kredit atau Tunai.
Sekali lagi, anda perlu dapatkan maklumat ini di dalam Pengisytiharan Jualan atau menghubungi pelelong berkenaan.  Adalah sebaiknya untuk mengelak daripada membayar secara Tunai.

3.
Mendaftar Diri sebagai Pembida
Hadir awal 1/2 jam sebelum lelongan untuk pendaftaran.

Pastikan anda membawa bersama deposit anda untuk pendaftaran dan mendapatkan resit bayaran/borang pendaftaran pembida daripada pelelong.
Sila pastikan juga no. lelongan hartanah adalah sama dengan hartanah yang ingin dibida oleh anda.  *Elakkan daripada memaklumkan kepada orang yang tidak dikenali daripada mengetahui hartanah yang ingin anda bida dan juga harga tertinggi yang sanggup anda bida.  Ini adalah untuk mengelakkan daripada diketahui oleh sindiket di lelongan tersebut.
keyword “Ulat”. Ini akan saya kisahkan dalam artikel yg lain.


4.
Menggunakan Ejen sebagai wakil anda
Boleh mendapatkan khidmat ejen hartanah yang boleh bertindak sebagai wakil kepada anda untuk membuat bidaan.

Pastikan ejen tersebut adalah daripada wakil syarikat ejen hartanah yang sah, seperti saya.



5.
Membuat Bidaan
Anda akan diberikan pad bidaan untuk membuat bidaan apabila giliran hartanah yang ingin dibida anda tiba.  Pelelong akan membaca sedikit maklumat asas mengenai hartanah sebelum bidaan dimulakan pada harga rezab.  Pelelong juga biasanya akan mengumumkan amaun kenaikan setiap bidaan jika terdapat lebih dari satu pembida, contohnya kenaikan RM1,000 pada setiap bidaan.  Anda hanya perlu menunjukkan no. bidaan anda apabila ingin membuat bidaan.  Lelongan akan berhenti apabila tiada lagi persaingan untuk bidaan.

6.
Pengumuman pembida berjaya
Setelah tiada lagi pembida yang memuat tawaran lebih tinggi, pelelong akan mengira sehingga 3 (1,2,3) dan seterusnya mengetuk tukul menandakan lelongan ditutup dan mengumumkan pembida yang berjaya. Pembida yang berjaya kemudiannya dikehendaki untuk menandatangani borang penerimaan belian dan membayar baki deposit kepada pelelong selepas lelongan berakhir pada hari yang sama.
 

7. Mendapatkan Pinjaman
Dalam tempoh 90 atau 120 hari (tengok balik dalam POS), pembeli dikehendaki menjelaskan baki harga jualan sama ada dengan mendapatkan pinjaman ataupun membayar tunai.  Jika tidak dilaksanakan, pembeli berisiko berhadapan kehilangan wang deposit melainkan kelewatan adalah bukan disebabkan oleh pembeli. Boleh minta lanjutan tempoh drpd pihak Bank tetapi atas budi bicara bank tersebut untuk memberi lajnutan tersebut. (bahaya!) 

Tidaklah begitu susah untuk membeli rumah lelong. Cuma perlu penuhkan ilmu di dada dahulu sebelum membida.


Ingat tuan tanah, ingat tuanbri.

Anybody interested in purchasing auction properties ?
Rumah Lelong 2009 Auction properties.
CIMB RHB OCBC

i can be contacted at
016 310 6500
-tuanbri-
bri(at)satusolution.com
Satu Solution Corporate Services
>